:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

СЕМ прави конкурс за националния ефир след избора на шеф на БНТ

Снимка: Борислав Николов
Нов конкурс за свободния национален тв ефир ще има след избора на новия генерален директор на БНТ, стана ясно вчера. Името му трябва да е ясно най-рано на 4 март. Членовете на СЕМ решиха да отхвърлят молбите на "МЕФ холдинг", Медия Бродкастинг Сървисиз (ЕмБиСи) и Нова телевизия (НТВ) да им бъдат дадени разрешителни за използването на свободната честота. Отказът може да бъде обжалван в 14-дневен срок. Конкурс за честотата ще бъде обявен след изтичането му.

Според становището на СЕМ издадените по време на предишния конкурс програмни лицензи на трите медии вече не могат да бъдат използвани след направените промени в закона за радио и телевизия. Процедурата за втория частен национален тв ефир трябва да започне отначало, реши СЕМ. И трите фирми могат да участват в бъдещия конкурс дори и ако обжалват отказа на СЕМ, обясни юристката Веселина Петрова. Представителите на "МЕФ холдинг" обявиха, че ще обжалват, ако не бъде уважено искането им.

За да започне новият конкурс, трябва да бъде сформирана и новата Комисия за регулиране на съобщенията (КРС), която ще поеме функциите на закритата Държавна комисия по далекосъобщенията (ДКД). Това ще стане най-рано на 5 февруари, когато изтичат договорите на сегашните комисари. По закон СЕМ трябва да поиска информация от КРС за свободните честоти и едва тогава да обяви началото на конкурса за разпределянето им.

Решението на СЕМ беше взето единодушно. От заседанието отсъстваха Юлияна Тончева и Веселин Стойков. Стефан Димитров гласува "въздържал се" заради подозренията на "МЕФ холдинг", че ще бъде пристрастен като бивш изпълнителен директор на НТВ.
763
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД