:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Владимир Атанасов: "Аз съм българче" има 3 куплета

- Стана ясно от вашето изявление, че все пак "Аз съм българче" остава в читанките за първи клас. Защо в медийното пространство се появи версията, че това стихотворение според новата програма може да отпадне от читанките за първи клас?

- Въпрос на интереси, въпрос на случайност и въпрос на недоразбиране. Аз категорично съм заявявал, че хубавото Вазово стихотворение не може да бъде проблем, защото няма министър на образованието и няма нормален гражданин на Република България, който да постави под съмнение съществуването на това стихотворение в читанките на децата. Защо казваме, че "Аз съм българче" е емблематично стихотворение? Първо, защото то изгражда националната ни духовна традиция. То участва в обмена на културни ценности, то ни възпитава с всичко, което носи, и преди всичко с онзи патос на звучната българска реч.

- В началото на годината вие определихте това стихотворение като националистическо. Така беше, нали? Защо да е нещо лошо, дори стихотворението да е националистическо?

- Пази боже, това беше първото деформиране на думите, които съм казал. Те бяха изречени по националното радио. Категорично мога да повторя мнението си, че това хубаво българско стихотворение има място в нашата литературна съкровищница и то не може да бъде извадено с лека ръка оттам нито от един министър, нито от един шоумен, нито от един главен редактор на вестник...

Съществуват държавни образователни изисквания, стандарти, които изрично са посочили, че не може да се пропусне този момент от духовната култура на българина, който ние свързваме с националната идентичност...

Като литературен изследовател аз имам немалко текстове, които са посветени на Вазовото творчество, имам текстове, които са свързани със стихотворението "Аз съм българче"...

- Защо донесохте читанката за първи клас?

- Защото не мога да се разделя с нея от момента, в който това се превърна в обществена тревога.

- Знаете ли предпоследния куплет на "Аз съм българче"?

- Всички го знаят.

- Кажете ми го.

- Куплетите на стихотворението са 3, те не са 2, както са посочени в читанката.

(Рецитира: Аз съм българче. Обичам...)



Някои цитати---------



Лили Маринкова, "Неделя 150", август 2001 г.: Моля ви да отговорите на упреците на слушатели, че сте отрекли Вазов и "Аз съм българче" в някакво интервю?

Владимир Атанасов, вече министър на образованието: Твърде малък и недостоен съм, за да отричам патриарха на българската литература. Но когато "Аз съм българче" - едно прекрасно стихотворение, се превръща в емблема на националистки идеи, не мога да подкрепям тази идея.

Л. М.: Какво имате предвид?

В. А.: Имам предвид, че когато казваме "аз съм българче", трябва да умеем да казваме и друго - "аз съм гражданин на Европа".



В. "Сега", 6. IX. 2001 г.



Благодаря на в. "Сега", че ме подсети да попитам за тази прословута и някак си увиснала във въздуха история около предполагаемите националистически забежки на Вазов. Какво всъщност казахте, г-н Атанасов? Действително ли считате, че "Аз съм българче" е националистическо стихотворение и няма място в европейска България?

Николета Василева, по e-mail



Бих припомнил отговора, който дадох по този въпрос:

Твърде малък и недостоен съм, за да отричам патриарха на българската литература. Но когато "Аз съм българче" - едно прекрасно стихотворение, се превръща в емблема на националистки идеи, не мога да подкрепям тази идея. Имам предвид, че когато казваме "аз съм българче", трябва да умеем да казваме и друго: "аз съм гражданин на Европа"!







Аз съм българче



Иван Вазов



Аз съм българче и силна

майка мене е родила;

с хубости, блага обилна

мойта родина е мила.



Аз съм българче. Обичам

наште планини зелени,

българин да се наричам -

първа радост е за мене.



Аз съм българче свободно,

в край свободен аз живея,

всичко българско и родно

любя, тача и милея.



Аз съм българче и расна

в дни велики, в славно време,

син съм на земя прекрасна,

син съм на юнашко племе.
10242
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД