:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,376,874
Активни 163
Страници 20,642
За един ден 1,302,066
Доходите ще се декларират с нови справки за осигуряването

Данъчните ще обявят големите длъжници в Интернет

До края на януари ясни резултатите от ревизии на партиите
До края на януари в Интернет ще бъдат обявени имената на големите длъжници към бюджета. Това съобщи вчера зам.-шефът на Главна данъчна дирекция (ГДД) Валентин Видолов. В регистъра ще влязат граждани и фирми, които не са платили налози за повече от 1000 лв. Това са хора, които са били предупредени за просрочията им, но не са ги внесли и не са ги разсрочили, уточни г-н Видолов.

Публично ще бъдат разкрити още фантомни предприемачи и такива, които се опитват да мамят администрацията или се укриват в чужбина. Няма да обявим размера на дълговете, както и по кои данъци са натрупани, защото тази информация е служебна тайна, подчерта г-н Видолов. Според него регистърът ще ориентира бизнеса кои са некоректни и съмнителни партньори, за да избягва контакти с тях. Данъчните ще се постараят в регистъра да не попадат изрядни данъкоплатци. Ако това се случи, засегнатите лица и фирми трябва да протестират в ГДД.

На страницата на ГДД в Интернет могат да се видят и новите данъчни декларации, а също указанията за тяхното попълване. В декларацията за доходите от 2000 г. са включени две нови справки - за осигурителните и за здравните вноски. Те трябва да бъдат попълнени от гражданите и едноличните търговци с доходи, при които се прави годишно изравняване на вноските. Ако се установи, че има суми за довнасяне, те ще се приспадат от дохода преди облагане. Получените средства от източници в чужбина ще се декларират в специално приложение.

Образците на декларациите може да се разпечатат направо от Интернет, да бъдат попълнени и подадени. Хората, които нямат достъп до глобалната компютърна мрежа, ще получават формулярите безплатно от данъчните служби.

На страницата на ГДД в Интернет http://www.taxadmin.government.bg е поместен данъчен календар, който да подсеща кога какви срокове изтичат. Публикувани са още действащите данъчни закони и списък на страните, с които имаме спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Внедрена е и система въпроси-отговори. Гражданите и фирмите могат да отправят запитвания по електронна поща. Те ще получават отговор по същия ред, като запитванията ще се изнасят и на страницата.ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

До края на януари ще бъдат обявени резултатите от ревизиите на политическите партии, каза вчера шефът на ГДД Антон Тончев. Проверките са започнали в края на септември. Повод за тях са станали ревизии на фирми, при които са открити фактури, издадени от политически сдружения. Целта била да се засече дали са изрядни в стопанската си дейност. Парламентарно представените партии засега не се проверяват, уточниха запознати. Данъчните преглеждали сметките главно на по-неизвестни движения. Много от тях са създадени точно с цел да развиват стопанска дейност, и то некоректно, твърдят експертите. Често те участвали във вериги за източване на бюджета чрез неправомерно теглене на данъчен кредит.
403
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД