:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,284
Активни 538
Страници 1,729
За един ден 1,302,066
НАУКА

Как да си служим с мозъка?

Математиците имат повече сиво вещество в левия париетален лоб. Влюбените помнят повече обясненията, прошепнати в лявото ухо, твърдят учените
Снимка: Ройтерс
Учени идентифицираха част от мозъка, която определя математическите способности на децата, съобщи списание "Брейн".

Изследователи от Института по педиатрия към лондонската болница "Грейт Ормънд стрийт" установили, че тийнейджърите, за които аритметиката е проблем, имат намалено количество сиво вещество в специфична част на левия париетален лоб. Децата с нормални аритметични способности имат по-голямо количество сиво вещество в тази част на мозъка.

Понятието "сиво вещество" обозначава части от мозъка, които се състоят предимно от струпвания на "глави" на неврони. За разлика от него бялото вещество се състои от аксони или "опашки" на нервни клетки.



Гросмайсторите са "друга порода"



Като анализирали работата на различни части от мозъка, германски учени разкрили тайната, която помага на гросмайсторите с лекота да играят шах, пише сп. "Нейчър". Експертите установили, че за разлика от шахматистите-аматьори, професионалистите използват други части на мозъка по време на игра.

Учени от университета в Констанц (Германия) сканирали мозъчната дейност на 20 шахматисти по време на партии шах, в които те се състезавали с компютри. Половината от играчите били гросмайстори, а останалите - любители, които сравнително добре играели шах. Оказало се, че само професионалистите са в състояние да завършат наравно с компютъра или да го победят.

Експертите установили, че няколко секунди след изиграването на първия ход в мозъка на аматьорите се активира средният темпорален (слепоочен) лоб - зона, която играе основна роля при изпълнението на нови задачи и е свързана с кратковременната памет.

За разлика от аматьорите, при гросмайсторите се активират фронталният (челен) и париеталният (теменен) лоб - зоните в мозъка, свързани с дълговременната памет и със способността да се прилагат сложни двигателни умения.

С всяко ново движение шахматистите аматьори фокусират вниманието си върху декодирането и анализирането на постъпващата нова информация. За разлика от тях, професионалистите използват познати модели, съхранени в дълговременната им памет. За 10-годишен период на обучение гросмайсторът заучава над 100 000 модела, обясняват учените на страниците на "Нейчър". Впоследствие, срещайки подобни конфигурации, той може да си "припомни" вярното решение благодарение на съхранената в мозъка му база данни.



Възрастните забравят как се забравя



Учен от шотландския университет "Сейнт Андрюс" смята, че някои възрастни хора имат проблеми с паметта, тъй като не се сещат да помнят избирателно, пише в. "Гардиън".

Малкълм Маклауд обяснява, че остаряващата памет изгубва способността си да изтрива лицата и фактите, които вече не са й необходими, и по този начин се задръства. Кралското дружество в Единбург е отпуснало на учения 30 000 лири стерлинги, за да изследва теорията си. За целта на проучването си Маклауд смята да анкетира доброволци на възраст между 60 и 75 години. Малкълм Маклауд се надява да докаже, че неспособността на мозъка на възрастния човек да потиска ненужните събития вреди на умението на паметта да извиква информацията, която наистина й е необходима.



За любов - само на ляво ухо



В университета "Сам Хюстън", щата Тексас, учени доказаха, че хората запомнят много по-добре обясненията в любов, ако са им нашепнати в лявото ухо, съобщи в. "Дейли мейл". Обяснението е, че лявото ухо се контролира от дясното полукълбо на главния мозък. А както е известно, именно дясното полукълбо отговаря за емоциите и поведението на хората.

В изследването са участвали 62-ма доброволци, които периодично нашепвали в ухото на любимите си думи като например "любов" и "щастие". В края на експеримента било установено, че участниците в изследването много по-лесно и бързо успели да възстановят веригата от направени им любовни признания, когато те са постъпвали към съзнанието през лявото ухо.

Учените изчислили, че хората запомнят дословно две трети от думите с чувствено-емоционално съдържание, ако ги възприемат с лявото си ухо. С дясното се запомняли едва половината от произнесените любовни признания.
1413
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД