:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 573
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът спира парите за канализацията на София

Министрите пренасочват 58,5 млн. евро от ИСПА от столицата към по-малки градове
Правителството ще спре изпълнението на проекта по програма ИСПА за управление на водния цикъл на София, съобщи министърът на екологията Джевдет Чакъров. Въпросният проект беше най-големият, който държавата планираше да изпълни през 2005 г., и е на стойност 58,5 млн. евро.

Според правилата на Европейската комисия 75% от парите идват от еврофонда, 10% трябва да са осигурени от държавния бюджет, а останалите 15% са държавно гарантиран заем на Столичната община от Европейската инвестиционна банка.

Министър Чакъров обаче не уточни дали финансовото министерство ще спре държавната субсидия, или кабинетът ще вземе решение да оттегли държавната гаранция за общинския заем. "Настроенията сред министрите са парите да бъдат пренасочени към управление на водния цикъл на по-малки градове", обясни Джевдет Чакъров. Не е ясно обаче как парите ще бъдат пренасочени към другите градове.

"Не ми се вярва нашият проект да бъде спрян, не съм чул за такова нещо", коментира пред "Сега" и. д. кмет на столицата Минко Герджиков. Той уточни, че проектът е на финален етап и са приключили почти всички формалности по одобрението му.

По идея парите от ИСПА трябва да бъдат вложени в изграждането на нова канализация в кв. "Бенковски" и "Модерно предградие", които ще глътнат съответно 8 млн. евро и около 5,5 млн. евро. Общината кандидатства още и за построяване на помпена станция и тласкател в гр. Нови Искър, чрез които водата да достига до пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово. Самата станция обаче също се нуждае от ремонт за около 7 млн. евро.

По същия проект ще се строи и нова пречиствателна станция за питейната вода от Рилския водопровод, за която трябват 15 млн. евро. Ще се изграждат и нови колектори, които да дадат възможност за бъдещо разширяване на софийската канализация.

По същата програма ЕК е одобрила вече няколко проекта за подобрения във водния цикъл на Варна - 25 млн. евро, Смолян - 24 млн. евро, Шумен - 30 млн. евро, и Балчик - 21 млн. евро. За проекти в същата област държавата е гарантирала заеми в ЕИБ за водния цикъл на Бургас, Враца, Русе и Сливен, обясни Джевдет Чакъров.



БЮДЖЕТ



През 2006 г. МОСВ ще координира изпълнението на проекти, финансирани от еврофондовете, на обща стойност 98,4 млн. лв. Това е записано в проектобюджета на ековедомството, който беше одобрен от членовете на парламентарната комисия по околна среда. Според документа общият бюджет на ведомството за 2006 г. е 313,6 млн. лв. От тях държавната субсидия е в размер на около 45,4 млн. лв., а останалите 268,2 млн. лв. трябва да дойдат от външни източници. Според разчетите собствените приходи на ведомството ще намалеят от 22 млн. лв. през 2005 г. на 5 млн. лв. за 2006 г. Причината е в създаването на колективните организации по управление на отпадъците, обясни министър Чакъров.
5
993
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
05 Ноември 2005 06:07
Кабинетът спира парите за канализацията на София Няма как, след като днес Б. Борисов ще "отнесе" червената Татяна кабинетът трябва да спре водата на софиянци. Само, че ще замерише силно много скоро и в Парламента и в Министерския съвет...
05 Ноември 2005 07:35
"Настроенията сред министрите са парите да бъдат пренасочени към управление на водния цикъл на по-малки градове".

А аз идиота си мислех, че това е въпрос на анализ и планиране, а не на настроения. Ех, де съм расъл, де съм пасъл. Предлагам нов лозунг на прехода: миграцията - към столицата. канализацията - към село.
05 Ноември 2005 08:11
Едно наистина държавническо решение! Тези пари са необходими за по-малките и закъсали градове, където има големи загуби на вода и водни режими!
За София и нейните проблеми трябва да се грижи "КОНЦЕСИОНЕРА" , включително и за доизграждането на липсваща инфраструктура. Иначе прослувутите му инвестиционии програми се превръщат в план за приходи и разходи!
Отделно София има да връща на провинцията 112 млн. долара взети от Софиянски за сметка на тунела под Шипка!
05 Ноември 2005 18:46
Като се има в предвид, че в някои квартали изобщо няма канализация няма проблем в спирането на парите!
05 Ноември 2005 19:51
Отделно София има да връща на провинцията 112 млн. долара


А провинцията колко милиарда долара има да връща на София?...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД