:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,323,040
Активни 104
Страници 12,533
За един ден 1,302,066
Спор

Дяволът на реформата е в подробностите

Предложената от МОН промяна в структурата на образованието е заредена с куп мини
СНИМКА: "Сега"
Важна заявка направи министър Даниел Вълчев при представянето на новата стратегия за развитие на просветата до 2015 г. Всеки един избор между алтернативи трябва да се подчинява на един водещ принцип - доколко е полезен за самите ученици, натърти нееднократно той.

Уви, най-акцентираната промяна, залегнала в концепцията - идеята за нова структура на образованието, към момента не дава достатъчно доказателства, че отговаря на този принцип. Отделно в нея дремят толкова много мини, че избухването им буквално би помело цялата система.Какво предлага МОН и как то се среща с интересите на децата?Основната идея е съкращаването на основното образование с 1 г. - до 7-и, вместо до 8-и клас, и въвеждането на задължително обучение до 10-и клас. Първата мярка цели да бъдат избегнати серия съществуващи проблеми: с дипломите за основно образование, които се дават от средно училище, с чуждоезиковата подготовка в езиковите гимназии и паралелки и др.

Задължителното обучение до 10-и клас пък се въвежда заради изискването в конституцията децата да учат до 16 г. Идеята е в него да се побере целият образователен минимум, а в края му да се полага външен изпит за проверка на знанията. На базата на резултатите ученикът получава нови права - да смени училището си или да се откаже да учи. Профилираната подготовка се измества в 11 и 12 клас.

Всичко това се предлага с една основна цел - да се гарантира по-широк достъп до образование и да се реши проблемът с отпадащите ученици. Именно тук се пука сериозно аргументацията на министър Вълчев. Новата структура не само не дава гаранции за по-голям обхват, но и създава предпоставки за по-големи проблеми.

Съкращаването на основното образование с 1 г. крие опасност една голяма група ученици, които в момента все пак завършват 8-и клас, да останат с година по-кратко обучение. За да изпълнят задължителното изискване да учат до 10-и клас, тези ученици трябва да пътуват до съседни населени места. Наивно е да си мислим, че това ще стане от самосебе си.

Възможността за изход от образователната система в 10-и клас пък крие опасност немалка група ученици, които не са достатъчно мотивирани, да се откажат да учат.

Срещу тези аргументи може да се приведе един контрааргумент, но изключително циничен. И двете опасности касаят ученици, попадащи в образователната периферия. Защо да се интересуваме от тях, когато за останалите се предлагат хубави неща?

Може би още по-спорни са аргументите, свързани с качеството на образование покрай предложеното вместване на образователния минимум до 10-и клас. Какво означава това? Целият задължителен материал, който в момента се изучава в 11 и 12 клас, трябва да слезе надолу. В момента в тези класове се учат малко задължителни предмети - български и литература, математика, история, философия, "Свят и личност". За тях са заделени 412 часа. Останалото време е оставено за профилите.

За тези часове трябва да се намери прозорец в сегашната програма за 8-10 клас. Там има резерв от общо 714 часа - общият хорариум за задължително избираемите дисциплини, с който може да се маневрира. Голяма част от този резерв обаче е изконсумиран предварително от интензивната чуждоезикова подготовка - за нея в 8-и клас се залагат 648 часа при предвидени 68. МОН държи интензивната подготовка не само да остане, но да важи за всички училища. Така обликът им ще се определя на практика едва след 10-и клас.

Тоест цялата тази промяна върви ръка за ръка с жестоко смачкване на всички предмети, без чуждия език. Не е ясно и доколко тя отговаря на възрастовите особености на учениците. В 11 и 12 клас например се учи цялата българска литература. При новия вариант тя трябва да се сбута с останалия материал - в момента в 9-и клас се учи старогръцка и старобългарска литература, а в 10-и са подбрани произведения от ренесанс, класицизъм, Просвещение, романтизъм, модернизъм и българско Възраждане. Интересно как министерството си представя в този случай и задължителната матура по български език и литература, която ще трябва да се държи върху взиман преди 2 години материал.

В същото време проблемът с ранния избор на профил - още след 7-и клас, може да се реши далеч по-лесно - с гарантирането на реален избор на профилиращи предмети в 11-и и 12-и клас. Сега те са застопорени още от началото на обучението.

Останалите аргументи не касаят учениците, но въпросът нужни ли са такива сериозни размествания остава. Предложените от МОН промени водят до следните кадрови решения: съкращаване на учители в основните училища, наемане на учители в техникумите, които в момента не обучават осмокласници, кадрова нестабилност след 10-и клас заради нагласите на учениците да се местят. Трябва да се пишат наново учебници, предвидена е и промяна на учебния план с произтичащите промени в учебниците и в 5-7 клас. Всичко това ще бъде изключително скъпо.

Министерството трябва да даде отговор на тези въпроси. И да се аргументира - точно в структурата на образование ли е заровен интересът на учениците или в малко по-различни неща?
12
1285
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
03 Ноември 2005 23:02
Проблемът с изучаването на литературата се състои в това, според мен, че учениците не четат дори адаптираните за целта книжки. Невъзможно е да очакваме, че всичко може да се научи в клас, тъй като при това положение средното образование трябва да е не 10, а 15 години минимум. Ясно е, че промените няма да станат отведнъж, но нека сме наясно, че отпадащите от училище отпадат не защото училището не може да ги задържи, а по други причини, за които трябва да се търси лек, но той определено не е чрез манипулиране образованието на останалите, които, за щастие, все още са мнозинство. Винаги ще има отпадащи от училище, слаби ученици, отличници. Номерът е, средното ниво да бъде преобладаващата част. Струва ми се, че бихме могли да помислим по-задълбочено по стратегията на МОН.
03 Ноември 2005 23:04
Резюме: бла-бла-бла - ама май ще трябва да се съкратят учители - дори и да са такива, които никого на нищо реално не са научили. Нямате проблем, госпожо - ако тези учители са наистина добри, ще си намерят добри места в частните училища. Вие да не би да жалите за учителите-менте?
03 Ноември 2005 23:25
Дори и стратегията на МОН да е добра, което не може да се каже, ако е четена само една статия, първо трябва да видим как ще бъде разположена във времето, кога може да започне, как ще се променят програмите по всички предмети и за почти всички класове и тогава да изразим позиция за или против. Все повече деца завършват без да могат смислено и с разбиране да четат, боравят с 300-500 думи, а голяма част от тези, които употребяват не разбират. естествено има и такива, които са на средно и над средно интелектуално нива, но средното образование има за цел да даде информация и знания на средно ниво. Не може да бъде научен ученик, чиито родители твърдят, че няма нужда да се учи, че учителите са виновни, че детето не знае, че даскалите са тъпи, а са и бедни и т.н. Впрочем, като за всичко в България, от образование всички разбират.
04 Ноември 2005 05:29
Предложената от МОН промяна в структурата на образованието е заредена с куп мини
Тези мини ще ги настъпват нашите деца!
04 Ноември 2005 09:20
P.S.Дяволът на реформата го има на снимка в материалчето на Лилия Попова.
04 Ноември 2005 14:40
Учителите са изключени от реформата! Пак чиновнически недомислия се натрапват на обществото!!! При сегашното състояние системата на средното образование е със силно ограничена автономност. Учителите практически не участват в планирането на реформите в собствената им сфера. Липсата на функциониращи ДОИ за УС в учебните програми по класове, както и формално определените изисквания за междупредметни връзки, са сред основните причини за порочното утвърждаване на заизустяването като основен стил на учене! Вместо да изграждат свободни и мислещи граждани, способни да формират и отстояват собствено мнение и отношение към света, учителите оценяват "способността" на учениците да запаметяват като "собствено отношение и интерпретация" готови клишета, които за жалост се явяват входно ниво за по-високата степен на образование!!!
04 Ноември 2005 15:21
Повечето неща като мислене и анализи са верни . Според мен въпросът е стиска ли му на министъра и министерството да започне промяна,
която ще отнеме години, ще бръкне в крадливи джобове на приблжени на министерство и инспекторат и ще пресее годните от негодните учители.
Не се поставя въпроса за равнопоставеност между частното и държавното образование-това би създало реална конкурентна среда . Не се поставя въпроса за влиянието на общините върху развитието на местните училища -
да се даде повече възможност за инициативи на местните структори за привличане на специалисти и работа по международни образователни програми.
Отпадането на мнимата елитарност на образованието след 7 клас едва ли ще бъде приветствана от хората, които я подържат и се облагодетелстват от нея.
Не трябва да се отлага повече цялостната реформа от страх, че не сме готови-
мисля, че никога няма да сме напълно готови.Изказаните в статията страхове за отпадане на по-ранен етап от образованието на голяма част ученици не трябва да парализира развитието на активното средно ниво . За посочената група е нужно да се разработят специални програми , а не да се използват като аргумент за не правене на реформи.
Още тази година е необходимо да се направят малки стъпки в правилна посока свързани с балообразуването /общия успех не може да няма значение, формата на изпита особено по литература и добавянето на точки при участие на учениците в проекти , олимпиади и др. / трябва да се стимулират активността и инициативността на учители и ученици.
04 Ноември 2005 15:37
За каква реформа говорите? И кой ще я извърши? Прочетете само какви титани работят в МОН!
"Експертът от просветното министерство Лили Ковачева гледа на кафе по време на второто изложение "Ромски свят" в Пловдивския панаир. Форумът представя бита, нравите и традиционните занаяти на циганите. Ковачева, която е специалистката по майчин ромски език, представлява фондация "Кхам" ("Слънце". На нейния щанд в десета палата до края на седмицата ще бъдат представени женските ромски занаяти като гледане на кафе, хвърляне на боб, леене на куршум и отключване на катинар за щастие. Самата Лили е най-добра в гадаенето на кафе, което демонстрира и пред посетителите на изложението. Наследила съм способностите си от своята баба, казва образованата ромка, която е от Кюстендил. Преди да замине на работа в столичното министерство, тя практикувала в родния си град занаята врачуване. Нямах свободно време за нищо, защото пред вратата ми вечно беше пълно с народ, който искаше да му гледам, споделя Лили. Още повече че не искала пари, за да погледне в бъдещето, а и много познавала. За да практикуваш занаята, трябва освен дарбата на медиум да имаш усет и въображение, казва гледачката, която има висше образование, много богата обща култура и превъзходен речник. Важно е също на коя дата си роден и дали си се появил на бял свят сутринта или в тъмната половина на деня. Не може да се гледа по всяко време. Най-добрите дни за това са вторник и петък, обяснява образователният експерт. Освен това не се гледа по време на големите християнски празници. Който го прави, извършва голям грях. Когато се гледа на някой човек, самият той трябвало да е психически подготвен. Докато пие кафето, трябва да се концентрира и да мисли върху проблемите, за които иска да чуе мнението на врачката. Кафето се пие с дясната ръка и никога не се допива утайката, за да остане в чашата материал за гледане, казва специалистката. След това чашата се обръща в чинийката и се гледа фигурата, която остава и в нея. Тя говори за характера на човека отсреща. Ако се образува затворен кръг, значи той е последователен и довежда до успешен край всяко свое начинание. Ако е прекъсната окръжност, показва, че човекът е по-непостоянен. Капчица, останала на ръба на чашата, говори за предстоящо пътуване. Ако капката е от външната страна, пътят е в чужбина. Ако е вътре, човекът ще пътува в страната. Всяка тъмна фигура на дъното и по стените на чашата означава нещо лошо, а светлите фигури са хубави неща. Очертанията, които наподобяват цифри, също имат символични значения. Например 2 означава, че човекът е с двойствен характер. Ако пък е жена, двойката може да значи, че е бременна и носи в себе си втора душица. По чашите на по-откритите хора се появявали повече фигури. Кафето на потайните почти не оставяло следи, затова тяхното бъдеще било по-мъгляво за гледачката."
04 Ноември 2005 17:01
Да започна с един въпрос - може ли някой да ми каже какъв е този предмет "свят и личност"? Какво се учи там? По мое време такова животно нямаше. И както ми звучи могат спокойно да го махнат и да допълнят малко математика.
А по въпроса за "кадрите". Вчера бях на концерт японски танци в НДК. Откри го японския посланик. След това нколко думи каза една "дама" - зам. министър на културата. Знам, че статията е за образованието, но то е много свързамо и с културата. Та въпросната дама беше облечена като лелка на село, която притичва за чаша сол до съседката. Потурести панталонки, равни ботушки със шнурчера, размъкнато пуловерче и плетено шалче. На въпросната дама дори не й минаваше през ум колко е неадекватна. Тя не би трябвало дори на работа да ходи така, камо ли на официално събитие. Липсата на елементарно възпитание е показателна. При това положение мисля, че и най-добрите идеи, виждайки кой ще ги прилага, са обречени на провал.
04 Ноември 2005 17:42
Едно време сме учили Научен комунизъм, сега децата ще учат Свят и личност, за да се ориентират в света и изградят мирогледа си. Замисълът беше на предишната реформа да има 3-та задължителна матура по гражданско образование, която да включва предметите логика, психология, етика и сват и личност, но матурите все още не са въвени и ги отмениха.
Натиснете тук Натиснете тук
Не е вярно, че учителите не могат да участват в реформата. На последният учителски съвет директорката обяви, че можем да даваме предложения и аз веднага се възползвах и съчиних 2: 1 за матурите и 2 за математиката, но каква беше очудването ми, когато една колежка изказа мнение, че промените се правят отгоре. Моите предложения си останаха добри пожелания, дори не ги гласуваха, а пролетта директорката ни манипулира да гласуваме предложение за намаляване минималният брой ученици в паралелка, което си е чисто нахалство те и без това са много малко къде да ги намаляваме повече. Естествено от МОН няма отговор.
04 Ноември 2005 21:33
Свят и личност е нещо като този вестник с този форум.
04 Ноември 2005 21:35
Образованието си плаче за реформа, но не като тези последните. Това ми звучи смислено като идея, но трябва да се подкрепи с нови учебни планове, стандарти, методика и т. н. И най-вече да се признае статут на държавни служители на учителите, най-сетне да се заплати труда им и да се осигурят квалификации. И още нещо, за което никой не говори, а и не се сеща-това, което липсва на българското образование в най-висша степен-това е липсата на концепция за образованието, на идея относно това какви са целите му. И съответно-как да се постигнат тези цели.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД