:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 569
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Скандал

Бой по арестанта

Върнахме се в средата на 90-те - оттогава полицаи не бяха пребивали до смърт заподозрян. Сигурно и сега ще има уволнени и осъдени заради случая "Чората", но едва ли мисленето "пагон=власт" в МВР ще се промени
Снимка: БТА
Ром от Монтана показва на директора на полицията полк. Тончев рани от полицейски палки, получени в мелето през септември в циганския квартал в града.
За 2 години от 71 обвинени служители на МВР 55-има са изправени пред съда заради нанасяне на телесна повреда. Тези мрачни данни се съдържаха в доклад на Военноапелативния съд, огласен през юли това лято. Заключението в него беше, че полицаи изтръгват самопризнания чрез насилие.

След въпросната констатация тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви, че ще свика национално съвещание на МВР, за да бъдат обсъдени мерки за ограничаване на полицейското насилие.

"Наистина има такива случаи, те са предимно срещу представители на ромското население. Не ни остава друго, освен да се внимава и да бъдем по-критични", призна тогава пред "Сега" Борисов. И обяви, че ще изиска доклада на съдиите, ще разпореди анализ на всеки инцидент и след това щяло да има възпитателна работа с полицаите във всяко РДВР.

Явно обаче превъзпитанието на ченгетата не е дало желания резултат. Поне в някои полицейски дирекции. Скандалният случай "Чората" не просто разбуни духовете. Той ни върна към средата на 90-те, когато насилието в арестите, както и повечето събития от подобен характер в държавата се случваха някак по-лесно. Та си припомнихме, че полицаи



не просто бият, понякога и убиват



Благоевградският бизнесмен Ангел Димитров-Чората, макар и със съмнително "досие" (беше близък с убития Васил Горчев-Кьоравия, сочен от МВР за наркобос, с когото преди 2 години бяха разследвани заради лаборатория за амфетамини), по никакъв начин не би трябвало да умира така, както му се случи. Оказа се, че група маскирани антимафиоти така всеотдайно са го "респектирали" в рамките на едноименната операция на МВР, че дори не са се притеснили да го бият пред очите на две очевидки. По думите им половин час. Докато той, окован с белезници, крещял, че не може да диша. Това се брои за съпротива. Удря ли са го и по главата с твърд предмет. Явно полицаите са се държали като най-обикновени примитивни биячи и не ми е минало през ума, че арестантът може да издъхне. Обществена тайна е, че полицията умее да бие и професионално - без да оставя белези.

На този етап е трудно да се прецени дали версията на роднините, че Димитров е бил убит умишлено, защото имал компрометираща информация за много ченгета в града, е логична.

Ако действително става дума за умишлено убийство, такива неща се планират и се реализират по-чисто. Засега случилото се в ареста на РДВР-Благоевград прилича на полицейска разюзданост. Не е ясно дали биячите са били и съвсем трезви.

Въпросът е, че с първоначалните твърдения, че Чората е починал от инфаркт, се ангажираха и главният секретар на МВР Илия Илиев, и министър Румен Петков.

В началото твърдяха, че арестантът е починал от кардиогенен шок, който нямал нищо общо със "законната употреба на сила и помощни средства от страна на полицаите". И дори намекваха, че станало така, защото той бил надрусан с кокаин.

Не предвидиха обаче, че роднините няма да погребат тялото, преди да стигнат до истината, че ще бъде направена петорна съдебномедицинска експертиза и тя ще установи, че полицаите от "законно" респектиращи, са се превърнали в убийци. И че това неминуемо ще трябва да доведе до уволнения и съд за виновните. МВР се оказа притиснато до стената - трябваше да признае вината си. А сега се очаква да накаже безкомпромисно виновните. Румен Петков вече прие рапортите за напускане на трима полицейски шефове от Благоевград.

Но дали няма да се наложи и още една жертва - някой високопоставен началник в МВР да даде оставка. Така се прави в подобни случаи поне. Иначе обвиненията на Иван Костов в това, че полицията беше подстрекавана от собствения си министър да действа на ръба на закона, ще са най-малкият проблем на МВР. А и на правителството.

Дали обаче това ще реши най-накрая проблема с полицейското насилие е по-скоро безсмислен въпрос. Защото й при предишните случаи, които ще припомним по-надолу, имаше осъдени и наказани. Но мисленето на някои хора в МВР, за които пагон е равно на власт, видимо не се е променило.

Самият ген. Борисов го каза много хубаво малко преди да се оттегли от поста си:

"Имаше един драстичен случай в Пловдив - ром бе признал 5 кражби, след като наши служители го бяха вързали на дърво и набили по петите. Самите полицаи тогава казаха: "Да, ама призна кражбите, иначе нямаше да стане!"



Смърт в РПУ



Може би най-трагично известният арестант в най-новата ни история остава 21-годишният Христо Христов - убит по време на разпит в столичното Седмо РПУ на 5 април 1995 г.

Първоначално от полицията твърдят, че младежът, задържан по подозрения за кражби, умира от високо кръвно налягане. Според прокурора обаче той е бил бит с часове. Издъхва с обилни вътрешни кръвоизливи и 7 счупени ребра. Аутопсията показва, че смъртта е причинена от скъсване на аортата, но и вътрешните кръвоизливи са били достатъчни за фаталния край.

Шестима полицаи са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица умишлено, по мъчителен начин и с особена жестокост са убили Христов. Пред съда единият признава, че са го удряли, но леко, за "предупреждение". Леки били и ударите с 80-сантиметрова тояга - те били "подканващи".

Отделните съдебни инстанции постановяват разни присъди, но през 1997 г. в крайна сметка на по 15 години лишаване от свобода са осъдени лейтенантите Иванчо Петков и Иво Петков, получили първо по 18 и 20 г. Присъдите на лейт. Христомил Аджаров, осъден на 4 години лишаване от свобода, и ст. лейт. Хари Попов, получил 2 години условно, са намалени на 1 година условно. Лейт. Николай Шопов, осъден първоначално на 20 години затвор, е оправдан. Невинен се оказа и гл. серж. Димитър Костов, първо получил 1 г. условно.

От страна на МВР падна една "глава" - тогавашният директор на Националната полиция полк. Иван Димов подава оставка.

Само две години след това обаче черната серия продължава. На 26 ноември 1997 г. в болницата в Добрич умира 26-годишният Минчо Съртмачев. Той е настанен там с тежки увреждания на белия дроб и бъбреците и с отлепено ребро след жесток побой в Първо РПУ в града. Съдебномедицинската експертиза е категорична - травмите са причинени от



множество удари с тъпи предмети



или с предмети с цилиндрична форма - палка, тръба, кол. Съртмачев е задържан месец по-рано заедно със свои съучастници, с които задигат 1,5 т боб, 500 кг жито и кола от частна фирма в Добрич, след като пребиват пазача. Арестантът се опитва да избяга, но е заловен. Вероятно това става повод за гнева на полицаите.

4-ма застават пред Варненския военен съд за убийството. По време на процеса един от съучастниците на Съртмачев - Станимир Георгиев, разказва какво е станало в РПУ-то: "И мен ме биха, докато ме разпитваха. Имаха дървени сопи и палка. Залепиха ми тиксо на устата, за да не чуе охраната как викам. Бях закопчан за парното в коридора, когато докараха Минчо. Вкараха го в една стая и оттам се чуваха удари от ритници."

"Минчо тежеше 75 кг, но като го видях на първото свиждане, щях да припадна. От бой беше заприличал на 100-килограмов плондир. Имаше някакви резки по черепа, по слепоочието - синини, целият беше моравосин. Единият му глезен беше отекъл, явно кракът му е бил счупен", спомня си пък съпругата Недялка.

Съдът намира за виновни само двама от полицаите. Серж. Пламен Паскалев е осъден на 7 г. затвор, а гл. серж. Иван Русев - на 3 г. На по-горна инстанция обаче софийски магистрати намаляват присъдата на първия с 4 г., а на втория - с 1,5 г.

5 години след убийството вдовицата на Съртмачев се оплаква пред медиите, че МВР още не й е изплатило присъдените 20 000 кръвнина за нея и сина им. По време на убийството той е едва на година и девет месеца.



Не вярвам вече в полицията, за мен това е мафия,



казва жената.

Трябва да се признае обаче, че когато полицаи бият, невинаги убиват. Един паметен случай все още е емблема за безцеремонността на някои от тях.

На 8 май 1999 г. служители на секретното Бюро за оперативно издирване (сега вече дирекция) пребиват 4-ма мъже и 2 жени край язовир "Искър" и надупчват джета им с 19 куршума.

Един от пострадалите, отървал се с 4 счупени ребра - бизнесменът Светльо Шишков, разказва: докато били на плаж със свои близки, обикаляли с джета и попаднали на база със скъпи лодки, коли и коне. След това при тях дошли непознати и питали защо ги шпионират. Докато се изяснят, пристигнали 12 мъже с джип и полицейски микробус. Били в камуфлажни дрехи и жилетки с надписи "Полиция", въоръжени с автомати. Биели наред. Пощадили само бременна жена.

Според Шишков по това време в язовира е бил тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев и "акцията" е била заради него. Бонев и досега отрича това.

Започва засекретено дело. 7 души са обвинени за средни телесни повреди, нанесени от длъжностни лица, и за дръзко и цинично хулиганство. След години разтакаване военният съд на два пъти спира процеса и връща случая в прокуратурата. Първия път с мотива, че МВР не е било вписано като страна по делото, а извършителите са негови служители, а втория - чак през септември 2003 г., - защото не ставало ясно кой от обвиняемите какво точно е извършил.

Към делото е прикрепен и друг подобен инцидент, който също "умира" покрай случая "язовир "Искър". 10 дни по-рано бивш военен от Плевен става жертва на същите спецченгета. Той и жена му карат ремарке с дини, когато до Пасарел ги засича джип без номера.

"Накараха ме да спра, изскочиха двама и ме пребиха. Крещяха, че не съм им направил път. Аз се пазех от ударите, а един от тях побесня и извади пистолет и го зареди да ме стреля. Разпознах го по-късно, сега е обвиняем", разказва жертвата пред съда.

Сега можем да отдъхнем и да си кажем - добре поне, че баретите, които Румен Петков изкара по улиците след убийството на Емил Кюлев, не проявиха печално известните си специфични способности - да отстрелват породисти кучета по време на акция или да потрошат дома на невинни старци в суматохата...
Снимка: "Монитор"
Посмъртна снимка на Чората, на която ясно се виждат белезите по главата на арестанта.
21
7718
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
09 Декември 2005 01:47
Хе хе - много страхлив коментар...
И то след като от "Монитор" вече доста неща разказаха и доста въпроси повдигнаха... Нещо май напоследък все след събитията се движите...
Това за което става дума в случая са няколко престъпления на различни лица, все от полицията:
1. Убийство по особено жесток начин, при това от служители на реда.
2. Опит за прикриване на тежко криминално престъпление от страна на техните началници.
3. Фалшифициране или умишлено прикриване на факти, получени при аутопсията, вкл. от съдебните лекари, в Благоевград.
4. Допълнително трябва да се провери дали е, и дали продължава да се оказва натиск върху различни длъжностни лица и медии за прикриване на престъплението.
Извинението на Петков е обикновен цинизъм !
09 Декември 2005 01:50
Апропо, за колко време осъдиха англичанина и колко години му дадоха за тежкото му престъпление в нетрезво състояние, което за щастие завърши без убийство ? Колко ще чакаме сега и ако той получи (ако не се лъжа) 15г., колко трябва да получат юнаците от РДВР-то и техните покровители ?
09 Декември 2005 03:30
Всички убиства на мутри са дело на полицията.Затова нема до сега открит убиец но провидението ги тресна яко по наи прос начин.Оставка на министара незабавно и протести в целата страна срещу законите убици.Вече ме е повече страх да отида в БГ отколкото в Ирак на почивка.Европеиците да се позмислят ако требва да ходат до БГ.......
09 Декември 2005 10:02
Туй вече го дъвкахме Натиснете тук
Няма смисъл...
09 Декември 2005 10:17
Господа,
ако убитият е бил голям престъпник, както се опитват да го изкарват по вестниците, полицаите е нямало да смеят с пръст да го докоснат. Полицаите много добре знаят кой какъв е в престъпния свят и кой го покровителства.
Трябва да се срамуват онези форумци, които заявяват, че този човек е заслужил участта си. Полицията бие и пребива кокошкарите, а истинските престъпници ги заобикаля отдалеч, или им сервилничи.
09 Декември 2005 10:32
Бих попита форумците, особено тези "дето вече ги е страх да си идват в България" (звучи ми много покъртително, бедните!): в коя страна полицията не бие? Ми ако не бие, защо и плащаме? На полицията това й е работата! Те са назначени там и са упълномощени от името на дършавата да бият, а ако е необходимо и да убиват при задършане! А как са действали вчера в Маями с оня ненормалник, дето заплашил с бомба в чантата си? Нещо да не сте съгласни?
09 Декември 2005 10:36
Още много случаи на зверски убийства, извършени от полицаи са пропуснати. Някои от тях на младежи случайно нарочени за заподозрени. Сега нали е ясно, защо от десет години се опитват да извадят полицаите от подсъдността на военната прокуратура.Просто защото цивилната прокуратура никога няма да посмее да образува наказателно производство или да предаде на съд полицаите, които бяха издигнати в основен разследващ орган - дознатели, по сегашния и новоскалъпения НПК. Авторката би трябвало да си направи труд да проучи и изложи на показ това, че за десет години, два пъти вадиха полицията от подсъдността на военния съд и двата пъти цивилната прокуратура не посмя да осъществено нито едно наказателно производство срещу полицай, дори по преписките, които бяха вече заведени. С новия НПК, който ще влезе в сила след няколко месеца, престъпленията извършени от полицаи отново са извън обсега на военната прокуратура. Да ви е честито! Пазете вас и вашите деца!
09 Декември 2005 10:55
Г-н министърът Петков още ли не си е подал оставката?
И какво чака?
09 Декември 2005 10:57
Статията е много хубава. Предлагам на редакцията да я изпрати до всички РПУ-та. Както България е една красива страна с идиотска държава, така и МВР е една идиотска институция. Да ме простят добрите и човечни полицаи. Има много такива. Но шапката - МВР-то - смърди, та се не трае. А откскто го оглави г-н Румен Петков, смърди още повече. Господин Петков, Вие сте груб и неинтелигентен човек. Един европейски вътрешен министър обикновено притежава финес, защото се занимава с много деликатни неща. Един европейски вътрешен министър е човек с широка култура, каквато вие, г-н Петков, не притежавате. Освен това, г-н Петков, според мен, вие се държите като един силно комплексиран човек, което е противопоказно за работата на един политик. Освен това, г-н Петков, вие сте нахален, след като не си подавате оставката. А вашите извинвния към родителите на убития "Чората", звучат като подигравка. Какъвто и да е "Чората", вашите извинения , г-н Петков, звучат като обясненията на ескимоса (Антъни Куин) от филма "Бели сенки" - "Аз не исках да го убивам, просто му беше мека главата".
09 Декември 2005 11:03
Me4o,
на полицията й е работа да спазва закона и да гарантира неговото спазване от всички членове на обществото, които се намират и действат на съответната територия.
Та тя може да бие, ако
- биенето е предвидено в закона,
- и ако ситуацията съответства на законовата норма.
Ситуацията на вече арестуван заподозрян не предполага да бъде бит с оглед получаване на самопризнания.
Дано не ти се случва полицейски произвол спрямо тебе или твои близки.
09 Декември 2005 11:11
абе, ме4о, бе ти си бил голям бабаитин бе?сигурно си много голям отворко, след като за теб е важно само да си плащаш данзците на полицията и те да пребият някого докато е вързан.да биеш вързан човек е най/лесното нещо.ама тия дето са обвинявани са били с униформите си.инъче на улицата ако ги срещнеш ще са абсолйутните мийитурки.полицията е затова/давсява респект, както е тук в германия или в англия.с руснаците ли ще се мерим или с европеиците.не съм пацифист, но след като някой е виновен си има съд и наказания.
09 Декември 2005 12:11
99.5% от пребитите от полицаи са от следните 3 категории хора:
1. Цигани
2. Хора, широко известни с прякори
3. Ултраси (фенове на футболни отбори, с агресивно поведение към света)!
ВСИЧКИ ТЕ ГО ЗАСЛУЖАВАТ!
Така че - оставете полицията да си върши работата!
09 Декември 2005 12:12
Абе формуци, к'во сте заревали за разни престъпници, дето ги пребивали в полицията. Да ги пребият, те това заслужават!!! На всеки може да се случи в пристъп на гняв да набие някого, пък той бил имал слабо сърце и не знам си още какво и взел, та се гътнал. 100% съм сигурен, че тия, дето са ги пребили до смърт, са псували полицаите на майка или са им говорели разни неща за жените и децата, или пък просто са се държали нагло или са се опитвали да бягат. Абе що не дойде някой мен да пребие така !?
Sorry, обаче ако някой ми заплаши детето, па макар и на думи, ще го пребия, особено ако преди това не съм спал една седмица да го гоня, като междувременно пък той е окрал или насилил 10-ина старици. Ще го пребия, пък ако му е слабо сърцето, да се гътва.... е..х го в боклука!!!
09 Декември 2005 12:40
Абе що не дойде някой мен да пребие така !?

Ще дойде, бате, ще дойде и още как! При положение, че ще отнесе най-много условна присъда, теб ше те бие, а жена ти ше я оправи!
Тук въпросът не е дали боя си заслужава или не! Не бъркай боя с убийство! Щото родителите ми не са ме били ритайки ме по главата с вързани ръце!
Аз отдавна съм казал, че най-големите мутри са полицаите! Всъщност поразровете се и ще видите, че мутрите произлизат именно от ченгетата!
Остана ни едната вяра в Бога и Възмездието! Амин!
09 Декември 2005 12:42
Вярно е, че повечето бити и убити си го заслужават. Но въпреки това съм строго против насилието и саморазправата! Да кажем, че съм полицай и някой казва нещо за щерка ми - ама нека си говори! Аз съм го задържала и той ще си получи заслуженото, защото много повече ще страда в затвора! Като го набия какво - той пак ще продължи да ръси ругатни и заплахи. Като го убия какво - навличам си проблеми. Има си закони. Арестувания отива на съд, където се решава съдбата му по горе долу цивилизован начин. Саморазправи и кървища - жалко и безсмислено. Особено, когато насилниците са полицаи - все пак разчитаме на тях да ни пазят, а не да ни бият с доволна усмивка!
09 Декември 2005 12:47
Мнооого закъснял "анализ". За качествата му - да не говорим ...
09 Декември 2005 14:03
Интересно, има форумци, които защитават полицаите-убийци. На друго място казах, че полицията не е правораздавателен орган - за това си има следствие-да установи вината, прокуратура-да предяви обвинение, съд-да накаже. Всичко останало е престъпление. Не виждам разлика между циганите убили професора и полицаите убили престъпника.
09 Декември 2005 15:03
Ами няма разлика ... Но и в двата случая има съучастници .... дали не са с пагони?
09 Декември 2005 15:10
явно на много хора им се живее в полицейска държава, където по улицата кръстосват съдии-изпълнители (тип judge dredd) и екзекутират на място за най-малкото провинение. моля вместо да призовават за оттровяне на БГ реалността повече отколкото вече е отровена, да идат в някоя диктатура в третия свят и да се кефят на живота там - всяко леке с пагон да може да те набие, окраде, на*бе, измъчва, опандизи или направо убие.

09 Декември 2005 15:12
Съгласен, Старши. Почти съм сигурен, че е така. Нали прочете какви страшни наказания раздават на полицаи-убийци. Тях ги разследват военни следователи, обвиняват военни прокурори, съдят военни съдии - всички са с пагони. Това ми напомня за смъртта на двамата журналисти от Русе - виновните докторя ги наказваха от тяхната си колегия. Наказанията - глоби - колкото да не без хич... Гарван, гарвану... Ми нали утре може да съм аз...
09 Декември 2005 16:25
Ми то аз...
кво да кажа
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 09/12/2005 г/ 16:44:39

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД