:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 367
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдия No1 вещае взрив от неразкрита престъпност

НПК противоречи на конституцията, но няма да сезираме КС, обяви Иван Григоров
"След 6 месеца ще избухне бомбата с неразкриваемата престъпност", прогнозира шефът на Върховния касационен съд Иван Григоров пред БНР. "ЕС ще стане една далечна мечта от приказките", предвиди още магистратът. След половин година в сила влиза новият НПК, който фактически закрива следствието и възлага разследването на МВР. Григоров за пореден път обяви тезата си, че унищожаването на следствието е "един откровено противоконституционен акт".

Григоров обясни, че евродокладчикът за България Джефри ван Орден е говорил пред него за задължителни структурни промени в конституцията, свързани с досъдебното производство. Те могат да се направят от обикновен парламент и ще дадат реален живот и ефект от НПК, допълни съдия щ1. Иначе кодексът нямало да работи.

Въпреки критиките и правомощията си обаче Григоров бе категоричен, че засега ВКС няма да сезира Конституционния съд. "Веднага ще бъдем обвинени във всякакви провинения, политиците обикновено си измиват ръцете със съда", обясни мотивите си той. Той намира за безсмислен дебата за начина на избор на главен прокурор. "КС е категоричен, че обикновено Народно събрание не може да промени това", посочи Григоров. Но пък позволявал преместване на структури от една част в съдебната власт в друга.

Съдия щ1 за пореден път помоли да не се използва понятието "съдебна система", като го обяви за "хермафродитно".



ПОЧИТ

Президентът Първанов, експрезидентът Петър Стоянов и бившите премиери Жан Виденов и Иван Костов отидоха вчера на крака при върховните съдии, които тържествено отбелязаха 125 години от създаването на Върховния касационен съд. Събитието бе уважено и от председателя на парламента Георги Пирински, шефа на Конституционния съд Неделчо Беронов, правосъдния министър Георги Петканов, както и от американския и британския посланик Джон Байърли и Джеръми Хил. На събранието не бе забелязан главният прокурор Никола Филчев.

В момента във ВКС работят 85 съдии. Пред тях Георги Първанов обяви, че съдебната реформа е в последната си фаза, но тя не може да има успех, ако при нейното реализиране не се вземе предвид мнението на магистратите.
4
2959
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
05 Ноември 2005 10:20
Този плюнчо пак се е изказал. Щяло да има взрив от неразкрити престъпления. И кво? Сега има вулкан от неосъдени. Как няма метла за тази костова измет?!
05 Ноември 2005 14:50
За всеки, който има и най-малко понятие от тези работи е пределно ясно, че в новият НПК е заложена бомба със закъснител, която ще избухне няколко месеца след влезето му в сила.Няма никакво време да се назначат достатъчно нови дознатели, които да са в час, а едва ли някой дългогодишен следовател ще се навиеда загуби статута си на магистрат, да бъде подчинен на някой "физкултурник" и да получава около половината от досегашната си заплата.И как ще се води незвисимо разследване при тая субординация в полицията. Как ще се справи редивият дознател, ако началството е на друго мнение.Затриването на следствието е безумие и това го каза и Л.корнезов, който няма как да го броим за "костово мекере".Ударното приемане на новия НПК ще потвърди старата българска пословица, че бързата кучка слепи ги ражда.Дано да греша, но........
05 Ноември 2005 17:59
Нещата са толкова зле в момента, че по-зле и не могат да станат.
Отново мимикрии и много приказки, които не казват нищо.
Иначе и на децата стана вече ясно, че има два оновни проблема относно съдебната реформа.
1. т.н. имунитет-на съдии, следователи, прокурори и народни представители.
Имунитет се премахва с обикновено народно събрание, но никой не иска да говори за това, включително и горният галфон И.Григоров.
Така всеки един следовател, прокурор , съдия или народен представител ще стане незабавно отговорен за решенията, които взима и така може да бъде разследван, обвинен или осъден, когато допуска професионални грешки-нарочни или не.
2.Закон за устройство на съдебната система в частта си за централизираната и йерархична прокуратура от съветски тип.
За това, както е известно, не се изисква даже промяна на конституцията, а само промяна на самия закон.
Когато това се промени, всеки прокурор ще може да търси отговорност за действията на този или онзи без това да зависи от волята на Филчев.
05 Ноември 2005 18:33
Хубаво приказва Григоров, ама няма защо да ни предупреждава. С този НПК, както каза един тук, ще се народят слепи кученца. Трябва закон за наказателната процедура и закон за защита от престъпления. Само така ще се решат главните проблеми на разкриваемостта и на законовото осъждание. Но задължително условие е, да се премахне целия имунитет на съдебния контингент. Колкото до този на народните представители, нека си остане имчунитетът, че не отговорят за изказаните мнения по време на дебати в Народното сълбрание. Иначе няма как да повдигнат парлив проблем, нито пък да укорят някого за престъпник порадинедостатъчно данни"!! Кавичките са за това, че с този израз, с тази щампа много прокурори прикриват явни извършители на престъпления?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД