:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 409
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Либия променя закон заради медиците ни?

Снимка: Момчил Инджов
Деянието, заради което петте българки получиха смъртни присъди в Либия, вече няма да се наказва със смърт, а с неколкогодишен или доживотен затвор. За тази възможност съобщи арабистът Владимир Чуков пред БНР и обясни, че преди два дни Джамахирията е изработила нов наказателен кодекс. Документът вече е депозиран в Генералния народен конгрес на Либия. Според Чуков в него смъртното наказание не е премахнато изцяло, а само се уточнява какво е убийство с умисъл или без умисъл и какво означава плащане на кръвнина.

Българките бяха признати за виновни в умишлено заразяване със СПИН на около 400 либийски деца, причинило повече от един смъртен случай. Съдът в Бенгази постанови смърт чрез разстрел. След 10 дни Върховният съд на Джамахирията трябва да реши дали да потвърди наказанието, или да върне делото за преразглеждане.

Владимир Чуков обясни, че арабски страни често променят законите си. Така например Катар направил поправка, за да реши проблема с двама руснаци, осъдени на смърт. Те получили доживотни присъди, но по силата на спогодба за правна помощ били пуснати да се върнат в Москва. "България има същата спогодба с Либия и казусът може да се разреши по този начин", допълни Чуков.

В МВнР вчера нямаха информация за готвен нов проект на наказателен кодекс в Джамахирията. Според наши дипломати и в либийската преса подобен проект не е бил огласяван.

Преди дни арабският вестник "Аш-Шарк ал-Аусат" обаче съобщи, че Либия се готви да премахне смъртното наказание като начин за разрешаване на проблема с българските медици и палестинския лекар. Вчера пък и в. "Вашингтон таймс" писа, че САЩ и ЕС са близо до сделка за освобождаване на българските медици.

При посещението на специалния пратеник на ПАСЕ Тони Лойд в Триполи в края на август му бе обяснено, че в Либия действат две законодателства - гражданско и ислямско. Тогава се обсъждаше доживотният затвор да замени смъртната присъда в гражданското законодателство. Ислямското законодателство обаче ще продължи да се прилага спрямо мюсюлмани независимо дали са либийци или чужденци, обяснили още официалните власти в Либия. Ето защо палестинският лекар Ашраф остава по-застрашен от медсестрите ни.

Владимир Чуков направи връзка между делото "Локърби" и процеса срещу българките като резултат от натиска на САЩ и ЕС.

"Преди три дни роднините на жертвите от атентата над Локърби се събраха в Единбург и оневиниха либийския гражданин, който в момента е осъден на доживотен затвор", каза Чуков. Това давало възможност за обжалване на присъдата му. Той допълни, че ако това се случи, Либия вече няма да се нуждае от нашите медици като инструмент за натиск. Преди това обаче Триполи настоява да си получи обратно 4 млрд. долара - колкото е платила за обезщетения за Локърби. Толкова са исковете на роднините на заразените деца към българските медсестри.

Чуков напомни, че от встъпителните думи на сина на либийския лидер Сейф ал Ислам преди десетина дни в Бенгази станало ясно, че в 5-милионна Либия има 100 000 болни от СПИН. Само в Триполи те били 10 000.

"Следващите седмици очакваме добри новини, свързани с медиците ни в Либия", каза Евгени Кирилов, който е в нашата делегация в ПАСЕ. Според него първите сигнали за обрат в либийската позиция вече се забелязвали.

Около 15 ноември делегация на ПАСЕ ще посети Либия.
17
962
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
04 Ноември 2005 22:02
"Чуков напомни, че от встъпителните думи на сина на либийския лидер Сейф ал Ислам преди десетина дни в Бенгази станало ясно, че в 5-милионна Либия има 100 000 болни от СПИН. Само в Триполи те били 10 000."
*
Чакам коментара ти Зую - надявам се че не твърдиш, че всичките 100 000 са жертви на сестрите.

04 Ноември 2005 23:53
Отворко,
то в света има милиони, заразени от СПИН, но случаят с нашите медицински сестри е, че именно в тяхното отделение са заразени четиристотин деца чрез тяхните медицински манипулации. И това не се отрича от никой чуждестранен специалист.
Пак ли трябва да ти набивам в кратуната, че сестрите се борят да ги съдят за престъпна небрежност, а не за умишлено заразяване.
След като преди две-три седмици се захванах да разчепкам темата, вече никой в този форум не си мисли, че сестрите са напълно невинни.
Буш постави ултиматум, но не произнесе думи за невинността им. Дори ни внуши, че трябва да си платим. За невинност не се плаща. Само ти, Кракра и редакцията на "Сега" продължавате по инерция. Ама тя, редакцията, май се коригира. Разира се, не съм дочел и останалите материали.
05 Ноември 2005 02:16
А, бе те се борят за оцеляване ама при такива затворковци-дървени философи, като теб, шансовете им не са големи. Благодаря за сведението - не знаех, че сал нашите 5 сестри са колили, бесили, а наи-вече умишлено заразявали в Бенгази.
05 Ноември 2005 08:28
А какво са дирили там?

Глупоста е също толкова безграни4на, колкото и мъдроста.
05 Ноември 2005 08:42
"невинни" и "виновни" са относителни понятия, както знаем от Лафонтен. в случая има два въпроса и никой от тях не е свързан с "вина".

първо, защо държавата трябва да се занимава със неколцина заблудени и алчни хора, които не могат да премерят риска от гурбет в третия свят и си докарват проблеми зорлем. да кажем, че на този въпрос има някакъв отговор.

второ, ако (както е консенсусът и то от много време) държавата реши, че трябва да се прави нещо, как най-бързо и най-безпроблемно да се свърши работата. оттам насетне всичко, свързано с тези преговори най-добре да се оценява от гледна точка на целесъобразност.

общо взето, добре е да се гледа на нещата като на акция по планинско спасяване, особено ако другата страна е стихийна.
05 Ноември 2005 11:32
симо, сигурен съм, че и Натка и Костов са разсъждавали по подобен начин. Затова затънахме толкова здраво, а другите държави си измъкнаха персонала. Явно на тях им пука за техните "заблудени и алчни хора, които не могат да премерят риска от гурбет в третия свят и си докарват проблеми зорлем". Водят им се нещо като граждани - термин, който в някои държави има и покритие.
А българското гражданство има много, много ниска стойност...
05 Ноември 2005 11:35
Адвокат Бизанти пледира за небрежност, а не за пълна невинност. Сигурно поради факта, че тезата за пълна невинност няма как да издържи пред съда.
Остава открит въпросът защо българските вестници твърдят, че сестрите ни са напълно невинни, а същевременно официалните български представители са наясно с тезата на адвокатите, която няма как да не е съгласувана с тях и с подсъдимите.
Остава открит въпросът кому е нужна тази манипулация и акво цели.
05 Ноември 2005 12:37
Зую въобще не си в час с проблема. Заразените деца не са само в отделението, където са работили нашите сестри (както ти като един либийски прокурор твърдиш). Заразените деца са били в розлични отделения. Много от тях дори не са били хоспитализирани, а са идвали на преглед или за манипулация единствено в поликлинаката на болницата, КЪДЕТО НИТО ЕДНА ОТ ОБВИНЯЕМИТЕ НЕ Е РАБОТИЛА. Има деца, които са идвали един единствен път в поликлиниката за десетина минути, има други които са били хоспитализирани един-единствен път и то още преди българките да пристигнат в Либия. Да не говорим, че Кристияна е работила в съвсем друга болница в Бенгази и никога не е била във въпросната Детска болница. Всичко това е записано черно на бяло в материалите по делото и бе развито от нашите адвокати в съда. Така че или не се обаждай като не знаеш, или си признай колко ти плащат либийците, за да пишеш глупости във форума. (снимка: натиснете тук)
05 Ноември 2005 12:58
Преди десетина години, по времето на Мими Виткова, в България също имаше случай на заразени със СПИН хора в резултат от лекарскта небрежност. Тогава историята се потули и така и не разбрахме дали имаше виновни и осъдени. Лично аз не съм убеден, че сестрите са напълно невинни, като имам предвид безхаберието на нашенското лекарското съсловие. Умишленото заразяване е налудничава идея, разбира се. По-важният въпрос според мен е защо обвинени в престъпност небрежност са само чужденци в болницата и то българи и палестинец.
05 Ноември 2005 13:24
Ей тая питанка много ми харесва Скоро Герганчето не се е изхождала "по темата"...
05 Ноември 2005 16:24
Новакът, който пише за пръв път под този ник, не му прави чест да се крие. Напиши си мнението с обичайния ник, колега! Като имаши теза, защитавай си я! Защото времето потвърждава или отхвърля тезите. Дали са ни възможност във форума да законспирираме имената си, ти си решил да законспирираш и ника си. Двойна зазсраховка.
Колега,
едната ми теза е, че сестрите не са напълно невинни и носят вина за престъпна небрежност. А не, както се е разфукал DRUG и ми слага в устата думите-" колили, бесили и заразявали умишлено".
Втората ми теза е, че българските вестници умишлено ни манипулират и предизвикват у нас реакцията на тълпата. Манипулират ни с малограмажна, подбрана и филтрирана информация. Спокойно можеш да обвиниш всеки от нас, че не знае нещо по случая. Няма откъде да го знаем. Нямаме информация. Ти може да си посветен, но българската аудитория не е. Като знаеш много, пусни ни някакви по-пълни материали. Напиши ни всичко, каквото знаеш. Един така, като теб, се опита да ме осветли с допълнителни подробности, като ми пусна извадки от информация по делото и именно там прочетох, че адвокатите на сестрите пледират делото да се преобразува за "небрежност", а не за умишлено заразяване. Та исках да ти кажа, че посветените ги е страх да пуснат пълна информация по делото, защото ще секне всякаква подкрепа от тълпата. Тълпата ще се превърне в граждани.
05 Ноември 2005 16:48
Хей, гламатроци,
основният външнополитически приоритет на България е влизането в ЕС. Не може, абсурдно е, да отиде нашата делегация начело с президента при Буш и да иска на първо място осмобождаването на медицинските сестри. Буш да го пита, какво иска в замяна на подкрепата на България за американската политика и Първанов да каже, ами сестрите. Нека да се борят и за живота на сестрите, но тук имаме национални приоритети. Кое е най-важно за народа, кое е на второ, трето място и т.н. Приоритетите се степенуват. Ние сме толкова гламава нация, че с такива искания можем само да предизвикваме смях. Сега, тепърва, ще се убедим колко ни е необходима подкрепа за влизането в Европа. Но след като за нас са по-важни сестрите, ще ги имаме.
05 Ноември 2005 17:13
Един нашенец беше изразил следното желание с какво да бъде награден, на ТКЗС-арско събрание. Кой с екскурзия до Съветския съюз, кой със сто лева, а нашият-
"-Я искам църуле от кожа на путкя! Оти мойта цел живот я лъзгам и нищо й нема."
05 Ноември 2005 22:09
А би трябвало ПЪРВО демократичните Съединени Американски Щати да отменят Смъртното Наказание/в щатите, където то НЕ е отменено/, а едва след това да искаме/т/ и Либия да ги последва!!!
САЩ трябва да дадат на Либия и на Света примера, с който да бъдат спасени българските медсестри! КАЗАХ!
06 Ноември 2005 19:59
""Преди това обаче Триполи настоява да си получи обратно 4 млрд. долара""
Да се смята, че парите ще бъдат върнати ми се струва малко наивно. Всъщност не е ли по-добро това, което е започнал сина на либийския лидер - Сейф ал Ислам .
Т.е. международни организации, чрез дългосрочни програми да подпомогнат лечението на болните и да помогнат за подобряването на условията в либииските болници, както и обучението на персонала там за недопускане на подобни зарази. Защото освен финансова страна, този проблем има и морална страна. Децата са най-малко виновните тук, но пострадаха най-много. Дано поне от жертвата им невинна не се спечелят само пари, а и поука (moral) за всички.
06 Ноември 2005 20:59
Аз дълбоко вярвам, че Зую ще се поправи, не като параграфа, например. За последния няма надежда, whatsoever ! Кое е право и криво, понякога няма значение: важно е да се спечели делото.
--Зую, не знам колко знаеш за триковете на `правосъдието`, още повече международното?
Отношенията между нациите са ВИНАГИ политически!
@ И още нещо - когато едната страна лъже и процедира - нагло, мръсно и гадно - да се придържаш към истината е самоубийство! *

~ A 'истината' я остави на философите...
06 Ноември 2005 21:21
d-r zvezdnikov,
/:/ "...Аз дълбоко вярвам, че Зую ще се поправи, не като параграфа, например. За последния няма надежда, whatsoever "
......................................... .......................................
Ако параграфът/§/ се ПОизПРАВИ, вече няма да е параграф/§/, а ще е, например, удивителна/!/, тире/-/ или запетая/, /, дори ! УВИ!!!

Редактирано от - paragraph39 на 06/11/2005 г/ 21:23:42

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД