:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,284
Активни 538
Страници 1,729
За един ден 1,302,066

Венера се върти обратно заради атмосферата си?

Снимка: Ройтерс
Загадката защо Венера се върти "обратно" може би най-после е решена. Френски учени доказаха, че за планетата това е най-естественото състояние, пише британското сп. "Ню сайънтист".

Венера се върти от изток на запад. Всички останали планети в Слънчевата система орбитират от запад на изток. Изключение е Уран, който е прекалено наклонен на една страна.

Предполагаше се, че Венера се е формирала с твърде голям наклон, което я е накарало по някое време да се преобърне. Но Александър Корела и Жак Ласкар от компанията "Астрономи е систем динамик" в Париж потърсили решение на проблема в критичните точки на уравненията на планетата. Точно така би направил един математик, обяснява Ласкар.

С прецизни изчисления те получили информация за различните сили, оказващи влияние на Венера, като триенето между ядрото и мантията, затоплянето на плътната атмосфера от Слънцето и приливния ефект на гравитационното поле на Слънцето върху атмосферата. Тези сили биха могли да преобърнат всяка първоначална конфигурация.

Но както излиза, Венера може и въобще да не се е преобръщала. Вместо това атмосферата може просто да е забавила движението й и да е причинила въртенето обратно. Закономерно е плътната атмосфера да изостава при въртенето на планетата.
2723
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД