:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Антиалергичните котки

Мутантите в света на писаните са от породите Корниш Рекс и Сфинкс
Всеки 11-и българин има алергия от котешката козина, която се дължи на изключително фините, меки косъмчета, които полепват по лигавицата на носа и предизвикват алергична реакция. За тези хора е непоносимо не само да живеят с котка, но и да седят в помещения, в които е била тя. Във всяко трето семейство има човек с непоносимост към котешката козина, което като че ли прави отглеждането на котка невъзможно. Но не е така. Съществуват две породи, чиято космена покривка не предизвиква алергии при хората по простата причина, че при едната тя е къса и къдрава, а при другата изобщо липсва. Става въпрос за "мутантите" в котешкия свят, а именно породите Сфинкс и Корниш Рекс.

Трябва да се има предвид, че някои хора имат допълнителни алергии от котешката слюнка, а и от мъртвите клетки, които се отделят от котешката кожа.



КАРЕ

КОРНИШ РЕКС



Един от представителите на породата Рекс е разновидност, наречена Корниш. Това удивително същество е единствената къдрава котка.

Козината на обикновените котки се състои от три вида косми - дълги и твърди предпазващи косми; дълги и меки, които уплътняват; и къси меки, които образуват долния пласт на космената покривка. При Корниш обаче цялата козина се състои от късите меки косъмчета, които по правило са само на долния пласт. Той не е пухкав като пудел, нито вълнест като агне, мек е като коприна, но е и леко плюшен - най-нежния на пипане представител на котешкия род.

Антиалергичността на тази порода се състои в това, че Корниш не си сменя козината. При хора с особено силни алергии обаче е възможно това да не е достатъчно, защото все пак мъртвите косми рано или късно падат, за да бъдат заменени от нови. Все пак като цяло тази порода е показала много добри резултати при алергични хора.

Външният вид на тези котки е много екзотичен, те имат значително по-крехки кости от нормалното и са доста дребни. Задните им крака са дълги и силни, тялото извито, а главата издължена, с големи уши. Въпреки вида си тези котки са доста издръжливи. Обичат да играят и са изключително бързи и скокливи. Апетитът им е повече от добър и почти нямат нужда от ресане.

Характерът на Корниш е много ведър - той обожава да бъде с хората и има нужда от много внимание. Един котарак на 14 години иска също толкова игри и обич, колкото едно 4-месечно котенце. Корниш е толкова умна порода, че котката може да бъде обучена да играе на "Магаре" - подражавайки, постепенно започва да мята обратно предметите, които са й подхвърлили.

----------------------------------------

КАРЕ

СФИНКС



През 1966 г. в Торонто обикновена котка ражда голо котенце. След проучвания става ясно, че по света природата е създала десетина от необичайните същества, които станали родоначалници на породата, позната като Сфинкс днес.

"Не им ли е студено?" - това е първият въпрос, който изниква в ума на човек, който е видял тази, меко казано, странна котка. Представителите на рядката порода Сфинкс са почти изцяло лишени от естествената си природна защита, но не са напълно голи - кожата им е покрита с къси нежни косъмчета, които на пипане са като топла праскова. По-дълги косми имат на носа, опашката и лапичките и човек с изключително силна алергия не може да живее дори с тази порода. Като цяло обаче животното е "направено" именно за хора с този проблем.

Отглеждането на котки Сфинкс не е особено трудно. Той спокойно понася къпането като своя участ, стига да сте започнали с процедурите от ранна възраст. Необходимо е да се къпе поне веднъж в месеца, тъй като кожата му изпуска мазнини, които би трябвало да се поемат от козина, каквато той няма. Пък и сушенето става за отрицателно време.

Обратно на вида си Сфинксът е здрава и силна котка. Има огромни очи и добродушен вид. Неговата роля в живота е да бъде гледан. Тези котки са поразителни актьори, готови на всичко, за да привлекат внимание към себе си - тичат, скачат, играят, носят топки и изобщо правят какви ли не глупости, за да бъдат гледани. Обичат децата, бабите, кучетата, гостите, инкасаторите и изобщо всички, до които имат достъп. Общуването с такава котка е наистина вълшебно.
3494
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД