:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,394,133
Активни 149
Страници 10,993
За един ден 1,302,066
Агент 007

Какви тайни издадоха "шпионите" Янев и Гешева?

У ексшефа от военното разузнаване открили две сводки, писани по пресата, и книги от библиотеката на МО. Но секретна експертиза заключи, че това са държавни тайни
Снимка: Емил Иванов
Най-шумният шпионски скандал на миналата година - арестът на зам.-шефа на военното разузнаване Яни Янев и бившата началничка на секретното деловодство в службата за военна информация на МО Лиляна Гешева, може би ще завърши безславно. Макар тогавашният министър на отбраната Бойко Ноев да обяви случая за "явен случай на шпионаж", преди дни столичният военен съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу двамата, тъй като той е неясен и пълен с противоречия. Не е обяснено как точно огласените от тях тайни биха могли да застрашат националната ни сигурност.

"Сега" научи, че откритите у Янев тайни документи, които той смятал да предава в руското посолство, са два броя сводки за военните конфликти в региона и общоизвестни планове на съседи за присъединяването им към НАТО, представени включително и на конференция. Книжата наистина са предназначени за ползване от военните поделения и от президента и други държавни мъже. Но са правени основно поизвадки от медиите и по литература от публичната библиотекана военното ни министерство. Като в тях няма и думичка за български стратегии, намерения и прочее. Данните във въпросните сводки не са и много пресни - датират от есента и зимата на 2000 г. А щели да попаднат в ръцете на чужди сили през март т. г., когато гръмна и шпионският скандал.

Става дума за онова прословуто дело, започнало през март с шумното задържане на Яни Янев и Лиляна Гешева и последвалия го ултиматум срещу руския военен аташе Владимир Ломакин, помощника му Сергей Власенко и съветника Борис Смирнов да напуснат България. Тримата си тръгнаха. А Русия "предложи" на нашия военен аташе Иван Парапунов, заместника му Иван Стоицев и съветника Станислав Владов да напуснат нейните граници. Те също си тръгнаха. Събитията се разиграваха на фона на взаимни обвинения в "шпиономания", а България на практика за първи път след 9 септември 1944 г. изгони руски дипломат. И за втори път след 10 ноември 1989 г. прикани чужд дипломат да напусне страната - първа бе турската генерална консулка в Бургас Бейза Юнтуна.

България наистина получи похвала за изгонването на тримата руснаци при визитата на шефа на ФБР Луис Фрий (по същото време Русия и САЩ си разменяха шпиони в големи количества). Но дивидентите за нас свършиха дотук. Атепърва трябва да решаваме казуса с "руските шпиони"Янев и Гешева.

Последното съдийско постановление не слага точка на тази сага. Прокуратурата може да го атакува пред военноапелативния съд, той пък може да прецени, че обвинението си е съвсем ясно и точно, и да нареди започването на процес срещу Янев и Гешева. Възможен е и обратният вариант - военноапелативният съд да потвърди заключенията на колегите си и тогава делото ще бъде върнато на прокуратурата за доразследване и доизясняване.

Така или иначе развръзката предстои - в близко или по-далечно бъдеще. Но някои от въпросителните по мартенския скандал започват да намират своя отговор.

Да започнем с основния въпрос:каква държавна тайна са разгласили Янев и Гешева?Обвинението, по което ги разследват вече шести месец, е точно такова - за разгласяване на сведения, представляващи държавна тайна. С добавката, че от деянието "могат да настъпят особено тежки последици за сигурността на държавата". Наказанието е от 3 до 10 г. затвор и престъплението влиза в графата "тежки". За "обикновено" разгласяване на тайни без държавните последици се полагат до 5 г. затвор и случаят не се брои за тежък.

Под "разгласяване" на държавна тайна се разбират много неща - включително даване, копиране, разлепване на секретни материали, обясняват юристи. За огласяване може да се брои и допускането на чужди очи до тайните книжа. Що е държавна тайна пък се определя от "Списъка на фактите, сведенията и предметите, които съставляват държавна тайна на Република България". За Янев и Гешева обвинението се е позовало на т. 18 от въпросния списък. Там се казва, че тайна са и сведения и документи за вътрешнополитическото и военното състояние на други държави. Но те трябва да се основават на непубликувани данни, чието разгласяване може да застраши националната сигурност на страната.

Според прокуратурата позоваването на списъка е достатъчно да повдигне на Янев и Гешева обвинение за "тежко" престъпление. Без да коментира същината на тайните материали.

Това не е случайно. Дотук тежестта на престъплението е единственият прокурорски и съдийски аргумент за продължаващия арест на двамата. Както и единственото оправдание за шумното им задържане и последвалите го събития. Разузнавачът и деловодителката наистина не са обвинени за шпионаж, колкото и ясни да изглеждаха нещата в очите на министър Ноев. Но за шпионажа се иска "държавната тайна" да се издаде на "чужда държава или чужда организация". Или поне да се докаже, че това е била целта при събирането на секретните сведения.

А в материалите срещу Янев и Гешева няма и помен от подобно нещо. Това обяснява и защо "шпионите" не са обвинени в шпионаж.

Какво тогава има в преписката? Този въпрос увисва без отговор - освен че всичко по принцип е следствена тайна, делото отделно е засекретено, проведените дотук заседания по арестите на двамата протичат при закрити врати, а защитата е подписала декларации да не разгласява нищо от материалите. Но въпреки тези "мерки" част от историята отдавна е по вестникарските страници.

И лъсва фактът, че о. з. полковникът Янев, понастоящем главен секретар на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, е разработван няколко месеца преди задържането. Срещу него и бившата му подчинена Лиляна Гешева са използвани и спецразузнавателни средства - подслушване и филмиране. Наблюдението започва по сигнал, чебившият военен разузнавач предава сведения на КитайЯнев е шпиониран главно в кабинета си в съюза на запасняците, откъдето контактува с всички военни аташета у нас - включително на САЩ, Англия и Франция. Както и с тези на Русия, Китай и Сърбия. При обиска в службата на Янев са открити координатите на дипломатите. Като главен секретар на съюза той е натоварен с международните контакти, организира форуми и срещи, през март е предстояла и съвместна пресконференция на запасняците с чуждите военни аташета.

В кабинета на Янев е ходела и Лиляна Гешева - двамата се познават от години от работата си в МО. Не са събрани данни контактите помежду им да са надхвърлили старото познанство и да са преминали в сферата на нежните чувства, както отдавна тръбят из пресата анонимни източници. Липсват кадри Гешева да предава на Янев нещо, приличащо на документ. Няма и помен някой да връчва на някого пари за "шпионската" услуга (бяха тиражирани и подобни версии с назоваване на конкретна цена - 200-300 долара за всяка информация).

Затова пък в периода на наблюдението бившият разузнавач освен в сферата на международните контакти развива активна дейност и срещу тогавашния проектозакон за досиетата, предвидил отваряне на архива на РУМНО и осветляването на разведките по всички линии. С обяснението, че така България е на път да провали ценни агентурни мрежи и да застраши живота на много хора.

Така се стига до 6 март, когато Янев и Гешева са арестувани. Жената е задържана вкъщи вечерта на този ден. Но не е много яснокъде са щракнати белезниците на о. з. полковникаПо въпроса имаше две версии. Полуофициална - че той е арестуван на метри пред руското посолство, където се канел да носи тайните книжа. И друга - че е задържан в автобуса, с който пътувал към апартамента си в "Младост".

Обвинението е заложило на ареста пред посолството. Само че има малък проблем - часовият пред сградата категорично отричал да е видял нещо подобно. Той, разбира се, няма поглед към всички ъгълчета на оградата - вижда само ставащото около вратата.

Останалото покрай Янев е ясно - след щракването на белезниците той е откаран в кабинета си в съюза на запасняците, където е обискиран и в чантата му са открити двете тайни сводки. Както и ред други печатни и ръкописни книжа, включително и записки върху военната и други нашенски реформи. А свидетели твърдят, че Янев по принцип навсякъде ходел с тази чанта. И тя винаги била претъпкана с подобни листа.

Връзката с Гешева е, че въпросните сводки са от нейното деловодство и носят гриф "секретно". Връзка с руснаците не е установена. С китайци - също.

В нощта на 6 срещу 7 март по време на разпитите си и двамата правят самопризнания. Жената - че е давала на Янев подобни материали. Мъжът - че ги е получавал от нея. Но само толкова. Гешева обяснила, че услужила на о. з. полковника, неин бивш началник, който продължавал служебно да се занимава с подобни проблеми. Ексразузнавачът - че данните му трябвали за доклади и предстоящата пресконференция. Никой от двамата не е признавал сводките да са предназначени за трети лица. Предаването впрочем фигурира само в първоначалните признания. След това Янев и Гешева млъкват. И все пак ако деловодителката е изнесла книжата с гриф "секретно" от службата, тя е извършила нарушение и може да бъде наказана - с уволнение. Което отдавна е сторено. Но само толкова. От дисциплинарното уволнение до осъждането за огласяване на тайни обаче има много път. И трябват доста доказателства.

Дотук обвинението се е сдобило с един коз -секретна експертиза на секретни експерти,че намерените у Янев две сводки са държавна тайна. Аргументите на експертите обаче също били тайни, явно е само заключението. Такива тайнствени становища трудно биха издържали в съда - никоя страна, включително и обвинението, не може да се позовава на нещо с неизвестно съдържание, обясняват юристи. А дори и да се разсекрети експертизата, тя сама по себе си не е доказателство за наличието на "държавна тайна". Този въпрос се решава само от юристите по време на съдебния процес. За да осъдят Янев и Гешева, съдиите би трябвало да открият недвусмислени доказателства за накърнения държавен интерес. Например че попадането на книжата в чужди ръце би издало наши сериозни проучвания за намеренията и конфликтите у съседите. Брошурките трудно могат да наведат на такъв извод.

Затова пък е налице друг резултат - двама души са в ареста шести месец и няма изгледи скоро да излязат оттам. Янев е и с доста болести - диабет, сърце и херния, и когато все пак напусне килията, би могъл да съди държавата за влошеното здраве и накърнените права. Същото може да направи и Гешева - заради "шпионската" афера съпругът й напусна работата си в аналитичния отдел на военното разузнаване. Развръзката тепърва предстои.
1266
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД