:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,310,485
Активни 85
Страници 16,612
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Копринка Червенкова: Елитът в България ще се купува!

Предстои последната, решителна битка за медиите. Правителството няма друг ресурс за спечелване на изборите освен пропагандата, твърди някогашната дисидентка
Снимка: Петър Ганев
Визитка:

Родена в София. Завършва Френската гимназия и Висшия театрален институт (ГИТИС) в Москва. От 1975 г. досега работи във в. "Култура". Заради участие в "Клуба за подкрепа на гласността и демокрацията" през 1989 г. е уволнена оттам. След "избухването на демокрацията" се връща на работа в седмичника. От 1990 г. досега е негов главен редактор.



- Г-жо Червенкова, към етажа на в. "Култура" човек вече не може да се качи свободно. Спират го и го питат къде отива. Защо така?

- Защото сградата се напълни с важни институции. Точно под нас е фондация "Бъдеще за България". Заради нея питат, не заради нас.

- Как се чувствате над главата на фондацията?

- Трябва да питате тях как се чувстват, като на главата им седи "Култура". Ние имаме официални отношения, не дружим.

- Не се ли засичате с шефката на фондацията г-жа премиершата?

- В асансьора само. Разговорът ни обикновено се свежда до: "Как сте, госпожа Костова?" А тя отговаря винаги: "Много съм добре!"

- Не ви ли пита как е културата?

- Не! "Култура" нея не я интересува. На края на годината мисля да подаря на фондацията едно течение. Ако нещо не са прочели, да наваксат. Да видят, че освен "Литературен форум", който те спонсорират, има и други вестници за култура...

- Толкова време вече в. "Култура" се оправя сам "на пазара". Как го правите?

- Подобен вестник, който е с много тясна ниша и с малко читатели, не може да съществува без подкрепа отвън. Друг е въпросът, че държавата отдавна е абдикирала не само от "Култура", но и от всички подобни издания. Ние съществуваме на ръба на мизерията, от подаяния. Твърде често вече си задавам въпроса има ли смисъл от подобно съществуване, след като общността, чиято територия е в. "Култура", започва да се разпада.



------КАРЕ-------

Не е рентабилно заниманието с интелектуална дейност. Не се плаща добре. Държавата, изглежда, няма нужда от такава дейност - и напоследък много й личи. Така че когато вестникът изчезне, просто трябва да се знае, че тази общност окончателно се е разпаднала и се е пръснала по разни фондации и ен-джи-о-та (неправителствени организации- б. р.). Днес българският интелектуалец не пише статии, а проекти - това му е основното занимание.

---------



- Какво си мислите 11 г. след 10 ноември за това, което се случва?

- Мрак, мрак, мрак на душата ми! Какво мисля ли? Ами задавам си въпроса дали ще имам търпение и нерви да изчакам края на тоя процес - гигантското преразпределение на собственост, която нямаше как да не се случи. Приказките, че след 10 ноември нищо не е станало и че отново ни управляват ченгетата, са глупости! Много радикални неща се случиха след 10 ноември. Прави се гигантско усилие да се смени типът общество. Тази огромна маса собственост трябва да бъде раздадена; и целият проблем е кой да свърши тази работа.

И понеже процесът е уникален, никакви норми и никакви правила не функционират. Когато не функционират правила и норми, и социалните роли се объркват. Въобще не е ясно кой какво прави. А интелектуалецът е човекът, който се интересува от сложното взаимоотношение между цел и средства. Той по условие е призван да не допуска злоупотреба със средства. И да казва - ето тези средства са морални, а тези не са морални. Това е една от възможните социални роли на интелектуалеца.

- Интелектуалецът също сякаш загуби усета за морал.

- Поначало цялото общество загуби чувството за морал. Основните морални заповеди никой за нищо ги няма. "Не убивай", "Не кради"... А те се трепят като мухи! Да не говорим за по-софистицираните заповеди като "Не пожелавай жената на ближния си!".

- Това вече не се брои!

- Тук изобщо не функционират елементарните норми! Както би казал Хабермас: "Няма конфликт между нормативност и фактичност." Има само факти, които се самоунищожават. Тези войни са непродуктивни за съжаление. Затова "Култура" много трудно може да намери широка публика, защото тя се опитва да търси и утвърждава нормата в живота.

- Как си обяснявате, че хората "се трепят" един друг в България?

- Много голям е залогът.



----КАРЕ----

В момента се подготвя появата на истинския бъдещ елит. На 10 ноември в него влязоха случайни хора. Тези, които сега получат големия материален ресурс, ще определят кой да бъде елит впоследствие. И ще го купуват.

---------



- Какво не можете да търпите днес?

- Толкова много неща не мога да търпя, че вече започвам да ги търпя всичките. Моята степен на нетърпимост мисля, че вече е докрай заситена. Във фазата на безразличието съм към всичко, което се случва. Има една бляскава фраза на Брехт и аз сега седя и наблюдавам как тя се реализира в моя живот: "Избягах от акулите, победих тигрите, бях изяден от дървениците!" Подозирам, че това преживявам в момента.

- Чувствате ли се нещастна?

- Не. Ако се чувствам нещастна, просто ще умра. Не може човек дълго да пребивава в състояние на нещастност. Така както не може да пребивава дълго в състояние на омраза към самия себе си. Обикновено я прехвърля върху някой друг.

- Връщате ли се с носталгия назад, към времето отпреди 10 ноември?

- Не мога да го нарека носталгия. Преди няколко години си спомнях за това време с усещането за пропуснати моменти. Пропуснати жестове, действия, думи, които биха могли да променят нещо. Сега си мисля, че реално нищо не е пропуснато. Че такава е била логиката на събитията.





------КАРЕ-----

Обществото тогава излъчи едни хора, после самото то ги маргинализира, стъпка ги, избра лъжата като изходна позиция... Ние започнахме новия си демократичен живот с гигантска лъжа. Тя беше свързана с първите избори, когато в продължение на месеци се твърдеше, че БСП печели изборите, защото ги манипулира. Нямаше такова нещо! Това си бяха реалните резултати от изборите. Тогава във в. "Култура" излезе скандалната статия на Румен Димитров "Демокрацията е мъжество на разума". В тази статия той изискваше да се говори истината. Тогава обаче хора, които ми бяха много близки допреди няколко месеца от неформалните организации, ми казаха: "Да, вярно е това, което пише Румен, но не бива да се произнася на глас!" Защо? Та нали цялата битка беше да можем да произнасяме разни неща на глас?

-------------



- Кой беше?

- Цялото тогавашно ръководство на СДС. Аз, разбира се, жестоко платих за истината, която тогава вестникът публикува. Ругаха ме, сочиха ме с пръст като враг на демокрацията. Сега виждам, че демокрацията също плаща за лъжата. Всъщност плащаме всички ние.

- Вие как го преживяхте?

- Доста тежко. Дълго не можех да разбера защо е тази ярост тъкмо към мен. Не ми беше ясно защо Едвин Сугарев се е втренчил в мене и под път, и над път ме ругае. Сега си мисля, че той като фуния усилваше чужди думи, чужди тези. За какво ли не го ползваха това момче! Той разпиля по пътя целия си морален ресурс. Сега отново позволява да бъде употребен, чак от Индия...

- Какво ще стане до изборите според вас?



---------КАРЕ-------

- Ще се проведе последната и решителна битка за медиите. В телевизиите нещата са ясни. Сега предстои да се овладее радиото, защото то все още си играе на независимост, нещо се дърпа да застане плътно зад линията на правителството. А правителството в момента няма друг ресурс да се бори за спечелване на изборите освен чрез пропагандните институции. Върху вестниците ще се упражни също всякакъв вид натиск. Първо, разбира се, ще бъдат дисциплинирани най-тиражните.

И ще започне един медиен комфорт...

-------



- Законът за досиетата вероятно ще свали няколко главни редактори?

- Не мисля, че такива са целите му. Това правителство е доказало, че може да ползва властовия си ресурс и без подобни законови финтифлюшки. По-скоро става дума за наваксване от страна на СДС на морален кредит, който доста понамаля. Трябва за пред обществото да се направи някакъв жест, който да реабилитира моралния авторитет на управляващите.
4874
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД