:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 205
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тодор Батков: Парите са в ЦКБ

Споразумението на Чорни с банката е жест, който не се прави на никого. Откакто съм адвокат, такова чудо не съм чувал, признава защитникът на руския бизнесмен
Снимка: Красимир Юскеселиев
- Г-н Батков, знаете ли къде са в момента парите на Майкъл Чорни, преведени преди 5 години на ЦКБ?

- Първо, това не са парите на Чорни, а на "Блонд инвестмънт" и на "Летбрук гроув лимитед". И парите са в ЦКБ. Казвам го не само аз, казват го четири състава на две съдебни инстанции.

- Но се твърди, че милионите отдавна са се върнали при Чорни и със съдебното споразумение той всъщност ще си ги получи за втори път...

- Този въпрос се разисква вече три години. И до момента са все голи твърдения. Включително и на г-н колегата ген. Атанасов. Когато някой твърди нещо, трябва да го докаже. Разберете, няма такова нещо. Категорично няма.

Искам също да напомня, че двете фирми превеждат по $ 3 млн. в сметка на ЦКБ и банката не изпълнява нарежданията да върне парите, които са внесени там. Спомнете си и механизма - това е брутално разбойническо грабителство.

- От страна на ЦКБ?

- На отделни служители, като цяло банката е сериозна и я уважавам. Но не може някакво лице, паднало от Марс...

- Павел Тренев ли?

- Не си спомням вече кой, мина време, по памет говоря. Та не може такова лице да каже: оставям ви $ 3 милиона, парите ги заверявам аз чрез ПФБК, вие ми дайте левовете по някакъв начин. И тези пари не ги е дал той, нито ПФБК и де факто банката на два пъти подарява левовата равностойност на $ 3 млн. собствени пари на въпросната ПФБК. Защо го е направила, си е неин проблем.

- А как се стигна до сделката? Вярно ли, че Чорни и Шашмата са били добри познати?

- Е, това е публична тайна, има го и в кориците на делото (на гражданското дело, а с наказателното не се занимавам). Въпросното лице Шашмата се обажда на Михаил, с когото се познават добре, и му казва: очертава се възможност да се спечелят пари и става дума за следната сделка. Голяма българска банка има проблем с ликвидността, с лицензирането и трябват пари. Банката е готова да плати по 1% дневно - това прави по 30 000 лв. на ден, за 6 дни - 180 000 лв. Готов ли си да участваш и би ли препоръчал на някой да го направи? Моят клиент предлага на "Летбрук", не зная какво му е качеството там, но не е директор. Фирмата се съгласява да ги даде като пласиране на свободни средства от 26 април до 3 май 1995 г. Преводът се нарежда и се изпълнява. Но понеже нареждането е до "Менатеп"-Ереван, минава през централата "Менатеп"-Москва, за да отидат в американска банка и оттам в "Суифт банк корпорейшън", вальорът по технически причини е 3 май. Онези обаче виждат, че парите ги няма и ще дойдат чак на 3 май, и наддават повторно вой, положението ставало катастрофално и им трябвал вальор 27 април. Чорни се обажда на фирмата и им казва да капсулират превода. Ако преводът не бъде направен бързо, той не върши работа. И предлага същото на "Блонд инвестмънт". Те ги превеждат на 27 април в 16 ч. швейцарско време и същия ден парите са в сметка на ЦКБ. През това време обаче се падат няколко почивни дни в Русия и някаква служителка не си била свършила работата веднага, пък настъпили почивните дни, в резултат на което на 27 април идва първата сума, а на 3 май - втората. И се получават 6-те милиона долара.

- Какво стана с гражданските дела за тези пари?

- Едното, за "Летбрук", беше потвърдено от апелативния съд и подлежеше на изпълнение. Другото - за "Блонд ивнестмънт", беше уважено от първа инстанция и висящо пред апелативния съд, когато по категорично настояване на министър Муравей Радев беше постигната договореност да се прекратят съдебните дела. При положение че през септември трябваше да се вземат първите милиони. Така или иначе се подписаха споразумения, потвърдени от съда. И по двете дела те са влезли в сила и подлежат на изпълнение. Сумарно банката ще плати $ 5 млн. за 2,5 г., начиная от юли 2004 г. Това е жест, който не се прави на никого - откакто съм адвокат, такова чудо не съм чувал. След 5 г. оригиналната дължима сума щеше да е $ 6 млн. главници и $ 9 млн. лихви. Т. е. $ 15 млн.
2182
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД