:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,964,041
Активни 161
Страници 9,699
За един ден 1,302,066
Репортаж

Сърница - между Аллах и Чичо Сам

В селото, набедено за база на фундаменталистите у нас, половината от момичетата ходят забрадени, останалите са издокарани по последен писък на модата. Висшият мюсюлмански съвет в България проверява сигнали за проповядване на радикален ислям в училището за имами
Едно село в сърцето на Родопите бе набедено, че е база, в която се обучават ислямски фундаменталисти и терористи. "Ще ги познаете по това, че жените са забрадени, а мъжете носят бради до кръста", обясни преди дни основният обвинител - председателят на фондация "Прав път на българските граждани от турски произход" Ашим Хаджи Асан.

В действителност Сърница живее между Аллах и Чичо Сам. Половината от момичетата на селото ходят забрадени. Другата половина - с дрехи от "Стрийт мания" и с разголени пъпове. Едните слушат молитвите на ходжата от джамията, а другите ходят на дискотека и се забавляват с музиката, идеща от страната на неограничените възможности. На дувара на светското училище със спрей е написано "Fuck off ass". В селото има и училище за имами.

Според Ашим Асан над 60 фондации у нас финансирали мехчити - "училища, в които от малки децата се обучават във фундаментализъм". Около 3000 били те в страната, като най-много имало в Пловдивско, Пазарджишко и в Родопите. Една от известните бази била в с. Сърница до язовир Доспат. "Лично аз от няколко години съм алармирал правителството и държавата. Предишният вътрешен министър Богомил Бонев имаше видеозаписи и всякакви доказателства, но с тогавашния премиер Иван Костов се договориха да регистрират фондациите, за да ги подкрепят на изборите", обясни Асан."В селото наистина има училище за имами,което е настанено в бившата административна сграда на ТКЗС. Не знам кой иска да насажда етническа омраза, но се кълна, че там не промиват мозъците на момчетата и не ги обучават за терористи. Аз лично ходих на церемониято за раздаването на дипломите им", каза пред "Сега" кметът на селото Шокри Якубов.

През 1995 г. сградата е купена от сириеца Муафак Ахмед Ал Асад, който е председател на фондация "Неуа". Преди 3 г. тя е преотстъпена на главното мюфтийство за обучение на имами. Мюфтийството не плаща наем, тъй като оборудвало сградата с печки и легла и по този начин си приспадало наема.

"От 1 ноември започваме нов курс на обучение и ще приемем 30 момчета от цялата страна, който ще учат за имами. Тук момчетатаизучават по 5 часа на ден свещения Коран.Учим ги практически как да водят служба и да четат молитви при погребения и сватби", каза директорът на училището Саид Мутлу. Момчетата, които са от 16 до 25 г., се хранят и спят в сградата. Имат и свободно време, в което могат да се разхождат в селото.

"Тия момчета сме ги виждали да се разхождат по селото, но те не влизат, не контактуват с нас, а и не стъпват в заведение. Ние знаем само, че ги учат за имами", казват хората от Сърница. Техни деца не били влизали в училището.

Директорът на училището Саид Мутлу е учил 6 г. в Саудитска Арабия във висше мюсюлманско училище. "През всичките тези години съм учил свещените книги. Семейството на Осама бен Ладен е толкова голямо, а самата фамилията е твърде разпространена. Не съм се срещал и не познавам хора от неговия род.Не са ни учили да водим война срещу християнството,а за ценностите на мюсюлманството", каза Мутлу.

През август тази година на курс в Сърница са минали и петнадесетина момичета и няколко семейства. "Тях не ги учим за имами, защото нямат това право. Учим ги как се държи в обществото човек, който изповядва нашата религия. Съвсем нормално е жените да бъдат забрадени, защото тяхната хубост е предназначена само за техните мъже. А за мъжете брадите са препоръчителни, защото Мохамед и всички пророци са били с бради", обясни Мутлу.

От тази година в духовното училище ще изучават и психология и педагогика. Останалите предмети са само духовни. Училището е получило регистрация от Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет и по документи е напълно законно, казаха от кметството.

"В България има около 1200 мехчити, които имат нужда от духовници, и затова училището е твърде необходимо за нас," каза Мутлу. Мехчитът е духовно място, което замества джамиите, където такива липсвали. Там хората се събират и се молят на Аллах.

"Страшно съм притеснен от нападките към нашето село. Опасявам седа не започнат да гледат с лошо око на нашите жителислед тези публикации. Жителите на Сърница контактуват с хора от цялата страна и сега не знам как ще ги посрещнат, след като са чели, че обучаваме терористи", тюхка се кметът Шокри Якубов. "За мен това са някакви игри на хора, които враждуват с главното мюфтийство и използват твърде неподходящ момент за некомпетентни изказвания. Защо се опитват да насаждат етническа омраза? Нима искат и тук да стане като в Босна и Тетово?! Ние обаче не искаме. Хората живеят в мир и разбирателство и гледат как да си изкарат прехраната, а не да водят войни", сподели кметът. Във вторник дори голяма част от жителите на Сърница се събрали пред кметството и поискали да излязат с декларация в отговор на нападките срещу селото. Така те искали да спрат очернянето на Сърница.

Благодетелят на училището Муафак обаче се радва на огромно уважение в селото. Никой в Сърница, където живеят само българомохамедани, не можа обаче да обясни защо сириецът е решил да даде парите си именно за духовно училище. Дори се оженил за булка от селото. В момента той живее в София, но бил извън страната, казаха запознати. Благоговение се изписва на погледите на хората от Сърница, когато чуят неговото име. Всеки от нас, ако има някаква нужда от помощ, ходи при него и той винаги помага, разказват селяните.

Истерията около Сърница и фундаменталистките групировки се разрасна и защото Ашим Хаджи Асан обяви, че до 1999 г. шейх Абдул Кемал от Саудитска Арабия, вуйчо на лидера на терористите-фундаменталисти Осама Бен Ладен, е идвал на почивка в българския курорт Павел баня, като преди това отсядал в хотел "Принсес" в столицата. По време на посещенията шейх Кемал се срещал с представители на различни фондации в България, финансирани от фундаменталистки кръгове в различни страни, които под прикритието на религиозно обучение промивали мозъците на младите мюсюлмани у нас. Над 60 били те в страната. Сред тях била и фондацията на Муафак "Неуа". Имало и български клон на "Иршад", който е изпратил за обучение в Саудитска Арабия 74 деца от осми и единадесети клас. От известно време нашумя и "Тайба" - ръководена от йорданеца Абдурахман Такан, който бе експулсиран от България през 1997 г., а сега се управлява от Хюсеин Одех Хусеин.

Задфондациите се криели хора на Бен Ладен,представители на фундаменталистките организации "Ахаб ал алейни ал ислами", "Хизбулла" и "Мюсюлмански братя".

"Религиозното фундаменталистко обучение в България се осъществява със знанието на сегашното ръководство на Главното мюфтийство", твърди Ашим Хаджи Асан. "Обучението било в съответствие с вярването на шиитите-вахиби, а не в духа на традиционното за България вярване на мюсюлманите-сунити от Анифската школа", поясни той. За целта старите имами били подменяни с нови, които са изучавали законите на шериата в арабски страни.

Главното мюфтийство приемало духовниците-фундаменталисти и ги препоръчвало в Дирекцията по вероизповеданиета, за да им бъдат издадени разрешения за пребиваване в България. Някои от духовниците сключвали и фиктивни бракове, за да узаконят пребиваването си у нас.

Ашим Хаджи Асан твърди, че биледин от малкото българи, видели с очите си Осама бен ЛаденПрез 1994 г. посетил Судан по покана на председателя на Източноевропейския ислямски център Фатих Хусейни. Тогава го завели и в лагер на фундаменталисти, където видял Осама бен Ладен. За първи път там зърнал и т.нар."пустинни бойци", които Ладен нарекъл "страшилище за американците".

"Открито мога да заявя, че в България няма представители на никакви фундаменталиски групировки. Нашата религия изключва агресията и самоубийството. Училището ни се издържа от благодетели, които ни помагат да изхранваме момчетата и да плащаме заплатите на 4-мата учители", заяви директорът на духовното школо Соид Мутлу.

"Откакто училището работи, знам, че полицията следи неговата дейност. Във Велинград има специален отдел, който следи тези работи", допълни кметът Шокри Якубов.

Висшият мюсюлмански съвет в България обяви вчера, че е започнал да проверява сигнали за проповядване на радикален ислям в Сърница.

"Трябва да се провери на място как се обучават момчетата там. Преподаватели трябва да бъдат назначени от Главното мюфтийство съгласно изискванията на ханефийската школа. Колегата ми от смолянското мюфтийство сподели, че учениците, които излизат от този коран-курс, изпадат в противоречие и се противопоставят на джемата от съответното село", заяви районният мюфтия на Кърджали Фикри Сали. Те водели службите по си по друг начин и хората не ги разбирали.

Независимо от религиозните разпри в Сърница, която има 4000 жители, са регистрирани 120 фирми. Хората не се интересуват от училището, а се опитват да правят пари, за да живеят по-добре.
 
На тези килими в фоайето на училището се молят девет месеца в годината момчетата, които изучават Корана.
 
Директорът на духовното училище Саид Мотлу твърди, че тук не се обучават фундаменталисти.
 
Стаите очакват новите момчета, които се събират от цялата страна.
4161
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД