:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евтин авиопревозвач блокира за ден пътници в Будапеща

Група от 50 пътници на нискобюджетната авиокомпания Wizzair бяха изоставени в неделя срещу понеделник на летище в Будапеща и не можаха да се приберат в София. Те идвали от Париж с междинна спирка в унгарската столица. Според обяснението на компанията пилотът стигнал до София, но не могъл да кацне заради мъгла и затова върнал пътниците в Будапеща. Според пътник, цитиран от агенция Фокус, компанията отказала да им плати нощувка в Будапеща и те прекарали нощта на летището. "Тъй като полетът е пренасочен поради причини, независещи от Wizzair, компанията не дължи компенсация. Независимо от това осигуряваме ваучери за храна и подготвяме компенсация за настаняване в хотел", съобщиха от Wizzair.

Резервно летище при мъгла в София е пловдивското Крумово. Кацането там струва между 800 и 1000 долара допълнителни разходи, отделно се плаща за престой и паркиране на самолета и за превоз на пътниците с автобус до София.





Още - в "Икономика"
34
5616
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
07 Ноември 2005 21:44
Ко земе се разбие некой такъф, как ще ни пропищят ушитеееее...а като скъпите се разбиват, та си нищо.

_______________________
Руши се, руши се, руши се...удобното ИМ статукво.
07 Ноември 2005 22:00
Предупреждавах приятели, че такива "евтини" компании излизат през носа. Те са перачи и хич не ги интересува какво ще стане с пътниците.
07 Ноември 2005 22:18
Нали толкоз много протестирахте срещу Ники Маус че не дал на Бекс Еър да правят бандулю бизнес у нас. Сега ще се появят поне стотина мнения срещу евтините превозвачи. Не мож ви угоди човек
07 Ноември 2005 22:24
Wizz Air са се поизложили с оправданието. Компании като Аir Берлин са обявени за номер едно от Stiftung Warentest и са много надеждни. Аз я ползвах и съм много доволен да се ражодя до испания за 70 еуро отиване и връщане, с цатеринг в самолета. Успех на Хемус Аир и други измислени компании!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
07 Ноември 2005 22:32

Раздухването на тази случка по вестници и телевизия много мирише на платена провокация срещу евтините превозвачи....
07 Ноември 2005 22:37
калки, прав си. като падне самолет на голяма компания веднага им се отпуска субсидия да затегнат сигурността на полетите. когато някой евтин превозвач се издъни и се почва кофа след кофа кал

07 Ноември 2005 23:08
Раздухване - глупости!
Като е за България Еър не е, сега е. Хайде де. Видяли са новинарите новината, публикували са я. И добре са направили, че човек да си има едно на ум.
07 Ноември 2005 23:25
Дори и да са си платили пътниците за хотел в Будапеща, пак им е излезнало по-евтино отколко ако бяха летели с някоя от 'големите'. Само пред месец-два самолет на България Въздух отправил се за Париж трябваше да прекъсне полета и да се върне обратно в София, щото нещо му се повредила апаратурата. Тогава май нямаше статийки на първа страница ? Машините на България Еър са някакви древни боинги под наем, а Wiz Air ползва съвсем нови и модерни еърбъси.
08 Ноември 2005 00:11
Къде е надписа "Платено съобщение", че нещо не го виждам
08 Ноември 2005 00:53
евтините превозвачи са създадени за евтина репатрация на нелегални емигранти и така да се освободат граничните пунктове от наплива на наземните емигранти а също и серйозните авйопревозвачи от задължението да връщат с техни полети емигранти
пътят към ада е осеян с добри намерения
08 Ноември 2005 00:55
Ето и общите условия, които след анализ от мен показват точно това , което са казали представителите на компанията - покриване на ражоди до 70 еуро в точка 2 на глава 16.3.1 ако се наложат по точка (16.2.4 Ако причината за закъснението е от тип force majeure, не поемаме никакви допълнителни отговорности) , няма да е правилно и трябва да се обжалва, защото не се отнася за мъгла!


ГЛАВА 16 – ПРОМЯНА НА ДОГОВОРА: ПРОМЕНИ В РАЗПИСАНИЕТО, ОТМЕНЕНИ ПОЛЕТИ, ЗАКЪСНЕНИЯ, ПРОМЕНИ НА МАРШРУТА

Държ. пост. § 22-24

16.1 ПРОМЕНИ В РАЗПИСАНИЕТО

16.1.1 Часовете за излитане и кацане записани в преподтвръждението и на други места могат да се променят за времето между обявяването им и реалната дата на Вашето пътуване.

16.1.2 Преди да приемем на Вашата резервация, ние Ви информираме за актуалните часове в разписанието, които записваме и в преподтвръждението. Ако дадете информация за контакт, ще Ви съобщим евентуалните промени.

16.2 ЗАКЪСНЕНИЯ

16.2.1 Ако Вашият полет е на разстояние до 1500 км и тръгва с повече от 2 часа закъснение от определеното в разписанието време или лети на разтояние над 1500 км, и тръгва с повече от 3 часа закъснение от определеното в разписанието време, имате право да получате ваучер за храна.

16.2.2 Ако полета закъснее с над 5 часа от определеното по разписанието време, отново ще Ви бъдат раздадени ваучери за храна и Вие ще имате възможност да изберете една от следните опции:

1.

ще анулираме резервацията Ви и ще направим нова резервация за друг полет на Уиз Ер тръгващ в срок от три месеца; или
2.

ще анулираме резервацията Ви и ще Ви върнем стойността на неизползваната част от Вашият билет, данъците и таксите; или
3.

ще анулираме резервацията Ви, а стойността на неизползваната част от Вашият билет, данъците и таксите, без таксите за транзакция, ще бъдат записани като кредит на стойност съставляваща 120% от стойността на несъстоялия се полет. Кредита ще можете да използвате при резервация за полети на Уиз Ер за срок от шест месеца от деня на закъснението.

16.2.3 Няма да осигурим услугата описана в точка 16.2.1, ако има възможност това дадоведе до по-нататъшно закъснение.

16.2.4 Ако причината за закъснението е от тип форце майеуре, не поемаме никакви допълнителни отговорности.

16.3 ОТМЕНЕНИ ПОЛЕТИ

16.3.1 Ако Вашият полет е отменен поради причини, за които е отговорна Уиз Ер,

1.

Вие ще имате възможност да изберете една от следните опции:
1.

ще анулираме резервацията Ви и ще направим нова за друг полет на Уиз Ер, тръгващ в срок от три месеца от датата на отменения полет; или
2.

ще анулираме резервацията Ви и ще Ви върнем стойността на неизползваната част от Вашият билет, данъците и таксите; или
3.

ще анулираме резервацията Ви, а стойността на неизползваната част от Вашият билет, данъците и таксите, без таксите за транзакция, бъдат записани като кредит на стойност съставляваща 120% от стойността на несъстоялия се полет. Кредита ще можете да използвате при резервация за полети на Уиз Ер за срок от шест месеца от датата на отменения полет;

и

2.

ако не се намирате на мястото за тръгване, ще Ви платим за хотел, храна, трансфер между летището и хотела, както и разноските за съобщения изпратени от хотела на обща стойност до 70 евро;

и

3.

ще Ви бъде изплатена компенсация според следните условия:
1.

Ако Вашият полет е на разстояние до 1500 км, и заради отменения полет пристигнете на предназначеното място с повече от 2 часа закъснение от определеното в разписанието време, Вие имате право на компенсация в размер на 250 евро.
2.

Ако Вашият полет е на разстояние над 1500 км, и заради отменения полет пристигнете на предназначеното място с повече от 3 часа закъснение от определеното в разписанието време, Вие имате право на компенсация в размер на 400 евро.
3.

ако сме прехвърлили Вашата резервация за друг полет, и пристигнете на предназначеното място – за полети на разстояние до 1500 км – с по-малко от 2 часа, и за полети на разстояние над 1500 км - с по-малко от 3 часа закъснение, размера на компенсациите описани в точките (И) и (ИИ) се намалява с 50%.

16.3.2 Не се изплаща компенсация, ако за отменения полет

1.

сме Ви съобщили поне 2 седмици преди времето на тръгване по разписание;
2.

сме Ви съобщили поне от 7 до 14 дни преди времето на тръгване по разписание, и сме Ви направили нова резервация, според която трябва да тръгнете не по-късно от 2 часа след първоначалното време за тръгване според разписанието, и пристигнете не по-късно от 4 часа след оригиналното време за пристигане според разписанието;
3.

сме Ви съобщили поне от 7 до 14 дни преди времето на тръгване според по разписание, и сме Ви направили нова резервация, според коята трябва да тръгнете не по-късно от 1 час след първоначалното време за тръгване според разписанието, и да пристигнете не по-късно от 2 часа след първоначалното време за тръгване според разписанието.

16.3.3 Не поемаме отговорност в случай, че не сте получили съобщението ни за отменения полет, поради невъзможност да се свържем с Вас на телефонния номер записан в резервацията Ви.

16.3.4 Ако сме отменили полета поради независещи от Уиз Ер причини,

1.

Вие ще имате възможност да изберете една от следните опции:
1.

ще анулираме резервацията Ви и ще направим нова резервация за друг полет на Уиз Ер тръгващ в срок от три месеца от датата на отменения полет; или
2.

ще анулираме резервацията Ви и ще Ви върнем стойността на неизползваната част от Вашият билет, данъците и таксите; или
3.

ще анулираме резервацията Ви а стойността на неизползваната част от Вашият билет, данъците и таксите, без таксите за транзакция, ще бъдат записани като кредит. Кредита ще можете да използвате при резервация за полети на Уиз Ер за срок от шест месеца от датата на отменения полет;

и

2.

ако не се намирате на мястото за тръгване, ще Ви платим за хотел, храна, трансфер между летището и хотела, както и разноските за съобщения изпратени от хотела на обща стойност до 70 евро.

16.3.5 Не поемаме допълнителна отговорност при гореописаните събития, освен тази описана в настоящата глава и при положение, че няма други разпоредби от страна на действащото законодателство.

16.4 ВРЪЗКИ

Уиз Ер отговаря за Вашето последващо пътуване само ако имате свързващ полет. Уиз Ер не носи отговорност за други изпуснати полети.

16.5 УПРАЖНЯВАНЕ НА ПРАВА

В случай, че Уиз Ер не изпълни задълженията си, посочени в тази глава, Вие можете да подадете жалба в Комисията по търговия и защита правата на потребителите или в съответната й регионална структура.

16.6 ЗАМЕСТВАЩ ПРЕВОЗ

В случай, че пътникът се съгласи да използва заместващ превоз (както е описано в точки 16.2.2 а), 16.3.1 а) (И) и 16.3.4 а) (и)), платената от него сума не подлежи на връщане.

16.7 ОТКЛОНЕНИЯ НА ПОЛЕТА

16.7.1 Ако поради причини, за които Уиз Ер отговаря, полетът не излети от началната точка на пътуването или не кацне на крайната точка на пътуването или на определеното транзитно летище, или самолетът бъде отклонен към друго летище (всяко от събитията наричано по-нататък ”отклонение”), освен ако не продължи към първоначално определената крайна точка на пътуване, ние ще организираме транспортирането Ви до първоначално определената крайна точка на пътуване, посочена в разпечатката от резервацията, с друг наш полет или с друг превоз.

16.7.2 Уиз Ер не носи отговорност в случай, че полетът е отменен по независещи от него причини.

16.8 НЕПРЕОДОЛИМА СИЛА

Уиз Ер не носи отговорност за промени в договора, възникнали в резултат на непреодолима сила, с изключение на предвиденото в глава 16. Уиз Ер не носи отговорност за загуби или вреди, настъпили в резултат на непреодолима сила.

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
08 Ноември 2005 01:25
Значи кат кацне самолета, го паркират. Обаче ако има знак, паркиране забранено, идва паяка и го влачи в КАТ. Там съответно шофьора/пилот се ръси за нарушението, за дърпането. През това време пътниците пляскат белот наливат се с бира и псуват каруцарски.......
08 Ноември 2005 01:26
Наистина голям плач за един провален полет, чак е смешно. Всеки може да си дращи каквото си ще, накрая клиентите са тези, които ще решат ще пътуват ли с дадена авиокомпания или не. Който има бол пари, да пътува с Луфтханза, никой не го спира.
08 Ноември 2005 02:45
е, аз пари бол нямам, но пак предпочитам да пътувам с Lufthansa. Даже билетче вече си взех за Коледа - Мюнхен - София 360 ? (отиване + връщане).
Low Cost-a никога няма да е това, което са Air France и Lufthansa. Никога.
Пък и време да вися по летищата нямам.
08 Ноември 2005 05:16
Ами в Америка лоу-кост-а вече докара до фалит големите авоикомпании.
08 Ноември 2005 07:19
и къде е новината??? за колкото плащаш - толкова получаваш. едва ли има хора, които сериозно очакват, че за 50 евро билет некой ще сетне да им урежда хотел, автобус, храна и прочее. а ако ги има толкоз прости - хак им е спането по пейките, па може и да им е малко.
08 Ноември 2005 07:46
Основната и най-основната критика би трябвало да е за пилота на WizzAir. До летището в Пловдив се отива за 10 минути по въздуха. Това е резервното за София и е нормална практика всички авиокомпании да го ползват. Превоза на пътниците от и до София е максимум 1.30 час с автобус. И нямаше да има тия тръшкания. Така че стига сте критикували България Ер и Луфтханза. Цената не е всичко. По вашата логика трябва да си купуваме боклуци щот са евтини. Щом е лоу кост значи има нещо спестено, от нищо-нещо не се прави. Явно някъде е спестено, може в случая да е от заплатата на пилотите.
08 Ноември 2005 08:35
Никога не казвай никога. За Air France не знам, ама Lufthansa си има собствена low cost компания.
А колкото до издънката на Wizz air - shit happens. Точно както се случва на България еър и Хемус еър (Предполагам всеки има поне един случай с тях). И ще продължават да се случват. Разликата обаче ще бъде, че с едните ще ти се случват срещу два пъти по-малко пари.
08 Ноември 2005 09:08
За информация на форума WizzAir е подала документи за регистрация в България. Документите са подадени в ГВА от Директора на ЕР БАН /авиокомпанията с хеликоптерите на ДЗИ БАНК/ и бивш зам.министър на транспорта в началото на 90 год. Пенчо Пенчев/.
И в момента авиокомпанията макар да е посочена от страна на Унгария по двустранните спогодби лети без съгласуване с националните ни превозвачи България Ер и Хемус Ер.
Всъщност разрешено и е да изпълнява чартърни не редовни полети, без да е представила договори с туроператор в България.
Така, че просто някой има много голямо желание тази авиокомпания да лети до/от България но в момента това не е according the low.
08 Ноември 2005 09:11
Така де... стига обобщения. Някои от евтините компании са свестни, други не струват - какво толкова чудно има?
08 Ноември 2005 09:26
..мда, статията не е пълна. Пропуснато е :'платено съобщение'
08 Ноември 2005 09:35
Е к'во и е толко великото на Луфтханза ? Мизерният сандвич и кутийка бира по време на полета ? Дъртите разкапани самолети дето оперират по линиите и до България ? Или може би те не закъсняват никога
08 Ноември 2005 09:54
Sassos, колко не си наясно щом слагаш България Ер и Хемус Ер заедно. И двете имат кусури, ама Хемус Ер не е авиокомпания, а кръжок от ентусиасти. Аз съм се обаждал там и дори в търговския им отдел не знаят какви полети изпълняват, да не говорим, че по разписаието им половината полети не се изпълняват, а останалите се анулират когато им хрумне.
08 Ноември 2005 10:44
ariel, наясно съм, дори с повече пикантни подробности за Хемус. Просто темата е low cost vs regular и някак си неудобно е да се впуска човек в частни случаи. И за потвърждение ще спомена, че преди месец имаше случай когато вдигат туристите да ги прибират за Германия, а се оказва, че просто самолета на реномирана немска компания го няма и няма шанс да дойде същия ден. Или пък при мъгла на летището скандинавците си вземат багажа и отиват да спят, докато нашите авиокомпании не спират полетите. Както се казва shit happens.
08 Ноември 2005 13:12
От личен опит мога да споделя. Дъщеря ми пътува до Франкфурт с тази компания. Имаха закъснение заради връзка със самолет, попаднал в мъгла в Италия. Но иначе всичко е на много добро ниво. Който иска сигурност, по-добре да си направи застраховка при тях. За около 8-10 евро покриват всичко-проблеми с багаж, пропуснати ползи от закъснения, застраховка живот до определено ниво.
08 Ноември 2005 15:15
Аз съм от пътниците във въпросние полет на Wizz Air и като пряк свидетел и участник в ситуацията мога да кажа, че информацията в нашите вестници е доста неточна, и провокативна. Първо и малките деца знаят, че не пилота взима решение как и къде да кацне. Това е смешно, разрешението се дава от летище София. Имам познат върнат във Виена с Австрийските авиолинии пак поради лошо време.
Второ, първите ваучери за храна бяха раздадени още в 7ч. сутринта малко след като кацнахме обратно в Будапеща. Нормално е в началото да се създаде суматоха особено в такъв ранен час. Някои от хората избраха да останат на летището, други наистина отидоха на хотел. Тези, които останаха получиха допълнителни ваучери на стойност 20 евро на човек.
И трето авиокомпаниите не могат да са отговорни за времето, нито пък да пуската допълнителни полети, когато им падне. Това да не е автобус на магистралата.
Да, не беше приятно поради наистина големия престой, но да се говори, че сме били захвърлени без абсолютно всякакво съдействие е безумно.
Недостатък на компанията е, че нямат представител на летището.
Като цяло тези авио компании застрашават останалите, услугата е добра и въпреки случката ще продължа да летя с тях. Имат много добре организирани трансфери от и до летището.
08 Ноември 2005 15:24
дълбоко се съмнявам, че компания като WIZZ AIR са оставили на произвола на съдбата путниците си ей така- но дори и така да се е случило, нали д оговора изрично казва че компанията не поема разходите на пътниците - всеки си рпави сметка - не виждам защо нашите журналисти вдихат толкова шум за нещо толков аестественно и нормално, а за нещата от живота в които тънем всеки ден като е Л.... си мълчат е това не го разбирам тук в българия...
08 Ноември 2005 17:10
Всеки си избира - няма лошо, само да не стават по-лоши бели - да падат тези самолети, че там и молитви не помагат.
08 Ноември 2005 17:48
Такаааа тук се обособи типичната българска черта, да величае всичко чуждо, ако ще и непознато и да псува всичко българско за най-малкото нещо.
Горе някой се изказа
"дълбоко се съмнявам, че компания като WIZZ AIR....."

Абе много големи специалисти по оценка на компании се извъдиха, Ми тя компанийката съществува от 1 година, до София лети от месец и половина. Как разбрахте че е толкова хубава не ми е ясно. Според мен трябва малко повече време да мине за да се прецени, айде да не бързаме толкова.
Директора на WIZZAIR е бил преди това шеф на Малев, служителите са бивши служители на компании от Източна Европа, и загубата на WIZZAIR засега е доста внушителна.

Така че братя българи чули, недочули пишете по форумите лаф да става.
08 Ноември 2005 17:49
Путници ей-така не се оставят, ясно е, че кампанията е поръчкова
08 Ноември 2005 18:49
Конкретната извадка не показва изцяло помията, която партийните авиокомпании "б.аир" и "Хемус" изляха чрез "независимата" инфоагенция Фокус и сателита им "дир.бг"
Статията е написана в силно напомнящ "Работническо Дело" стил, взимащ новина от две думи и изкривяващ я на 180 градуса!
"изоставени в летище край унг. столица" - ми, че Ферихеги 1 е с цели 5км. ПО-БЛИЗО до Будапеща от Ферихеги 2, където кацат "многоуважаваните" горепосочени (или поне едната !
Не дали пари за нощувка - хора СЪБУДЕТЕ СЕ! Самолета трябваше да се приземи на СУТРИНТА 5.15ч. в София! С обратния път - към 6.30ч. самолета беше в Будапеща!
"Протести пред офиса на компанията" - ми че такъв просто няма.
Почти веднага пътниците бяха уведомени от агентката, продаваща билети на компаниите, че полет ще има късно вечерта - само часът беше уточнен следобед!

Да не ви разправям какви преживявания и пълна липса на съдействие съм имал с БГ авиокомпания!
Ми че даже вчера "б.аир" имаха анулиран полет от Рейкявик...
А за сигурността!
Виз аир е една от НАЙ-СИГУРНИТЕ авиокомпании по много проста причина: лети с чисто НОВИ самолети (вече седем!)
Таратайките, с които превозват т.нар. НАШИ авиокомпании по-сигурни ли са!
И да се отклонява темата от факта, че летище София е БЕЗНАДЕЖНО остаряло технически и физически, и няма никакви условия за кацане в лошо време.
Естествено пилот на "б.аир" веднага би кацнал, за да не донесе загуби за фирмата си без да го е еня за сигурността на пътниците.
А да се върна на думата "НАШИ" - като е взела флага на страната, защо сайта им е на АНГЛИЙСКИ по подразбиране, а и нямат лого на кирилица!?
и т.н.
и т.н.
08 Ноември 2005 19:11
Основна част от новината - направление "Париж - София"!!!
Явно важността на г-н Чобанов - в-к "Парижки вести" (Я - какво съвпадение!) е "прехвърлена" и върху останалите пътници! Това че той идвал от Париж не значи, че полетът е от Париж!
Ми нали затова се правят "свързващи" полети - да поемат пътници от различни дестинации.

Българите били всезнайковци - компанията била на загуба - че къде го прочете това ariel!
Ето извадка от Budapest Business Journal (www.bbj.hu):
Monday August 22, 2005

"WizzAir turns profit
The operation of discount air carrier WizzAir has become profitable as of this summer, one year after it started out in Hungary in May 2004, the company announced. WizzAir sold 1 million tickets in the last six months. Last month, the company set a new record by carrying 196, 289 passengers, while its planes were 90% full on average in the above period. Advance reservations indicate that even more passengers will use WizzAir in August, and flight utilization for September and October is at least 20% higher than in the same period last year, the company said. WizzAir has 26% of the Hungarian market."
08 Ноември 2005 20:18
Винаги съм се чудил, защо всички хора дават "компетентно" мнение по въпроси и теми от които си намат НИКАКВО ПОНЯТИЕ! Естествено, че БГ авиокомпаниите - България Ер и анти-авиокомпанията Хемус Ер са против нискобюджетните авиокомпании. Появява им се конкуренция. При това конкуренция, която работи по НАПЪЛНО ясните и фиксирани правила на Европейския Съюз и Република България в областта на гражданското въздухоплаване. Което не може да се каже за нито една БГ авиокомпания. Да не говорим за ТИМ /Хемус Ер/ на която дори миналата седмица и бе Ограничен Лицензът за Авиационен Оператор с заличаване на самолети Як-40, и предупредена, че лицензът й ще бъде отнет изцяло. Това се прави в крайни, очевидни случаи на драстично нарушение на правилата и безопасността на полетите. Не случайно Хемус Ер се появи в редица черни списъци по Европа със забрана на прелитане на техни сачолети във въздушнжтж пространство на тези страни /Италия, Швейцария.../
08 Ноември 2005 22:16
Тъи, тъи то чуздуту еице си е по-големо , па и по-убаво. Не и требе на БГ гражданска авяция, за кво и са атомни централи, ти па и за армия хортуваш, какъв флот, бре ахмак. Я колко си е шик - от гърците ябълки, от румънците - ток, унгарците ша ва извозват, а турците ша ва опъват за разнообразие. Честито, абдали!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД