:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,019,386
Активни 138
Страници 9,852
За един ден 1,302,066
Интервю

СТЕФАН ЦАНЕВ: Костов се правеше на цар, царят се преструва на демократ

Творец е Бог, интелектуалец е Валери Петров. Аз съм само поет, писар на Бога
Снимка: "Сега"
-------------

Стефан Цанев е роден на 7. VIII. 1936 г. в с. Червена вода, Русенска област. Завършва журналистика в Софийския университет (1959) и драматургия в Московския киноинститут (1965). Работил е като кореспондент, редактор в Студия за игрални филми, драматург. Автор е на публицистика и проза, както и на стихове и пиеси. Най-новата му пиеса "Всички луди ме обичат" има премиера на 17 май в Театър "София".

----------------

- В едно интервю, г-н Цанев, казвате: "Някога нямаше свобода, но имаше надежда, имаше отчаяна вяра." "Отчаяна вяра" в какво? И второ: а днес какво има?

- Отчаяна вяра? Да вярваш в нещо, което знаеш, че няма да се случи, да вярваш въпреки всичко, да си готов да се пожертваш в името на тази вяра - това значи отчаяна вяра. Тя е силен духовен стимул. Аз вярвах, че свободата и справедливостта все някой ден ще възтържествуват, за нищо не съм писал толкова, колкото за свободата и справедливостта. Някои наричат тази вяра подигравателно илюзии. Илюзиите обаче са едно от малкото неща, които отличават човека от животните и от растенията. Днес нямаме илюзии. Да продължавам ли нататък?

- Вярвате ли на социолозите, които твърдят, че рейтингът на царя расте? Кой по-вярно схваща тенденциите - социолозите или поетите?

- Социолозите не схващат тенденциите, в най-добрия случай отчитат фактите. Рейтингът на царя расте относително. Аз съм нисък спрямо високите хора, спрямо ниските съм висок. Колкото по се снишават хората около мен, толкова по-висок ставам. В действителност съм си същият. Така стои въпросът и с царя.

- Каква е вашата рекапитулация на царското управление? Сравнете го с управлението на Костов.

- За обещаното царско благоденствие питайте другиго. Има нещо по-лошо: царското присъствие породи царедворска сервилност - и то в тези дълго мечтани години на свобода и демокрация! Ами погледнете обкръжението му: от верноподаност те дори започнаха да оплешивяват!.. И двете управления са автократични. Костов се правеше на цар, царят се преструва на демократ.

- Доколкото знам, със Софиянски сте приятели. Приятелството обаче замъглява ли погледа ви за кметските безобразия - безразборното грозно строителство, унищожените градинки, автомобилния апокалипсис? Защо всъщност отказахте участие в листите на коалицията със ССД?

- Не обичам въпроси, които натрапват отговора... Отказах да участвам в предизборните листи по принцип, както винаги досега съм отказвал. Едно е да имаш политическа позиция, друго е да бъдеш член на някаква партия и да се бориш за власт. Аз никога не съм членувал в никаква партия, смятам партиите за цивилизовани модификации на стадния ни атавизъм и никога не съм се стремил към властта - нищо не заробва човека така, както го заробва властта...

- Недоброжелателите ви често ви назовават "дежурен интелектуалец". Активната гражданска позиция на твореца не е ли старомодна вече, след като като престиж заниманията ви са изтикани в глуха линия, с редки изключения? Не завиждате ли, да речем, на колегата ви - поета Борис Христов, който от години се е скрил надалеч от гълчавата в Ковачевица?

- Никога не съм се считал за интелектуалец, нито за творец. Творец е Бог, интелектуалец е Валери Петров. Аз съм само поет, писар на Бога. Всеки определя сам своя начин на живот, своята позиция. Ако активната гражданска позиция е вече старомодна, защо се чудим тогава, че сме на този хал? Какво всъщност означава да си аполитичен? Аполитичността е много точно определена политическа позиция - това значи, че си съгласен с това, което става, в най-добрия случай - че се предаваш от страх или от отчаяние. Аполитичните, апатичните са най-плодородната лайняна тор, върху която процъфтяват диктатурите и мафиите. Няма по-грешна позиция от никаквата позиция.

Между другото не е вярно, че като престиж заниманията ми са изтикани в глуха линия - никога не съм се занимавал толкова активно с писателската си работа, колкото през тези години: от 1989 досега съм издал 24 книги и съм написал 9 пиеси, последната - "Всички луди ме обичат", ще има премиера на 17 май в Театър "София".

- Четящата публика обикновено свързва съдбата на поета приживе с Голгота, отколкото с червения килим на почестите. Както живя и умря впрочем един Иван Методиев - най-големият български поет от края на ХХ век според Светлозар Игов. Според вас къде е истината?

- Да не бъркаме почестите с почитта. Има народи, които почитат своите поети и не ги оставят да умрат в забрава и мизерия. Само Иван Методиев ли? А Биньо Иванов? А Христо Фотев? А Александър Геров? А Радой Ралин? А Радичков?.. Има нещо перверзно да се сещаме за тях, след като умрат.

- Защо така често се среща думата Бог в заглавията на книгите ви? Вярващ ли сте?

- Всеки си има свой Бог - и аз си имам своя.

- Доколко разчитате на вдъхновението? Сега какво пишете?

- Каквото и да ви кажа, ще ви излъжа - никога не говоря за това, което пиша. За написаното - да. Току-що завърших една теоретична книга "За поетическото изкуство" и я занесох в издателството на Божана Апостолова, надявам се да излезе до 24 май.

За "творческия процес" - не знам какво наричате вдъхновение? При мен е по-просто - съсредоточаване, самохипноза, да се доведеш до състояние на свръхконцентрация и както лупата събира слънчевите лъчи - да съсредоточиш в себе си цялата си духовна енергия, да се превърнеш в изгаряща точка... само така можеш да вдъхнеш дух на мъртвите думи.

- Кой в крайна сметка ще спаси културата ни - държавата ли, публиката или меценатите? Вие оптимист ли сте в тази посока?

- Преди да се спасява, културата трябва да се създаде. А нищо не може да спре тези, които я създават, освен смъртта. Въпросът е как създаденото от поетите и художниците да стигне до хората. В някои страни държавата върши това, което значи, че се грижи за своите граждани. Нашите държавници, понеже съдят по себе си, явно считат, че както те, така и народът ни няма нужда от култура...

Да си меценат е призвание, мисия, равна на призванието и мисията на поетите и на художниците, и като тях - меценатите се раждат, не се създават.
287
1727
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
287
 Видими 
29 Април 2005 22:39
Свобода и Справедливост са измислени категории.

29 Април 2005 22:44
ХУБАВА СТАТИЯ И МНОГО ХУБАВИ МИСЛИ. "Аполитичните, апатичните са най-плодородната лайняна тор, върху която процъфтяват диктатурите и мафиите. Няма по-грешна позиция от никаквата позиция". Много вярно, но апатията се култивира много успешно, когато на чело се поставят посредствани личности или марионетки, хора без опит и най-важното без морал и идеали.
29 Април 2005 23:18
Г-н Цанев и преди 10-11-1989 пишеше Фантазии и говореше глупости... Всичко му беше Добре платено... Абе как не ги е срам тези хора от миналото да се появяват по вестниците??! Да оставим Партиините пристрастия... Нямат ли хора като Цанев, Валери Петров, Славков, Левчев, Дончо Цончев и т.н. ЧУВСТВО за ЛИЧЕН СРАМ пред Българите в Родината и по Света??! Те, които бяха "нещо" по времето на Т. Живков... Това може и да са добри поети, писатетели, но СЕГА времената са толкова различни, че приказките им са смешни. НЯМАТ ли СРАМ тези хора от миналото СИ??!
29 Април 2005 23:28
Присмехулник
Срам. Срам е думата за тез Стефан, Любомир, Недялко....
29 Април 2005 23:30
"- За обещаното царско благоденствие питайте другиго. Има нещо по-лошо: царското присъствие породи царедворска сервилност - и то в тези дълго мечтани години на свобода и демокрация! Ами погледнете обкръжението му: от верноподаност те дори започнаха да оплешивяват!.. И двете управления са автократични. Костов се правеше на цар, царят се преструва на демократ."
*
Това е наи-доброто което някога сам чел в "Сега"!
29 Април 2005 23:32
Фон Саксофон по-върви за демократ, отколкото сиган костов за цар. И за цар Киро не става тоя хайдук.
29 Април 2005 23:34
Цанев да завижда на Б. Христов, ама не за Ковачевица, а за таланта и почтеността.
29 Април 2005 23:36
Кардашев, топни си главата в някой канал. Ако не се удавиш, поне ще се охладиш. От толкова много злоба ти е кипнала суроватката.
29 Април 2005 23:53
Не ми хареса.
Творец е Бог, интелектуалец е Валери Петров. Аз съм само поет, писар на Бога
Много е СКРОМЕН и НАБОЖЕН.
29 Април 2005 23:59

Не бу Кардашев, бе?
29 Април 2005 23:59
Sta, и Володя Стоянов казва, че песните дето ги пише са сътворени от Бога, а Володя само ги нотира. А песните му са фантастични.
30 Април 2005 00:08
Присмехулник, ИГБТ- а не ви ли е идвало на ум, че тези хора може да са прогресирали БЛАГОДАРЕНИЕ на таланта си? Не бързайте сега да ме причислявате към някави кръгове - не съм била, млада съм- не съм им пробвала ни меда, ни жилото...но политическите им пристрастя не ги правят по-малко талантливи, нали? Може да имат определена гледна точка несъвпадаща с вашата, но това трябва ли да ги кара да се срамуват?И кой да е тоя, дето да се срамува от изброените? Валери Петров ли??Колко неща сте прочели на Валери Петров?А за господин Цанев-уважавам нещата, които е написал, гледала съм няколко пъти "Последната нощ на Сократ".Прекрасно.
Не плюйте и не хулете- това е лесно. Запазете малкото, което България има /конвертируемо /останало...Защото останало то след това " останало" е Азис...
30 Април 2005 00:20
Пешо,
Коментарал съм само интервюто, не Цанев изобщо. По-голямата част от творбите му не съм чел.
Освен това изреченията му изглеждат са доста красиви и общовалидни, може на друг да харесат. На мен ми се стори неискрен и изкуствено и ненужно остроумен. Освен това леко се дистанцира от останалите които упреква, ама и той е част от тях. Например, от Симеон ли се очакваше да отдаде почит на Радой и Радичков приживе или от Цанев?
30 Април 2005 00:55
Тези, които хулят българските творци, са или бивши ченгета, или настоящи такива, или изчадия , готови да продадат и майка си. От сигурни източници зная, че много от тези Големи българи са били следени, шпионирани и провокирани от Държавна сигурност. Но какво мога да добавя към това, че техните критици не са ги чели?!
Четете ги бре, форумци! Че от това, че аз съм ги чел, вие няма да станете по-умни!
30 Април 2005 00:58
Животът не е поредица от и... и... и... Животът е поредица от или... или... или...
Джон Стайнбек. Платон пък предполагал, че поетите ще ги изгонят от идеалната държава, за да не заразяват гражданите със своето безумие. А те-родени с талант в ДНК-то просто следват своя път
30 Април 2005 01:07
Илюзиите са едно от малкото неща, които отличават човека от животните и от растенията. Днес нямаме илюзии.
Това е всичко.
30 Април 2005 01:38
Стефане, стремежът ти непременно да си оригинален ти прави лоши номера. Да си писар на Бога е много повече от всичко - и от интелектуалец и от от поет. Така както си го казал излиза, че ти си поет, а Валери Петров е само интелектуалец - нещо не върви...
Приятели сме и с теб и с Деян - бяхме и с Иван Методиев. Но Светлозар е пресилил малко това за Иван - говоря това което мисля, без злоба и без преднамереност - надявам се че Иван ще ми прости от оня свят - там той вижда по-добре класификациите и себичните неща...
Времето ще посочи когото трябва и където трябва - наша работа е да се обичаме един друг по заръката на Христос...
30 Април 2005 05:30
Жалко занятие е "меренето" и класификацията на поетите То изразява стремеж към удобство и принизяват таланта.
30 Април 2005 05:53
Не вярвам на тия измислени герои. Малко хора вече четат книги......
30 Април 2005 06:47
Sta, .

Чел съм някои неща от Стефан Цанев. Има дарба към словото, но според мене е дребна душица. А колкото до връзката му с Бог малко нескромно звучи. В една книга Цанев беше изтълкувал "Блажени нищите духом" като грешка в превода, не можело Бог да насърчава това. Неграмотно и мегаломанско изказване някак си. А и не мисля, че точно Цанев е писар на Бог. За Моцарт не съм сигурен, може и да е бил.
30 Април 2005 08:05
Много станаха боговете и представителите им на този свят.

Утре е Великден, да не забравяме.

Редактирано от - цуцурко на 30/4/2005 г/ 08:06:20

30 Април 2005 08:09
Те са една групичка - Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Дончо Цончев... - които при всеки режим са хулигани, но печелят възможно най-добре. Дали ще са край Левчев, или край Тошо Тошев, копанята им е осигурена. Пак ще кажа -едно е добрият поет, друго е отвратителният човек. ("Добър поет" е относително - за Недялко Й. например се сещам, че човек, който кръщава героинята на стихотворението си Ванечка за да я римува с баничка, е не толкова поет, колкото клоун...) Всичко е въпрос на избор - дали да бъдеш истински поет-хулиган като Геров и Методиев и да умреш беден, но честен, или да се правиш на такъв и да предизвикваш присмех и повдигане като Цанев. И сравненията между едните и другите е кощунствено за паметта на умрелите пичове...
30 Април 2005 08:32
КЪМ Margaret Thacher: Аз мисля, че подчертрах, че (може би) тези хора са добри творци. Нека си пишат и да си издават книги (ако имат и пазарна цена тези книги!) Мен ме дразни, че тези хора: Л.Левчев, Н.Йорданов, Ст. Цанев, Д. Дончев и т.н. БЯХА замесени в пропагандирането или т.н."вътршното, позволеното" критикуване в Идеологическият Отдел на ЦК на БКП. Тоест бяха замесени в Комунюстическта идеология...Затова считам, че ТРЯБВА да ги е срам сега да се изказват за ПОЛИТИКА. Те са "изцапани" Политически... Идеологията ИМ се провали... Виж ако критикуват като "поети" текстове от песните на Азис -това е друга работа. Сега по-ясен ли съм?
30 Април 2005 09:13
Когато говори за "лайняна тор" Цанев изглежда е пропуснал към хората без позиция да приобщи и тези с елементарното еднопосочно политическо мислене и бездарниците - ментори от неговата гилдия.
30 Април 2005 09:23
Защо намесвате тука онзи червен словослагател Недодялко Йорданов. Той е най-посредствения от посредствените писатели (поети), а като се съберат с Хайгашод Агасян стават неотразими просто.
30 Април 2005 09:24
"Ами погледнете обкръжението му: от верноподаност те дори започнаха да оплешивяват!.."
Стефан Цанев явно черпи вдъхновение от Георги Мамалев, който беше казал по адрес на Екатерина Михайлова: "от жажда за власт и растат мустаци..."

Присмехулник, нали си в чужбина, имаш пари и мразиш комунистите. Защо лепиш етикети на хората (чисто по комунистически впрочем), които са на светлинни години по-извисени от самодоволното ти живуркане?!
30 Април 2005 09:36
Това само потвърждава, че и Мамалев е бил прав!
30 Април 2005 10:00
Ей, анонимни графомани и божем интелектуалци, запрете се бе, човекът е показал позиция, а Вие злоба и сарказъм, ама анонимно. Такъв бил онакъв бил, а Вие? поплювковци. Не го харесвате, щото не можете и себе си мразите за некадърността си...
30 Април 2005 10:03
Prismexulnik- Дали за "изцапани" политически ти не можеш да преценяваш, драги."Изцапани" са от твоя гледна точка.От моя са хора, които имат определена позиция и независимо от смяната на режимите - я отстояват.Достойно за уважение, не мислиш ли? Аз считам, че това, което най-много липсва е толерантност.Толерантност да оценим таланта и да го оставим да се саморазвива / независимо от политическите, сексуалните, идейите / му възгледи.Да го признаем и да го уважаваме ВЪПРЕКИ тези му възгледи, а не непременно БЛАГОДАРЕНИЕ на тях.
Но това може да стане само в никое толерантно като цяло общество...очевидно българското не е такова...
Ако можеш да донапишеш още 114 сонета като Шекспир след Шекспир- хич не ме интересува дали си бял, черен, гей, мустаката лелка или комунист.Ако можеш да изиграеш/нещо написано по музика на/ Шопен- какво значение има с кого спиш? Ако можеш да нарисуваш/нещо само вдъхновено от/ Моцарт-какво значение има в коя партия си??Аз не мога, за това навеждам глава като срещна някой, дето може...
Казвам това само например...ти се сети за останалото....
30 Април 2005 10:23
Баронесо, що само 114 - като ще гони Шекспир човекът, да си напише и още 40
А извън тази закачка - талантът и човекът зад този талант може да са различни неща. Може да харесваш и да обожаваш таланта, но да не ти харесва човекът. Пример - творците, които подкрепяха нацизма. Слушал съм записи на Фуртвенглер - ами велик е. Трябва ли да приемем и политическите му позиции? Та когато един поет си пише поезията или говори за поезия или изобщо за изкуство, той се явява като поет. Когато говори за други неща, в частност за политика, си е човек и гражданин - и ако говори глупости, може да го кажем.
30 Април 2005 10:26
Марргарет Тачър,
макар и оригинала на ника ти да не ми допада.
30 Април 2005 11:07
И както обикновено, дребните душици ще изкарат този почтен човек какво ли не....
Добре, че има и други - дето са чели нещо от него и го уважават и като интелектуалец и като принципен човек...
30 Април 2005 11:23
Четете повече форумци.Много от вас се исказват непотготвени - тоя бил комунист оня бил фашист ами тия от вас дето са извън Балгария са патриоти и родолюбци и затова живеят в чужбина.Точно тия хора които обиждате свалиха режима за да можете сега да живеете там където сте.И не еважно какъв е поета а какво е написал.Недялко Йорданов разказва как хулиганите станаха мутри и забогатяха а интелигентните и учени хора просяци благодарение на тия които управляват държавата пък азис пей че го боли гъзъ.Дончо Цончев наскоро издаде един зборник раскази-Старият кладенец.Расказите са неговият живот през социализма.
30 Април 2005 11:44
Разбира се, прочутите храненици и глашатаи на комунизма като Стефан Цанев, Недялко Йорданов и пр. си имат публика.Полуидиоти винаги ще има.
Стефан има запазена марка - да се появи с мрачно изражение на лицето, гаче ли е закусвал с тумори и да говори нелепости със сериозния вид на пророк.
Стефане , засрами се от белите си коси и стига си се гърчил.Признай си, че си бездарник и подлога на комунистите и ще ти олекне.Недялко Тойотата да направи същото.Освен, ако не е зает да разследва убийството на малкия Пепи.
30 Април 2005 12:02
Марги Тачър (макар този ник и на мене не ми допада).
Истинският талант е по-важен от партиите и те не са му нужни. Затова се гърчат дребните душици наоколо.
30 Април 2005 12:02
Голяма злоба ги гони някой форумци, бе. Имам чувството , че ако тя ги движи по пътя към Европа може от заслепяване да се удавят в Атлантика. Типично поведение на комплексари и нереализирани некадърници.
30 Април 2005 12:27
Аз също мисля че човек трябва да гласува.Дори и само заради математиците които ще обработят резултата.Също си мисля че има раздробяване на партиите и не мисля че някоя ще вземе 51%.Но може и да греша, ще се разбере на изборите...............................
30 Април 2005 12:32
Змей, така е, за съжаление, много си прав.Така е било и преди две хиляди , и след сто години сигур пак ще е същото. С напредването на цивилизацията си оставаме пак същите духовно осакатени елементи, като тези по Виа долороса..
Колко неща сте чели от Стефан Ц, г-да рецензенти? Мравки и Богове, Книга за мъртвите ми приятели? И какво, собствено, не ви хареса там? Стотиците пиеси, играни по цял свят и стихотворения? Не ми се говори по темата-която всъщност е, че мнозина отново прилягат на клишето, услужливо набито в готови за форматиране мозъчни чекмеджета.
Нашите интелектуалци били интелектуалци с лачени чепици, вързани за яслата. Викайки дай, си искали повече и Партията им давала.
Ся пак се били отвързали от яслата, но по навик пак си викали дай..А-а-а, дърво де...
Може-но този не е от тях. И неколцина още други, на пръстите на ръка да ги преброиш. И за туй ТЕЗИ трябва трижди повече да се уважават.
30 Април 2005 12:36
И аз мисля, че може да мисли, който може. Naliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
30 Април 2005 12:43
Всеки творец си е комбинация от два компонента – човек като човек (като вас и мен) и творец. За второто не помага ни ум, ни интелект, ни нищо. И всеки творец, който ви разправя защо твори, ви лъже неумишлено или нарочно. Защото и те не знаят защо. Затова са “подозрителни” към другите (ами ако те знаят?), ревниви (защото не знаят защо и как могат да “наложат” своето творчество), и т.н.
И като правило винаги много скрооомнички (“Аз съм само поет, писар на Бога”)...
Затова са прави някои колеги по-горе – не е важен човекът, важно е творчеството. Написаното от ангел небесен си отива в небитието, написаното дори от клептоман остава...
Разбира се, в горното имам предвид творците, а не “творците”.
П.С. А оцветяващите в политически цветове и този въпрос не стават и за читатели, с извинение!
30 Април 2005 12:56

Добре де, тогава защо Творците не издават книгите си (творбите си) анонимно? Не е ли по-добре някак.
Нека вземат хонорари, нали това работят. Но другото е суета, май.
Защо те се подписват на корицата? Нали е важно творчестовото, не личността, получила посланието.

Защото после политичните творци започват да раздават ум на другите - от свое име? (Не визирам единствено Стефан Цанев, чел съм го, но това горе не е проява на неговото творчество, а негово лично мнение, което трябва да зачетем, май, именно заради творчеството му, ако съм разбрал правилно някои от гореписалите...)
Прочее, аз не считам да съм лайняна тор.


Редактирано от - цуцурко на 30/4/2005 г/ 13:15:53

30 Април 2005 14:19
Аз мисля, че не подобава много на творец, пък бил той и "само писар на Бога", да се появява толкова често по медиите. Творбите му са затова - каквото има, там да го каже. А иначе изпада в положението на един бивш президент - трябва да се разяснява какво е мислил, след това казал, и накрая излязло!

30 Април 2005 14:55
Дадено му е за да даде за да получи, обществото получава и му дава за труда, а името-ами то идентифицира
30 Април 2005 15:00
цанев, стефане, не е вярно, че всички луди те обичат! и аз съм живия пример! не че ми пречиш! не! дори звучиш авторитетно и ако не беше и демагогски, щеше да си гений, но не си... за съжаление, имаш таланта, но мимикрията ти пречи! знаеш ли, ако Бог ти е дал възможността да си му писар, то на хамелиона му е дал възможността да се слива с околността и така да оцелява! ти се ползваш и от двете съвсем успешно!и аз шапка ти свалям за което!ей това не го увладях!ама дарби... какво да ги правиш!?
"Недоброжелателите ви често ви назовават "дежурен интелектуалец" ами тия недоброжелатели го издигат в йерархията от демагог в деж.интелектуалец!
"Костов се правеше на цар, царят се преструва на демократ" ами какава е разликата от пожизнена председателска власт и монархията? председателите у нас ги назначаваха от москва и пак от там ги махаха ако станат неудобни и непослушни за режима(примери:Г.Димитров, В.Коларов, тях москва премахна и физически, защото застанаха зад българските интереси-незнам дали го знаете?!) та в духа на цанев демагогизъм такова косто-царско определение звучи красиво и авторитетно! истината е , че никой на нищо не се прави а чисто и просто лъжат безугледно с цел авторитаризъм до краен предел! стефчовата демагогия(но красиво звучаща) лъха от всякъде! "царското присъствие породи царедворска сервилност" ихаааааа.... зер по татовистичното време сервилничари, сервилисти и сервитьори липсваха по цяла българия и по всички българий на всичките земни кълбета!? не! нямаше ви казвам!подобни лакей никога не са скривали какво се случва в държавата и никога не са изопачавали нещата!
ето още малкко авторитетно звучащи цаневи тези:
какво е творчески процес - "да се напънеш и да вдъхнеш дух на мъртвите думи" - няма мъртви думи човече, има мъртви мисли изразени с живи думи! защо да спорим, всяка дума събужда асоциация/и, само в мъртвото нищо неможе да се събуди!
ето още: "смятам партиите за цивилизовани модификации на стадния ни атавизъм" колко научно звучи само и... колко невярно! човека е стаден добитък с големи претенций... ако цаневия незнае, да му кажа: в стадото, драги, на чело застава най-силния и най-умния, полово зрял мъжки екземпляр!(дали не се дискриминират по полови белези!?)та водача се ангажира с живота си за цялото стадо, ако се тръшне неспособен бива убит от стадото на което служи! да служиш на стадото не е привилегия а жесток ангажимент! ако това е атавизма, ако липсата на корупция и гешефти е нецивилизования атавизъм - може с гордост да се нарече - цаневизъм! аз нечленувам в партий поради точно обратните причини - защото от цивилизованите модификаций на атавизмите са кристализирали доста нецивилизовани идеологии и методи!
но това донякъде е в различията на Богове на които се кланят християните донякъде е в различията на Богове на които се кланят мюсулманите....понеже така каза цанев!
едно е ясно: ходят с гордо вдигнати глави, необезпокоявани от никого само тези, които се сливат с околната среда и тя ги закриля - или защото не ги забелязва или защото ги счита са част от себе си!
не претендирам, че изсмуках цялата демагогия от едно интервю, но има едно изречение което все пак не от тая материя:"Аполитичните, апатичните са най-плодородната лайняна тор, върху която процъфтяват диктатурите и мафиите. Няма по-грешна позиция от никаквата позиция!"
иначе стефан нямаше да е цанев!
поклон пред фурнаджийската лопата! тя вади хляб!

30 Април 2005 15:05
ш'ма прощавате и ти стефчо, ама понеже няма коректор и печатницата ми допуска куп грешки, но обещавам: ще си накажа главния редактор, но грешки от типа " Увладях" не е изключено да се повтарят! все пак за три седмици как се издава книга)) навремето едно такова събитие киснеше по година само за набор! а сега аз един постинг го издавам за минути!
30 Април 2005 15:25
Господа моралисти и пишман литературни критици,

вероятно няма да създадете и оставите дори една стотна от това, което е създал Стефан Цанев. Друг е въпросът, че сте много дребни да съдите...
Безстрастно погледнати отстрани, приличате на онези свине, които грухтели подигравателно на човекът, който ги храни : "Свинар!" (Лец).
Толтеките казват: Учи се от мъдрите. Те са такива, каквито са.
Те действат с това, което имат, и правят това, което могат.

30 Април 2005 15:52
Констатация :
"НЕЗАЧИТАНЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ , Е НЕЗАЧИТАНЕ НА САМИЯ СЕБЕ СИ " ?!? ©

30 Април 2005 16:17
докторе, аз вкусих и от последната помия на свинаря стефан! дори и да има частица искра и някакво добро намерение в нея, аз няма желания повече да я гнетам... нека си ода и аз и 'сички пишманисти гладни! ич ама барем нема и да му грухтим! само да не заема пространство! ) а и за мъдър ли минаваш като цитираш очевидни мъдрости от по-младо племе, дори и от българското?
да ти напомня ли, че и малките камъчета капичват колата! дядо ми без да беше толтек, казваше: най-големите пороци са гордостта, неуважението и завистта! всикчи други пороци са техни следствия, дори пиянството и курварлъка!
30 Април 2005 16:30
Дядо Ви, колега, е бил мъдър човек.
Жалко че го цитирате, но не се ползвате от съвета му.
30 Април 2005 16:38
Стефане, Стефане,

заробва не властта, нито царя, заробват илюзиите, че свободата и справедливостта са достъпни за всеки, колко му душа сака.

Сатанизмът на съвременния прогресисъм се състои в това, че неявно ни натрапва следната идея:

От всекиму отговорност според възможностите, всекиму свобода (с справедливост) според желанието.

Такива филми никога и никъде няма и няма да има.

Жалкото е, че интелигенцията няма акъл да проумее толкова елементарни неща и се отдава на емоционални реакции и дълбокомислени критики и покъртителни стенания за неща които няма как да са реалистични.

Но това до голяма степен е следствие на войнстващия атеизъм прикрит като религиозен релативизъм - всеки си има свой бог.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД