:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 551
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Накратко

Апаратът Cliniporator
Европейски учени разработиха



нов метод за терапия на болни от рак. Специалисти от няколко европейски научни института са обединили усилията в проекта ЕSOPE, финансиран от ЕС, за разработване на стандартна процедура за електрохимиотерапия. Тя комбинира стандартното медикаментозно лечение - химиотерапията, която обаче се прилага на пациента с помощта на високоволтови пулсиращи електрически импулси. За прилагането на метода е разработен специален апарат Cliniporator, който според изчисленията на експертите при масово производство ще струва 45 000 евро, а електродите за лечението на един пациент ще са по 700 евро всеки. За сравнение в момента в ЕС обичайно използваните апарати за радиотерапия струват около 1 млн. евро. Електрохимиотерапията се прилага експериментално с висока резултатност при пациенти, страдащи от меланома и Саркома на Капоши, съобщиха участниците в проекта на европейска конференция за популяризиране на науката и иновациите в Брюксел.



Планета с размерите на Нептун



откриха френски и швейцарски астрономи, работещи в чилийската обсерватория Ла Сила, съобщиха световните агенции. Планетата се намира на 20,5 милиона светлинни години от нашата Слънчева система. Тя обикаля около звездата G1 581 - червено джудже с маса една трета от слънчевата. За да направи един пълен кръг около нея, на планетата са й необходими 5 дни. Планетата е в съзвездието Везни и има маса 17 пъти по-голяма от тази на Земята. Астрономите предполагат, че новооткритата планета се радва на доста жарък климат. Температурата на повърхността й е 150 градуса по Целзий. От 170-те известни планети, обикалящи около други звезди, само 5 са по-малки от новооткритата планета.



Един от откривателите на СПИН е направил



решителна стъпка към създаването на ваксина срещу болестта, съобщи Ройтерс. Д-р Робърт Гало, директор на Института по човешка вирусология към университета в Мериленд, е изпитал ваксината върху животни и се надява след около година да започне клинични тестове с нея. Мисля, че сме постигнали известен напредък в създаването на антитела, които ще си взаимодействат с различните щамове на ХИВ, каза доктор Гало. Американският специалист съобщи тази новина от Ерусалим, където получи награда от университета Бар-Илан за приноса си в областта на медицината и борбата със СПИН на 1 декември, когато е Световният ден за борба срещу СПИН. Засега доктор Гало не обещава, че скоро ще има наистина ефективна ваксина срещу смъртоносната болест, която вече е заразила над 40 милиона души по света. Той призна, че антителата, създадени от него и неговия екип, са издържали само 4 месеца, което не е достатъчно за създаването на ефикасна ваксина. Гало е откривателят на вируса на СПИН заедно с френския си колега Люк Монтание.
1
1685
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
04 Декември 2005 00:38
Пулсиращи импулси! Гениално! Сигурно има и непрекъснати непрекъснатости. И журналистически журналисти. А по-обидна обида за интелектуалния интелект нямам нямам.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД