:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парите от винетките не стигат за нови пътища

60% от транспортната мрежа на страната се нуждаят от ремонт
Юлиян Савчев
Асен Гагаузов
180 млн. лв. се очаква да постъпят от таксите по винетната система до края на годината. Тези средства ще покрият рехабилитацията на вече изградени пътища, но няма да достигнат за строеж на нови. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. В момента 60% от пътната мрежа на страната, която е дълга 30 000 километра, се нуждаят от ремонт и рехабилитация, каза Румен Йовчев, председател на съвета на директорите на "Мостстрой".

По данни от агенция "Пътища" за деветте месеца на годината от винетки са събрани около 122,3 млн. лв. Оттам коментираха, че средствата са достатъчни за планираните от агенцията дейности, но не включват извънредните разходи за покриване на щетите от наводненията, за които все още няма окончателни разчети. По данни на експерти те ще надхвърлят 180 млн. лв. До момента са заявени щети за 148-158 млн. лв., коментираха от агенция "Пътища".

Трябва да се приеме и нов закон за строителството, който да постави точни изисквания за категоризация на фирмите, които се занимават със строителство на инфраструктурни обекти. Той трябва да окрупни пазара, тъй като в момента съществуват 96 фирми в този бранш. След влизането на страната ни в ЕС е нормално максималният им брой да не надхвърля 6, смята министър Гагаузов. Той даде за пример Хърватия, където за 8 години са усвоени около 8 млрд. евро за строеж на магистрали и голяма част от работата е извършена от местни фирми.

Министърът отново повтори, че до 5 -6 години нашата страна трябва да изгради магистрален пръстен. Според него само през 2006 г. могат да бъдат пуснати 70 километра магистрали. От "Мостстрой " препоръчаха държавата да увеличава всяка година с 15% инвестициите за инфраструктура. Асен Гагаузов посочи, че увеличаването на темповете на инвестиране в пътното строителство може да стане чрез публично-частното партньорство.

Държавата ще търси начини да подпомага българските фирми, за да им даде възможност да участват в големи инфраструктурни проекти, обеща министърът. Както "Сега" вече писа, обмислят се промени в критериите при обявяване на търгове по европрограми, така че и български фирми да могат да участват в тях.
7
2493
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
08 Ноември 2005 00:42
Разпродайте луксозните возила на администрацията. Доста пари ще се спестят и от гориво, поддръжка, застраховка и заплати на шофьори. А ще се даде "зелено" на железопътния транспорт.
08 Ноември 2005 04:56
Българската ДЕМОКРАЦИЯ е като безхаберен, тъп и немарлив квартирант. Петнадесет години тя ползува един дом, построен от бившето омразно и презряно комунистическо управление и го докара до нивото на цигански катун. Как ще стигнат парите от винетките за поддържане на пътищата бе Господа, как.????Пишете колко пари напускат страната ни по сметките на чуждестранните фирми, станали приватизатори под формата на печалби????Колко пари напускат страната ни под формата на лихви, колко отиват за купуването на луксозни стоки????Това бяха парите, които бившите комунисти насочваха МЪДРО към инфраструктурата, към здравеопазването, към образованието, към армията и към пенсиите. Сега всичко е ОПОРОЧЕНО, няма пари за нищо, освен за военни поделения в Ирак и Авганистан, а пари за американски самолети и оборудване ще се намерят. Какво се правите на ненормалници????. Когато някой ме убива икономически, когато някой затяга всеки ден въжето на мизерията около врата ми, мога не само да кажа всичко, мога да изразя пълно гражданско неподчинение. Моята държава Господа става за мен и за стотици други затворнически надзирател, ПАЛАЧ. Който не приема тази бавна домашна смърт напуска страната не за да облекчи останалите, а за да ускори тяхната агония.

08 Ноември 2005 09:51
Ами парите от акцизите на горивата защо не ги смятате? Точно с тях трябваше да се правят и подържат пътищата. Предишното правителство реши да ги харчи за други неща, вие също.
Пари има! Предостатъчно. Желание да се правят пътища няма! Оправданието е абсурдно!
08 Ноември 2005 10:45
Ако не се краде и се строи качествено, няма нужда и от винетки. ЗАЩО НЕ СЕ ИСКА ГАРАНЦИЯ ОТ ПОНЕ 10 г. ЗА НОВОПОСТРОЕН ПЪТ? Никой не търси отговорност от ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ, защото с ВЪЗЛОЖИТЕЛИТЕ си делят откраднотото!
08 Ноември 2005 13:20
Ами да си намалят комисионните, мамка им...
08 Ноември 2005 17:19
Е то до тази година нямаше винетки и парите пак не стигаха... Проблемът със сигурност не е във винетките!
08 Ноември 2005 18:21
Тука с чисто сърце мога а се провикнем : двгнчкм и на дмкртте-е....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД