:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,426,729
Активни 134
Страници 23,714
За един ден 1,302,066
Анализ

БСП се оказа част от статуквото

Татяна Дончева се провали заради липсата на адекватна стратегия и тактика в една благоприятна за социалистите ситуация
Снимка: Борислав Николов
Заради грешна тактика Татяна Дончева и шефът на предизборния й щаб Румен Овчаров не успяха да надскочат резултата от първия тур и загубиха изборите.
Бойко Борисов е кмет на София. И веднага експерти, журналисти и политици се втурнахме да разсъждаваме дали това не е "coup de grace" (смъртоносният удар, с който милостиво лишаваш от живот обречения) за българската политика в частта й политически партии. Разбира се, че не. Защото една личност в модерния медиен свят може да постигне много и без подкрепата на партиите. Дори още повече, като им се противопостави. В момент, когато за българина няма по-лоши от политиците, естествено е всеки, който се покаже антиполитик, да спечели. Това е възможност, която се проявява не само в България. Достатъчно да си спомним Рос Перо в САЩ, за да приемем, че няма нищо уникално в резултатите на тези частични избори. Не затова трябва да си говорим, а за две други неща. Първо, коя е реалната заплаха за партиите в България. И второ, защо БСП не спечели изборите в София.

Политическите партии днес се намират в много съществен момент от своето развитие. От една страна, големите политически каузи са изчерпани. Дори членството ни в ЕС поставя на дневен ред проблемите за конкретните политики, които разделят, а не обединяват. Всичко, заложено в началото на прехода, което стана основа за партийното разделение и създаването на многопартийната система у нас, вече не е основен фактор. То не може и не определя възможностите за влияние на партии и политици. Нещо повече, избирателите са доста променени. След 2001 г. българският избирател се ръководи отзадоволяване на конкретни интересиНезависимо от това как ще оценим избора, който правим, факт е, че гражданите очакват от политиците и партиите конкретни ангажименти. Парадоксално е, че в крайна сметка резултатите от изборите се оказват ирационални. Но този парадокс има своето обяснение. Не е случайно, че и новият кмет на София стана такъв, след като нищо съществено не обеща, никакъв ангажимент не пое. Защо хората гласуваха за него тогава? Защото той беше възприет като част от "нас", които сме различни и напълно противоположни на "тях" - политиците.

Само по себе си това ново разделение, което вече два пъти тази година дава политическите си резултати (става дума за "Атака" и Бойко Борисов), е точно онзи проблем, който трябва да вълнува експерти и анализатори. Трябва да накара политиците и партиите сериозно да се замислят и да анализират случващото се. Този кливидж е сериозната опасност за всяка система, защото е в състояние да разруши статуквото. И само отчитайки неговото съществуване, партиите биха могли да се адаптират към новата ситуация и новите изисквания на гражданите към тях. Защото всеки кливидж означава не просто противопоставяне на две групи, но и идентифицирането им една срещу друга, както и организирането им да си защитават интересите. Простото говорене по този повод не е резултатно. Защото ние така си говорим от години - че политиците са маскари, че за какво ни е да храним толкова депутати и пр., и пр. Не помагат и ПР акции и рекламни трикове. Най-вредно е, въпреки знанието за това, което ни се случва, да не се реагира на успешните опити на отделни личности даексплоатират отвращението на гражданите от политикатаСлед всичко казано дотук е редно да се запитаме - дали пък партиите не виждат и не разбират какво става? Защото на частичните избори в София те действаха като че ли нищо не се случва. Номинираха си кандидатите предимно с оглед тяхната партийна конкуренция. Изграждаха си кампаниите отново с мисълта за възможностите на партийните организации. Държаха се на диспутите като че ли сега е моментът да си поделят завинаги политическото пространство. И забравиха хората, които ще гласуват. Да не говорим за онези, които няма да отидат да гласуват.

В този смисъл БСП се оказа част от статуквото. И тук не ставаше дума нито за това дали корупцията е най-големият проблем в общината, нито кой ще може да я спре. Който дочака пресконференцията на Татяна Дончева в нощта на втория тур, успя да види какво трябваше да става и да чуе какво трябваше да се говори по време на отминала кампания. Става дума за липсата на адекватна стратегия и тактика в една благоприятна за социалистите ситуация. Ако кампанията търсеше подкрепата на онези около 170 000 души, гласували за листите на БСП на парламентарните избори, кампанията е една. Ако се търсеше подкрепата на онези, които искат борба с корупцията в общината - друга. Съвсем различна, ако се търси агресивна кампания срещу мъжкото статукво. Можем да продължим изреждането. Но ще достигнем до това, че всяка кампания трябва да е хармонична вътрешно и да е максимално близка до същността и излъчването на кандидата, за който се прави. Отминалата кампания на БСП в София за пореден път не беше такава. И дебатът вътре в БСП защо се получиха тези резултати и най-вече защо за пореден път София не беше спечелена, тепърва предстои. Ако се състои - добре. Ако се запуши в стил - виновен ни е Божидар Димитров, правителството и неговата политика, а може би и промените в климата на света - лошо. Лошо не просто за столичната организация на социалистите, а за БСП като демократична европейска партия.
19
3611
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
07 Ноември 2005 21:55
БСП се оказаЛО част от статуквото?!?
Маце, ти до неска слепа ли беше?

_______________________
Руши се, руши се, руши се...удобното ИМ статукво.
07 Ноември 2005 21:57
Така и не се разбра, кой запуши Дупката
07 Ноември 2005 22:02
БСП била демократична европейска партия.
Доцентке-е-е, доцентке.....
07 Ноември 2005 22:17
Най-смешен за мен е термина "дебата вътре в партията"Как само звучи.А иначе си е бой с лакти и ритници за кокъла и нищо повече.
07 Ноември 2005 23:34
"Достатъчно да си спомним Рос Перо в САЩ, за да приемем, че няма нищо уникално в резултатите на тези частични избори."
- да помним го и знаем, че беше независим кандидат за президент 1992 и 1996 г. и НЕ спечели. Та какво трябваше да си спомним?


"Този кливидж е сериозната опасност за всяка система, защото е в състояние да разруши статуквото" - Хубавата българска дума кливидж (Cleavage) означава (между другото) и разделителната линия на мястото между две цици (за което си има и друга хубава дума - "междуцицие". Когато циците разсейват, то е нормално вниманието да се прехвърли върху междуцицието, за да може да се върши работата. Е, българският избирател май точно това направи. Остава само да се надяваме, че при тези избори е ставало дума за междуцицие, а не междубузие - защото иначе на избирателя ще му се наложи да гледа съсредоточено една дупка в същия тоя кливидж, докато му дойде акълът в главата през следващите две години.

07 Ноември 2005 23:40
Абе къде е опцията де се виждаше статията?

_______________________
Руши се, руши се, руши се...удобното ИМ статукво.
07 Ноември 2005 23:48
Няма я.
На Манрико също му отмъкнаха някои неща, други изядоха.
Вероятно и с тази опция се е случило най-лошото.
На Каруцаря не му връщат дълговете.
Дънките издъниха СССР, а некви други системи се рушат.

Абе, не върви на добре.

Редактирано от - Дядо Виктор на 07/11/2005 г/ 23:50:25

07 Ноември 2005 23:49
крайно време е кметските постове да станат приоритет и на градските интелектуалки, на учителките и на работничките!


нещо подобно изтърси тая на пресконференцията и показа в кое време живее.... гнъсота!
08 Ноември 2005 00:57
Проблемът на всички партии е липсата на квалифицирани и приемливи за обществото кадри. Въртят се едни и същи, втръснали до болка мутри от 16 годишния преход. Казано с терминологията на спорта: къса им е пейката!
08 Ноември 2005 01:15
Натиснете тук
08 Ноември 2005 01:58
Незнайко, на мен ми писна да "натиснете тук". Кажи друго место за натискане......
БСП-БКП нема кво да коментирам. Те са във властта с мандат на турците......
08 Ноември 2005 02:51
Голяма обърквация - да коментираш собствените си подвизи с тенденция към оптимизъм.
Ама Дончева не загуби чуждите, каквито не и светиха с нищо и на първи тур Тя загуби своите!
Ало, другарке ти кажи къде са те в статута с квотом?Загубените, отишли при генерала.
Просто се повтаря историята
Излъганите наивници дружно се строят пред новия си харизматичен лидер-остава да им бъде нарисован ритуалът.
И експертите вече работят - предлагат и апробират Виж го Волен Сидеров. Съще е в черно и ръката му произволно рапортува в попионерчен римски поздрав
Остава малко мая и пудра и ще стане лидер с голямото Р
08 Ноември 2005 02:55
Да и още нещо
В София може и да се тренират към новия строй, но в провинцията заработи стария на всички сто% - шзбжршти си кепевот от партиите безсрамно над и под тезгяха и се крадат от "партньориге". Това може и да е все същата увертюра към новото. Напредничава столица ще пречисти омръзналата провинция с един замах заедно с всичките партийни статути и квоти
08 Ноември 2005 06:37
Като се обърне колата, анализаторки много... Бат Бой е герой... нищо, че гласувалите са под 20 на сто. Представям си какъв вой щеше да бъде, ако беше спечелила Татяна, при такава активност. Сега никой анализатор и дума не обелва за катастрофално ниската активност, особено Георгий Марков - синия шут, кво щеше да дърдори... Нейсе, пишеш, както ти плащат... и както ти изнася. Апропо и аз пиша така Ха Ха "Марий и Сула съща изгода, същага участ чака народа..."
08 Ноември 2005 11:18
...На БСП не и трябваше София просто защото София е каца без дъно и фондовете и щяха да изтичат в угода на тревненската мома-кметица...
08 Ноември 2005 11:31
Начи щракнах едно нещо, дето на него пише "Дай мнение по статията"
На - давам:
Статията открива едновременно топлата вода, колелото, тоалетния сапун и Америка.
Обаче. Има добри попадения във форума. Например за Дедо Виктор
и кливиджа
08 Ноември 2005 12:51
Благодарско, Дедо Викторе за обяснявката, че то не стана твърде ясно от статията.Прочее-някой да знае по какво е доц.афторката?За да и е по-лесно, ще ползвам нейните слова:
В.*Защо хората гласуваха за него тогава?*
О.*След 2001 г. българският избирател се ръководи от
задоволяване на конкретни интереси.
Независимо от това как ще оценим избора, който правим, факт е, че гражданите очакват от политиците и партиите конкретни ангажименти.*
Затова:*Защото ние така си говорим от години - че политиците са маскари, че за какво ни е да храним толкова депутати и пр., и пр. Не помагат и ПР акции и рекламни трикове.*
В.*След всичко казано дотук е редно да се запитаме - дали пък партиите не виждат и не разбират какво става? *

Отговорът е толкова очеваден, че не смятам за нужно да обиждам интелигентността на форумците.Колкото за партиите-да погледнат първият материал от тая рубрика.И мненията отдоле...
08 Ноември 2005 12:52
Татяна Дончева загуби по всички показатели!
Отвратителен характер!Неприятна външност!..Руско име! Руски акцент...
Комунистическата и лъжовност и лицемерие отблъсна даже съпартииците и.
Причината за загубата и е много проста:
София мрази комунистите а Татяна Дончева е олицетворение на комуниста!
08 Ноември 2005 15:47
Набеденото за "анализ" писание, е смехотворно- постовете отдолу са интересни-дедо Виктор например
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД