:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 585
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Европейци ни учат на пряка демокрация

Политици, изследователи и журналисти от Европа и САЩ споделиха опита си на конференция "Инициатива за Европа - дневен ред на гражданите". Форумът е част от проект на Европейския институт за инициативи и референдуми. Ханс-Урс Вили от Швейцарската държавна канцелария разясни системата на допитване до народа в родината си, където на 3 месеца се гласува за всеки по-важен управленски въпрос.

Според организаторите на форума "Болкан асист" българският Закон за допитване до народа е пълен с тромави бюрократични процедури, които на практика отнемат правото на гражданите за пряка демокрация. Зам. главният редактор на "Сега" Петьо Цеков представи книгата си "Пряката демокрация - преглед на историята и фактите", която разглежда световния опит и българските тенденции в областта.
8
1945
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
04 Ноември 2005 22:12
Демокрацията, според мен, или я има, или - не. Не може да се говори за пряка, реална, голяма или още по-голяма демокрация. Когато започне да се закичва със суперлативи, значи нещо й куца на демоктацията.
Така поне аз мисля
05 Ноември 2005 01:20
REAL LIFE,
И аз съм на същото мнение! Демокрация или има, или няма!
Щом в една държава, община, населено място или квартал НЕ става това, което е по Волята на Мнозинството от Народа- това НЕ може да е Демокрация!!! Щом Народът го управляват ДОСЕГАШНИТЕ , вече 15-16 години, БЕЗ да го питат/чрез Референдуми/ за никое от важните управленски решеня: Новата Конституция, НАТО, ЕС, АЕЦ, земята, участието в Ирак и т.н.- това НЕ е Демокрация!!!
05 Ноември 2005 06:01
Европейци ни учат на пряка демокрация. Това още преди 3000 години по времето на Аристотел е било практика по нашите земи - преди всичко в гръцките градове...Сега дойде време Европейците да ни учат на това - пряката демокрация. Лошото за нас българите е, че от 2006 г. тя - пряката демокрация чрез институцията на референдумите става основен закон в ЕС. В превод това означава, че референдума има по-голяма сила от подписаните договори и например независимо от подписаните и ратифицирани договори за членство на България в ЕС, ако Европейския референдум ни отхвърли ние отиваме на кино в...кино Арена. Язък за затваряне на АЕЦ-блоковете и т. н....
05 Ноември 2005 07:21
демокрацията за съжаление не е като панелен блок - има-нема. напротив, тя е вид пазар, и като на всеки пазар, за да има човек далавера трябва да знае какво иска от пазара, да ходи до пазара в петък (да гласува), да поназнайва стоката, за която си дава гласот (предложените закони и кандидати за управленски кадър), и да помни кой продавач го е удрял в кантара и с колко. единствената разлика между тоз пазар и оня другия с парите е, че на тоя пазар всички сме малко по-равни, ако внимаваме.
05 Ноември 2005 11:35
какъв е смисъла от подобни конференции? За кого са предназначени?
Каква пряка демокрация - нали Доган каза, че още не сме "узрели"? Като "узреем" - тогава да правят конференции..
05 Ноември 2005 15:13
Amilkar, ти къде живееш? Как така какъв бил смисъла? Изразходване на пари, това е! Малко ли ти е? Да не кажеш сега че и полза трбва да има? Т'ва да не е мандра!
05 Ноември 2005 23:31
А някой ще ме открехне ли къде се е състоял този Болкан Асист? Ако е у нас, няма как да не се съглася с Дай Хекс. Защото пак на гол тумбак и чифте континенти сме поканили. Ако пък е на друго място - техен си проблем.
06 Ноември 2005 00:09
Има САМО една демокрация на тоя свят и тя се нарича ПРЯКА! Само че я има в три-четири държави в по-чисти или по-смесен вид. Това, на което лепват вкусното име ПРЕДСТАВИТЕЛНА демокрация, си е чиста лъжа. Наречете го власт на определени елити (САЩ, Запада) или колониална администрация (България и други държави от третия свят) - все тая. Не е демокрация, щом не става както смята мнозинството. Отделно елитите отдавна използват сума инструменти според максимата "Ако не можете да ги убедите - объркайте ги!" - медии, социологически агенции, платени новини, платени звезди и други. В резултат хората не знаят вече какво искат и я карат ден за ден - пълен разпад на онова, което гордо претендират че съществува в демокрациите - гражданското общество от активни информирани мислещи поддържащи връзка един с друг граждани. Е, няма такива! Няма я и представителната демокрация, просто се играе едно представление на 4 години с все по-малко публика.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД