:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,322
Активни 542
Страници 1,767
За един ден 1,302,066
Пореден неуспех при изстрелване от космодрума Плесецк

6 руски спътника изгоряха заедно с ракетата-носител

Вероятната причина е повреда в третата степен на "Циклон-3"
Снимка: Ройтерс
Отломките от шест руски спътника, изстреляни неуспешно в сряда вечерта, паднаха на 58 километра югоизточно от остров Врангел в Източно-Сибирско море, съобщи вчера представител на авиационната и космическа компания "Росавиакосмос" пред ИТАР-ТАСС.

Спътниците бяха изведени в орбита с украинската ракета-носител "Циклон-3". Началникът на изпитателния космодрум Плесецк в северната част на Русия, откъдето бе изстреляна ракетата, първоначално отказал да съобщи подробности.

Според неназования от агенцията представител на "Росавиакосмос", е невъзможно да се изчисли колко са големи падналите отломки, тъй като спътниците са горели в атмосферата. Той посочил, че причина за аварията е повреда в в двигател на третата степен на ракетата. Самата ракета е изгоряла напълно в атмосферата.

Това е вторият пореден неуспех при изстрелване на космически спътници от стартовата площадка в Плесецк. През ноември бе изгубена връзката с американския спътник "Куик бърд", изведен в орбита с руската ракета "Космос-3М".

Три от изгубените в сряда вечерта спътници трябваше да работят за руското министерство на отбраната, а останалите - за компанията "Росавиакосмос", посочва Ройтерс.

През 1957 година Съветският съюз пръв в света изведе в орбита сателита "Спутник" с ракета-носител. Но през последното десетилетие руската космическа програма изпитва сериозни финансови трудности за реализиране на своите програми, напомня Ройтерс.

ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА

В началото на идния век човечеството може да установи контакт с извънземна цивилизация, смята акад. Николай Кардашев, директор на Астрокосмическия център към института по физика "П. Н. Лебедев". "Надявам се, че това ще стане през близките 30 години", заявил ученият, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Възможността за нови открития в астрофизиката акад. Кардашев свързва с въвеждането в работа на гигантски телескопи, нови наземни и космически обсерватории. Той възлага особени надежди на плановете за строеж на наземен 100-метров оптичен телескоп и на радиотелескоп с повърхност на антената 1 кв. км.
629
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД