:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 565
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Поне 6% увеличение на бюджета си искат джипитата

Поне с 6% да бъде увеличен бюджетът на НЗОК за извънболнична помощ настояват джипитата. Толкова е заложената за догодина инфлация и за нас това увеличение е животоспасяващо, обясни д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. По думите за 2006 г. бюджетът за първичната извънболнична помощ ще бъде увеличен едва с 3,5% до 111 млн. лв.

400 млн. лв. са необходими за доболничната помощ, за да достигне европейски стандарти, твърди националният консултант по обща медицина доц. Георги Иванов. Според него след 2008 г. половината лекари няма да могат да работят самостоятелно, а само като наемници поради липса на компетентност.

Бюджетът трябва да бъде разпределян върху броя на реално осигурените, а не върху всички граждани, каза още д-р Киров. Сега над 1 млн. души не са осигурени.
11
1622
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
05 Ноември 2005 00:55
Предлагам джиповете да не бъдат наричани повече лекари, а здравни диспечери, чиновници към здравната каса, или нещо такова. Това, че половината нямало "да работят самостоятелно след 2008 г. поради липса на компетентност" е изключително оптимистична констатация. Те и сега имат потресаваща компетентност. Успяха да сведат медицинския преглед до поглед към пациента от медицинско лице, разбира се ако си вдигнат въобще погледа от бумагите. Помощта, получавана от JP-то може изключително успешно да бъде заменена от един добър сайт за медицинска информация, съвети и онлайн диагностика, при това на много по-високо професионално ниво и без да е нужно да даваш такса "добър ден докторе".
05 Ноември 2005 06:19
услугите на джипитата ще поевтинеят и станат по-качествени и бързи ако започнат на тези чисто административни длъжности да се назначават квалифицирани чиновници. в момента "лекарите" се борят с компютрите като прасе с тиква, премислят сума ти немедицински съображения (имам ли квота, на кой колега да услужа, може ли да капне тука нещо настрана и т.н.) и просто време и сили не им остават за съществена медицинска дейност. дори най-простите случаи - когато е очевадно къде трябва да бъде препратен пациента - отнемат половин час в кабинета, и това без да се е състояла каквато и да е медицинска процедура. ако в ада имаше здравна система тя щеше да е по нашия модел - садистична, бюрократизирана до дупка, скъпа и тотално безполезна, направена така че да се източва здравната каса, а не да се лекуват пациенти. всъщност пациента не бива да се лекува в никакъв случай, защото тогава спира да ходи по лекари и секва потока от живителни такси, които са въздуха и водата за достойните ни общопрактикуващи "медици".
п.п. моля малкото морални български лекари да не се засягат, но те пролет не правят. хората трябва да осъзнаят че въпреки висшето си призвание да бранят най-ценното което имаме и клетвите, които полагат, лекарите си остават просто хора, податливи на изкушения, незастраховани от грешки. затова когато се държат опортюнистично не трябва да им се дават индулгенции само заради това че професията им е по принцип хуманна. когато войник, полицай или пожарникар прегреши или не изпълни дълга си те си понасят последствията. това трябва да важи и за медиците. лекарите трябва да се върнат към това да са пазители на здравето, а не лешояди хранещи се от нещастието, изнудващи човек в най-тежките му мигове и каращи го да избира между това да им тъпче гушите или да гушне букетчето






Редактирано от - Pavlik Morozov на 05/11/2005 г/ 06:31:43

05 Ноември 2005 07:28
не съм се сблъсквал с феномена джип в българия, но от това, което знам ми изглежда, че и там се проявява предимно мързелът и безхаберието, типични за лекарското съсловие. ако поне разбираха от медицина ...
05 Ноември 2005 08:11
Преди да искат каквото и да било така наречените джипита трябва да имат предвид случаите на лекарска некадърност като вчерашния с русенския журналист !!! Момчето брало душа, джипито предписало по телефона обезболяващи, а от "спешна" помощ казали на родителите на момчето да го доведат с такси !!! [red]

Редактирано от - GLOW на 05/11/2005 г/ 08:12:37

05 Ноември 2005 10:44
Бог да го прости , човека от Русе, ама не разбирам как някой ще умира/не в някое забутано село, а в областен град/, пък близките му ще звънят по телефона 5-6 часа и толкоз! Хващаш му такси , водиш го в болница, вдигаш панаир до бога и това е!После ако щеш се разправяй, съди и т.н., но в момента като не работи системата трябва да вземеш нещата в свои ръце. Всяка мангалка при лека настинка прави точно това.Има известна безотговорност и от хората около починалия.
05 Ноември 2005 13:09
televiz хората около починалия са били в паника и въпреки това са направили най-умното, обадили са се на личния си лекар, той е специалиста който би трябвало да окаже първа помощ, и да прецени какво става, за болница ли е момчето или не , само че въпросния кютук не ебава да си вдигне оядения от зрдавните вноски на същото това момче задник и сега ще му се размине защото такава е системата.Тоя "доктор"получава пари от НЗОК дори само за това че момчето се води негов пациент без да му е виждал очите.На запад това теле щеше да го осъдят да плаща до живот обезщетения и щяха да му отнемат разрешителното ама тука... дедовия.Това не първия подобен случай просто е първият по който се вдига шум.Нали преди време една жена почина в линейката след като я разтакаваха из всички софийски болници и никъде не я приеха.Да си чул за наказан?Друг път. И сега няма да чуеш.Просто думите"личен лекар"бавничко се превърнаха в синоним на безхаберие, бумащина и некомпетентност.Като им увеличат бюджета какво ще стане?Нищо.В комкретния случай въпросът не опира до пари а до морал, и след като го няма и до липса на контрол, НЗОК дреме, пациентите мрат а ние си драскотим по форумите
05 Ноември 2005 15:22
Бях чела, че едно време в Китай селяните плащали на "лекаря" (шамана) само когато са здрави. Докато са болни и той ги лекува - не плащат. Така лекарят има най-голяма изгода да са му здрави пациентите. Струва ми се, че тази логика е доста добра.
05 Ноември 2005 15:29
Особено на края на годината GP-тата се превръщат в скъпо платени чиновници.
[/code]
05 Ноември 2005 18:12
Ами като се борят джипитата с компютрите като прасе с тиква и имат много канцеларска работа, законът да ги задължи да си наемат помощници.Все могат да отделят едно 200 лева за някой който да се занимава с въвеждане на данни и цялата бумащина.
Ако няма компютър и помощник-няма да получи лиценз!
05 Ноември 2005 19:01
rego, и аз се чудя защо не са го направили отдавна и се сещам само за една причина - лакомия. свиди им се тая допълнителна заплата, нищо че един опитен администратор ще качи 10 пъти ефективността на доктора като го остави да се концентрира на медицинските аспекти на лечението. но на кой му пука за ефективност - важно е да се лапа. щом няма кой да ги озапти не е луд който яде баницата, нали? последното убежище на некадърния доктор е ДжиПи-ството
в свестните здравни системи всички въпроси около това кой и как ще плаща лечението (демек вноски за здравна каса, здравна застраховка или просто плащане с готови пари) се случват в болничната регистрация или със секретарката на лекаря, а той прави това което е учил да прави - лекува. освен това лекаря те лекува и после ти праща сметка, и ако не плащаш има съд и кандърми, но като му идеш в кабинета не те изнудва "или дай парата на ръка или заминавай да мреш".



Редактирано от - Pavlik Morozov на 05/11/2005 г/ 19:03:31

06 Ноември 2005 00:39
Колеги, приятели! Нека да престанем с търсенето на първоизточника: яйцето или кокошката. Лекарите искат високи заплати, обществото - високи резултати. Промените трябва да се движат в двете посоки едновременно. Лекарите трябва да са богати, болните да се лекуват качествено. Бедният лекар е опасен за себе си и за обществото. Превръща се в терорист. Коренът на злото беше посаден след 9.9. 1944 г., когато комунистическата система разруши лекарската професия, унижи я и я приравни с тази на теляка. И действително до 10.11. лекарите бяхме в един профсъюз с хигиенните работници, бръснарите и теляците. За това и тази благородна професия се изроди в България. Аз съм работил седем години в системата преди 10.11. и още седем години преди това, започнах да следвам медицина в същата система, и съм свидетел на корумпирането на тази професия още оттогава. Корумпиране и унижения. Няма да забравя, когато един ден минавайки покрай един мой пациент, бачкатор, той като се развика "Ей докторче ела бе готиният пич! Толкова съм доволен от операцията, която ми направи, ела да те черпя една ракия! Знам, че лекарите нямате пари..." Човекът го казваше това от сърце, без злоба, но аз се почувствах зле. Отклоних възпитано поканата. Хора като проф. Червеняков, бащата на бившия министър на правосъдието, иначе добър хирург, си искаха от пациентите да им купуват костюми. Уиското не им стигаше. И не само той, и не само в София. Поголовно пациети се държаха с болки в корема часове за да станат спешни след работно време. Чакаха докато "втасат" и им се спукваха апедиситите, та после човека трябваше да бъде опериран многократно, а доста често такива пациенти загиваха. Ние днес се сърдим, напълно нормално, за пропуска на джиповете в Русе. Но ето ви един случай с мой роднина. През далечната 1974 г. един вуйчо на майка ми получава мозъчен удар в рейса. Шофъорът излиза морален човек и веднага го откарва до "Пирогов" като преди това помолва другите пътници да слязат. Но в "Пирогов" лекарите тази вечер не били от моралните и го разтакавали насам, натам докато човекът издъхнал. Един от братята му на този вуйчо беше известен софийски педиатър. Късно разбрал за кончината на брат си, той се обадил в "Пирогов" да разбере какво точно е станало. Отговорът им ми смрази кръвта. "А бе Гешаков, защо не се обади, че ти е брат. ЩЯХМЕ ДА НАПРАВИМ НЕЩО ЗА НЕГО!!!" Значи пасивната война на лекарите срещу народа им вече беше установено правило. Време е за примирие. Време е лекарите да са богати на принципа брой на пациентите, които ги търсят. Време е тези от тях, които демонстрират престъпна небрежност да бъдат съдени и гонени от професията. Това е само пътят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД