:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Херберт Рончевич:

Ще предложа да наддаваме и за Слънчев бряг

Правителството трябва да избере стратегически партньор за българския туризъм, твърди мениджърът в "Некерман"
- Г-н Рончевич, защо "Некерман" реши да участва в приватизацията на Златни пясъци и защо точно с РМД "Златни" за партньор?

- "Кондор и Некерман туристик" е вторият по големина туроператор в Германия. На трето място сме в Европа, но сме първи за България. Естествено е да искаме да разширим позициите си тук. Затова управителният съвет взе решение да участва.

С хората от "Златни" (РМД-то на изпълнителния директор на курорта Николай Недков - б. а.) работя от дълго време. Всички договори съм подписвал с Николай Недков - откакто е директор. Мисля, че това са хората, с които можем съвместно да оформим бъдещето на Златни пясъци.

- Как ще се разпредели собствеността в бъдеще? "Некерман" ще притежава ли акции?

- Ние участваме директно в сделката финансово с определен процент. Смятаме, че това РМД ще ни осигури легловите капацитети за следващите години. След това заедно ще инвестираме за подобряване качеството на легловата база, на инфраструктурата, на услугите. Вече сме разговаряли за изграждане на закрити басейни, за да се удължи сезонът. Това ще осигури нови работни места. Допълнително ще се наемат строителни фирми за реконструкциите.

- Досега "инвестиции" се наричаше предварителното плащане на услуги от немските туроператори за реконструкция и модернизация на хотелите. Ще продължи ли тази практика, или ще бъдат вложени реални пари?

- Още миналата година подписахме 5-годишни договори с наши партньори - частни хотелиери, за инвестиционни програми.

- Това кредити ли са или инвестиции?

- Става въпрос за истинско участие и истински инвестиции. Вие сте права, че това се прави за първи път. Само за 2000 г. сме дали 20 млн. марки за реновиране на обекти.

- Защо "Некерман" не участва самостоятелно в конкурса?

- Принцип на "Некерман" е да не придобива мажоритарен дял в хотели по света. Ние сме туроператор. Не можем да контролираме собствеността си така добре, както ако имаме съсобственик, който да извършва контрола на място.

Убеден съм, че не сумата е определяща в случая, а намирането на подходящ стратегически партньор за българския туризъм.

- Какви са прогнозите ви за туристическото ЛЯТО'2000?

- Миналата година "Некерман" доведе почти 80 000 германци тук. Оборотът ни в България е над 60 млн. марки. Очакваме това лято да дойдат 100 000 гости. Ние сме единственият туроператор в България, който води гости не само от Германия, но и от други страни - Австрия, Холандия, Белгия, Франция и, за първи път тази година, и от Полша.

- Ако спечелите, ще запазите ли търговската марка "Златни пясъци"?

- Марката "Златни пясъци" е нещо като "Кока-Кола". Би било грешка да я променяме. Не изключвам някой от хотелите, които се реновират, да прикачат към своето име някоя от нашите марки. Това ще е само съчетаване на стария имидж с новото качество.

- Ще продължи ли интересът ви за стъпване в България и със Слънчев бряг?

- Аз работя с България от 30 години. И бих посъветвал нашия управителен съвет да продължи настъплението си с участие в приватизацията на Слънчев бряг. Но ние още не знаем какви са условията за това.
386
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД