:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пускат медиите до данните за имотите и доходите на властта

Разсекретиха публичния регистър

Законът няма да важи със задна дата, няма да има и наказания за лъжлива информация
Медиите ще имат достъп до публичния регистър за имотите и доходите на хората от законодателната, изпълнителната и съдебната власт, решиха депутати от СДС, Народен съюз и Евролевицата. "Това не е закон за задоволяване на общественото любопитство", беше казал преди две седмици ексминистър Васил Гоцев след бурни дебати в правната комисия на НС.

За пръв път консултации в парламента бяха открити за журналисти. БСП прати Татяна Дончева, за да информира Екатерина Михайлова, Александър Джеров и Петя Шопова, че червените не искат да се консултират.

Средствата за масова информация ще имат достъп чрез техните ръководители, записаха депутатите в проекта, който вероятно ще бъде вкаран в НС до дни. В срок от 30 дни пазителят на данните - шефът на Сметната палата, ще трябва да предостави търсената от медиите информация. Достъп до данните от публичния регистър ще имат още данъчните, магистратите, Бюрото за финансово разузнаване и шефовете на учреждения.

Хората от властта ще декларират влогове и лични спестявания над 5000 лв., недвижими имоти, коли, яхти и самолети, ценни книжа и акции, както и суми от хонорари и наеми над 500 лв. При встъпването си в длъжност, ежегодно до 31 май, както и при сдаването на пост, хората от властта ще трябва да декларират личното си имане, както и собствеността на членовете на семейството си. Когато купуват имот, властимащите трябва изрично да посочват какъв е произходът на средствата за покупката. Всяка година в периода 1 октомври - 1 ноември, шефът на Сметната палата ще трябва да огласява списък на хората, които не са подали декларации.

Около 1000 души ще се отчитат по закона за публичния регистър. Сред тях са президентът, вицето му, премиерът, министрите, висшите магистрати, областните управители и заместниците им, както и всички лица, които са били избрани с вот в парламента - НСРТ, ръководствата на БНБ и агенцията за приватизация.

От списъка на засегнатите от закона отпаднаха кметовете.

За неверни данни няма да се носи наказателна отговорност, нито ще се плащат глоби. Законът ще важи занапред, а не за всички, заемали висши длъжности от 1 януари 1997 г., както се искаше първоначално.
690
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД