:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

Модерен дом се обзавежда поне с 5000 лв.

Най-големи са харчовете за спално оборудване и нова детска стая. От специализираните изложения обаче може да спестите между 5 и 20 на сто.
СНИМКИ: AЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ
В нова къща се влиза с нови мебели, но нищо не пречи преди празниците да преоборудвате и старата панелка, стига да имате достатъчно средства в наличност.

Репортерска проверка на "Сега" установи, че за нова мебелировка за хола, спалнята и детската стая ще похарчите поне 5000 лв. Приблизително толкова може да "глътне" и частичното преоборудване, ако залитате по престижни вносни марки. Поне между 5 и 20 на сто от харчовете може да спестите, ако решите да пазарувате от някое специализирано изложение. В момента например на подобни фирмени оферти може да попаднете в столичната зала "Универсиада". До 20 ноември там върви 11-ото издание на "Модерен дом". Вратите на панаира са отворени всеки ден от 10,15 до 19,30 часа. На щандовете на около 44 фирми пък може да откриете почти всичко за дома - от кухненската мебел и холните гарнитури до спалните чаршафи и халатите.



Цените са поне с 5% по-ниски, а качеството - гарантирано



Освен това има богат избор на родно обзавеждане, което по дизайн и изработка не отстъпва по нищо на вносната продукция. Единствената разлика е в цените, които са значително по-ниски от тези на чуждоземската мебел. Цялото обзавеждане за спалнята (легло, нощни шкафчета, скрин, гардероб, тоалетка) например излиза около 1800 лв. За сметка на това, ако се ориентирате към вносната продукция, само креватът и нощните шкафчета към него (пак от MDF) ще ви струват около 1300 лв.

Обикновено най-солидни разходи се правят за обзавеждането на спалнята. Освен леглото са ви нужни поне 2 нощни шкафчета и гардероб. Сметката набъбва още повече, ако към списъка добавите някой друг шкаф, огледало и т.н. Цялостно обзавеждане на спалнята (елша масив) за 2753 лв. например предлагат на щанда на "Стил М". В офертата влизат легло, скрин с четири шкафчета и чекмеджета, 2 нощни шкафчета и огледало. За още 235 лв. ще си набавите и матрак с размери 144/190/18 см.

Другият вариант е да купите само част от компонентите. Самият креват (без матрака) струва 983 лв. Скрин се купува за 989 лв., а ако над него ще окачате огледалото - добавете още 307 лв. Нощното шкафче се продава по 237 лв.

Новата мебелировка за спалнята може да ви излезе и около 1800 лв., стига да ви допадне изложената на щанда на "Доков-5" мостра. Още повече, че в рамките на панаира цената е с около 20 на сто по-ниска от обичайната, твърдят от фирмата. Оборудването включва легло, четирикрилен гардероб, 2 нощни шкафчета, скрин с четири чекмеджета и кокетна тоалетка с огледало. Материалът е ПДЧ и MDF, като клиентите могат да избират между 1000 разцветки при MDF-плоскостите. От фирмения щанд може да се подсигурите и с матрак (164/190 см) срещу 250 лв. Може да пазарувате и "на парче". Тоалетката например се предлага по 191 лева. Приблизително толкова може да похарчите и само за една закачалка.

Испанските аксесоари, които освен чисто практическите функции внасят и оригинална нотка в интериора на спалнята, се котират между 150 и над 300 лв. Доста повече излиза покупката на самия креват, независимо че сега може да го вземете за 1083 лева, с отстъпката от 15 на сто, която се предлага на щанда на "Muproan". Цената на секцията пък е намалена от 1797 на 1530 лева.

Ако сте тръгнали да обновявате спалнята обаче, няма начин да подминете и детската, защото наследникът надали ще ви прости.



Нова стая по каталог за малчуганите "гълта" 2752 лева



В замяна на това решавате проблема с детската поне за десетилетие напред, понеже мебелировката става както за невръстни, така и за тийнейджъри. "Стаята" включва две легла на отделни нива (отживелица е вече да са едно над друго) между които са съвместени шкафчетата и чекмеджетата. Отделно кътче пък образуват бюрото (задължително с ергономична форма) и високото шкафче (затворено с прозираща вратичка) за учебници и други школски помагала. Може да минете и малко по-тънко, ако например стълбичката, която води към "втория етаж" на спалното помещение, не е от метал, а от друг материал. Металните елементи доста увеличават цената, понеже за тях се броят 457 лв. Ако пък вече си имате съвместими с креватчетата матраци, ще си спестите още 150 лв., тъй като матракът излиза 75 лв. Материалът е ПДЧ и MDF и цветовите конфигурации може да подберете и сами. Най-много обаче се котират свежарските цветове - резеда, жълто, синьо и т.н.

В такива нюанси са решени също авангардните фотьойли и мини канапетата, които са неразтегаеми. А те, освен в детската стая, могат да намерят приложение и в другите помещения, стига обзавеждането ви да е по-веселяшко. Фотьойлчето може да се набави за около 165 или 185 лв., в зависимост от това дали е на дървено, или метално краче. Цветовете са най-различни - от различните нюанси на червеното, синьото и зеленото до дамаска тип "далматинец". И въпреки че американският микрофибър се поддържа и чисти сравнително лесно, доста по-добър избор е велурът. Цената на фотьойлчето обаче набъбва до около стотина долара.

Сравнително богат е и изборът на бюра. Различните екстри могат да се намерят както за 144-270 лв., така и за над 460 лв. Последното е стъклен плот, ултрамодерен дизайн, съчетание на череша и метал, но то е по-скоро за "домашния кабинет" на татко.



Писалище в британски колониален стил за консервативните



натури пък се купува за 2900 лв. Масата е уникална, ръчна изработка, орехов масив и идва от Кашмир, Индия. Ако заделите още 1100 лв. може да се сдобиете и с антикварен шкаф от Раджастан, Индия. И той по подобие на писалищната маса е бутиков, ръчно изработен и с фина дърворезба. Може да заложите също на автентичен четикрилен параван, миниатюрна масичка или други оригинални аксесоари. Често те могат доста успешно да се съчетаят и с модернистично обзавеждане. А такова може да се намери и на "Модерен дом". Класическите и изчистени форми обаче остават най-предпочитани от клиентите. Тройно канапе, разделено на двойка, с механизъм, заедно с два фотьойла например излиза 1870 лв. Това е цената само за панаира. Ако се поръчва в самото ателие на "Георги Боянов", удоволствието излиза 2150 лв. Самото канапе струва 1150 лв., а фотьойлът - по 500 лв. Това е при положение, че се заложи на белгийска жакардова дамаска. Линеен метър от нея се предлага по 27,50 лв., докато буклето е 30 лв./м, което оскъпява малко мебелите.

Традиционно холно обзавеждане може да се намери и за 2200 лв. на щанда на "Ал Ивана". Офертата включва тройка и двойка канапе, и фотьойл. Корпусът е бук, масив, а дамаската - шанил. Като добавите и мини-масичка от дива череша за 150 лв., решавате окончателно проблема с кътчето в дневната.

Другият вариант е да заложите на "кожения свят". Голяма част от фирмите продължават да предлагат масивни канапета и фотьойли, но дизайнерите са категорични, че актуални са опростените и изчистени линии. На пазара има вече множество такива предложения. По-интересното при тях са цветовете. Залага се на светлите и ненатрапчиви нюанси, като се започне от мляко с кафе и се стигне до пясъчните тонове. Цените както и при останалите мебели зависят главно от вида на дамаската. Триместно канапе с механизъм и два фотьойла например могат да се набавят за 842 лева, стига да ви задоволява изкуствената кожа. По подобие на естествения материал тя се поддържа лесно и струва много по-малко, но пък запарва. За да избегнете този проблем, единственото решение е естествената кожа. При този вариант обаче само канапетата за хола може да ви струват 3000-4000 лв.

А на кой от вариантите ще заложите, зависи от семейния ви бюджет.
 
Обзавеждането за детската запазва свежарските нюанси. Леглата обаче не са едно под друго.
 
Канапетата от изкуствена кожа се чистят и поддържат лесно. Струват значително по-малко от естествения материал, но запарват бързо.
2405
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД