:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
АКТУАЛНА АНТЕНА

Триумфалното завръщане на ботушите

Стилистите експериментират с кожата и декорите, лансират модели от прасеца чак до бедрото
Обувки, после боти, а в най-студените дни - ботуши. Тази последователност вече не е същата. Не че редът е променен, просто преходът между обувките и ботушите липсва. Ботите почти отсъстват от колекциите на стилистите, триумфално се завръщат ботушите.

Каква е новата мода при ботушите е въпрос, на който трудно може да се отговори с няколко думи. Всъщност за определена тенденция въобще не може да се говори - моделите са толкова разнообразни и разнолики, че повечето жени биха се затруднили с избора само на един от тях.

По отношение на височината се забелязват три варианта - между глезена и коляното (малко по-високи от класическите боти), под коляното и над него. Първият модел е малко капризен - той изисква перфектни крака без големи прасци. Иначе може да се носи и с панталон, и с пола в различни дължини.

Вариантът под коляното е най-масов, защото подхожда на повечето жени - и на слаби, и на по-пълни. Добре е все пак ботушът да прилепва плътно по крака, особено ако ще се носи с пола. Моделът е много подходящ за комбинации с все още модерните панталони с дължина над глезена, които дизайнерите лансират и през зимата.

Третият вариант са ботушите, които закриват коляното. Подобни модели бяха много модерни през 80-те години на ХХ век, но тогава се носеха с минижупи и къси панталонки, а сега дизайнерите ги комбинират с поли до коляното. Особеност на тези модели е меката кожа, която прилепва плътно по краката. Затова ботушите над коляното се препоръчват за по-слаби жени.

Общи насоки на развитие има само формата на ходилната част. Почти всички модели са със заострени върхове. Някои са толкова остри, че дължината им се увеличава поне с номер и половина-два.

Токчетата са почти задължителни. Те са много тънки и високи, но има и по-практични варианти - средновисок и плътен ток. Предлагат се и ниски модели, но не повече от 3-4 см. Горната граница може да надвиши и 15 см.

Видът на кожата, цветовете и декорите не попадат под общ знаменател. Тук за мода и дума не може да става, защото всичко е модерно. Кожата може да е велурена и матова, може да има дискретен блясък, а може и да е крещящо лачена. Много актуални са лъскавите кожи, импрегнирани така, че да наподобяват алигатор. Змийски "люспи" почти не се срещат. Но пък има нестандартни предложения за есента, като например ботуши от кожа и вълнен плат с десен "рибена кост". Стилистите възобновяват и модата на "овехтелите" ботуши, които, макар и нови, са от изтъркана кожа.

Цветовата гама е изключително разнообразна. Класиката в черно, кафяво и беж отдавна е отстъпила пред новите варианти на охра, синьо (от най-светло и бледо до наситено турско), червено, зелено и дори снежнобяло. Модерно е ботушите да са в два цвята - червено и черно, светло и тъмносиньо и пр., а също и кожата да е в един цвят, токчето - в друг.

Семпли и изчистени от детайли ботуши се предлагат, но дизайнерите го правят сякаш по навик. Повечето модели в техните колекции привличат поглед с атрактивните си декорации. Спортно-всекидневните ботуши например имат катарами, външни джобчета с капак или цип, капси, а някои - и безопасни игли. Елегантните модели най-често са препасани от тънки кожени шнурчета или връзки. Суперофициалните модели са покрити с рязана кожена "дантела" или рисунки.

И сред цялото това разнообразие няма как да не откриете вашите ботуши. Купете си чифт, а защо не и два. Ботушите отново се връщат на мода, очаква се да се задържат в тенденциите и другата година.
1416
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД