:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Чейни лично наредил мъчения на затворници

Италиански сенатор предупреждавал САЩ за фалшиви разузнавателни данни за Ирак
Снимка: Ройтерс
Поредни скандални разкрития нанесоха два нови удара срещу американския вицепрезидент Ричард Чейни.

Първо стана ясно, че по негово нареждане канцеларията му изготвила директивите, въз основа на които американски военнослужещи измъчвали затворници в Ирак и Афганистан. Това съобщи АФП, като цитира полковник Лорънс Уилкърсън, шеф на кабинета на бившия държавен секретар Колин Пауъл. Уилкърсън твърди в интервю по радиото, че открил следи от поредица бележки и директиви, разрешаващи мъчението. Сътрудниците на Чейни ги изпратили до Пентагона.

През октомври 2004 г. стана ясно, че американците изтезавали иракчани в затвора "Абу Гариб" край Багдад. Досега се смяташе, че за това е отговорен военният министър Доналд Ръмсфелд.

Отгоре на всичкото директивите на Чейни противоречали на разпореждания на президента Джордж Буш от 2002 г. Държавният глава наредил на американската армия да спазва Женевските конвенции за забрана на мъченията по време на въоръжени конфликти.

Заповедите на Чейни били написани "с много предпазливи изрази". Въпреки това те давали свобода на действие на командващите в бойни зони.

Преди седмица пък в. "Вашингтон пост" разкри, че Дик Чейни е оказал натиск на Сената да приеме закон, разрешаващ на ЦРУ да измъчва заподозрени терористи в чужбина. Сенаторите обаче не приеха тази поправка.

Вторият удар за американския вицепрезидент дойде вчера от Италия. Сенаторът Масимо Брути съобщи, че страната му предупредила през януари 2003 г. САЩ, че документите, свидетелстващи, че режимът на Саддам Хюсеин закупил уран от Нигер, са подправени. САЩ и Великобритания използваха тези твърдения, за да оправдаят войната.

В тази връзка Люис Либи - подалият преди седмица оставка шеф на канцеларията на Чейни, пледира, че е невинен по случая с разкритата самоличност на агентката под прикритие на ЦРУ Валъри Плейм. Той бе обвинен във възпрепятстване на правосъдието и лъжесвидетелство. Смята се, че той искал да отмъсти на съпруга на Плейм - дипломата Джоузеф Уилсън, който пръв разкри, че информацията за урана от Нигер е невярна.
21
758
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
04 Ноември 2005 22:48
това не може да е верно , тука ктава дума за Меката на демокрацията-вярно ще кажете има проблем и медиите го нищат -да ама по татово време проблема пак си го знаехме медиите не го нищеха , а лошите , както и днеска са на свобода
04 Ноември 2005 22:52
Нещо много се засилиха критиките към Тъпото и Тъпанарите му...
Май евреите в Сената са получили заповед да сменят куклата на конци и да сложат друго Тъпо, дето ще им даде пълна свобода на действие да нахлуят в Иран и Сирия...
05 Ноември 2005 01:06
Абе и на мен така ми се струва че мрусните евреи не го ебават за слива и непрекуснато се мучат как да го очернят.Немогат да прежалат натиска от него да напуснат Газа.
05 Ноември 2005 03:02
Какви ги набърка наш Соломончо, тихичко угоднически по нареждане от ГОРЕ. Е сега си е пак в парламента, пак в управляващия елит. Ето какво пише в Правда «Я призываю международное сообщество применить санкции против Польши, Украины и Болгарии, продающим вооружение Грузии, которая фактически находится в состоянии войны с Южной Осетией и Абхазией
http://www.pravda.ru/world/02-11-2005/659 65-0

05 Ноември 2005 04:50
Не ви ли омръзна да ядете руски лайна? Ама пък са толкова сладки!
05 Ноември 2005 06:35
не знаех, щото не би ми минало през акъл да опитам такова нещо. ти обаче май вече си кусал. е, щом ти харесва ...

05 Ноември 2005 06:42
а сега по новината. ами направо си требе тука медийна шпиц-команда да прокарва правилните тълкувания на новините шото тия медии просто не разбират от дума. колко пъти им се каза - не е важно какво се прави, а кой го прави. това определя цялото тъкуване. ако саддам мъчи хора по затворите това е гадна мракобесна инквизиция, но когато американците мъчат хора по затворите те просто проявяват твърдост и решимост да победят и всъщност вършат хуманен акт в интерес на цял свят, вкл. на измъчваните! когато някой се запаше с бомба и иде да се взриви, вземайки със себе си няколко янки и патрулния им вехикъл това е страхливост и коварство. когато янските сипят от десет километра височина бомби трепейки безразборно военни и цивилни това е просто разумна военна стратегия, насочена към минимизиране на загубите и възползване от технологичното превъзходство. и т.н., примерите са много, за подробности се обърнете към еничарския пропаганден корпус и неговите представители на форума

05 Ноември 2005 07:51
да, павлик, днес е събота.
05 Ноември 2005 09:13
Баси дявола тоя Чейни начи. Глей например франсетата как спазват правата на всекакви арабели. Сега им събират верисиите из Париж.
05 Ноември 2005 09:43
Кукуто от 4-ти километър пак е откраднал докторската престилка, за да се маскира на доктор и е избягал от заведението...
05 Ноември 2005 11:47
СЕГА отново предоставя масто за отпускане и авто-психо-утеха за физиологичните антиамериканисти. Тази хуманна помощ е разбираема.
05 Ноември 2005 13:38
Павлик, липсваше ми тези дни!
За постинга -
05 Ноември 2005 19:18
оIo: твоите идоли сигурно са някои от познатите тоталитарни величия и диктатори-психопати от 20-и век. те не са се занимавали с никакви права-мрава и други такива лиготии (дето сега янките уж се опитват да ги вменят на целия свят). на който не им е играел по свирката просто му се е случвало "застрахователно събитие" и утопичния ред е оставал неопетнен. разбирам талибанските ти копнения, но надявам се разбираш, че бидейки ЧеКистче американофилче изглеждаш като негър КлуКлуксКланец и не правиш чест на никоя от двете каузи. макар че от друга страна в момента тоталитарните ти тежнения се реализират под напора на методисткото фундаменталистко и реднекско крайно дясно и скоро всички американиц, независимо от личните си убеждения и желания, може да се "радват" на благини като задължителна молитва, официализиране на библията като помагало по природните и хуманитарни науки (съвсем като в по-крайните ислямски режими), забрана на повечето свободи на личен избор и изява (на словото, на сексуалната ориентация, политически убеждения, социален активизъм и т.н.). но да видим. дано греша. америка харесвам заради свободата на която се радваха гражданите и през 60-те, 70-те и ранните 80-е, но ненавиждам политиците им, които от 20 години насам последователно подриват тези свободи за да изковат послушна империя, с която да преследват амбициите и ламтежите си



Редактирано от - Pavlik Morozov на 05/11/2005 г/ 19:36:35

05 Ноември 2005 19:24
die hexe, поздрави! особено съм доволен да видя че за някои хора отсъствието ми е било почивка и възможност да си поразиграят коня, но Горския се върна и мисли да им налее гипса направо с бетоновоз

Редактирано от - Pavlik Morozov на 05/11/2005 г/ 20:19:07

05 Ноември 2005 21:12
Не е по темата, но като каза "чекистче", се сетих стар любим виц. Кандидат-милиционер на изпит. Карат го да каже 3 щатски града.
Нашият: Ню Йорк.
Комисията: Добре.
Нашият: Вашингтон.
Комисията: Добре.
Нашият: Мураго.
- ?
- Не, грешка, Кагебего!
- ??
- Не, бе, Чекаго!
05 Ноември 2005 22:16
good one
пропуснал е да пробва с Енкаведего, Гулаго и Смершаго


Редактирано от - Pavlik Morozov на 05/11/2005 г/ 22:17:29

06 Ноември 2005 10:51
Звездников, руските “лайна” бяха в размер на 600 хил.долара БЕЗВЪЗДМЕЗНА ПОМОЩ за БГ за селското стопанство , милиони тонове черни и цветни метали, 11 млн. нефт, целулоза, хартия, каучук и т.н. за символични цени. Уви, авантата сега не минава и народа сега лапа мухи, тъй като на най-интелектуальните политиците в света след евреите (нали, те са елита от най-интелегентен народ)не им стигнало акъла да не загубят необятен руски пазар, незадължително при това да декларират топлите чувства към руснаците.А американската помощ е 1 млн. долара в период на наводненията и 300-600 млн по различни оценки загубите в Ирак и нула компенсации , а значи загуби, за държавата по време на Югославската криза , кой знае колко обеднен уран е попаднал в БГ привеждащ к генетични мутации след години. Руснаците никога са не посягали толкова брутално на независимост на БГ и а плащали за лоялност.A сега САШ, са лапнали лакомите парчета на и без това малка БГ. И то искат не една база, а, чак , три. Интересно, че никой не пита : защо три бази наведнъж на толкова малко петънце на географската карта?Но щом се отдаваме, тогава - до като не омръзнем на кавалера.


06 Ноември 2005 10:57
Изпуснах да уточня – безвъзмездна помощ ВСЯКА ГОДИНА.
06 Ноември 2005 12:25
Димитрова,


Нам Русия е надежда,
руский цар е наший спас -
никой друг не ни поглежда,
не помисля зарад нас.



Немци, френци, англичани
наши са враждебници,
дружни с нашите тирани,
с нашите изедници.



Спекуланти са омразни -
интерес им покажи,
че да виж дела проказни
и чифутски в тях лъжи.


Из "Вярата и надеждата на българина към Русия", П.Р.Славейков
06 Ноември 2005 13:48
Ами от преди 150 години положението не се е променнило много много.
Те навремето ЮГОСЛАВЯНИТЕ бяха големи приятели на САЩ и запада .
Ама после ГОЛЯМ го лапнаха.
Соломон, ти сигурно не го знаеш това, аме е Исорически Факт.
Доскоро като се срещна с юговците ( все още така ги наричат в Е. Съюза ) все ми разправяха каква голяма работа са били.
И как бедните чехи, унгарци и др. източноевропейци са ходили в Югославия да си купуват дънки, западни стоки и да гледат американски филми.
Големи приятели бяха друже Тито и мистър Чърчил.
И все американците ги спасяваха от дивите руснаци.
Сега САЩ са първи проиятели на нас.
Обаче, освен босненци и албанци има и други мюсулмански народи на Балканите.
06 Ноември 2005 14:09
Най-големите фалшификатори САЩ, така "работят" и политизираните българи с аферата "Петролгейт"!!!
Не забравяйте, че след като окупипаха зад гърба на ООН Ирак, се опитаха да дискредитират и Кофи Анан и синът му, защото той заяви най-официално, че войната е нелигитимна и САЩ, Англи я и техните съюзници (вкл. България) са АГРЕСОРИ!!! Държавни бланки, печати и клишета от държавната администрация на Садам са в техни ръци и те могат да си фабрикуват, каквито искат афери свързани с Ирак???!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД