:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,217,615
Активни 78
Страници 6,568
За един ден 1,302,066
АНТИСЦЕНАРИЙ

2001 - Минус една година за приватизацията

Раздържавяването се спъна, омотано в кадрови рокади и изборни шумотевици. Краят на процеса отново е отложен. Този път за 2002 г.
Снимка: Велислав Николов
Отиде си една загубена година за българския преход. Дали защото имаше два вида избори - парламентарни и президентски, дали защото световната икономика навлезе в период на рецесия, дали пък защото липсваше воля за промени или защото се уморихме от реформи...
Отговорите, аргументите и оправданията могат да бъдат десетки. Но простите факти са налице. През 2001 г. бяха сключени най-малко приватизационни сделки от 1994 г. насам. Финалът на процеса отново бе отложен. Този път сбогуването с приватизацията е насрочено за края на 2002 г. През 2001 г. в страната ни влязоха най-малко чужди инвестиции - $ 486 млн. до края на октомври при $ 1, 002 млрд. през 2000 г. И по този показател България отново е на опашката сред страните от Централна и Източна Европа.

Приватизацията се оплете в кадрови рокади

Както цялата икономика, тъй и приватизацията ставаше в две времена. До средата на миналата година беше старото - на Костов, на братовчедите и на кръговите сделки. След 17 юни настана Новото време - на новия морал, на новите надежди и на смелите заявления и примамливи обещания. До юни приватизацията беше синоним на корупция и задкулисни игри. От юни тя трябваше да се изчисти, да стане бърза и тотална, да донесе много пари в хазната и здраве за икономиката. Както навсякъде обаче, и тук нещата не се оказаха черни и бели.
2001 г. стартира с ново ръководство на Агенцията за приватизация. Оправданието на управляващите бе, че раздържавяването навлиза в нов етап- продажба на обществените услуги, за който са нужни нови хора. Костов благодари на Захари Желязков за свършената работа и се раздели с него. Истинската причина за раздялата не остана тайна за никого.

Командира се лиши от човека на Бисеров

в най-важното ведомство и така си разчисти сметките с Врага с партиен билет.
За наследник на Желязков беше избран безспорен спец - Левон Хампарцумян. В историята на приватизацията обаче той ще остане предимно със спорни сделки, сключени с фирми от кръга "Олимп" по времето, когато той бе зам.министър на икономиката.
През януари 2001 г. той продаде 60% от "Пампорово" на "Турист инвест"-Цюрих за $ 11 млн. Курортът днес вече се управлява от хората на Славчо Христов и никой не се съмнява кой е истинският собственик. Същият приятелски кръг, който купи 60% от "Златни пясъци", и който доскоро беше собственик на 60% от "Бороспорт"- "Олимп".
Като шеф на АП Левон не свърши нищо запомнящо се. През цялото му управление се точеха няколко големи сделки, които за жалост не са факт и днес - ДЗИ, Лагерния завод от ВМЗ-Сопот, "Булгартабак", БТК. За последните две новите управляващи създадоха нови работни групи и запазиха старите консултанти - Кредитанщалт инвестмънт банк и Дойче банк. Новите стратегии още не са готови. А това отлага сделките за след средата на 2002 г.

Левон ще се помни като зъл демон

от чешката "Енерго Про", тъй като развали договора й за каскада "Санданска Бистрица". Парафираният дни преди уволнението на Захари Желязков договор се видя неизгоден на Хампарцумян и той отказа да го сключи. Върховният административен съд обаче отсече, че правото е на страната на чуждия инвеститор и се разрази международен скандал.
Практиката да се подписват скандални сделки дни преди някой да напусне управлението не бе забравена. Буквално в последните часове на управлението на ОДС се сключиха сделките за Търговски център "Илиянци" и "Хемус Ер". Доминираният от хора на сините надзорен съвет смени позицията си по отношение на купувача на авиокомпанията на 180 градуса в рамките на седмица. И, след като бе решил, че акционерите на "Пирин турист" са неплатежоспособни и не могат да гарантират бъдещето на превозвача, изведнъж даде зелена светлина и сделката стана. 51% от втората по големина авиокомпания в България "Хемус Ер" отидоха у туристическата фирма "Пирин турист" за 11,2 млн. лв., 90%, от които платени в компенсаторни записи. Впоследствие стана ясно, че този купувач е част от друг приятелски кръг - този около Първа инвестиционна банка, който също се сдоби с редица апетитни хапки от туризма ни. По Новото време.
Търговският център "Илиянци" пък бе продаден, въпреки че шефприватизаторът неведнъж публично обявяваше, че няма да сложи подпис под тази сделка. Цената според Левон не беше достатъчно висока. Освен това започна патаклама по вестниците от страна на двете кандидатстващи групировки, от която загорча на всички. Стана ясно, че от "Илиянци" са раздавани скъпи коли на висши администратори, за да се спечели благоволението им. За някои от колите впоследствие се появиха съмнения, че са крадени. Появиха се и други съмнения - че спечелилото дружество "Търговски център Тракия" е заложено и финансово нестабилно. Всичко това, както често се случва в България, се оказа много шум за нищо. Сделката, при която 79% от акциите на дружеството бяха продадени на "Търговски център Тракия" за 42 млн. лв., мина и вече никой не се занимава с нея.

С над 200 сделки на предишната власт ще се занимае прокуратурата

Хората на царя дойдоха на власт с обещанието да не ревизират сделки, но да дадат на прокуратурата сигналите си за злоупотреба с властта или за потъпкване на законите. И изпълниха заканата си. Захари Желязков вече има обвинителен акт за продажбата на "Инкомс Телеком холдинг" на ВТП Инкомс. Мнозина бяха удивени, че Желязков е обвиняем точно за тази сделка, защото тя дефакто не бе сключена. Холдингът има нов собственик, избран от новото ръководство на АП, а Желязков не можа да осъществи продажба, тъй като прокуратурата спря процеса. Истината обаче ще установи съдът.
В неговите ръце е и бившият вицепремиер Александър Божков. Смешното е, че човекът, когото мнозина наричат Мистър 10% заради подозрения, че е взимал комисионни за приватизационни сделки, стана интересен на правосъдието с продажбата на някакво цехче в с. Цалапица. Той твърди, че е невинен и диренията срещу него са политическа поръчка. Развръзката и на този случай предстои да видим през тази година.
Втората половина на 2001 бе белязана от надеждата, че най-сетне приватизацията ще приключи по най-бързия и ефикасен метод - търга. Младите и ентусиазирани членове на икономическия екип на НДСВ обявиха война на оспорвания и недостатъчно прозрачен метод "преговори с потенциален купувач",

отмениха преференциите за РМД

и заявиха, че стари сделки няма да се изплащат с компенсаторни бонове. Всичко това беше заложено в чисто нов Закон за приватизацията. Той бе приет от Министерския съвет и дори влезе в парламента. Няколко месеца обаче не бяха достатъчни, за да се балансират всички интереси и той да влезе в сила. Боричканията между депутатските лобита продължават и до ден днешен.
Новото ръководство на АП реши да покаже нов подход в раздържавяването и проведе серия показни търгове за хотели и ресторанти в "Слънчев бряг". За около два месеца 20 хотела и ресторанта от курорта бяха спазарени за около 80 милиона лева. За постигнатите при реална конкуренция бомбастични цени агенцията и ръководството й спечелиха овациите на обществото. Но в крайна сметка най-високите цени не бяха платени, а за някои хотели се наложи обявяването на два "поправителни" търга.
В "Бялата книга", която новото управление написа за завареното наследство от предходната власт, назидателно бяха сравнени постигнатите цени при тези сделки и цените, на които бяха продадени останалите хотели и ресторанти в големите курорти. Пропуснати бяха някои дребни наглед факти - че сега се продадоха най-добрите и най-големите хотели, реновирани с държавни пари, че се предлагат заедно със земята. А тези две дребни подробности са определящи за цените. Новото ръководство на АП, оглавявана от Апостол Апостолов,

приключи няколко дългогодишни приватизационни саги

като продажбата на "Ален мак". Избран е купувач - "Ефектен унд Финанц-България", в която основно действащо лице е бившият шеф на "Балканфарма" Петър Терзиев. Неуспели купувачи отново плашат със съд, но този път май парфюмерийният гигант най-сетне ще стане частен. Частен вече е и "Инкомс Телеком холдинг". Кой точно се крие зад американския купувач C.C.P Inc. може да се гадае. Чу се, че това е компания на царския бизнесмен Спас Русев, но доказателства така и не се появиха. Факт е, че след съдебни спорове, след пребити кандидат-приватизатори, най-сетне дружеството може да има някакво бъдеще.
И приватизацията в туризма се приближи към края си. След продажбата на ММЦ - Приморско на "Албена" и "Интертравълсервиз" на "Балкантурист", т.е. на "Мултигруп", съперничеството между два от най-едрите играчи в бранша се ожесточи още повече.
Ожесточиха се страстите в раздържавяването и на управленско равнище. Надзорниците на АП доказаха, че

между добрите намерения и реалностите твърде често има пропаст

Опитът да се прокара изключително ретроградно решение - с компенсаторни бонове да се изплатят сделките, сключени между февруари и септември 2000 г., предизвика истински скандал. Защото тогава, както е известно, бяха сключени най-много сделки с братовчедски РМД-та. И защото едно от основните завоевания на "Българския Великден", родил редица днешни политици, бе именно стопирането на тази скандална промяна в стария парламент.
Благодарение на шума, вдигнат в медиите, и бързата намеса на изпълнителната власт, решението бе отменено и не мина. Но е факт, че Новите хора на Новото време направиха опит да уредят някого. Това постави под съмнение кристално чистите им намерения. И хвърли сянка върху цялата им предизборна кампания. Както и върху бъдещето на новата приватизация.
Очакванията на кабинета за приходи от процеса през тази година са твърде скромни. "Ако не ги надхвърлим, ще си ходим", обеща шефприватизаторът Апостол Апостолов в интервю за "Сега". Развръзката предстои. Както и краят на приватизацията.

По-големи сделки през 2001 г.

Дружество%купувачцена

Сключени

"София филм"75 "Бългериан технолоджис" 4 712 000 лв.
"Хемус Ер"51"Пирин турист" 11, 2 млн. лв.
Хотел "Поморие"100"Балкан холидейс сървисис"7,6 млн. лв.
"Интертравълсервиз"57"Балкантурист"14 620 000 лв.
Мина "Станянци"79"Минстройхолдинг"22 100 000 лв.
ММЦ "Приморско"100"Албена" 9 240 000 лв

Одобрени

"Инкомс телеком холдинг"75С.С.Р. Inc15 млн. лв
"Трансимпекс"78"Дюти фрий" и "Галенит инвест"11 900 000 лв.
"Ален мак" 57"Ефектен унд Финанц - България" $ 5 555 500
 
Бившите шефове на приватизацията Левон Хампарцумян и Димитър Бъчваров не оставиха ярка следа в раздържавяването. Затова пък спазиха традицията проблемни сделки да се сключват в последния момент от управлението
 
Захари Желязков (в средата) и неговият принос към приватизацията са обекти на дейността на прокуратурата. Другите приватизатори от ерата "Костов" Асен Дюлгеров (вляво) и Никола Николов (вдясно), които помогнаха на доста "братовчедски" сделки, все още са далеч от полезрението на магистратите
2171
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД