:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София: ЦРУ няма тайни затвори в България

Чехия не отговорила на американско искане за център за задържане
България отрече вчера твърденията на западни издания, че ЦРУ държи терористи от "Ал Кайда" в тайни затвори на нейна територия. "Категорично заявявам, че у нас не е имало, нито има в момента каквито и да е тайни затвори, в които който и да е да държи когото и да било", заяви пред "Сега" говорителят на външното ни министерство Димитър Цанчев.

Правосъдният министър Георги Петканов, който отговаря и за затворите, пък се изненада. "Няма такова нещо", каза той и допълни, че трябва да строим нов затвор, за който няма пари и затова той няма да се строи.

В сряда американският в. "Вашингтон пост" писа, че ЦРУ създало тайни затвори за терористи в няколко източноевропейски страни. Източникът, споделил информацията, не споменавал имената на държавите от съображения за сигурност.

Вчера обаче няколко европейски издания намекнаха, че сред тези страни може да е и България. "Анализатори изтъкнаха трескавата надпревара между източноевропейците да подслонят американски бази. Новите членки на НАТО, най-вече Полша, Румъния и България, бяха сред най-верните съюзници на САЩ в кампаниите в Афганистан и Ирак. Така те подхранват предположенията, че са най-вероятните места на затворите", коментира британският в. "Гардиан".

България бе спомената от германския "Ди Велт", френския "Либерасион", румънския "Зиарул де Яш" и други. Изданията назовават също Румъния, Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Всички държави отрекоха на тяхна територия да има затвори. Но чешкият вътрешен министър Франтишек Бублан заяви, че американски представители поискали в страната да бъде създаден таен център, но Прага не дала отговор.

Еврокомисията ще разследва твърденията, каза вчера нейният говорител Фризо Роскам Абинг, цитиран от АП. Към правителствата на 25-те страни-членки ще бъдат отправени неофициални запитвания.
15
847
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
03 Ноември 2005 23:08
Другия път задайте въпроса към Президента Първанов или на Прецедателя на комисията по Външна политика Соломон Паси!!!Те са в течения на обстоятелствата колоко човека има и къде са задържани в България и в кое воено поделение и учебен центар база на НАТО!!!И тримата са Български граждани!!!По етнос не са Българи-единия е Помак а другите двама са Турци!!!И когато вестник Сега търси някаква информация да пита по високостоящи и по важни хора където движят нещата в държавата а не разни говрителчета!!!Те прецедатели на Паламентарни групи не знаят този факт та вие от вестник Сега сте взели да питате един говрител на министерство кой то казва и говори това което му се напише и заповяда от началника му!!!
04 Ноември 2005 00:29
Ама те затова са именно ТАЙНИ американски затвори извън САЩ- дори американските марионетки, които управляват държавата, да НЕ знаят, че има в държавата такива американски затвори!
Все пак, според мен, най-вероятно става върос за американската военна база в Косово, която се ползва с ЕКСТЕРИТОРИАЛНОСТ- сиреч, там НЕ важат законите на държавата Сърбия и Черна гора и тази държава НЯМА права на какъвто и да е контрол над територията на базите!!!
04 Ноември 2005 01:34
Подписвам се под вашия въпрос, radikali.
Напоследък става все повече забележително как "левичарската" корпоративна американска преса скоква на всеки повод, отдалеч наподовяващ нещо като "меа кулпа". Отсам в Европа, разкритията на Ла Република пък обещават още и вероятно по-големи веселби във Вашингтон. Интересно, кога ли и кои български медии ще преодолеят свенливостта си и ще престанат да подсмърчат сервилно. Да тръгнат, например от находката на някой си Билмон , който обяснява как е събрал две и две четири години по-късно:

I think we can better understand now the attraction the "new" Europe holds for the neocons. But what they like best about the "new" Europe is what the Soviets liked best about the "old" Warsaw Pact: automatic, mindless subservience. Zbigniew Brzezinski once accused the Cheney administration of treating our NATO allies as if they were Warsaw Pact satellites. Well, these guys are the real deal.
/quote]
04 Ноември 2005 02:35
Кой, "Вашингтон пост" ли бил левичарска преса? Това е нещо ново....
04 Ноември 2005 02:58
Да, emacs, сериозно, но не само. Също "Ню Йорк Таймз". Както и ляво-анархисткия "Лос Анджелес Таймз". И направо комунистическите "Бостон Глоуб" и "Сиатъл Пост Интелидженсър". Да не говорим за "Торонто Глоуб енд Мейл", "Гардиън" или "Лондон Таймз". Засега и това е достатъчно... Не се шегувам, а цитирам колективния гений на част от нашия форум. Срещал съм дори "Крисчън Сайънс Монитор" да бъде обвинен в "левичарство". Признавам, не съм попадал на подобни похвали по адрес на "Уийкли Стандарт", но него пък и не го цитират.
04 Ноември 2005 03:09
>>><<<
Половината от пресата у нас е левичарска останалото е реклама....
04 Ноември 2005 04:58
еми да махнат визите със сащ тогава да не се чуствам като в затвор и да напускам затвора бг срещу подписка и вземане на отпечатъци на някои граници
04 Ноември 2005 07:37
Според английският вестник "The Independent" подозренията се насочват към Полша и Румъния. Цитирана е информация от правозащитната организация Human Rights Watch която е успяла да се добере до книгата за полети на самолет ползван от ЦРУ. Според Human Rights Watch, самолетът е излетял от Кабул и е кацнал на летище Szymany северно от Варшава и в близост до тренировъчна база на полското разузнаване. От там самолетът се е отправил към военна база в близост до Констанца. Според "The Independent", европейски парламентаристи са заявили, че ако подозренията се потвърдят, приемането на Румъния в ЕС неминуемо ще бъде отложено.

http://news.independent.co.uk/europe/arti cle324587.ece
04 Ноември 2005 08:56
Тайни затвори не, но тайни/конспиративни/ може би.
04 Ноември 2005 08:57
В България няма нищо тайно. И никога не е имало. И едва ли някога ще има.
04 Ноември 2005 11:11
Ох, хора, к'ви тайни затвори, к'ви 5 лева
04 Ноември 2005 11:21
Затвори може и да няма, но с агенти е пълно. Например г-жа Мозер
04 Ноември 2005 11:47
Ма кой изобщо обръща внимание на тези глупости?Хора, не падайте толкова ниско.
04 Ноември 2005 12:22
Най-после Ура-то изплю голямата тайна: САЩ са средището на световния комунизъм. Знаех си, ама не смеех да го кажа - щом там всичко е най-най и комунизма им требе да е върха на сладиледа.
04 Ноември 2005 13:46
Малко работа е РАДИО ЕРЕВАН, Като се замисля аз къде съм в цялата тази история.Отговора от София трябва да е :
-Няма затвори с членове на АЛКайда.
-Но има затворници на чужди интереси , не само на ЦРУ!
P.S. Та АлКайда е рожба на ЦРУ, кво на прявят на малоумни тези , аз по въпроса за Осама се изказах още през 2002година. Ама на тях нещо не им хареса , та за луд ме обявиха.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД