:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,445,268
Активни 122
Страници 16,690
За един ден 1,302,066
Трафик

Бизнесът с антики е втори по доходност след дрогата

Търсачите вече ровят земята с мощни трактори за дълбока оран. За 6 месеца студент продаде по Интернет монети за 13 000 долара
Снимка: Петър Ганев
Златото и среброто светят по особен начин есенно време. Тогава цветовете са приглушени, а сенките - дълги. Лесно се получава усещане за вечност и древност. Есента е златно време за любителите на древни монети, предмети на изкуството и антики. В средата на октомври в Мюнхен се провежда поредният аукцион за тази стока. Сделките са за милиони. Този бизнес през последните години задмина многократно продажбите на оръжие и засега отстъпва само на търговията с дрога.

Началото на октомври е периодът, когато българските иманяри, търсачи и дилъри търсят канали към Германия за извадената от недрата стока.

------"В страната съществува стройна система от търсачи, дребни, едри дилъри. Търсачите работят за по 8-10 ст. на монета. Цената на една монета при едрите дилъри може да достигне до 2000-3000 лв.", твърди шефът на отдела за борба с трафика на културно-исторически ценности в ДНСП Георги Гетов.

8-те експерти удариха в края на септември в Русе двама от считаните за едри дилъри у нас - Никифор Никифоров и Красимир Дуницов. Заедно с тях бяха претърсени домовете на още двама на по-ниско ниво в йерархията - Иван Иванов и

Георги Спиридонов. Откритите в домовете им антики, оценявани за десетки хиляди марки, са били предназначени за аукцион в Мюнхен в средата на октомври.

Според директора на Националния исторически музей Иля Прокопов най-ценна за археолозите е откритата в дома на Дуницов колекция монети от Второто българско царство - XIII-XIV в. Полицаите иззели две монетни съкровища. Едното е от бронзови монети на градските управи в провинциите Тракия и Долна Мизия, а другото е от отлично запазени посребрени медни монети (фолиси) на императорите от времето на Тетрархията - Диоклециан, Максимилиан, Галерий и др.

Сред иззетите в Русе монети има отделни редки екземпляри от денари, сестерции, дупондии и асове на римски владетели от от I и началото на II в. н. е. Сред тях има агрипи, които достигат цена до 800 долара. Самият Дуницов се хвали, чеколекцията му струвала 40 000 маркиОсвен монетите в Русе полицаите откриват множество предмети от погребение на знатен тракийски воин от II-I в. пр. н. е.: пълен комплект желязно нападателно оръжие - 3 махайри (криви тракийски ножове), 4 големи върха на копия, 1 двуспирална фибула (безопасна игла) и пластина от броня.

Полицаите са задържали и голяма централна бронзова апликация за тракийската колесница, изящна бронзова дръжка от канделабър от I-II в. сл. н. е., ръка от сребърна женска статуетка от II в. пр. н. е., две статуетки от Тракийския конник, бронзов капак на балмасарий (античен съд за благовонни масла), оловна култова плочка на "Дунавските конници" от III в. сл. н. е., връх на железен боздуган със сребърна инкрустация и няколко железни бойни брадви от Средновековието.

Миналата неделя вечерта на аерогарата в София след сигнал от МВР е задържан канадецът Питър Панайотис Марас с 2428 древни монети и старинни предмети. Цялата пратка се оценява от музейни експерти на около 55 000-60 000 германски марки. Марас пътувал за Канада. Според специалистите от полицията той е обикновено "муле", който е закупил от различни дилъри в България стоката. В Канада монетите е трябвало да бъдат прегледани от познавачи, които да отберат по-скъпите.

Във вторник са задържани две бригади от 10 души в монтанското с. Якимово.

Те разоравали земята на дълбочина над 1 метър с двасвръхмощни трактора "Зетор" със специални плуговеСобственикът на тракторите Ождрей Ц. признал пред полицаите, че има и трети трактор, който оре в землището на с. Орсоя, община Лом. Край селото полицаите задържали 11 души с металотърсачи.

В сряда е ударена група търсачи в района на Червен бряг, които също преравяли земята за ценности.

"Доскоро търсачите ровеха земята плитко - до 25-20 см. Металотърсачът им дава още 20-ина см дълбочина. Културният слой, от който извличаха метал и керамика, беше до 50-ина сантиметра. Едва от около година дилърите започнаха да купуват мощни трактори, оборудвани със специални плугове за дълбока оран. Те обръщат почвата на дълбочина до 1-1,20 м. Зад тях вървят групи от по 5-10 души с металотърсачи. Културният слой скача до 1,50 м. След това тази земя става почти необработваема - на повърхността остават потоци глина.

Хората, които копаят и вървят зад тракторите, са т. нар. търсачи - те не са иманяри. Това са прости хора без познания, които получават по 8-10 ст. на открита монета", твърди Гетов.

Те предават намерените предмети на дребния дилър. "Дилърът на първо ниво организира търсачите и ги наема", казва шефът на отдела. Той преглежда, сортира и препродава находките на средния дилър вече почти наполовина от пазарната цена - средната цена на монетите скача до около 20 лв. На това ниво монетите се продават на лотове - множество непочистени монети и ценни предмети, събрани от земята.

Средният дилър държи мрежа от дребни дилъри и всички предават на него продукцията си. Обещава им по 5 лв. отгоре на монета. Средното ниво дилъри са хора, които могат да познаят епохата на монетата. Те постоянно пътуват, за да видят дали не е излязло нещо ценно изпод пръстта. Заедно с тези дилъри работят чистачите. Те са истински познавачи в химията. Почистват монетите, киснат ги в киселинни разтвори, за да придобият блясък, така че да се вземе най-висока цена.

Когато посредникът отбере добри екземпляри, отива при едрия дилър.Такива в България са 5-6 човека,твърди Гетов. Те са познавачи, на секундата могат да отсеят ценността на предмета. Това са хората, които организират каналите за контрабанда през границата. Обикновено връзката поддържат т. нар. външни дилъри, които представят монетите и предметите на изкуството на аукционите в Германия, Швейцария и Австрия.

Групите ровят основно в четири района за антики - в района на Враца, Монтана и Плевен, в околностите на Шумен, около Хасково и Харманли и край Гоце Делчев и Благоевград. Там са съсредоточени старите римски селища от I-II в. пр. н. е. Масово се разравят тракийски могили около Чирпан, Казанлък и Пловдив.

Основните предмети, които се откриват, са древни златни и сребърни монети, амулети, катарами, кръстове.

"На Запад има страхотен бум в търсенето на антики", твърди Гетов. Само в САЩ всяка година се регистрирали по 5000 нови нумизмати. През последните три години цените на аукционите в Европа са скочили 15 пъти. За сравнение цените на недвижимите имоти са се повишили 5-6, а на земята 10 пъти.

Арабски шейхове, американски милионери и руски новобогаташи предпочитат да вложат парите си в нещо, което не се влияе от борсовите сривове. Културно-историческите ценности се оказват най-добрата инвестиция.

Печалбите в търговията с антики превишават и най-големите в сделките с оръжие. Докато при продажбата на автомати и танкове се печели от 150 до 200 на сто,при търговията с антики се стига и до 2000 на стоЦената, която взема иманярят за един тракийски шлем у нас, е 30 000 марки. Когато отиде на аукцион в Германия, началната му цена става $ 500 000.

На един от търговете миналата година стъклена чаша от III в. пр. н., открита по нашите земи, е била продадена за 2 100 000 долара.

Иначе по-обикновените монети се оценяват по каталози. Една монета от I-II в. пр. н. е. може да струва 20 марки, но може да скочи и до 2300 марки. Това не зависи толкова от епохата, нито даже от метала. Оценката варира от самото качество на монетата - дали е запазена, дали не е повредена, както и от нейната уникалност.

Най-скъпо се търгува въоръжението на древните воини - шлемове, нагръдник, наколенници, метални върхове на копия. Те стигат баснословни цифри, а притежаването им било особен белег на аристократизъм.

И хора извън строго изградената йерархия се опитват да продават монети на Запад. Те използват Интернет, за да организират собствени аукциони. Преди 3 месеца българската полиция попадна на подобен търг в световната мрежа. Студентът Александър Кънчев използва два уебсайта - amazon.com и ebay, където предлага монети. Той получавал залозите на имейла си, който бил регистриран с истинското име akanchev. Който искал да купи, откривал сметка в клон на банката "Уестърн Юниън". Едва след като прибирал парите, Кънчев изпращал с "Булпост" монетата - той опаковал антиката в кутия от компактдиск и казвал, че изпраща български фолклор.

Получателите на монетите били от Нова Зеландия, Гърция и най-вече САЩ, сочат разпечатки на електронната кореспонденция на Кънчев за последните 6 месеца. За половин година Кънчев спечелил цели 13 000 долара! "Монета, която купуваше за 5-10 лв. в България, на аукционите на Кънчев достигаше до 50 долара", казват експертите.

Досега няма осъден дилър на антики, казват от полицията. Едно от най-известните дела срещу - Митко Станков-Бузата, заловен с 2 ТИР-а стока, се точи от 1985 г. Съдиите е трябвало да разпитат 116 свидетели. В повечето случаи обвиненията са за вещно укривателство, които се наказват със затвор до 5 години.

Текст снимки към монетите

1. Това е уникалната колекция монети от Второто българско царство, която е с висока археологическа стойност според директора на НИМ Иля Прокопов.2. Върховете на копия на тракийски воини са сред търсените по аукциони антични предмети.3. Сред предметите от античността, изскочили от земните недра, има части от статуетки, катарами за колани и множество игли, с които са захващани плащове.Снимки: ДНСП
14770
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД