:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,285
Активни 538
Страници 1,730
За един ден 1,302,066
Накратко

Свързват нервни клетки със силициев чип

Учени от Института по биохимия "Макс Планк" в Мюнхен първи в света успяха да свържат мрежа от нервни клетки със силициев чип, предаде ДПА.

След 10-годишен труд Гюнтер Цек и Петер Фромхерц са изолирали нервни клетки от ушния охлюв и са ги присадили върху силициев чип. Върху чипа клетките израснали, формирайки заедно невронна мрежа. По този начин двамата учени са имали възможност да наблюдават действието на дразнител върху мрежата от нервни клетки. Първоначално те стимулирали една клетка, пускайки електрически импулс по чипа. Импулсът бил предаден по мрежата неврони до друга клетка, като цялостният процес бил регистриран от чипа.

Методът за създаване на "невронни протези" чрез комбиниране на клетки и електроника може да се използва при смущения в зрението и слуха, смятат учените.



Петната по Слънцето не са от вчера



Британски учени сензационно откриха в "Хрониките" на Джон Уорчестър рисунка с изображение на две тъмни петна на Слънцето, информира МИГнюз. Тя датира от 8 декември 1128 г., което е с 500 години по-рано от изобретяването на телескопа. Находката ще помогне на учените да се сдобият с нови данни за слънчевата активност. "От гледна точка на културното наследство това е първата известна на науката рисунка с изображение на "слънчевите петна", твърди проф. Дейвид Уилис от университета "Уорик". По всичко изглежда, че през второто и третото десетилетие на ХII век слънчевата активност е била изключително висока. За тъмните петна на слънцето се говори в писмени източници от древен Китай 1000 години преди раждането на Джон Уорчестър, но първите китайски рисунки на слънчеви петна са правени най-рано през 1400 г. В други страни най-ранните рисунки на петна на Слънцето датират от ХVII век, т.е. след изобретяването на телескопа.
475
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД