:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтраатака

Богомил Бонев: Не съм свързан с Чорни

Още през 1998 г. настоявах лиценза за втория GSM да се даде на "Мобиком". Интересно защо Ева Соколова иска пари от "Мобилтел" и ги получава
Снимка от телевизионния екран
- Как ще коментирате изявленията на Йордан Соколов, че по- добре хора на шефа на парламента в МВР, отколкото хора на Чорни?

- Не знам какво разбира той под хора на Чорни, не знам кого визира. Ако си въобразява, че аз съм човек на Чорни по някакъв начин, жестоко се лъже. Нямам никакви взаимоотношения нито с Майкъл Чорни, нито с когото и да е било. Нито с "Олимп", нито с интересите на самия Соколов. Майкъл Чорни, доколкото това е публична тайна, е инвестирал капитал в "Мобилтел". Йордан Соколов и цялата парламентарна група явно са се опитали да скалъпят сценарий, че причина за моите изявления не е това, че са верни, а че с продажбата на БТК ще бъдат засегнати интересите на "Мобилтел", защото се появява евентуално втори конкурентен GSM-оператор. Истината е обаче е различна. Ако аз бях близък по някакъв начин с Майкъл Чорни или пък защитавах интересите, на който и да е, нямаше да депозирам още през 1998 г. доклад в Министерски съвет, с който да предложа втори GSМ-оператор да се даде на конкурента на "Мобилтел". В този доклад, който трябва да се пази в МС, аз аргументирах тезата, че лиценз за втори GSM-оператор трябва да бъде даден незабавно и да не се изчаква това да стане с приватизацията на БТК. При това предложих по възможност той да бъде даден на другата фирма - "Мобиком", която е конкурентна на "Мобилтел". Аргументите ми бяха, че "Мобилтел" започва да инвестира много интензивно и ако се изчака с приватизацията на БТК, новият собственик на GSM-оператора няма да има възможност в относително кратко време да настигне "Мобилтел" т.е няма да се създаде бързо конкурентна среда. Докато ако се даде на "Мобиком", които имат развърната мрежа, бързо ще ги настигнат. Това е точно в противоречие на интересите на "Мобилтел" и въпреки това аз депозирах този доклад. Не само това. На заседание на правителството се обсъждаше какво да съдържа лицензионният договор, каква да бъде стратегията, едновременно с БТК ли да се дава лиценз за втори GSM-оператор, или поотделно. И само аз защитих тезата, че е по-добре да се даде веднага на Джон Мънъри лиценза и от това самата БТК ще си повиши цената, защото тя има значителен дял в "Мобиком". Правителството прави това едва сега и то със съмнителен резултат. С цената на продажба на държавни, на национални интереси. И на всичкото отгоре върху мен се хвърля вината.

Очевидно са силно засегнати и смутени от това, което казах. Очевидно е, че е заработила партийната солидарност, клановата солидарност: виждаме, че нашите крадат, но е по-добре да не се изнася пред обществото, нашите са недосегаеми. Няма нищо европейско в това!

- Сега ви обвиняват за преки връзки с Грашнов?

- Аз не съм адвокат на Грашнов в никакъв случай. Има още един случай, който пределно ясно показва прав ли е Соколов или не. Фирмата на "Мобилтел" участваше в конкурса за документите за самоличност. Ако аз имах и най-малкото намерение да се обогатявам или да защитавам някакви интереси, тази фирма можеше да спечели, защото инвестициите бяха значителни. По представите на Йордан Соколов щях да се обезпеча за вечни времена. Тази фирма не беше класирана на първо място, беше едва на трето и не прави документи за самоличност. Ако все пак Костов и Соколов твърдят, че парите на Грашнов не са чисти, защо Ева Соколова иска пари от Грашнов с писмо и получава?!

Още нещо за парите на Чорни. Йордан Соколов беше адвокат на тези, които откраднаха 6 млн. долара от Чорни и загуби. Може би и затова сега търси какви обвинения още да хвърли върху мен.

- Защо и Екатерина Михайлова, и Йордан Соколов свързват вашата реакция с интереси не само в БТК, но и в енергетиката?

- Нямам интереси в нито един бизнес. Какво имат предвид под интереси в енергетиката, нямам никаква представа. Нека го кажат, като разбира се рискуват едно много бързо и успешно дело за клевета.

- Казахте, че няма да пазите омерта. Това звучи страшно. Твърдите ли, че в средите на СДС има мафия?

- Точно това означава. Омерта се пази в момента в парламентарната група, защото знаят кой какво върши, но мълчат и обвиняват всеки, който им каже истината. Всъщност получава се една корпоративна солидарност. Оттам идва и този корупционен облик на СДС, който няма нищо общо с това СДС, което спечели изборите. По-голямата част от депутатите, които са вътре, знаят много добре, че няма да влязат в следващия парламент. Те много добре знаят, че Костов в момента има нужда от тях, а утре ще ги изхвърли от всички списъци. И те имат интерес мандатът да се проточи колкото се може по-дълго. Да няма предсрочни избори, не защото СДС ще загуби окончателно след година. А за да могат дотогава да подобрят материалното си положение.

- Къде и какви са интересите на Йордан Соколов и бихте ли очертали кръговете на интереси вътре в СДС?

- Това е въпрос, по който предпочитам сега да запазя мълчание. Вероятно много скоро и това ще бъде изнесено. Ще стане ясно дали Йордан Соколов влиза в приятелския кръг "Олимп".

- Не смятате ли, че в политически план вашите изявления втвърдяват СДС, че ще имат обратен знак?

- Обратният знак може да бъде илюзията на Иван Костов, че има подкрепата на СДС. Аз го уверявам, че той има подкрепата на корумпираните в СДС. Всъщност особено те имат интерес да продължи този мандат на парламента, защото им дава възможност да се обогатяват. Нормално е да ме заливат с компромати, да ми измислят бизнес интереси. За тях не е нормално само някой да излезе и да каже: този и този краде, да отива на прокурор, да напуска властта, политическата партия. Това за тях е ненормално. Напротив. Знаят, че го прави, знае самият премиер, знае Йордан Соколов, знае Екатерина Михайлова. Седят на една съща маса в ресторанта с тези техни съпартийци и предпочитат да запазят омерта. Това е. За честните хора, които са останали вътре, става кристално ясно какъв тип хора са обсебили властта.
698
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД