:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,479,411
Активни 85
Страници 26,699
За един ден 1,302,066
Рефлексии

Вечното завръщане - история-буф

Има места, където нищо не помага срещу препоявяващи се представи. Дори човек да не е параноик, щом някъде натрапчиво вземе да се повтаря едно и също, той се чувства преследван. Тогава инстинктът за оцеляване - дълбок източник на свобода и самооправдание - го пъди далеч и той се зарича да не стъпва повече там. После се връща от едното любопитство.

Такова място за мен май е "Кернтнерщрасе".Тук трайно ме преследват изкривени образи на родинатаПреди година ми се яви нейното порутено настояще, гледайки как полицаи подбират към участъка наши и румънски просяци и джебчии. Тази година ми се представи нейното минало и бъдеще. В сегашно историческо време - като в либрето за оперетна буфонада. Ето така:

Откъм хубавия син Дунав въпросът за българските крадци, проститутки и просяци отново се възпалява, и то току преди подписването на договора с ЕС. Един от достойните отговори срещу преувеличаването на този несъществен проблем се пада на ансамбъла "Българе". Неговата цел е да представи във Виена богатото минало на най-бедната еврокандидатка; един вид позитивен PR и генерална репетиция за премиерата в Люксембург на 25 април, новата най-светла дата в българската история. Там ансамбълът ще изпроводи официалните лица към церемонията нанашето завръщане в Европа, където впрочем винаги сме билиТа навръх католическия Гергьовден към катедралата "Св. Стефан" тръгва манифестация, предвождана от монаси, номадски вождове и източни велможи. Зад тях нагиздени понародному моми и момци подтичват неравноделно и раздават дипляни. Без тези помагала никой не схваща значението на тайнствените цифри 681, 850-950, 1878 и 2005, издигнати над шествието. Свикналите на всякакви чудесии виенски зевзеци подозират нарастващи искания на източен профсъюз за ръст на социалния минимум. В евро. По-любознателните обаче, които с едно око следят манифестацията, а с друго четат брошурите, разгадават славните дати от българската история, нахлула в културния център на Европа. Добре ориентираните в Димитър-Гюдженовите ликове на ханове, царе и светии тутакси познават в предводителите на манифестацията хан Аспарух, свети, свети Кирил и Методий и цар Симеон (I Велики). Тълпата ръкопляска, грънджове се радват на хана, деца правят "заключ". Ала улегнали виенчани, забравили постановките от Байройт и шествията на Хитлерюгенд, действат граждански: викат полиция. И как не - шествието разбутва уюта пред катедралата, и - о, Боже - явява се Ивайло! Романов!!, alias Пелето!!!, изкусен тъпанджия. Неговата буйна радост наддумква лъснатия симфоничен оркестър, засрамен от изблика на автентичност.

Естествено полицията идва. Краткото дознание установява, че има разрешение от кметството. Особено помага Н.Пр. г-жа Елена Кирчева, посланик на България в алпийската република. Завърта се хоро, публиката се разотива, шествието продължава към Българския културен център, сподиряно от напева: "По-добре си приберете крадците и курвите." Тук-там в кошчетата за боклук лъщят дипляни, изработени вероятно по проект "Комуникационна стратегия за присъединяване към ЕС; приоритет: История и съвременност". Българите изобщо и "Българе" в частност са унили. Те са притеснени от неразбирането на техните старания. Но са горди. Защото курвите и крадците главно са цигани и никой не се оправил с тях.

Aber: Тъй като всички са вкарани в сценария на тая буфонада с проекти, истории и политики, никой не се сеща да каже, макар всеки да подозира, че циганите са твърде важна част от мизансцена, за да бъдат изобщо "прибирани и оправяни". Не е само до свободното движение на хора, стоки и капитали. Бъдат ли "оправени",действителността видимо ще се промениИ тогава шишкавият бюргер няма как пълноценно да се радва в съботния предобед на културата пред Щефансдом, ако надвечер не може да си поръчва "момиче или момче" франко дома по интернет. Няма да има работа за полицията, която да установява по пломби, етикети на дрехи и тембър националността и възрастта на безпризорните. Няма даже да я има и славната история, която лицемерно да потулва днешните мечти на оскотели хора, подгонени от животинския инстинкт за оцеляване.

А иза друго никой не бива да ги прибира и оправяТе са лакмусът на успеха, мигриращата оценка за ефективната политика. Почнат ли да се завръщат доброволно там, откъдето са избягали или някой ги е изнесъл, ще е сигурно, че е свършила историята с номадския "Drang nach Westen". Кога ще стане това, тайна велика есть. Но всеки може да си представи, че случи ли се доброволното завръщане, то ако не чак в 3629, то поне в 3045 година от Христа ансамбълът "Българе" ще включи сред ликовете на хан Аспарух, цар Симеон (I Велики) и свети, свети Кирил и Методий и днешните исторически фигури. Разбира се, те ще манифестират с неистински папки и писалки. Истинските ще се пазят вечно в Националния историческия музей.

Вярвайте в това, колкото и да ви се струва абсурдно. То и бездруго тези дни няма как да не преповтаряме със или без повод Тертулиановия довод.

Прочее, Христос возкресе. И пак станахме набожни.
112
1979
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
112
 Видими 
29 Април 2005 23:25
Станало е много модерно в статиите да се използват думи от чужди езици. В случая "Абер". Какъв е смисълът от това? Нещо като поевропейчване на езика ли.
Не знаех, че има католически Гергйовден. Авторът да не е имал предвид Великден.

Редактирано от - Devil на 30/4/2005 г/ 07:32:26

29 Април 2005 23:26
Тажно и срамно, но точно.
29 Април 2005 23:34
Какво съвпадение - В същия град на Дунава нарочно изпратена делегация Българе са намерили дядото на сегашния ни премиер.
Днес отново сме във Виена. Не търсим монарх. Уви парадираме с минало, а не с настояще.
29 Април 2005 23:41
Жестоко точно,
или жестоко и точно.
И двете конструкции важат.
29 Април 2005 23:41
А, ще свикнат западняците на сиганска миризма! Хаолал да са им всичките, нали са мнооооого загрижени за тях от 15 години насам. Всичките да се махат натам да им смърдят.
29 Април 2005 23:48
Откъде иде този погребален звон
Та там в града на реката българите отдавна се завърнаха, май и не отиваха от там. В подлеза откъм гарата всички будки и що годе подходящи дупки са наети от българите, търгуват и живеят. А и по пътя към щрасето на всяка крачка.
Оптимистична е тенденцията този вид бизнес да се продължи към по на тук за да завърши щрасето ...точно до Ректората, та да се съкрати разликата между отиване и връщане не само семантично, но и материално, а

Редактирано от - Минавам от тук на 29/4/2005 г/ 23:50:37

30 Април 2005 00:43
Тази история съм я чел още в отделенията. Казва се Бай Ганю в... Обаче има една разлика. Тогава като четях ме беше срам и по десет пъти на ден затварях книгата и после пак я отварях, че ми беше интересно. Сега прочетох статията без емоции. Свикнал съм. Толкова са много такива истории, че ми е все едно. Дали следващата фаза не е...
30 Април 2005 00:53
Митко Денков мисли с тоталности (целости). Чувства се в една нашенска цялост с ансамбъл Българе, Пелето, "Н.Пр." Кирчева и "нашите " крадци и проститутки. ("Н.Пр." е архаична протоколна учтивост, която не се използва извън строго протоколен контекст). Чувства като една враждебна ненашенска цялост улегналите и шишкави бюргери и дискретни вечерни педофили. Това е грешка - Митко всъщност има много повече общо с австрийските преподаватели по философия и колумнисти, отколкото с "Н.Пр." или "нашите" крадци и проститутки. Българските грънджове имат повече общо с австрийските грънджове, отколкото с "Н.Пр." България ще влезе в ЕС не като тоталност с бутафорни ханове и тъпанджии, а като множеството на индивидуалните българи и групи българи, които ще се сближават с индивидуалните западноевропейци и западноевропейски групи.
*
За много българи "Вената" е ultimate (по-точно първия) символ на "европейското". Пристигайки от Ню Йорк, Виена ми се видя доста оживен провинциален полунемски, полуизточноевропейски град с архитектура като разбит каймак (и малко готика), със стъписващо много българи и сърби по улиците, иранки с черни чадори, на Кертнерщрасе до операта костюмирани актьори раздаваха купони за представления, имаше ново Старбъкс кафе, свиреха на гармошки два тиролски мечока с ледерхозен (кожените къси гащи с презрамки с еделвайси). Дунава не се виждаше, оказа се в задния двор на града. Пратера буренясал и ръждясал. Опитахме щрудел с мока и прасковен ликьор. Прага е по-сценична и тайнствена, Берлин - по-драматичен, Милано - по-артистичен. За Лондон и Париж или Флоренция и Венеция какво да се сравнява. Пътищата в Австрия са значително по-тесни и лоши от съседните Бавария, Ломбардия и Венето.
*
Знам, че има и трети български подход, "какво ще й гледам на Вената - град като град", не съм за него, нито за Митковия. Българинът се справя по-леко с континентална немско-френска Европа, когато я гледа през англосаксонски очила. Установих го за пръв път, когато ни водиха на обиколка по междунар. организации в Брюксел, Страсбург, Люксембург, Женева, Париж и Виена в група от английски университет, с английски автобус, начело с английски професор с грознеещ тъмносин костюм райе, грознееща изискана зелена винтяга Бърбери и разбира се пръстен на малкия пръст. За англичаните, както и за българите, Виена (и Париж) е "Европа", те отиват в "Европа".

30 Април 2005 01:30
Има една стара виенска "мъдрост" - Um ein echter Wiener zu sein, muss man ein bischen Boehme sein - това казва всичко - кой разбрал, разбрал.
-----------
Фичо, съжалявам, че не си видял Linke Wienzeile с архитектурата (фасадите) от времето на сецесиона, павилионите на Оtto Wagner, сградата на Сецесиона със златния купол и вътре прочутия Бетховенов фриз на Климт.
Наблегнал си на обичйните туроператорски маршрути, не си посетил Белведере с колекцията от модерно изкуство (поне не споделяш), нито прочутите кафенета - например Cafe Central, Landtmann или бохемското Хавелка (като те чета мисля че последното хем ще ти хареса, хем ще те разочарова) изобщо има какво да се види, не е толкова провинциален градът.
Опитай следващия път.
И нещо като съвет - ако пак пристигаш от НЙ, не мери с тамошните мащаби, все пак Европа е.
30 Април 2005 01:38
Напротив, видяхме туй-онуй и от сецесиона, който при нас се казва Ар Нуво. И харесвам виенския модернизъм, както и берлинския. Прага също има с какво да се похвали. Ню Йорк има много общо с Лондон, Берлин, Париж, Москва, а виж, Рим и Виена са сравнително малки градове. Но не обсъждам специално Виена, а предлагам алтернативен на авторовия поглед към "Европа", който според мене звучи доста оптимистично за българското ухо.
30 Април 2005 01:54
Фичо, най-после за нещо да сме на сходни мнения.
Погледни (ако искаш) на статията от друга гледна точка - изброените от теб метрополии като цяло имат дълга история (над 500-600 години) като такива, докато НЙ е сравнително "млад" град - едни никакви 400-500 години от създаването му като село Нов Амстердам на Петер Стуйвезант (Виена като Виндобона съществува от римско време).
Ама не за това иде реч - приликата между Виена и НЙ е в смесването на много "кръв" (народи, националности, етноси-избери си сам) - това е и смисъла на виенската мъдрост която цитирах. Аналогично за Голямата ябълка. В другите метрополии това го няма.
И ако се размишлиш за евентуалнте паралели между двата града за времето от Берлинския конгрес до края на Първата война, ще видиш колко сходни неща има - какво е дала Виена (разбирай Австро-Унгария) именно във вашата област (съвременната философия и сродните клонове на познанието) и общо в хуманитарната област - твърдя, че няма друга европейска метрополия, която да е "дала" толкова много - сега ако Незнайко е още буден, ще опонира за Париж, може би с основание.
В по-ново време нейното място се заема и още се държи от НЙ, не ми харесва кой знае колко, ама е така.
---------
И т.н. все в тоя ред на мисли, ама стана късно.

Редактирано от - проф. дървингов на 30/4/2005 г/ 01:58:02

30 Април 2005 02:02
А, бе има ли нещо дет Фич не е видял, или не знаи - сал туъ Ар (?!) Нуво, ама чиляшко е да опуснеш некоя и друг буква, хеле пак ако пеистваш.
30 Април 2005 02:12
За буквата вече май чепкахме еднъж, или беше за Ар Деко. Ти на колко лазарника си?
30 Април 2005 02:35
Фичо, ако питаш мен за лазарниците - лични данни, значително по-дърт съм от теб.
-----
В Австрия му викат Sezession, в Германия - Jugendstill, във Франция и Испания (Барселона) - Art deco.
Между всичките тези понятия има малки разлики - флорални или геометрични елементи, в приложението в архитектурата или в монументалното изкуство или дребната пластика - етикетът в случая не е от голямо значение - не се хващайте за гушата.
----
Ако те интересува, преди 20 години (в тъмните застойни времена) една българка защити дисертация (в Берлин) на тема "Сецесиона в България" - къщата на Моллов в София е типичен пример.Редактирано от - проф. дървингов на 30/4/2005 г/ 02:43:34

30 Април 2005 02:52
Проф. Дървингов, извинявай, това с лазарниците го казах за Друг (old emigrant), който се заяжда за втори път за буквата т в "ар нуво". Предполагам е възрасстен човек, ама грубиянин.
*
Според мене флоралните елементи и кривите линии са ар нуво, края на 19 в., лампите Тифани, българските къщи, за които казваш. Ар деко е от 20-те години на 20 в., по-прави линии, Баухаус, Крайслер билдинг и Рокефелер сентър в Ню Йорк, промишлени изделия. Весели празници.
30 Април 2005 04:23
Фичо, просто да ти е - на мен като на пейзан ми е все едно дали Т-то ще го кажеш или не - лично аз го произнасям, щото ми е по-лесно, ама какво от това - не налагам мнението си - опитай и ти, да не се налагаш, де.
-------
По темата - ще я продължим по празниците, подготви се добре за размяна на мнения, не ща да ги мерим, нито да сe съгласяваш (на всяка цена) - както казах, по-дрът съм и ми мина това време.
Предупреждавам те, че това ни е любимия стил с мойта "Недялка", така че .....

Редактирано от - проф. дървингов на 30/4/2005 г/ 04:47:39

30 Април 2005 06:13
Бля бля.......
30 Април 2005 07:06
Ало, договора го подписахме вече бе! Що сте назад с времето?
Бъдещето на Европа е в приобщаването на дивите балкански и други народи, които ще дадат нов живот и нови сили. Иначе стара Европа я пишете бегала. Те и в Америка идват всякакви цигани и прочие, ама след едно поколение всички са американци. Европейското високомерие или ще изчезне, или ще изчезне Европа, каквато я познаваме.
30 Април 2005 08:07
Що бе, Денков, резилиш така ФФ-то на СУ?
Какви са тези левичарско-комунистически два реда сълзи?

Ако бе постоял повече във Вената, пък и поработил там, щеше да установш, че няма значение от коя точно държава на Европа си защото, в края на краищата, в работата е важно какво можеш да правиш и как го правиш, а не кой бил националния ти хан от преди няколко века.
*
А това с бюргера и поръчването по Интернет на момиче или момче си го взел направо от Стършел (или от Крокодил), от някоя сълзлива тема със заглавие "Връстиците ви на запад", с ах и ох колко зле живеели. Предполагам, че във Виена % на поръчващи по интернет секс услуги едва ли надвишава този на %-та в София. Дори нещо повече, допускам да е по-нисък от нашия. Установила съм, че семейните ценности и нравственост на запад се охраняват в много по-голяма степен от тези в Източна Европа. Ако пък песимизът ти идва от наскоро четени статии на тази тема не може да не си даваш сметка, че Виена (например) тези неща се преследват от закона, а гражданското общество им дава гласност, докато при нас никой не го е еня за подобни въпроси и хората дотолкова са се деконсолодирали, че не можеш ги събра дори в група за протест по такива поводи.
*
BTW, за да избегнем клишетата е добре читателите да научат, че "хубавия син Дунав " във Виена не съществува, а сивите води, които ще видите след дълго търсене нямат нищо общи със синия цвят. Ако трябва да съм точна, Виена не ми направи впечатление на западен град. Имах чувставото, че ходя на Балканския полуостров, защото речта наоколо беще главно славянска. Виена винаги е била границата на славянството с немците, а в 2002 година имах чувтството, че славянството е взело връх там. Беше немислимо да говориш на български и да си сигурен, че някой няма да разбере какво казваш.
*
А иначе, колегата Денков днес демонстрира силна липса на лично самочувствие. Може пък да не е виновен само той. Предполагам, че постоянно се опитва да разбере какво мислят отсрещните за него. Ми да ги попита на родния им език, ако това ще му помогне. Доколкото си спомням е завършил немската гимназия в Хасково и се увличаше по немската философия (като почти всички от факултета ни).
30 Април 2005 08:43
Фичо:
.......Пристигайки от Ню Йорк, Виена ми се видя доста оживен провинциален полунемски, полуизточноевропейски град с архитектура като разбит каймак (и малко готика), със стъписващо много българи и сърби по улиците, иранки с черни чадори, на Кертнерщрасе до операта костюмирани актьори раздаваха купони за представления, имаше ново Старбъкс кафе, свиреха на гармошки два тиролски мечока с ледерхозен (кожените къси гащи с презрамки с еделвайси).................
Брех Фичо, то си си направо пикал в крачола с тези изказвания. Какви сравнения можеш да правиш между Виена и Ню Йорк.
Хайде холам всички знаем, че твоите оценки са силно пертурбирани от маниакалната ти любов към братския американски народ и към всичко американско. Чудя се на проф. Дървинков, че ти се лови на въдицата да разсъждава сериозно с теб.
Едната е била столица на хилядолетна империя, наблъскана с история, другия някакъв символ на модерността, на новата американска империя, чийто архитектура за съжаление много бързо остарява. Където видите архитектура от 50-те в стила Райт, изглежда толкова овехтяла.
На мене, впрочем, Линкълн център ми заприлича на една читалищна сграда от едно голямо Русенско село. Същата модерна архитектура.
30 Април 2005 08:50
Сега за статията.
През март бях във Виена -не бях ходил там от 1988г. Това, което ми напраи впечатление е, че по улиците се виждат много по-малко руси хора от София. Общо взето Виена е свикнала на мултинационална пъстрота, така, че появата на нашия ансамбъл на Кертнерщрасе съвсем не е предизвикал кой знае какво очудване. Това е улицата, където улични музиканти се изявяват и препечлават някое друго евро.
През 80-те години имаше един българин, облечен в потури, който всяка вечер надуваше една гайда на Кертнерщрасе.
30 Април 2005 09:29
Май ще трябва да се съглася с някои дълбоки мисли на Нелка -рунтавелка.
Виена основно е била славянска. Един от кварталите се казва Виден.
Тя е била колониазирана от немците, доколкото ми е известно от Бамбергите (от град Бамберг в Бавария). По времето на Хасбургите, като германски императори, Виена е столица на германската империя (Свещенната Римска империя на Германската нация), но в нейните предели са много славянски земи, Чехия, Словакия, както и унгарци.
През 1806г. Наполеон разгромява Германската империя, а след Виенския съюз се създава Австро-Унгария, която включва и славянски земи на Чехия, Словакия, а по-късно до Босна и Херциговина.
Така, че пъстротата на Австрия, най-вече на Виена е исторически обусловена. В това е и нейния чар.
Тъй като Нели и Фичо са борци срещу релативизма, те приемат една абсолютен репер - всичко американско е хубаво. Ако нещо се различава от американското, според тях то е лошо и колкото по-се различава толкова е по-лошо. Това е типичен пример на българче дошло у големиот град.
Самите американци, обаче, възприемат Европа, като място на лукса, Виена, Париж, Ница за тях са луксозни места. Ако американеца иска да си купи луксозна кола той купува мерцедес, БМВ. Ако иска да купи хубав шоколад - купува бекгийски или швейцарски, защото американския Хършай е като нашия "Бояна" преди 1989г., ако иска да яде апетитен салам си купува италиански, защото инак трябва да яде търки хям (пуешка шунка).
Спомням си, че в Ница привечер бях седнал на една пейка над плажа до един американец. Той си изля очудването от лукса, който вижда там. Ница по-рано е била английски курорт - там са строили Виктория, Джордж 5, Белгийския крал, а сега е американски курорт главно. На 25 км на Запад е Кан, на 23 км на Изток е Монако с Монте карло - все места за мултимилионери и милиардери.
Светът е разнообразен и в това е неговият чар. Няма никаквъв смисъл да сравняваш Америка с Европа, Виена с Нщ Йорк.
30 Април 2005 10:17
И в края на краищата каква е поуката, или внушението на автора, пък и дежурния безработен Чичо Фичо, не с минало , а с настояще, с "приобщаване" с това ще "очароваме бюргерска" Виена. Незнанието на виенчани е провъзгласено за бон тон, лицемерието за висша форма на европеизъм, а после нямало опасност историята ни и куртурата ни да стане музеен експонат при влизането ни в Европа. Все пак що ли "Българе" замърсяват вариететния културен и еврейски център Виена, а и тихия бял Дунав...
30 Април 2005 10:47
кои е бил император на германската имперя в 1806 година?
или маи такава даржава германя тогава не е саществувала а?
30 Април 2005 14:26
Добре дошъл, Марксе, остави го този упадъчен град Виена с неговата архитектура, култура и население, речи нещо за сецесиона (трябва да знаеш, не може иначе) - сериозно питам - чакат ни няколко дълги (и тягостни) празнични дни без остросюжетна тема във вестника.
Ако не ти харесва темата, дай да си говорим за бащата на виенската салонна музика - Joseph Lanner, ако и това не ти харесва - казвай каквото и да е.
30 Април 2005 15:59
Америка13032002
Сега точно не мога да се сетя за името на императора на Германската империя през 1806г. Доколкото си спомням по времето на Моцарт (Моцарт е починал през 1791г. ) е бил Йозеф 1.
Германия е създадена от Бисмарк през 1860-1870г. във войни с Австрия и Бавария.
До 1806г. е съществувала Свещенната Римска империя на Гермаската нация, като най-мощна е била по времето на Карл 5. Той обаче я разделя, като дава Испания с Нидерландия (включая днешна Белгия) на сина си Филип 2, а оставя брат си Фердинанд за император. самият Карл става монах.
Това образование, обаче е било много слабо. Основанта власт е била локална, на отедлните херцози, архиепископи и др. феодали. Германия по това време се е състояла от над 300 такива феодални държавици. Имало е свободни градове, които формирали ханзата. Имало е свободни градове, които принадлежали на императорския двор във Виена, такъв например е бил Нюрнберг.
Наполеон прави от тези феодали крале, като краля на Саксония, на Бавария и т.н. Той се жени за дъщерята на Императора и се обявява за Император.
Германия се обединява под жезъла на Хохенцлерите - крале на Прусия (чийто род, обаче идва от Нюрнберг). Така се ражда Втората Германска империя, а Австро-Унгария не участва в това обединение. И досега много германци мислят, че това е било голяма грешка, защото Германия била подчинена на Пруския национализъм и милитаризъм (въпреки, че коренното население на Прусия се състои от понемчени славяни). Другите части на Германия са били повече посветени на изкуството и културата. Така Рейнската част е била под силно френско влияние, Саксония и Тюрингия са били центрове на културата (Шилер, Гьоте, Шуман, Вагнер, Лист), северните градове от ханзата- центрове на търговията, Австрия също е била голям център на музиката (Глук, Хаидн, Моцарт, Бетховен, Брамс), литературата, а по-късно на науката (Мах, Болцман, Фройд, Шрьодингер и др.) и философията (Виенския кръг, Витгеншайн, Попър и др.)
30 Април 2005 16:08
Проф. Дървингов
Можем да говорим и за история и за противопоставянето на САЮ и Европа. През цялата си история на света винаги е имало някоя водеща държава - такива в Европа са били отделните държавици в Гърция, Римската империя, след това Византийската империя, която се е счиатала за наследница на Римската империя, след това Германската империя, след това е бил Свшвнния съюз, великобритания, а сега са САЩ. Така върви света, но всичко се променя и мен ми се струва, че скоро САЩ ще загубят водещото си място (Фичо не подскачай). Твърде много се забиха в тази война с тероризма. Кой ще бъде следващия не мога да предскажа.
30 Април 2005 16:20
Душко знае.
30 Април 2005 18:14
Проф. Дървингов, сложих малко картинки с нюйоркски сецесион и Art Deco в Теми на форумците (New York, NY) - заповядай да добавиш виенски и други европейски снимки пред празниците
*
Марксе, весели празници!
30 Април 2005 18:20
Да бе Марксе
Нещо се самоподведе Денков. То се знае, че Виена е първи бълкански град
А иначе добра тема си подхвана -за империите, т.е. за "водещите" държави.
Нещо има в тази тема-забелязах едно обстоятелство. Тзи велики държави както забеляза един мой приятел пропускат време и не забелязват че от велики стават просто големи. Ако говорим семиотично /внимание 99/ напуснаха своите граници.
Луман говори за кода на властта съзвучно на това. Когато властта престава да бъде символно ясна, тя започва да се налага силово. И опитът показва, че винаги губи, защото властта е сила само в най-слабия и най-низмения си смисъл /Т.Парсънс/.
Днешната метафора на Денков по някакъв начин би трябвало да подсети именно за границите, а не за символите на пътуването, на гурбета и тем подобни отвъдгранични сюжети. Европа има ли си граници, а?
Та повечето велики като стават големи губят мерката, губят и уважение, и смисъл. То не се отнася само за Европа или САЩ.
Китай в това отношение е много странна цивилизация - голяма и затова велика, не си напуска границите ...като държава, иначе гражданите й живеят на свобода из цялото кълбо.

Редактирано от - Минавам от тук на 30/4/2005 г/ 18:54:54

30 Април 2005 18:35
германския раих е саздаден от бисмарк, това правилно си го преписал. а в 1806 г. даржава германия не саществува.
още по малко австро-унгария, било си е само австрия, а в 1867 г. унгария получава автономия и даржавата се прекраства на австро-унгарска монархия. йожеф 1 е австрииски император. австроунгарски е франц йожеф с унгарска сапруга зита.
30 Април 2005 18:57
Е, какво значи глобализацията
Много точна забележка
Много оптимизмът идва от това, че хората бъркат ходенето си из историята, из конкретните територии, с това - по картите и теориите. А то все пак не едно и също
Браво!
30 Април 2005 19:14
Фичо, благодаря за поканата, ще се възползвам, ама да преодолея лека битова травма.
30 Април 2005 19:20
America ... опитай с Franz II.
30 Април 2005 19:26
И на друго място го писах, не минавай от тук бе момчи, миришеш на зле четящ индивид...
30 Април 2005 19:50
Аз пък винаги съм се чудил на PR-а, който се прави за България. Поправете ме ако греша, но е много сбъркан.

Набляга се на следните аспекти от културата на страната:

1. Историята - това е нещо, което слабо интересува масовата аудитория ("бюргерите", даже предизвиква у тях леко недоумение, като се съчетае със занемареността на историческите паметници и липсата на развит исторически туризъм.
Ето какво е далеч по-добро според мен - да се насочат $ и усилия за да се споменава България достатъчно в чуждите учебници по история, да образоват тамошните експерти, а масите да привлекат с исторически туризъм (по-приятно за тях, по-доходоносно и по-лесно).
Грешно се посочват значими Български личности и събития, които не интересуват западняците (Хан Аспарух, пък и Симеон). По-добър избор са Хан Тервел (спрял огромното арабско нашествие, по-голямо от турското 700 год. по-късно), Хан Омуртаг (победил армия на Карл Велики), Калоян и кръстоносците.

2. Неравноделните тактове и носиите - мисля че слабо биха заинтересували мнозинството от чужденците. Освен това създават грешни очаквания за реалността в България. Интересно е дали подложените на подобен PR не очакват малдежи с потури (не визирам рапърите ) и девойки със сукмани по улиците.
Защо не се фокусира повече върху съвременното изкуство? Например припознахме си Кристо чак сега.

3. Мисля че все още наричат България страната на розите, което не е така от години. По добре би звучало "страна на плажове и планини".

4. Абе изберете ме за министър!
30 Април 2005 20:00
Америка13032002
Явно не познаваш историята. Аз ти дадох точното наименование на Първата Германската империя, което е Свещенната Римска империя на германската нация. Това е Първата германска империя, която според някои започва от империята на франките - Карл Велики, според други от Отон 1.
Това можеш да го видиш написано на латински на дворците в центъра на Виена.Именно затова Хитлер е бълнувал за нов хилядолетен райх, защото Първата германска империя е била около 1000 години.
Императорите са били изборни, като изборите са се извършвали от електори. Столиците съшо са се менели, Мерзербург, Бамберг и др.германски градове са били седалиша на императорите. Всички те, обаче са били коронясвани пред кметството на Аахен, който град е бил столица на карл велики. Ти сигурно си чувал за германските императори Хенри 2 Батемберг, Хенри 4, Хенрих Барбароса и др.
След като на трона се възкачват Хабсбургите Виена е седалището на германските императори. Нюрнберг е бил императорски град. Има императорски дворец и два моста са построени от императорите от Виена. Австрия и другите германски провинции се разделят, постепенно но най-вече когато Бисмарк създава Втората германска империя, начело с Вилхем Фридрих 2. Между другото Прусия е била извън рамките на Първата германска империя, когато Хохенцолерите се обявяват за крале. Те са били изпратени в Бранденбург от император Сигизмунд за електори там.
30 Април 2005 20:02
Фичо
Весели празници на теб и на Нели.
30 Април 2005 20:17
Е, тоя Мунар, начинаещ, или Мунчо на български, удари джак пота. Давайте сега псевдоними на Слави и на полицейския историк от Симеоново Росен Петров да търсим доларите по изгубената ни история. Най паче пущайте есемеси да решим, кое е по важно: Нина Чилова е ли културна просветителка ели туристка или историята без Аспарух, щото сина му Тервел бил по голям... държавник. Ех, съвременни западняшки екскременти, самовлюбени псевдоисторици и народни будители с дъх на евробадеми.
30 Април 2005 20:24
какав карл велики по времето на наполеон?
имало е по това време една битка която наполеон печели и се нарича битката на тримата императори-австрииски, руски и френски. кои е бил германския?
30 Април 2005 20:47
America .... въпросът е некоректен - поправи се - по времето на Наполеон няма германски император , ако питаш за пруския крал - може и да ти отговоря.
30 Април 2005 21:36
Нещо се заяде с историята
Ами Свещена германска империя била ли е държава в съвременния смисъл на думата. Може ли един германец, живущ тихо и мирно някъде в Долна Саксония да се води от таз империя своето държавническо битие на "бюргер", примерно, или на "свободен гражданин на Европа"?
Оказа се въпросът пари. По същия начин както и днешният софиянец събужда се примерно и си задава дълбоко мислен въпрос- какво ли му е било на българина преди хиляда години, как е живеел тогава. Или пък преди две хиляди години- какъв му е бил живота, по-добър или по-...от моя. Е една кръв сме все некак ще се оправим без всякакви навлеци минуващи оттук оттам
Това "историческо" мислене сега се присъединява към онова там - в Европа
Да ви е честито посрещането!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30 Април 2005 21:39
Но може и да се преживее някак си
Нали глобализацията си чете копипейст и си задава въпросчета поради любопитството си - как така по документи никой от вас не присъства в историята
Като какви се изпъквате тук, а?
Е не е хубаво да се подменят такива точни питания със своите духовни мъки
На глобализацията все едно е тая

Редактирано от - Минавам от тук на 30/4/2005 г/ 21:46:05

30 Април 2005 22:22
Колеги, гледате ли в момента канал едно, а ако не зря, върви "Осъдени души" по Д. Димов, звучи Интернационала, Венсеремос. Кво става бре, къде е Том Джонс, да не е победила световната революция. Вероятно някоя фондация за борба срещу наркотиците е платила или да видим по-добре, кво ще стане ако БСП спечели изборите... Пеня Ронда, тифус, война, и прочие...
30 Април 2005 23:07
дарвингов, това го кажи на маркс. и аз това разправям че по времето на наполеон такава даржава германия няма.
а саксония си е била отделна даржава с крал. както и прусия, както и бавария.
30 Април 2005 23:18
Марксе, грешиш, за да имаш хубави колбаси в Ню Йорк трябва да купиш не италиански (тези отдавна имат американски вкус), а руски. В Бруклин, на Брайтън, има всякакви - нашенски луканки, амбарици, медвежая, московская капченая и полукапченая, венегерская. Същото е и за сирената. Българите често си поръчват и от malincho.com, но неговите кремвирши не струват.
*
За Хърши си напълно прав, но тук имаме толкова много европейски шоколад, че това не е проблем. Американците са прагматици - те не менят технологията си докато пазара не го изсква, Хърши се продава и така, без да има изискаността на хубавия европейски шоколад, но пък е 2-3 пъти по-евтин от швейцарския. Ако хората престанат да го купуват ще променя за броени минути всичко, вярвай ми. Същото е и със сладкишите. Има няколко места от които мога да купя чудесни торти - едно от тях е на маркета на централна гара, 42 улица, от страната на Лексингтън. Ако някой реши да пазарува от тях непременно да влезе от страната на Лексингтън и да гледа на този щанд, защото след 50 метра има и друг - с обикновените торти, които са напълно неядивни за европейците.
*
Разбира се има и хубави неща - като започнем от качествените мъфини и свършим със scone-вете с ядки, шоколад или кранбери (клюква). Просто трябва да занеш от къде да ги купуваш.
Били сме два пъти в Италия и децата ми смятат, че по-хубави от нюйоркските пици и панини няма никъде. Не правете грешка да ядете пица в Италия, ужасни е. За това пък сладоледите са им неподражаеми. Въпреки надписите си "иалиански сладолед" няма място в Ню Йорк, което да наподобява дори минамално на италианския сладолед.
*
Прав си също, че и досега символ на лукса за америнаците е Европа. Но ако ги питаш къде искат да работят и живеят те в един глас ще ти кажата "Америка". За тях Европа (и Карибите) е място само за почивка и родови спомени, нищо повече.
*
И на теб весели празници.
30 Април 2005 23:23
Америка, ха сега кажи кой е пруския крал по онова време ?
30 Април 2005 23:53
А за европейците пък символ на лукса, и по-важно, на стила и динамизма е Америка. През 1984 четих книжката на Ст. Цвайг за Америка - надеждата на света, и тогава се подразних, или не разбирах патоса на тоя изтънчен австрийски евреин, тя е писана явно през войната. Сега разбрах. Тия нашенци, които си мислят, че Европа, в която отиваме, е антиамериканска, нищо не разбират. Образец за творческо заимстване от Америка в Европа са Британия и Ирландия, и не случайно те имат не само най-високия растеж и най-ниската безработица в ЕС, но и най-влиятелната в света популярна култура. Тези българи, чийто път към Европа минава през Англия или Америка, печелят.
01 Май 2005 00:04
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН! Нека светлината влезе в нас!
01 Май 2005 00:15
Чичо Фичо, за италианските пици направо с голяма грешка.
Скоро бях на пиаца дел Фиоре - гледах от една пицария паметника на Джордано Бруно и такива фантастични пици ядох - дебели като питки, поръсени с най-различни вкуснотии,
че плоските нюйоркси пици са просто подметки, дето Чаплин ги ядеше по филми.
-
Отдавна чакам някой да купи такива машини и да започне да прави у нас истински вкусни италиански пици, а не просто евтини Маргаритки
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД