:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,506,500
Активни 231
Страници 15,777
За един ден 1,302,066
Скандал

БРИБанк - вечната любимка на властта

От създаването си досега финансовата институция винаги е разчитала на рамото на управляващите. След подаръка "Стопанска банка" хората на Иван Костов поемат изкъсо контрола върху нея
Снимка: Eмил Иванов
Ако някой е имал съмнение коя е любимата банка на властта, да не си губи повече времето.

Не на всекиго държавата продава банка за смешна сума, а после поема най-големите й дългове. И на всичкото отгоре държавата-продавач брои на купувача пари кеш.

Такъв подарък получи БРИБанк. Шеф на надзорния й съвет от 3 месеца е Славчо Христов, известен като собственик на ресторант "Олимп". Той имаше и съвместна фирма със зетя на Иван Костов - факт, разкрит от "Сега". След скандала зетят Георги бе принуден да се откаже от фирмата със Славчо.

На 14 април 2000 г. бе подписано споразумение между синдиците на Стопанска банка и БРИБанк. Според договора, одобрен от съда, БРИБанк ще преразпредели между кредиторите на фалиралата институция 80,1 млн. лв., като всеки от тях ще получи 32,3% от парите си. В момента на подписването на сделката Стопанска банка имаше да взема около 200 млн. лв. от предприятия, имаше 13 млн. лв. по сметките си, а дълготрайните й активи бяха оценени за около 17 млн. лв.

На фона на всичко това повечето експерти определиха цената за Стопанска банка като твърде ниска. Управляващите се оправдаха, че това е, защото фалиралата институция има да плаща два тежки дълга - към Италианската агенция за експортно застраховане (САЧЕ) - около 116 млн. марки без лихвите, и към Банк Аустрия - 106 млн. марки. Те трябваше да бъдат поети от БРИБанк.

И само за 1 месецдържавата се погрижи да снеме тази тежест от плещите на БРИБанкНай-напред се оказа, че италианският кредитор вече не съществува - според в. "Банкер" "Институто Банкарио Сан Паоло ди Торино" се е сляла с друга банка и не е ясно дали новото формирование ще предяви претенции за дълга. Дори и да го направи обаче, няма да плаща БРИБанк, а Министерството на финансите. Поне така заяви зам. търговският министър Христо Михайловски. Защо това не бе разяснено преди продажбата, остава тайна. Макар че мотивите са очевадни.

Лично финансовият министър Муравей Радев пък уреди австрийския дълг на Стопанска банка. При завръщането си от Виена преди седмица той обяви, че борчът към Банк Аустрия ще се плаща от "Кремиковци", заради който били теглени парите. Металургичният гигант, който вече е частен, въобще не бе чувал за договорката.

От схемата за изчистване на италианския и австрийския дълг единственият губещ е държавата.

БРИБанк и Стопанска банка ще свалят от балансите си най-големите си задължения. Кредиторите от Австрия и Италия пък ще получат 100% от парите си, а не само 32,3%, както би платила банката на премиерския приближен. "Кремиковци" също няма да е на загуба. Натрапването на такава голяма сума година след смяната на собственика е солиден аргумент за преразглеждане на параметрите на приватизационната сделка (още повече че "Дару металс" вече е депозирал в АП искане за преразглеждане на щедрата инвестиционна програма, която бе обещал). Ако пък "Кремиковци" не успее да се справи, много е вероятно държавата пак да се бръкне в името на българо-австрийските отношения.

Любопитен е още един факт. Преди време Банк Аустрия и Булбанк поотделно бяха проявили интерес към покупката на Стопанска банка. Условието и на двете кандидатки бе външните дългове на Стопанска да бъдат признати за държавни. Правителството отказа. Сега явно е размислило.

Освен че се разтовари от дълговете на Стопанска банка,БРИБанк получава в добавка и солидна сума кешМиналата седмица съдът задължи Кредитна банка да върне 10 млн. долара на Стопанска банка. Парите бяха депозирани в банката на "Мултигруп" дни преди тя да фалира и имаше спор колко точно са те. Синдиците на Кредитна банка нямат намерение да обжалват решението, което е в тяхна вреда.

После пък БНБ призна, че има да връща 6 млн. лв. на Стопанска банка, намиращи се по нейни сметки.

Чуденето знаела ли е БРИБанк, когато е купувала Стопанска банка, че нещата ще се развият така, е излишно. Работата на една частна институция е да извлече максимална печалба от всяко свое начинание. Но защо държавата действа в такъв подозрителен синхрон в нейна полза, ощетявайки бюджета?

Впечатлението, че схемата с разчистването на дълговете е предварително уговорена, се засилва от факта, че синдикът, който продаде Стопанска банка, няколко дни след финализирането на сделката бе назначен за прокурист на БРИБанк.

В управлението на частната банка освен Славчо Христов участва и друг приближен на премиера - доскорошният съветник в Министерски съвет Георги Прохаски.

Всъщност БРИБанк не от вчера се радва на особено внимание от страна на управляващите. Точно "слабостта" на държавата към нея йпомогна да преодолее последиците от финансовата криза в РусияПо това време куп големи държавни предприятия станаха акционери или прехвърлиха сметките си в банката. Огромният им всекидневен оборот й осигурява постоянен свеж финансов ресурс, с който тя да оперира. Сред тях са БТК, НЕК, БДЖ, "Булгартабак", пристанищните комплекси и др. В банката събираха и таксите за новите документи за самоличност, като банката си начисляваше скандално висока комисиона. Едва след като медиите вдигнаха шум, БРИБанк свали процента си.

Тя стана агент по приватизацията на най-апетитните държавни предприятия. Бе посредник при продажбата на дружествата от военнопромишления комплекс и консултант при приватизацията на вецовете. И в двата случая може да се говори за сблъсък на интереси.

БРИБанк и купената от нея Стопанска банка са сред най-големите кредитори на предприятията от ВПК. Като посредник при приватизацията им тя се запозна отблизо с реалното им състояние. За купувачи на ВПК пък бяха избрани предимно РМД-та. Това увеличава възможността банкатада стане собственик на оръжейните предприятия по схемата "дълг срещу собственост"Почти всички военни предприятия са в тежка криза, тъй като нямат оборотни средства и големи поръчки. Повечето от тях не работят, не плащат заплати и данъци, камо ли да връщат кредитите си. Предимството при този вид вторична приватизация е, че новият собственик не е длъжен да изпълнява ангажиментите, поети при покупката на предприятието, не дава пари кеш, нито пък е длъжен да доказва произхода на парите.

При вецовете сблъсъкът на интереси е още по-явен. Оказа се, че гарантите на две от РМД-ата, кандидатстващи за покупка на ВЕЦ, са акционери в Славчовата банка. РМД-ата пък са регистрирани на адреса на юристите на БРИБ. Конфликтът на интереси бе признат дори от Агенцията за приватизация, която обикновено не обръща внимание на такива "подробности".

Интересно е, че сега пак тази банка еконсултант на РМД-то, регистрирано за участие в приватизацията на ДЗИДоскоро основна фигура в него бе настоящият директор на застрахователната компания Борислав Михайлов. Той обаче се оттегли, за да спре спекулациите с името си и да не вреди на политическата кариера на сестра си - Екатерина Михайлова. В ръководството на РМД-то е юристът на БРИБ Антон Андонов.

Всъщност от създаването си банката все е магнит за висши държавни служители. В началото към нея функционираше Консултативен съвет, в който влизаха Александър Божков, Любен Беров, Стефан Стоилов, Христина Вучева, Венцеслав Димитров и др.

При разместването на пластовете в управлението нерядко се стигаше до доста абсурдни ситуации.

Преди години в ръководството на БРИБ дълго време беше зам. търговският министър Иван Колев. Дори се стигна до парадокса, че той остана в БРИБ и след като напусна държавната администрация и стана вицепрезидент на "Мултигруп". А по същото време Илия Павлов и шефът на БРИБ Емил Кюлев бяха основни конкуренти.

Подобно противопоставяне се получи и сега. Преди да влязат хората на Иван Костов в БРИБ, шеф на УС на банката беше президентският съветник Красимир Ангарски. Той не напусна поста си там дори когато стана вицепремиер в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Според слуховете Ангарски трябваше да бъде сменен като шеф на УС от Катя Лазарова, дъщеря на парламентарния шеф Йордан Соколов и съпруга на зам. търговския министър Христо Михайловски. Рокадата обаче в последния момент не стана.В случая има и лична интрига,тъй като хладните отношения между Ангарски и Михайловски са публична тайна. Двамата си оспорват престижното шефско място във Федерацията по тенис и наскоро бяха въвлечени в компроматна война по тенислиния.

Мощното навлизане на хора, приближени до Костов, в ръководството на БРИБ, ясно показва, че управляващите са решили да контролират банката изкъсо. След подаръка "Стопанска банка" наистина си струва.КареБългаро-руската инвестиционна банка бе учредена през 1994 г. и имаше амбицията да поеме обслужването на търговията между Българи и Русия. Неин основател е Емил Кюлев, който по-късно я напусна, за да създаде Росексимбанк.

В момента капиталът на БРИБанк е 50 млн. лв., а печалбата й за 1999 г. след плащане на данъците е 470 000 лв.

Най-големите акционери са "Катекс"-Казанлък (25%), Оловно-цинковият комбинат-Кърджали и американската инвестиционна банка "Рефко кепитъл" (по 10%). Фирмата на Славчо Христов "Медикус КСЛ трейдинг" има 1,5%.

В надзорния съвет влизат три юридически лица - "Агрохолд" на шефа на "ЛУКойл-България" Валентин Златев, "БОСТ" на прокуриста на банката Светослав Божилов и "Медикус КСЛ трейдинг" на Славчо Христов.
 
Славчо Христов и Христо Михайловски са сред най-приближените хора на Иван Костов. Първият стана шеф на надзора на БРИБ, а съпругата на втория едва не оглави УС на банката.
 
Красимир Ангарски дълго време ръководеше БРИБ. Сега отстъпи мястото си на хората на премиера.
4073
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД