:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БМВ С1 в нов опит за градски преврат

Баварците пускат мотоциклет, който притежава част от експлоатационните удобства на автомобил
Сензационният покрит мотоциклет БМВ С1 вече се продава в Европа и скоро ще пристигне у нас. С него започва поредния опит за малка революция по градските улици. Симпатичният баварец съчетава добрите качества на двуколесните скутери - компактни габарити, маневреност, икономичност, с автомобилна безопасност и дори с някои от удобствата на голямата каросерия. Това го прави алтернатива на колата в задъхващите се градове. Задръстванията са една от хроничните им болести.

Всеки шофьор е изпитвал завист към мотористите, които ловко се промъкват сред пълзящите колони. Тогава мотоциклетните неудобства - каската, вятърът и повишеният риск от контузии, се забравят. Но БМВ се зае с премахването им. Така се роди и новият тип градско возило. Моторът с покрив на пръв поглед изглежда несериозен, но в него са вложени много смели идеи. Не случайно разработката е продължила 10 години.

Безопасността за водача е основното предимство на С1. Покривът е част от цялостна алуминиева клетка за сигурност. Калникът над предното колело всъщност е деформационен елемент, който поема и разпределя енергията при челен удар. На нивото на раменете и при краката са оформени арки, които пазят водача при страничен удар и падане. Самият той е закрепен към мястото си с два колана - триточков и диагонален. Скутерът не може да потегли, без те да са затегнати. Краш-тестовете са показали, че нивото на безопасност е като в съвременен малък автомобил. В Германия, Франция и Италия С1 се управлява без каска, а в останалите европейски страни тече процедура за разрешение. Всъщност на този мотоциклет каската е опасна, тъй като натоварва излишно шийните прешлени при сблъсък.

Покривът и предпазната клетка обезсмислят и специалното мотоциклетно облекло. Аеродинамиката е така изпипана, че водачът е защитен от набиващия се в дрехите прахоляк. Удоволствието при каране е като в кабрио - на открито, но на завет. Помислено е и за багажа. В машината са оформени няколко малки заключващи се пространства, а отзад се закрепва специална товарна кутия, побираща примерно каса бира.

Технически С1 също вкарва автомобилни елементи в мотоциклета. Двигателят е четиритактов, с водно охлаждане и електрически стартер. Цилиндърът е един, но клапаните са 4 и се задвижват от 2 вала. Инжекционната и запалителната системи се управляват електронно, а изгорелите газове минават през катализатор с ламбда-сензор и са вкарани в екологичните норми. Обемът на мотора е 125 куб см, а мощността - 15 к.с. В някои страни машината може да се управлява и от 16-годишни младежи. Максималната скорост е 103 км/ч, а ускорението 0-50 км/ч е за 5,3 сек. Управлението е опростено - газ и спирачки. Съединителят е центробежен и се включва при подаване на газ. Вариаторната трансмисия променя безстепенно предавателното число. В диапазона от 30 до 80 км/ч двигателят работи на еднакви оптимални обороти и е доста икономичен - 2,9 л. на 100 км. Спирачките са с вентилирани дискове, а предната вилка е така конструрирана, че не потъва при спиране. Може да се монтира и АБС.

Техническите данни все пак не са най-впечатляващото нещо. Петнайсетте конски сили даже изглеждат странно за фирма като БМВ, макар че са изстискани само от 125 кубика. При С1 основното постижение е в сигурността и удобствата. Много шофьори биха тръгнали из задръстените булеварди с мотор, в който да се чувстват безопасно и да бъдат с ежедневния си костюм. Новият баварец е насочен именно към тях. За по-претенциозните може да се добави качествена аудиосистема. Предвидено е място за мобифон и дори вътрешно осветление. Като опция има отопление на седалката и ръкохватките.

Около С1 има и друга интрига. Скутерът е епизод от вечното съперничество на немските гиганти. "Мерцедес" и БМВ избраха два коренно различни подхода в търсенето на нови решения за градския трафик. Експериментът на "Мерцедес" със "Смарт" засега е неудачен. Двуместното возило на практика е непълноценен автомобил и не среща добър прием. Баварското решение тръгва от другия полюс - доразвиване на мотоциклета. БМВ С1 допълва, а не се опитва да замести личната кола. Интересно е доколко това ще му даде пазарен шанс.
833
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД