:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 561
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Школски директори искат преразглеждане на закона за извънбюджетните сметки

Бавят учителските заплати в 80 общини

Педагозите протестират срещу бедността на национален митинг в сряда
80 общини в страната изпитват трудности при изплащането на учителските заплати, заяви пред "Сега" шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Педагози от всички краища на България се събират в София в сряда на национален митинг под наслов "Не на бедността, искаме заплати и работни места".

"Постоянното забавяне на заплатите на учителите е един много порочен възел и ние сме длъжни да го разплетем", коментира Такева. Според нея обществото и управляващите били длъжници на учителите и трябвало да изплатят дълга си.

42 общини ще получават занапред завишени субсидии от финансовото министерство, съобщи още Такева. Преди седмица местните управи, включени в списъка на ведомството за целеви субсидии, беше 27. Лидерката на СБУ призова гладуващите заради неизплатени възнаграждения учители в Русе и Костенец да се щадят и прекратят стачките.

Финансовият министър Муравей Радев ще се срещне в сряда с ръководството на Националното сдружение на общините, съобщи в предаването "Неделя 150" на БНР шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев. Според него учителските заплати трябвало да бъдат приоритет в общинските бюджети и той щял да повдигне въпроса за изплащането им на срещата. Финансовото министерство ще продължи да отпуска целеви субсидии за педагозите и безлихвени заеми на общините, обеща Цонев.

В Русе пък директорът на най-голямото българско училище - "Васил Левски", Галин Ганчев поиска да се преразгледа законът за извънбюджетните сметки и да се разреши на училищата да ползват парите, които събират като приходи.

"До голяма степен училищата могат да решат проблемите по поддръжката на материалната си база със собствените приходи, които сега са длъжни да превеждат на общините", смята Ганчев. В момента ОУ "Васил Левски" внася месечно в русенската община 1200 лв. от наеми на обекти. Според Ганчев проблемът трябва да бъде регламентиран на национално ниво.

Русе е една от общините, включени миналата седмица в списъка на финансовото министерство за завишено субсидиране. Местните учители не са получавали възнагражденията си от 3 месеца и блокираха миналата седмица протестно основни кръстовища в града.
476
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД