:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
1:1

Когато Бонев получил достъп до досиетата, някои главни редактори го заобичали

Кой е опасният приятелски кръг за България: "Олимп" или Чорни-Кюлев, пита Соколов пред програма "Хоризонт" на БНР
Соколов:- Специално за Богомил Бонев на мен ми се струва, че просто неговите нерви не издържаха тогава, когато се оказва, че ако бъде продадена БТК, ще се появи втори GSM оператор. Това застрашава големи икономически интереси на хората, които стоят зад сегашния GSM, единствения в България, и с които Бонев винаги е бил свързан. И когато г-н Бонев си позволява да говори за някакъв нов приятелски кръг "Олимп", той изглежда забравя за другия приятелски кръг - на Майкъл Чорни и на Емил Кюлев, и кой е свързан с този приятелски кръг, и кой е наистина опасният приятелски кръг за България.

Що се касае до това, че "Протежета на Соколов командват МВР", това е едно заглавие в днешния в."Труд", аз не знам какво г-н Бонев разбира под протежета.

- Той визира ген. Атанас Атанасов и Божидар Попов.

- Ами това са двама служители от МВР, с които аз наистина съм работил през 1992 година. Има много други, с които съм работил. Ако си спомняте, навремето обвиненията срещу мен от страна на БСП бяха, че съм уволнил 4500 души в МВР, че приблизително толкова съм и назначил по простата причина, че съставът на МВР не се намали. Но аз не приемам, че такива хора са мои протежета. Ако това е, което определя един човек дали е мое протеже, ами аз трябва да ви кажа, че по-голямо протеже от Богомил Бонев съм нямал. Защото той също през 1992 година първоначално стана директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, след това главен секретар. Съмнявам се, че той е забравил това. По-скоро аз се учудвам на това заглавие във в. "Труд". Като че ли протежета на председател на Народното събрание, който и да е той, ако някъде работят, това е лошо за държавата. Аз бих казал, че протежета на групировки, включително на групировки с чужденци в тях, командват МВР, това щеше да е лошо.

- Казвате ли го или не го казвате?

- Казвам го, защото наистина е така.

- Сега ли става въпрос?

- Не сега, ние преди малко говорихме кой с кого е свързан. Второ, аз искам да припомня например един такъв факт: навремето, когато уволних заварения от мен за конкретни нарушения директор на Столичната регионална дирекция на вътрешните работи (Чавдар Чернев, б.р.) и след това назначих на негово място, тогава не беше още генерал, Бонев, същият този вестник излезе с едно заглавие "Черен ден за българската полиция". Достатъчно беше ген. Бонев да стане министър на вътрешните работи, да има достъп до досиетата на бившите сътрудници на Държавна сигурност, включително и до досиета на някои главни редактори, и да се появят вече нови заглавия.

- Г-н Соколов, верни ли са твърденията на г-н Бонев и обвиненията му срещу премиера, че той е укрил данни, които е получил от доклади на специалните служби? Вие като председател на парламента също получавате тези доклади?

- Аз доклади специално за Марин Маринов и Едит Гетова не съм получил. От Богомил Бонев разбирам, че това едва ли не е било нещо нередно. Аз недоумявам как може министър, ако констатира, че в неговото ведомство се прави нещо нередно, да не реагира. И второ, на мен ми се струва, че Бонев няма защо да прехвърля другиму своя отговорност и свои задължения. Ако един министър на вътрешните работи констатира извършване на нарушения, на престъпления и особено ако през него мине доклад на негов подчинен, той е този, който трябва да сигнализира веднага прокуратурата. Но да казва: през мен мина един доклад, той не беше оформен, ама аз не реагирах, пък после отиде някъде, пък аз нищо не направих... това просто говори зле за него.
688
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД