:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 387
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евтин авиопревозвач блокира за ден пътници в Будапеща

Клиентите няма да получат обезщетение заради закъснението
Група от 50 пътници на нискобюджетната авиокомпания Wizzair изостанаха в неделя срещу понеделник на летище в Будапеща и не можаха да се приберат в София. Те са идвали от Париж с междинна спирка в унгарската столица и трябвало да кацнат у нас около 1.30 ч. през нощта. Според обяснението на компанията пилотът стигнал до София, но не могъл да кацне заради мъгла и се върнал в Будапеща.До редакционното приключване на броя вчера Wizzair обеща да върне пътниците в София с полета си в понеделник от 23.30 ч.

Според пътник, цитиран от агенция Фокус в понеделник по обед, компанията отказала да им плати нощувка в Будапеща и те прекарали нощта на летището. Не им била осигурена и храна. От унгарския офис на Wizzair им обещали устно след пристигането в София да им възстановят допълнителните разходи по извънредния престой.

"Тъй като полетът е пренасочен поради причини, независещи от Wizzair, съгласно Общите условия за превоз компанията не дължи компенсация. Независимо от това осигуряваме ваучери за храна и подготвяме компенсация за настаняване в хотел до 70 евро на пътник", съобщиха в късния следобед от авиокомпанията. Ако пътниците действително бъдат върнати с полета в понеделник обаче, до настаняване в хотел няма как да се стигне.

Обикновено резервно летище при мъгла в София е пловдивското Крумово. В зависимост от типа самолет само кацането там струва между 800 и 1000 долара допълнителни разходи на авиокомпанията. Отделно се плаща за престой и паркиране на самолета и за превоза на пътниците с автобус до София.

"В случая не може нищо да се направи - това е чужда авиокомпания, под чужда юрисдикция", коментира пред "Сега" шефът на дирекция "Гражданска въздухоплавателна авиокомпания" Георги Стоянов.

Нискобюджетните авиокомпании по принцип спестяват всички възможни разходи, за да предложат по-евтин превоз. Според експерти обезщетение в случая не се дължи, тъй като тези превозвачи не издават билети, които са договорът между компанията и клиента. При тях качването на борда става срещу лична карта след резервация. При класическите авиокомпании обезщетението при закъснение е 300 евро за полети над 3500 км и 150 евро за полети под 3500 км.

Шефът на "България ер" Константин Тасков вчера коментира, че често се е случвало авиокомпанията да качва пътници на евтините превозвачи, стояли няколко дни по летищата.
5
1692
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
08 Ноември 2005 00:33
Обаче същото /лоши климатични условия / може да се случи и с НЕЕВТИНИ превозвачи като Ер Франс и Бритиш еър...Какви са гаранциите, че пътниците тогава ще бъдат третирани по по-различен начин

08 Ноември 2005 00:47
със закупуването на билета се сключва също договор, въпреки, че билета се води "etix", компанята има общи условия, които могат да се намеря тук
5. Verspä tung, annullierung und ä nderung des zeitplanes

Wenn ein Flug aus von WIZZ Air zu verantwortenden Grü nden ausfä llt, wird den Passagieren ein spä terer Flug angeboten. Falls dies fü r den Passagier nicht annehmbar ist, erstattet Wizz Air die Kosten fü r die nicht angetretene Reise zurü ck.

Im Falle von Flugverspä tungen und Flugausfä llen, die aus von WIZZ Air zu verantwortenden Grü nden auftreten, werden Dienstleistungen (Erfrischungen, Mahlzeiten, kostenlose Mö glichkeiten zur Benachrichtigung von Angehö rigen/Bekannten/Wartenden, Hotelunterbringung und Transfer) von WIZZ im notwendigen Umfang und in Ü bereinstimmung mit den anwendbaren Richtlinien zur Verfü gung gestellt.
Wenn es zu Verzö gerungen oder der Annullierung von Flü gen aufgrund von Ursachen kommt, die nicht im Kontrollbereich von WIZZ Air liegen, kommt WIZZ Air auch nicht fü r einen Schadenersatz auf und kann nicht fü r die Bereitstellung von Dienstleistungen herangezogen werden. Натиснете тук

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
08 Ноември 2005 00:48
ГЛАВА 16 – ПРОМЯНА НА ДОГОВОРА: ПРОМЕНИ В РАЗПИСАНИЕТО, ОТМЕНЕНИ ПОЛЕТИ, ЗАКЪСНЕНИЯ, ПРОМЕНИ НА МАРШРУТА

Държ. пост. § 22-24

16.1 ПРОМЕНИ В РАЗПИСАНИЕТО

16.1.1 Часовете за излитане и кацане записани в преподтвръждението и на други места могат да се променят за времето между обявяването им и реалната дата на Вашето пътуване.

16.1.2 Преди да приемем на Вашата резервация, ние Ви информираме за актуалните часове в разписанието, които записваме и в преподтвръждението. Ако дадете информация за контакт, ще Ви съобщим евентуалните промени.

16.2 ЗАКЪСНЕНИЯ

16.2.1 Ако Вашият полет е на разстояние до 1500 км и тръгва с повече от 2 часа закъснение от определеното в разписанието време или лети на разтояние над 1500 км, и тръгва с повече от 3 часа закъснение от определеното в разписанието време, имате право да получате ваучер за храна.

16.2.2 Ако полета закъснее с над 5 часа от определеното по разписанието време, отново ще Ви бъдат раздадени ваучери за храна и Вие ще имате възможност да изберете една от следните опции:

1.

ще анулираме резервацията Ви и ще направим нова резервация за друг полет на Уиз Ер тръгващ в срок от три месеца; или
2.

ще анулираме резервацията Ви и ще Ви върнем стойността на неизползваната част от Вашият билет, данъците и таксите; или
3.

ще анулираме резервацията Ви, а стойността на неизползваната част от Вашият билет, данъците и таксите, без таксите за транзакция, ще бъдат записани като кредит на стойност съставляваща 120% от стойността на несъстоялия се полет. Кредита ще можете да използвате при резервация за полети на Уиз Ер за срок от шест месеца от деня на закъснението.

16.2.3 Няма да осигурим услугата описана в точка 16.2.1, ако има възможност това дадоведе до по-нататъшно закъснение.

16.2.4 Ако причината за закъснението е от тип force majeure, не поемаме никакви допълнителни отговорности.

16.3 ОТМЕНЕНИ ПОЛЕТИ

16.3.1 Ако Вашият полет е отменен поради причини, за които е отговорна Уиз Ер,

1.

Вие ще имате възможност да изберете една от следните опции:
1.

ще анулираме резервацията Ви и ще направим нова за друг полет на Уиз Ер, тръгващ в срок от три месеца от датата на отменения полет; или
2.

ще анулираме резервацията Ви и ще Ви върнем стойността на неизползваната част от Вашият билет, данъците и таксите; или
3.

ще анулираме резервацията Ви, а стойността на неизползваната част от Вашият билет, данъците и таксите, без таксите за транзакция, бъдат записани като кредит на стойност съставляваща 120% от стойността на несъстоялия се полет. Кредита ще можете да използвате при резервация за полети на Уиз Ер за срок от шест месеца от датата на отменения полет;

и

2.

ако не се намирате на мястото за тръгване, ще Ви платим за хотел, храна, трансфер между летището и хотела, както и разноските за съобщения изпратени от хотела на обща стойност до 70 евро;

и

3.

ще Ви бъде изплатена компенсация според следните условия:
1.

Ако Вашият полет е на разстояние до 1500 км, и заради отменения полет пристигнете на предназначеното място с повече от 2 часа закъснение от определеното в разписанието време, Вие имате право на компенсация в размер на 250 евро.
2.

Ако Вашият полет е на разстояние над 1500 км, и заради отменения полет пристигнете на предназначеното място с повече от 3 часа закъснение от определеното в разписанието време, Вие имате право на компенсация в размер на 400 евро.
3.

ако сме прехвърлили Вашата резервация за друг полет, и пристигнете на предназначеното място – за полети на разстояние до 1500 км – с по-малко от 2 часа, и за полети на разстояние над 1500 км - с по-малко от 3 часа закъснение, размера на компенсациите описани в точките (I) и (II) се намалява с 50%.

16.3.2 Не се изплаща компенсация, ако за отменения полет

1.

сме Ви съобщили поне 2 седмици преди времето на тръгване по разписание;
2.

сме Ви съобщили поне от 7 до 14 дни преди времето на тръгване по разписание, и сме Ви направили нова резервация, според която трябва да тръгнете не по-късно от 2 часа след първоначалното време за тръгване според разписанието, и пристигнете не по-късно от 4 часа след оригиналното време за пристигане според разписанието;
3.

сме Ви съобщили поне от 7 до 14 дни преди времето на тръгване според по разписание, и сме Ви направили нова резервация, според коята трябва да тръгнете не по-късно от 1 час след първоначалното време за тръгване според разписанието, и да пристигнете не по-късно от 2 часа след първоначалното време за тръгване според разписанието.

16.3.3 Не поемаме отговорност в случай, че не сте получили съобщението ни за отменения полет, поради невъзможност да се свържем с Вас на телефонния номер записан в резервацията Ви.

16.3.4 Ако сме отменили полета поради независещи от Уиз Ер причини,

1.

Вие ще имате възможност да изберете една от следните опции:
1.

ще анулираме резервацията Ви и ще направим нова резервация за друг полет на Уиз Ер тръгващ в срок от три месеца от датата на отменения полет; или
2.

ще анулираме резервацията Ви и ще Ви върнем стойността на неизползваната част от Вашият билет, данъците и таксите; или
3.

ще анулираме резервацията Ви а стойността на неизползваната част от Вашият билет, данъците и таксите, без таксите за транзакция, ще бъдат записани като кредит. Кредита ще можете да използвате при резервация за полети на Уиз Ер за срок от шест месеца от датата на отменения полет;

и

2.

ако не се намирате на мястото за тръгване, ще Ви платим за хотел, храна, трансфер между летището и хотела, както и разноските за съобщения изпратени от хотела на обща стойност до 70 евро.

16.3.5 Не поемаме допълнителна отговорност при гореописаните събития, освен тази описана в настоящата глава и при положение, че няма други разпоредби от страна на действащото законодателство.

16.4 ВРЪЗКИ

Уиз Ер отговаря за Вашето последващо пътуване само ако имате свързващ полет. Уиз Ер не носи отговорност за други изпуснати полети.

16.5 УПРАЖНЯВАНЕ НА ПРАВА

В случай, че Уиз Ер не изпълни задълженията си, посочени в тази глава, Вие можете да подадете жалба в Комисията по търговия и защита правата на потребителите или в съответната й регионална структура.

16.6 ЗАМЕСТВАЩ ПРЕВОЗ

В случай, че пътникът се съгласи да използва заместващ превоз (както е описано в точки 16.2.2 а), 16.3.1 а) (I) и 16.3.4 а) (i)), платената от него сума не подлежи на връщане.

16.7 ОТКЛОНЕНИЯ НА ПОЛЕТА

16.7.1 Ако поради причини, за които Уиз Ер отговаря, полетът не излети от началната точка на пътуването или не кацне на крайната точка на пътуването или на определеното транзитно летище, или самолетът бъде отклонен към друго летище (всяко от събитията наричано по-нататък ”отклонение”), освен ако не продължи към първоначално определената крайна точка на пътуване, ние ще организираме транспортирането Ви до първоначално определената крайна точка на пътуване, посочена в разпечатката от резервацията, с друг наш полет или с друг превоз.

16.7.2 Уиз Ер не носи отговорност в случай, че полетът е отменен по независещи от него причини.

16.8 НЕПРЕОДОЛИМА СИЛА

Уиз Ер не носи отговорност за промени в договора, възникнали в резултат на непреодолима сила, с изключение на предвиденото в глава 16. Уиз Ер не носи отговорност за загуби или вреди, настъпили в резултат на непреодолима сила.

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
08 Ноември 2005 03:02
cherno nigro, чета те от известно време, симпатична/ен си ми, но това с Air France или Britsh просто няма как да стане.. Kaцал съм с тях и на по-лоши летища, и в по-лоши метеорологични условия от една мъгла..
Форгет дъ лоу коуст.
08 Ноември 2005 10:35
по добре блокиран за ден в чужбина но обиколил европа отколкото блокиран за цяла година в бг след полет с бг air или хемус air
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД