:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,969,255
Активни 133
Страници 20,394
За един ден 1,302,066
ОКТОПОД

Хора на Ершов и Чорни владеят Варна

Областният управител на морската столица атакува сделката за приватизацията на "Лазур"
Изгонените от България заради подозрения, че перат пари тук - Денис Ершов и Майкъл Чорни, - отричат да имат съвместен бизнес. На теория това може и да е вярно. В действителност между тях има доста общи неща. Известно е, че и двамата са привърженици на офшорните фирми. Защото освен че собствеността се размива в тях, изчезват ангажиментите и отговорностите.

Между наместниците на двамата руски бизнесмени има едно свързващо звено, което се нарича "Лазур"-Варна. Дружеството се управлява от българските довереници на Ершов и Чорни.

В съвета на директорите на "Лазур" са Петя Иванова Баракова-Славова и Владимир Грашнов.

Известни са бизнеспартньорствата на Петя Славова и Митко Събев с Денис Ершов в "Нафтекс", Нефтинвестбанк и къде ли още не. Грашнов пък управлява голяма част от парите на Майкъл Чорни чрез "Мобилтел". Ершов и Чорни бяха наречени партньори в електронното издание на руския вестник "Коммерсант дейли".Златната ябълка ли е "Лазур"?Дружеството е ключово. За повечето варненци "Лазур" беше истински октопод. Негова собственост след 10 ноември практически станаха всички обекти за търговия и услуги в града. Огромна част от кооперативните фирми във Варна и региона е дадена за управление на "Лазур". Впоследствие по необясними дори за юристите механизми тези договори за управление са трансформирани в актове за собственост. Т. е. "Лазур" става собственик на това, което е управлявал.

Има и документи, според които някои от активите не са на "Лазур". Но това не пречи впоследствие да бъдат продадени като негова собственост.

С разпореждане на Министерския съвет на 5 ноември 1991 г. държавна фирма "Лазур"-Варна е преобразувана заедно с дъщерните си звена в ЕООД "Лазур".

Доказателство за това, че "Лазур" е ключ за икономиката на града, са честите смени в ръководството му. Всеки нов министър слага свой човек на кормилото на фирмата.

През 1996 г. "Лазур", която би трябвало да е силно печеливша, неочаквано се оказва в списъка за финансово оздравяване. Т. е. попада в изолатора. Според шефката на дирекция "Финансово оздравяване" в Министерството на финансите Весела Димитрова причината е или сериозна загуба, или огромният дълг по Закона за уреждане на необслужваните кредити, около $ 3 млн. Парите са теглени за построяването на "Делфинариума", който също е сред активите на дружеството. Точната причина така и не се разбра.Парите от продажбата на парче остават в сметките на "Лазур"Още от 1995 г. Веселин Благоев като шеф на Агенцията за приватизация открива процедура за продажба на "Лазур". Продажбата трябва да извърши Министерството на външноикономическото сътрудничество. То обаче не прави нищо. А АП започва продажба на обособени части от фирмата. Продадени са десетки магазини, работилници, фризьорски салони, ателиета, битови комбинати, кафенета. Обикновено собственици стават еднолични търговци или колективите, които работят в тях. А парите от продажбите отиват в сметките на "Лазур". Събира се твърде сериозна сума - във валута и левове. Според Весела Димитрова парите са били точно толкова, колкото да покрият дълга по ЗУНК. Каква е точната сума от продажбите не знаят нито в АП, нито в Министерството на финансите. Запознати твърдят, че голяма част от сметката е попаднала в ръцете на новите собственици.Поглъщането на "Лазур" става на 21 юни 1999 г.Тогава шефът на АП Захари Желязков и Петя Баракова-Славова подписват договор, с който "Феста" АД купува 63% от "Лазур". "Феста" плаща за 63% 6,3 млрд. лв. стари лв. Това е вторият дубъл от сагата "приватизация на "Лазур". Първия път АП иска 8 млрд. лв. Кандидати, кой знае защо, не се явяват. Втория път цената е свалена и единственият кандидат "Феста" логично печели. Ангажиментите, които поема, не са кой знае какви - да запази предмета на дружеството за 3 години, да поддържа персонал от 55 души, да инвестира $ 500 000.

Срещу това се сдобива с безценни имоти из цяла Варна, с пълни банкови сметки и с делфинариума. В договора няма забрана за продажба на акциите и активите на фирмата.Първата трансформация става още на 1 декемвриГеорги Татаров, директор на "Лазур", сключва договор с фирма "Саюри" за продажба на "Лазур". Продават се 38 обекта - централни магазини, ресторанти, почивни станции, сгради във Варна. Продава се и вземане на "Лазур" към "Феста Холдинг" по договор за наем, без да се уточнява сумата. Продават се и задължения към "ДЗИ-Консулт", София, към "Делойт и Туш", задължения към държавния бюджет. Никъде не е указано остава ли някаква собственост на "Лазур". Не е ясно в чие владение е делфинариумът.

"Лазур" продава всичко това на "Саюри" за 2,5 млн. лв. Записано е, че сумата трябва да бъде изплатена до 6 декември 1999 г. по сметка, която не е упомената. Преди да бъде сключен този договор, има решение на съвета на директорите, подписано с особено мнение от представителя на държавата в "Лазур" Иван Еничаров. Той отбелязва, че няма анализ за формиране на цената, по която се продава дружеството. Все пак сделката е регистрирана от фирменото отделение на Варненския окръжен съд на 13 декември като "прехвърляне на предприятие на АД "Лазур" на АД "Саюри". Цената на сделката в съдебното решение липсва.Какво е "Саюри" освен име на известна гейша?Това е превъплъщение на "Фест инвест". Тази фирма е учредена на 26 март 1996 г. Акциите в нея са на "Феста" ООД (49%), на Петър Бакалов и на Бранимир Карагеоргиев. В съвета на директорите са Бакалов, Петя Славова и Карагеоргиев.

Бакалов е изтласкан от "Фест инвест" и на 12 юни 1998 г. 80% от акциите взема "Феста" АД, а останалите - Карагеоргиев.

На 10 септември 1999 г. "Фест инвест" се преименува в "Саюри" с капитал 50 000 лв., разпределен в 500 акции на приносител. Новите членове на съвета на директорите са "Лега консулт", Наталия Василева и Таня Бонанзини, приятелка на Славова.Общото начало на Събев и Славова е ФЕСТАФирмата майка на цялата империя на Петя Славова и Митко Събев "Феста" ООД е учредена по прословутия Указ 56 за стопанската дейност. Съдружници са Славова, Митко Събев и Станислав Хитов. На 5 ноември 1996 г. "Феста" се преобразува в АД.

На 30 май 1997 г. се решава да се увеличи капиталът на "Феста" чрез нови акции с условие, че те ще бъдат изкупени от "Простър къмпани лимитед", Гибралтар. Единственото доказателство, че акциите са платени, е платежно нареждане от МОБ "Свети Никола", клон Варна. В него се казва, че по сметката на "Феста" АД е получена сума от $ 1,9 млн.

Банката вече е овладяна от Славова, Събев и компания.

Акционери във "ФЕСТА" са Славова и Събев с по 3216 поименни акции и "Проспър Къмпани Лимитед", Гибралтар, с 3140 акции.

На 29 май 1998 г. "Феста" прераства във "ФЕСТА ХОЛДИНГ".Препродажбата на "Лазур"На 10 декември 1999 г., само 4 дни след прехвърлянето на "Лазур" на "Саюри", шефовете на "Саюри" (бивше "Фест инвест") решават да го прехвърлят на "Феста холдинг". Окръжният съд на Варна обаче отказва да регистрира сделката.

На 7 април 2000 г. общото събрание на холдинга гласува двустепенна структура на управление и надзорен съвет "Проспер Къмпани Лимитед"-Гибралтар, "Етаблисмон Слав", Лихтенщайн и Петя Славова. Чуждите фирми се представляват от Петя Славова и Светлана Цанкова, която е доверен адвокат.

От справката, дадена в съда, става ясно, че двете офшорни фирми имат еднакви акционери. Според съда Петя Славова и Светлана Цанкова ги представляват с невалидни пълномощни.

През юли е поискано от съда да впише двустепенната структура на управление на "ФЕСТА ХОЛДИНГ". Съдът не е извършил вписването. Областният управител на Варна проф. Николай Пантев иска проверка по сключването на договор за продажбата на търговското дружество "Лазур" на трети лица и на приватизационния договор. Областният управител търси отговор как "Лазур" се оказва собственост на трета фирма, която не е страна по сделката, и какво се случва с 37-те процента държавно участие в "Лазур".

След цялата плетеница от юридически трикове огромната собственост на "Лазури" става притежание на Славова и Събев. Те са изкупили и огромно количество сгради и парцели около имотите на бившата държавна фирма. Из Варна се носят слухове, че хората са били принуждавани да продават. Само че никой не може да пипне двойката, зад която седят Ершов и Чорни - нито за неизпълнение на приватизационния договор, нито за данъци, нито за задължения към бюджета и т. н. В крайна сметка могат да се окажат чисти от юридическа гледна точка.

А близо 5 години всички видове власт - местна, изпълнителна и съдебна, си затваряха очите, помагайки на Петя Славова и Митко Събев. И защо политическата благословия, на която са разчитали през всичкото това време, падна точно сега?
 
Митко Събев - на преден план
5685
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД