:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СЕЗОННИ НЕВОЛИ

Ако детето кашля

Билки помагат, когато малчуганите започнат да кихат и смъркат
Ужас! Носът на детето тече като река, на всичкото отгоре леко кашля. Ясно е като бял ден, че то се е простудило, както много лесно става през студените месеци на годината. Най-доброто в този случай е веднага да се потърси лекарска помощ, тъй като специалистът най-точно ще определи вида на настинката и сериозността й. Ако трябва, на детето ще бъдат предписани медикаменти. Но в никакъв случай не бива сами да решавате какво да му давате!

Това обаче са неща, които са добре известни на всеки родител. По-неизвестни са нетрадиционните начини, с които може да се помогне при евентуално простудно заболяване. Става дума за лечение или поне



облекчаване на състоянието с помощта на билки



То естествено не може да замести изцяло лекарствата! Но когато настинката е лека, много по-добър вариант е да не тъпчете малчугана с хапове, а да наблегнете на лековити чайчета.

И още нещо. Ако доловите макар и дребни признаци за простуда, не се колебайте, а смело давайте билки. Те само може да помогнат, не и да навредят. Най-честите симптоми за простуда при децата са болки в гърлото, хрема, кашлица, липса на апетит, разстройство или отпадналост.

Какво обаче да използвате? Ако детето кашля или се оплаква от болки в гърлото, то му направете чай от семена на дюля. Сега е сезон на тези плодове, така че лесно ще ги намерите на пазара. Друг вариант са цветовете на бъз. Тях обаче трудно ще откриете през есента. Най-често се намират под формата на готов чай. Има вариант, разбира се, да сте от домакините, които преди няколко месеца са брали бъз и са направили сироп. И



тази течност може да свърши работа,



особено ако добавите сок от лимон.

Класическа билка за подобни случаи е мащерката. Наливайте детето с чай от мащерка и грипът ще стои далеч от него, съветват народните лечители, а дори и някои медици. Също така добър избор е комбинацията от липа и лайка.

Високата температура се сваля със смес от мащерка, липа, риган, шипка и салвия. Помага и отвара от малинови листа, ако сте набрали през лятото и запазили в изсушен вид.

Освен под формата на чай билките могат да се използват и като компреси на гърлото. Класика е счуканото синапено брашно. Но то не бива да се държи продължително, за да не възпали нежната детска кожа. Същото важи и за компресите от памук, напоен с ракия и поръсен с черен пипер. В този случай

трябва да бъдете особено внимателни!



Силна остра кашлица се облекчава с мед, колкото половин бурканче от детска храна плюс сода за хляб. Сместа не е неприятна на вкус, въпреки че при разбъркване се разпенва и има особен вид. Може да давате на детето и по една супена лъжица мед, поръсена със синап, всеки ден.

При всички случаи обаче това важи за началния стадий на простудата. Ако настинката се задълбочи, трябва да търсите лекар!
1663
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД