:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КЛАН

В рода на Надка Караджова всички пеят

Гласовитата българка наследила таланта от своя дядо и го предала на щерката и внуците
Снимки: Личен архив



Надали има българин, който да не е чувал името на Надка Караджова. Според някои тя е една от емблемите на родината ни по света, когато става въпрос за народни песни. Прочут е и нейният квартет "Славей", в който пее и дъщерята Светла. Музиката е онази сила, която бележи пътя на поколения в рода на Надка Караджова.

----------------------------------

"Дядо ни Кръстьо беше баш певецът на рода", разказва Надка Караджова. Той отивал рано сутрин на нивата с песен и с песен се връщал. "Всички така го помнят. И докато бяха живи наборите му, разказваха за него и за песните му. Дори ми дадоха една негова песен, която записах - "Майка на Вела думаше", припомня си Надка Караджова. Миг след това тихичко запява песента, предавана от поколение на поколение:

...Я стани сутрин рано,

опретни бели ръкави,

омеси бели погачи...

Съпругата на Кръстьо - Мария - също завещала много песни на внучката си Надка. "В рода ни има и една друга традиция, която се предава във всички поколения. Не само песните. Това е музиката. Все тя ни свързва в семейства. И при дядо ми и баба ми е било така, и при родителите ми, и при мен, и при щерка ми", обяснява гласовитата българка.



Певица била и нейната леля



- сестра на баща й. "От нея съм научила повече от 200 песни. Филип Кутев ни казваше - ето давам ви ваканция - лятна или зимна, първото нещо - обогатявайте си репертоара, това е вашият капитал. И наистина тези песни станаха голям капитал. Но тогава беше трудно, тъй като нямаше никаква техника. Всичко трябваше да се запаметява в момента. А аз от 15 песни по-долу не падах на ваканция."

Надка Караджова е наследила и доста песни от своята майка. Точно от нея е прочутата "Сама ли си, Петрунке ли, ден жънала". Хубаво пеел и бащата на Надка. "Той е виновникът да стана певица", категорична е тя. "Той беше 30 години каменар. Но въпреки изморителния труд след работа винаги търсеше да е сред хора. Макар и не богат, баща ми споделяше виното и яденето с приятели. Така му беше по-сладко. В такива моменти се е случвало



да ме вдигне посред нощ от леглото, за да пея



на гостите. Никога не заплаках. От дете знаех, че думата на баща ми е закон и аз трябва да я изпълня. И много му благодаря, че направи от мен певица. Научи ме от малка да не се срамувам, че пея, а да дам всичко, което мога, от себе си."

В семейството Надка Караджова обаче не е единственото гласовито дете. "Брат ми Данчо от малка ме научи на всички детски песни. Той е по-голям от мен. Заедно сме пели и в компании", припомня си Надка. В семейството били двама братя и две сестри. "Но останахме само сестрите."

А иначе всички спазили традицията да се женят за музиканти. "Големият ми брат взе баш певицата на селото. Това е - трябва да пееш, за да дойдеш в нашия род", отсича Надка Караджова.

Пак музиката е "виновна" и в нейния случай. Точно



песен е събрала Надка Караджова с нейния съпруг



Стефан. "Той беше толкова настоятелен. Направи ми серенада в 3 ч. през нощта. Бяхме 3 момичета в стая. Като го чухме, веднага се разсънихме, седнахме в леглата си и се разплакахме от умиление. И си казах - той ще бъде!" Тази година двамата празнуваха юбилей - 45 години, откакто са семейство. "Господ ни е събрал, той ни държи заедно и в мъка, и в радост", казва Надка Караджова.

И дъщерята Светла не изневери на традицията. "Тя изпълни една голяма моя мечта - завърши Пловдивската музикална академия с пълно отличие и стана също певица." Двете - майка и дъщеря,



делят една сцена от години



Светла също така преподава в СУ "Св. Климент Охридски" фолклорно пеене.

Внуците пък като че ли са най-голямата гордост на Надка и Стефан. Стефан-младши е на 18 г., а Станимира на 10 г. "И тя се е метнала на майка си. Бележникът й е много скучен - само една петица има, всичко е шестици", радва се баба Надка.

"Стефан се запали по музиката, след като го поканихме на едно турне в Япония и му гласувахме доверие. Свири страхотно. Барабанист е. Сега, без да го караме, за което съм много учудена, той репетира всеки ден с часове. Съвсем сам. А най-голямата ми изненада беше, като заигра народни танци", разказва певицата.

Това обаче не би трябвало да учудва, тъй като бащата на Стефан-младши и зет на Надка Караджова е



ръководител на бившия ансамбъл "Маяковски",



който сега се казва "Славяни".

"Станимира пък се е отворила на рисуване. Прави скици и като че ли ще стане дизайнер. Натам я влече. Много я вълнуват и конете. Откъде дойде любовта към тези животни? Непрекъснато рисува коне. И все ми повтаря: бабо, искам да ходя да яздя коне."

Съпругът на Надка Караджова, който по принцип доста си мълчи, този път не се сдържа и вмъква: "Професионално ги рисува, не по детски." Стефан не говори много, но пък е поел една много важна дейност -



той е мениджър на своята съпруга



Също така свири на акордеон и акомпанира на квартет "Славей" в многобройните им турнета. "Освен това ни е и шофьор, организатор...", изброява Надка Караджова.

Квартет "Славей" всъщност може да се нарече и семейна формация. В него са Надка Караджова, дъщерята Светла, акомпанира съпругът Стефан. "И с две прекрасни допълнения, които са ни не само колежки, но и приятелки - Стоянка Лалова и Лили Ганевска. Споделяме и радости, и всичко", казва певицата.

По въпроса за броя на песните, които знае, Надка Караджова не е категорична. "Не съм ги броила. Някъде около 300 са личните. Но аз съм пяла в много хорови формации, откъдето пък съм научавала още безброй песни. Те



не могат да се преброят"



В творческата биография на певицата има записани две аудиокасети и един CD. Те са само с нейни изпълнения. Но участвайки в различни формации, е записала над 15 компактдиска. Отделно квартет "Славей" има издадени само в Япония 3 CD. Постоянно пътуват и почти няма кътче на земята, където да не са стъпвали. Само в Австралия все още не е била. Приемат ги навсякъде с огромна радост. "Чужденците се прехласват по нашите песни, защото има голямо разнообразие на ритми. И така реагират и във Франция, и в Япония. Усещат нашия фолклор, обичат го. В Япония например имат хор, създаден специално и само за български народни песни", разказва Надка Караджова.

Любимата й песен е "Пиленце пее". "Тя много



отговаря на моя живот, на моето състояние,



на моята природа." Харесва също "Заблеяло ми агънце" и "Планино, Стара планино".

"Един колега преди време се пошегува с мен и ми каза: въобще не ми се иска да ти се обаждам, защото си постоянно с мен. Пусна радиото - пееш. Пусна телевизора - пееш. Включа ютията - и там ти пееш", смее се Надка Караджова. В думите обаче има и много истина, защото тя е една от емблемите на България по отношение на народната музика. Преди 2 години президентът Петър Стоянов я награди с орден "Стара планина". А тази година, месец преди Коледа, от американски институт я номинираха за жена на хилядолетието.
6375
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД