:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тачър била против обединена Германия

Бившата британска премиерка Маргарет Тачър била заклет противник на обединението на Германия. Това разкрива в мемоарната си книга "Спомени" някогашният канцлер на федералната република Хелмут Кол. Той представи творбата си в сряда вечер в Берлин.

В книгата е описан периодът 1982-1990 г. - първите осем години от управлението му. В тях бившият канцлер обобщава, че Тачър била категорично против обединението на двете Германии.

На 10 ноември 1989 г. - ден след като падна Берлинската стена, Кол провел много тежък телефонен разговор с Тачър, като я уведомил за събитията в разделения дотогава град (бел. ред. - същия ден в България падна Тодор Живков.)

"Тачър не беше възхитена от това", спомня си Кол. Месец по-късно на среща на върха на Европейската общност (днес ЕС) в Страсбург Желязната лейди директно атакувала канцлера, докато на обяда бил сервиран десертът. "Аз й отговорих, че дори Маргарет Тачър не може да спре германците в следването на своята съдба", пише Кол в книгата си. Баронесата реагирала много гневно на тази констатация. Тя започнала да тропа с крака и изкрещяла: "Това е само ваше мнение!"

На друга среща Тачър извадила карта на Европа, където била отбелязала с различен цвят териториите, отстъпени от Германия на Полша след Втората световна война. Нейният коментар бил: "Немците ще си вземат всичко това заедно с Чехословакия!"

Най-голямата обида Маргарет Тачър изрекла през декември 1989 г., когато трябвало да подпише документ, подкрепящ обединението на ФРГ и ГДР. Тя заявила: "Ние два пъти победихме германците. Сега те се завърнаха." "Никога няма да забравя обидната й забележка", пише Кол.

Канцлерът си спомня също, че трябвало да влезе в ролята на посредник между Желязната лейди и бившия френския президент Франсоа Митеран, тъй като двамата не могли да се понасят.

На представянето на книгата в Берлин присъстваше и бившият съветник на Тачър сър Тим Бел. Той изрази съмнение, че тя била против обединението и че е правила такива забележки на държавен глава.
 
Маргарет Тачър
11
791
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
03 Ноември 2005 23:02
Днес осемдесетгодишната лейди, напълняла и подпухнала от годините и от медикаментите, продължава да е против всичко европейско, против еврото, против имигрантите, против промените в Европа...Баронесата сега е само една бабка, но тя предусети промените и затова възропта преди 17 години. На практика нейните възгледи се споделят от 26% англичани, които всъщност се пишат за англичаните на 60 000 000 . Но желязната лейди била ли е някога проевропейка?...Историята не е късопаметна и книгата на Хелмут Кол вече води предварителни класации в ингилизкия амазон ...
04 Ноември 2005 00:25
Ама и аз това го казах преди един месец.Хрушчов беше сугласен да даде на Аденауер источна Германия за малко долари малко техническа помощ и излизане от Нато на Грмания.Но благодарение на тия долни евреиски типове които беха против дори направиха на Хрушчов преврат при които беха убити 6 негови агенти само да се спре обединението на Германия.Беше ги повече страх от Руснаците това обеденинение.Разделяи и владеи това им е принципа на тия изроди колонялисти.
04 Ноември 2005 02:37
Малко по-блед, но все пак - наследник на Чърчил..
04 Ноември 2005 03:18
>>><<<
Негро, и ингилизите и континенталците ги чакат едни и същи ислямски проблеми...в края на краищата общите проблеми ще обединят Европа...

.....
Хъш, много си прав и този път..
04 Ноември 2005 07:03
По- точно традиционно против силна Германия, така че нищо ново за англичанка и особено желязна лейди...
04 Ноември 2005 10:04
След две загубени войни и икономическото изоставане на Източна Германия в резултат на съветската окупация Германия отново е икономически най- силната държава в Европа. За това трепери англо- саксонската измет.
04 Ноември 2005 11:10
Преди 2 години четох нейните мемоари. Не ви пожелавам да ги четете ты като ще ви стане напълно ясно, че всички ние които сменихме живота си на 10.11. всъщност бяхме излъгани от една цинична, фашизирана, мерзка англосаксонска тъпачка за която, ние не струваме пет пари. нищо по гадно не можете да си представите. англичаните в своята голяма маса са символ на хегемонизирания и лумпенизиран пролетариат.
04 Ноември 2005 11:26
anacephal, това бабе дори не е минало покрай Чърчил
04 Ноември 2005 11:54
Ужасна простачка беше дъртата цървулана.Тя толкоз си инервира старческата кратуна по онуй време, че даже кроеше планове за съвместни действия с поляците, които също подскочиха като ощипани тогава.
04 Ноември 2005 14:37
В интерес на истината Чърчил е човекът, който пръв прокарва идеята за обединена Европа, той организира и първата общоевропейска среща в Страсбург, която после става традиционна и се превръща в Съвета на Европа. Немците закъсняват за срещата и френският председателстващ решава да започнат без тях. Тогава Чърчил става и произнася известната си реплика, че Европейски проект без Германия е невъзможен. Чърчил се противоспотавя и на идиотската идея на французите за 'деиндустриализация' на Германия. Интересно е обаче, че Чърчил никога не е допускал самата Великобритания да участва в бъдещия европейски съюз, той я е виждал като самостоятелна и независима имперска сила и е един от най-ярсотните противници на даването на независимост на Индия и другите колонии.
04 Ноември 2005 15:36
Абе стига с тоя Чърчил бе поплювковци, след Дизраели той е направил най-много да бъдем унижавани и потискани , като нация, та и тази Тотчър она гьоре... Щом си знаят интересите и ги защищават с огън, меч и интриги много им здраве, ама да ги величаете сте само едни безродници и ду-едавци...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД