:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,510,518
Активни 134
Страници 9,243
За един ден 1,302,066
ДИАЛОЗИ

Владимир Атанасов: Държавата ще дава повече средства за образованието

Не съм против Вазов, а против националистите, казва просветният министър по повод прословутата си реплика за стихотворението "Аз съм българче"
Снимка: Борислав Николов
Уважаеми г-н министър,

От 43 г. професионалният ми път е свързан с нашата образователна система. През тези години преживях много "реформи", които най-общо водеха до влошаване на нашето образование. Последната обаче нанесе най-тежки увреждания, които ще се почувстват в бъдните поколения. Чувствам се задължена да поставя няколко въпроса:

1. Считате ли, че утвърденият от миналото правителство учебен план ще допринесе за усъвършенстването на нашата образователна система? В този учебен план силно е намален хорариумът по природо-математическия цикъл. Въпросът за матурата витае някъде в неизвестността.

2. Разумно ли е да се разработват учебни програми и учебници за IX и X клас, след като такива няма разработени за VII и VIII? Как съставителите на учебници ще осъществяват приемственост в учебното съдържание?

3. Необходим ли е такъв голям брой техникуми по отделните отрасли, след като голяма част от заводите не работят? Защо не се разшири мрежата на професионалните технически училища, в които за 1-2 години децата и младежите, които не завършват по различни причини, да усвоят професия?

4. Как МОН ще реши финансовите проблеми на нашите училища? Липсват най-елементарни средства за онагледяване на учебното съдържание, а да не говорим за самостоятелна учебна и лабораторна работа на учениците.

5. Как МОН ще реши въпроса за учебните практики в техникумите, след като почти всички заводи са частна собственост?

Доц. д-р Мария ДимоваУважаема г-жо Димова,

1. Учебният план, приет през 1999 г. и променен през 2001 г., не е добре балансиран по отношение на хуманитарни и природо-математически науки. В него има и други пропуски, което дава основание да се направят промени след прецизно анализиране на съотношението: задължителна подготовка - задължително избираема подготовка, брой часове по съответните предмети в различните класове, както и брой часове, предвидени за културно-образователните области. Въпросът за матурата също се нуждае от прецизиране.

2. Тромавата работа на дирекция "Общо образование" в министерството при предишното ръководство създаде множество неудобства. Едно от тях е свързано с приемането на учебни програми и учебно съдържание за VIII клас при ясното съзнание, че предходният VII клас е със стара програма и старо учебно съдържание. Например по български език и литература в момента в VII клас се учи българска литература - по хронологически принцип, а във следващия клас - по тематичен.

Гимназиалният етап обхваща IX, X, XI и XII клас. Този етап надгражда основното образование. Промените, които се правят с учебните програми в IX и X клас, отчитат съществуващите програми за VII и VIII клас. В тези учебни програми ще се внесат корекции на два етапа. Първият - след анализ на действащите, а вторият - след влизане в действие на нови учебни програми за I-VIII клас.

3. Държавният план-прием по професии в професионалните училища, гимназии и колежи се прави по предложение на училищата чрез инспекторатите по образованието към МОН. Те съгласуват предложенията с регионалните служби по заетостта и с регионалните структури на работодателите. Министърът на образованието и науката съгласува тези предложения с отрасловите министри. Така се отчитат потребностите от необходимата работна сила - както на регионално, така и на национално равнище. Техникумите и средните професионално-технически училища ще се превърнат в професионални училища, гимназии и колежи в съответствие със Закона за професионалното образование и обучение.

Хората, които по различни причини нямат завършено образование, имат възможност да придобият професионална квалификация - както в училища (най-рано след завършен VI uклас), така и в Центровете за професионално обучение за навършилите 16 години.

4. Решението на финансовите проблеми на образованието ще се търси: чрез увеличаване на общодържавните разходи за образование - както в абсолютен размер, така и в относително нарастване на разходите като процент от БВП; чрез преструктуриране на сегашните разходи и на вътрешните резерви в системата. Като тенденция се отчита ежегодното намаление на средствата за материална издръжка в училищата за сметка на увеличаване на разходите за заплати и осигурителни плащания. За училищата, финансирани чрез МОН, в процеса на изпълнението на бюджета се прилага гъвкав подход. Той позволява при икономия на определени разходи средствата да се използват за подобряване на материалната база, в т. ч. уреди и материали за онагледяване на учебното съдържание.

5. Практическото обучение се провежда в учебно-производствени бази на училищата, на Центровете за професионално обучение или на предприятията, както и в предприятията на физически и юридически лица независимо от собствеността им - държавна, общинска или частна. За провеждане на практическото обучение директорите на училищата сключват съответен договор.

Г-н министър, кога министерството ви смята да изпълни задължението си по Закона за народната просвета и да определи нормативи за издръжката на едно дете или ученик в държавните и общинските детски градини, училища и обслужващи звена?

Коев, ЯмболОпределянето на норматив за издръжката на един ученик е от приоритетно значение за повишаване ефективността на управлението на средствата за образование. За учебната 2000/2001 г. Министерството на образованието и науката приложи нов подход за финансиране на училищата, които са на разпореждане към МОН. Той се основава на определянето на разходите за издръжка на един ученик - заплати, отопление, осветление и т. н. Предвиждаме през новата учебна година да усъвършенстваме прилагането на този модел на финансиране, което ще е и основата за определяне на издръжката на един ученик.Господин Атанасов,

Вече единадесет години имам възможността да се сблъскам с учебния план. Бих признала, че съм получила база данни, които биха задоволили "интелектуалния глад" на комуникиращото младо съзнание, но само на определено ниво. Начинът на поднасяне на информацията в българското училище ни лишава от творческото начало в излагането на лично отношение по въпроси от каквото и да било естество.

Алтернативно на всяко ученическо мислене ми се струва, че е време учебният план в България да претърпи своите реформи. Мисля си, че едно ново разпределение на ваканциите би било в плюс за училищата: една по-малка лятна ваканция би дала възможност за повече почивки през учебно време, а така биха се спестили средства за гориво през зимните месеци.

Невена РусеваБългарското средно образование има традиции и в съотношението между работни и почивни дни. В МОН познават практиките на други страни, но климатичните условия на България не позволяват лятната ваканция да бъде по-кратка. От друга страна, продължителни ваканции през зимата, особено за по-малките, биха довели до необходимост от много чести и тежки преговори на учебен материал. Разбира се, обоснованите предложения следва да бъдат внимателно осмислени.

Г-н Атанасов, как ще се процедира при кандидатстването на седмокласниците? Тест ли ще решават, или ще станем свидетели на поредната система, при която ще се експериментира с децата? Първият път, когато тестът влезе в сила, беше твърде лесен, а тази година имаше въпроси, на които дори самият министър не можа да отговори, та едно дете ли ще може?

Ани АндрееваВ момента работи комисия, която анализира проведените приемни изпити след VII клас за профилираните училища. Министерството ще предложи вариант за изпит и облекчена процедура за всички, които искат да продължат образованието си в тези училища. Есето е една от възможностите.Уважаеми г-н министър,

Ще се намесите ли бързо за решаването на един проблем за много ученици и техните обезпокоени родители в Софийската математическа гимназия? Става въпрос за професионалните паралелки "програмист", от които се излиза с непростимо слаба подготовка по програмиране, а и хорариумът по някои предмети ги ограничава при кандидатстването във ВУЗ. След като децата не учат информатика, нека се преобразува паралелката на математическа - вашият предшественик неглижира този тревожен въпрос. Директорът отлага отговорите на поставените от нас въпроси.

Родител, обяснимо анонименПроблемът, възникнал в Софийската математическа гимназия с професионалната паралелка "програмист", ще бъде обсъден и решен веднага след началото на новата учебна година.

Уважаеми г-н министър,

По време на вашия предшественик - архиваря-министър Веселин Методиев, само за 2-3 месеца бяха освободени всичките 28 началници на инспекторатите на МОН. На тяхно място по предложение на местните КС на СДС бяха назначени видни местни активисти на партията, които веднага започнаха да политизират и партизират образователната система. Освободени са стотици директори на средни общообразователни и професионални училища в страната. Само в Силистренска област са уволнени 24 директори.

Началникът на РИ на МОН в Силистра Красимир Коев открито заявяваше, че изпълнява политическа поръчка - "да прочисти" учебните заведения, и грубо се вмешаваше в училищния живот. Сега г-н Коев демонстрира познанството си с вас и не очаква търсене на отговорност, тъй като "вече ви бил правил услуги - плащал ви лекции в Силистра и работел за разпространението на учебниците, в които вие сте съавтор. Експертите в МОН пък били негови приятели и съмишленици". С една дума, ваш човек и следователно незастрашен от нищо. Едновременно с това Красимир Коев грубо погази Закона за изборите, като провеждаше предизборни срещи със средношколци, които ще гласуват за първи път. Може ли такова длъжностно лице да бъде ръководител на образователна структура? Ще продължава ли политиката на репресии и травми в образованието?

Ние молим да проверите изнесените факти.Група бивши и настоящи директори от област СилистраГосподин Атанасов,

В училищата в община "Надежда" през последните години беше върнат страхът от Красимир Николов и Иван Чакъров - безпринципни уволнения и назначения, финансови далавери, открити заплахи към учителите.

В момента в 101-о СОУ дерибейства Груди Петков - уволняван поради некадърността си и злоупотреби с алкохол от други училища, а при нас временно изпълняващ длъжността директор с намерение да остане и постоянно.

Г-н министър, възможна ли е проверка на произволите при назначаване и уволняване на учители и на финансовите злоупотреби в училищата в община "Надежда"?

С уважение: учители от 101-о СОУ "Бачо Киро", СофияПредстоят проверки по внесени в МОН сигнали, в които се описват различни нарушения. В случай че бъде внесена преписка от учителите на 101-о СОУ за нарушения, по нея незабавно ще бъде образувана проверка. По същия начин стои въпросът и за проблема с регионалния инспекторат в Силистра.Уважаеми г-н министър,

Въпросът ми е болезнен за много родители на студенти от випуск 1997. Те бяха приети по петгодишен курс на обучение, последни от държавна поръчка, без никакви такси на обучение. Трябваше да завършат петгодишното си обучение според плана, по който са приети, но въпреки стачките, които правиха в някои университети, не бяха чути. Сега ще държат държавни изпити за бакалавърска степен, ще кандидатстват за магистърска, която ще бъде платена, и както се чува, доста скъпа. Няма ли Министерството на просветата да препоръча на вузовете да изяснят нещата? И още: какви ще са таксите за магистърски програми, кой ги определя? Какви ще са бройките и критериите за кандидатстване? Какъв статус има висшето образование на хора като мен? Завършила съм през 1982 г. четиригодишно образование. Випускът след мен вече бе петгодишен.

С уважение: Людмила Тенева, учител в езикова гимназия, СмолянВипуск 1997 г., за който пита г-жа Тенева, завършва тази година обучението си в бакалавърска степен с държавен изпит, с което получава диплома за висше образование. Ако студентите решат да продължат следването си в магистърска степен през тази година, те ще заплащат само студентската такса, подобна на тази, която се плаща и сега. Възможно е тази такса да бъде леко повишена, но разликата няма да бъде значителна.

Колкото до дипломата на самата г-жа Тенева, според Преходните и заключителни разпоредби на Закона за висше образование дипломите за висше образование, издадени от висшите училища до влизането на ЗВО в сила, дават правата на завършили образователна степен "магистър". Ако на г-жа Тенева е необходимо да удостовери това пред някаква институция, тя може да поиска удостоверение от МОН, потвърждаващо магистърската й степен. В повечето случаи обаче такова удостоверение не е необходимо.Благодаря на в. "Сега", че ме подсети да попитам за тази прословута и някак си увиснала във въздуха история около предполагаемите националистически забежки на Вазов. Какво всъщност казахте, г-н Атанасов? Действително ли считате, че "Аз съм българче" е националистическо стихотворение и няма място в европейска България. Каква е цялата история около случая?

Николета Василева, по e-mailБих припомнил отговора, който дадох по този въпрос на ваши колеги:

Твърде малък и недостоен съм, за да отричам патриарха на българската литература. Но когато "Аз съм българче" - едно прекрасно стихотворение, - се превръща в емблема на националистки идеи, не мога да подкрепям тази идея. Имам предвид, че когато казваме "Аз съм българче", трябва да умеем да казваме и друго: "Аз съм гражданин на Европа"!Г-н Атанасов,

Да ви призная, преизпълнена съм с отчаяние за бъдещето на висшето образование у нас. Имам чувството, че там всички са заспали и пробуждане от тази летаргия няма скоро да има, особено като се сетим как младите хора изгарят от желание да стават преподаватели. Не е важно особено колко си учил - така и така минаваш (с малки изключения). Ентусиазмът на преподавателите да са в час с това, което става в конкретните сфери на науката, е нулева. Четат се лекции от комунистическо време, ректорите го знаят, но се страхуват или просто ги мързи да уволняват или да променят нещо. Това изобщо не прилича на висше образование, а на някакво механично запълване на 4 години с безсмислия. И фалш.

Когато слушам приятелите си, които учат в САЩ, направо ми се плаче. Имам чувството, че никога няма да имаме такива университети.

Ще ми се да вярвам, че отговорът ви ще ме успокои, но за жалост дълбоко се съмнявам.

С уважение: Млад човек, дето е останал, дано за по-дълго

Проблемите, описани от младия колега, съществуват. Те могат да бъдат решени със съвместните усилия на висшите училища и МОН. Пътят към подобряване на качеството на образованието минава през оценката на висшите училища от Националната агенция за оценяване и акредитация и въвеждането на кредитната система. Тя ще осигури мобилност на студентите между различни специалности и висши училища, включително между български и чужди университети. Едно от спешните неща, които ще се направят в тази насока, е замяната на Държавния регистър на специалностите и Единните държавни изисквания за образователни степени с нов пакет образователни документи.Г-н Атанасов,

Първият ми въпрос е дали за разлика от вашия предшественик ще се ангажирате по-активно с въпросите на висшето образование, или ще ги оставите на съответния зам.-министър?

И вторият въпрос: смятате ли да предприемете необходимите стъпки за възстановяване на втората специалност в университетите? Това право в момента е отнето на много студенти от Софийския университет, въпреки че Законът за висшето образование формално им го дава. ЗВО предвижда възможността за едновременно изучаване на втора специалност или на нова специалност, т. е. на второ висше образование.

Според досегашното тълкуване на министерството съществуващите в университетите учебни планове за втората специалност отпадат и тъй като няма общодържавни изисквания за вторите специалности, обучението трябва да се води според изискванията за първите специалности. На практика това означава закриване на вторите специалности и предоставяне единствено на възможност за обучение по нова специалност, т. е. за второ висше.

Ст. ас. Андрей Стоевски, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Катедра по англицистика и американистикаКато дългогодишен преподавател в Софийския университет имам ясен поглед към многобройните проблеми на висшето образование и собствена позиция по тях. При решаването им ще разчитам както на ресорния заместник министър д-р Анастас Герджиков, така и на сътрудничеството на Съвета на ректорите, Националната агенция за оценяване и акредитация и т. н.

Студентите трябва да имат възможност да получават втора специалност. Това означава, че те не трябва да бъдат задължени да я имат, както беше някога. Но и не трябва да бъдат лишавани от възможността да я придобият, ако имат желание. За съжаление Единните държавни изисквания за получаване на образователни степени по професионални направления или специалности ще бъдат валидни и през тази учебна година. Замяната им изисква и промяна на Закона за висше образование. В новия закон и подзаконовите нормативни актове изискванията към специалностите няма да определят непосилен брой часове. Това ще доведе до редуциране на хорариума, което припомня и г-н Стоевски. Същевременно въвеждането на кредитната система в университетите ще улесни решаването на подобни въпроси.
 
Министърът обявява наградите на конкурса "Стефан Гечев".
2815
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД