:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,498,688
Активни 123
Страници 24,835
За един ден 1,302,066
Интервю

И консерваторите в Нюкасъл пият кафе и залагат в интернет

Използването на партийните клубове за автоработилници е възмутително, но промяната в закона ще тури край на тази чудесия, смята Филип Димитров
Снимка: Велислав Николов
Филип Димитров
Филип Димитров е роден на 31 март 1955 в София. Юрист по образование. Един от основателите на СДС. Бивш министър-председател. Бил е депутат в 36-ото и 37-ото народно събрание. В 40-ия парламент влезе от коалицията ОДС. Като член на правната комисия участва в гласуването на поправката в закона за политическите партии, която позволява търговската дейност в партийните клубове.

------ Г-н Димитров, как така става, че в момента, в който столичната община обяви масови нарушения в ползването на партийните клубове, парламентът скоростно гласува поправка, която узаконява това положение? Справката показва, че 70% от клубната база в столицата не се ползват по предназначение.

- Това само по себе си е възмутително и поправката, която беше прокарана, всъщност поставя край на подобна практика. Отдаването на клубове за магазини, фитнесцентрове, работилници и прочее е, много меко казано, възмутително. От друга страна, обаче смисълът на един клуб е хората да могат да се събират в него и да могат да живеят там с чувство за общност. Затова разпоредбата, която се прокара в закона, беше, че е допустимо да бъдат съвместявани дейности, за някои от които се плаща - като поднасяне на кафе или закуски, но само дотолкова, доколкото те са пряко свързани и подпомагат дейността на партиите и не представляват алтернативна дейност. Това означава първо, че клубовете не могат да се дават на външни търговци, които да се ползват от благините на ниския наем, което е във висша степен възмутително. И второ - дейността не може да бъде друга, освен такава, която подпомага партиите. Възможни са две хипотези. Едната хипотеза е, когато дейността съпътства функционирането на клуба - като сервиране на кафе и закуски, и другият вариант е, когато тя продължава партийната дейност. Най-чистият пример за това е издателска дейност. Когато партията има орган и може да го издава, е допустимо това да става на територията на предоставения й клуб. Моето мнение е, че всякакви опити да се разшири това тълкуване са против закона.

- Но в самия закон няма достатъчно рестриктивни текстове, които да указват докъде точно може да се простира търговската дейност в партийните клубове.

- Аз не мисля, че е така. Всъщност текстовете са достатъчно рестриктивни дотолкова, доколкото наемодателят - държавата или общината - има пълното право да прекрати договора, когато той се нарушава. Това, че то не се прави, е друг въпрос. Но виждате - софийската община сега реши да направи такава проверка, като я направи, доколкото схванах, за един ден. Тоест, въпросът е дали някой прави тази проверка. При положение че достатъчно ясно са формулирани законовите разпоредби, тя може да се прави много лесно. И действително мисля, че вреди на самата идея за демокрацията подобно търговско хитруване. Защото, действително, от всяка гледна точка това е вид измама и то като правен, а не като морален термин. В закона има разпоредби срещу измамата. Според мен измама е да се каже, че се взима едно помещение, за да се използва като клуб, а да се преотдава за автомонтьорска работилница или Бог знае какво.Това е възмутително от всяка гледна точка.

- Как ще коментирате факта, че измежду всички партии СДС е с най-много нарушения в това отношение според справката на столична община?

- Ами не мога да го коментирам. Не съм наясно с механизма, по който е извършено това, и смятам, че когато се налагат санкции, те трябва да важат за всички, независимо дали става въпрос за малки или големи партии. Не съм сигурен, че СДС има най-много нарушения. Мисля, че това, което прочетох във вестниците, беше друго. Най-много бяха нарушенията на комунистическата партия. Но все едно. В крайна сметка достатъчно е да си втори - еднакво възмутително е и едното, и другото. Просто не е редно да трупаме и това на гърба на СДС, че е първи в нещо, в което, уви, е само втори!

- Не смятате ли, че приетата от парламента поправка ще насърчи досегашните злоупотреби?

- Не, не мисля. Тя съдържа достатъчно ясни индикации, че старото положение не може да продължава. Друг е въпросът, че всеки закон може да не бъде прилаган добросъвестно. Този закон обаче дава всички гаранции при добросъвестно прилагане да няма абсолютно никакви недостатъци от този тип.

- А защо изобщо беше необходима тази поправка, след като предишното положение решаваше напълно този въпрос, като забраняваше изцяло търговската дейност на партиите?

- Не, предишното положение правеше невъзможно да се продава дори кафе в един клуб, което някак си не е сериозно. Това са от този вид крайни формулировки, които се обръщат срещу самите себе си, защото никой не спазва един закон, който препоръчва нещо невъзможно. Естествено е партийните дейности да бъдат съчетавани. Този пример, който ви дадох с издаването на вестника, е съвършено уместен. Партийният вестник, както знаете, е губеща дейност от всяка гледна точка.

- Явно, че визирате бъдещата редакция на вашия вестник в "Синия лъв". Възможно ли ще е обаче в партийния клуб да се развива ресторантьорска дейност с уговорката, че в ресторанта ще се събират от време на време и партийни симпатизанти?

- Във всеки случай това ще се допуска по конкретна преценка на проверяващия орган. Ако на вратата на този ресторант например има табела с живописно име и приема целодневно клиентела и предлага ядене, пиене, забавления и нищо друго, определено това би било нарушение на закона. Типичен пример за такова нещо е клубът на СДС в община "Средец". Значи вие влизате и виждате едно кафе. В него могат да влязат хора, които са симпатизанти, и такива, които не са. Има една врата, през която попадате в помещението, където е очевидно литературата, байраците и т.н. Те са свързани помежду си. Значи всеки, който седне в кафето, по някакъв начин, ще не ще, търпи присъствието на всичките седесарски инсигни и в този смисъл е част от цялото. Това е допустимо. Не е допустимо обаче в първия вторник на месеца да се появяват там седесарите все едно, че идват едва ли не нелегално, а през останалото време то да си работи като кръчма.

- Като помолих Татяна Дончева да коментира факта, че клубове на БСП са интернет-зали, тя го прие за нормално, защото това било част от клубната дейност. Изглежда, това понятие е доста разтегливо?

- С примера, който ви дадох, мисля, че нещата се изчистват достатъчно ясно. В едно модерно общество няма пречка в един клуб да има и компютри, няма никаква пречка в този клуб да идват хора, които влизат в интернет, това би могло да бъде част от общението на хората. Същото правят почитателите на британската консервативна партия, които отиват в клубчето в Нюкасъл и си говорят по техните консервативни въпроси, а междувременно гледат интернета, обсъждат залозите на конните надбягвания, защото те не могат да си говорят само за партията, нали? Но това минава под знаците на партийния живот. Обратното, ако има една табела "Интернет" на вратата и никой не подозира, че консерваторите, респективно съответната българска партия, има нещо общо с нея, тогава това, разбира се, е нарушение на закона.

- Не ви ли се струва, че границата между едното и другото е доста размита?

- Всяка граница може да бъде размита с действия. Формулата в закона е достатъчно прецизна, за да даде възможност на този, който иска да упражни контрол, да го упражни в пълен обем.

- Вие вярвате ли, че тази поправка в закона ще допринесе за укрепване на българската политическа система, която страда от народната апатия?

- Нека да не прекаляваме с тези неща. Така, както беше формулирана невлязлата в сила непрецизна конструкция, това беше лош закон дотолкова, доколкото не подлежеше на спазване. Не е хубаво да се пишат закони, които никой няма да спазва. В този смисъл той се нуждаеше от поправка. Но това, че трябва да бъде турен край на цялата тази чудесия, която цари с клубовете в момента, е абсолютно очевидно и това трябва да бъде направено. И аз приветствам усилията на всеки кмет, администратор или който и да било, който възпира и санкционира подобни действия, защото те дават лошо име на демокрацията.
32
2804
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
09 Декември 2005 03:40
Да бе, 95% от адвокатите създават лошо име на всички останали..
09 Декември 2005 05:37
Ето такива ***** като Филипчо продължават да ни управляват. Цялото му изказване е досущ като на циганче заловено на местопрестъплението и основния въпрос е дали СДС или комунистите са на първо място. От гласуването в парламента става ясно , че между отделните партии няма никаква разлика, всички са наметнали различна по цвят мантии и са се устремили към келепира. Такава липса на морал не е запомнена от освобождението до сега. Защо всички политици се спотайваха най- съучастнически досега?? Трябваше да дойде Борисов за да вдигне завесата, завесата на срама, която се спусна по най- бързия начин, какъв срам и позор. Само че вече никакви оправдания, особено от рода на това горното няма повече да замажат очите на хората, тогава когато безобразията на всички нива стават ежедневие.Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форумаРедактирано от - bot на 09/12/2005 г/ 13:29:19

09 Декември 2005 07:17
Не трябва ли с пари от ЧЛЕНСКИ ВНОС да си направят клубове или да си пращат наем по пазарни цени!!!!

И тоа ..... до кога ще се опитват да ни го лансират Д`ЖУРНАЛЯТА????

09 Декември 2005 07:19
Без дори да чета текста, намирам, че Сидеров е прав.
09 Декември 2005 07:23
Те тоа брадатко е успел да събере най-убавите черти на адвокатите и политиците на едно место...


Ебати държавата, щом тоя и е бил премиер....
09 Декември 2005 08:31
...много забавно...
...навремето Фил в ролята си на психоаналитик-шарлатанин, преслушваше болни седесари в психиатрията на Александровска, разчитайки не на лиценз за такава дейност, а на авторитета си на бивш премиер...
09 Декември 2005 09:02
Това тук горе е най-голямото недоразумение на нашият преход.
Защо непрекъснато го питат по медиите този *****


Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 09/12/2005 г/ 13:29:51

09 Декември 2005 09:30
Много го подценявате.Първо много е интелигентен.Второ, Костов трябва да му целува ръчичка, защото тои и КонстантинМишев се бореха мъжки, за да го направят водеща фигура в СДС, когато Костов не членуваше в никоя организация на СДС.Филип Димитров по-скоро може да ни прекара, макар че изглежда на малоумен и наивен.Сидеров е на светлинни години по разбиране и интелект от него.Сидеров доказа, че за 16 години се е лумпенизирал напълно, а което е по-страшно , че може би е ментално заболял.Това съдя по неговите изяви.В следвващия парламент няма да имате удоволствие да ги виждате и двата вече.За протокола- Ф.Димитров не е хомосексуалист, а просто е перверзен тип.
09 Декември 2005 09:30
тоя беше изчезнал за дълго време що не вземе да се скрие в дупката отдето е излязъл
09 Декември 2005 09:33
Един от еталоните за седераст. Още еталони: натка, мургавей, батпутьо, "Николай". Щом водачите на седерастите са такива *****, правете сметка какъв е редовия, масовия седераст. Тази *****, съсипа България.Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 09/12/2005 г/ 13:51:38

09 Декември 2005 09:34
ВСЕКИ ПАРТИЕН КЛУБ - БАРДАК
Наистина мъжкото напълно отсъства в "позицията" на господин Фил. Не съм фен на Сидеров, но явно понякога дори и той може да бъде прав. Имаха настоящите фосили от СДС малоумието и наглостта да гласуват с комунистическата пасмина безумните "поправки" и сега седнал да мрънка глупости за британските гейове, дето, видите ли, си джиткали в нета, докато обсъждали бюджета на кралството. Нямало проблем клубовете да се преотдават за дейности, подпомагащи партийния живот. Преотдайте ги тогава на някой сводник, на Киро Лоста или на Живко Шпека, сложете им червени или сини фенери, оказа се, че разлика няма, и нека заработят за партийната кауза. Партийните дейци, активни или пасивни, също имат нужда от секс, за да запазят нормална своята психика, за да демонстрират уравновесеност и оптимистичен партиен дух. Защо да се скитат немили и недраги по Околовръстното. Нали инсигните са затова, нали една свирка под знамето с лъвчето или онова с розата ще укрепи трижди повече вярата на члена в партийната кауза, в смисъла от това да бъде партиец. Затова решението е справедливо и навременно - всеки партиен клуб да стане бардак.
09 Декември 2005 09:54
..абстрахирам се от сексуалните му пориви..Всеки има право на лош вкус.Иначе, питат го - увърта.Как да му вярва човек?!
09 Декември 2005 10:06
Ааа, сабахлем се държа много твърдо при Бареков...почти като мъж.
09 Декември 2005 10:09
Всеки партиен клуб - "Максимус"!
09 Декември 2005 10:47
абе, тоя брадат ***** няма ли кой да го вкара в кауша?заради него в Бг бяха закрити военните ни заводи и държавата загуби милиарди долари и си отрязахме клона на който седим.янките му платиха някой друг милион и той се подписа не ние а те да прибират за в бъдеще печалбите от този толкова доходоносен бизнес.ако оставим УСА, то дори и германия и франция продават оръжие все още на този , който може да го плати.а наш Филчо предаде държавата ни!!!и как ли има още малоумници дето гласуват за такива като него, па ако ще и да е по интелегентен от Айнщайн.аман от брадати демократи и <времето е наше< и 45 години стигали!!!!Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 09/12/2005 г/ 13:19:43

09 Декември 2005 11:50
Абе с една дума "ВЪЗМУТИТЕЛНО" ....и какво от това? ТОЯГА СИ ТРЕБЕ!!!
09 Декември 2005 11:53
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 09/12/2005 г/ 13:21:37

09 Декември 2005 12:21
колкото до Сидерастите и ФеДерастите, вижте последния постинг на абулафия във вчерашната тема по въпроса. шедьовър, и обобщава ситуацията доста добре.
и тук искам да порицая ЧИЧО ФИЧО че вчера така и не е казал една дума в защита на ФД, на своя политически патрон и меценат, изстрелял го в дипломатическа орбита. лошо, ЧИЧО ФИЧО, лошо. и неблагодарно. поне жената да беше пратил да запуши част от амбразурата. айде - днес имаш шанс да се отсрамиш.

09 Декември 2005 12:21
Филип е *****!
Освидетелстван!
Но е и един от малкото честни хора в нашата политика!
Некорумпируем!
Абсолютно!
Такива са и Желю Желев, Едвин Сугарев, Жан Виденов!
За съжаление - Виденов, и Димитров са *****!
Другите двама са идеалисти!
Но такива хора трябват на нашата политика!
Само да не ги правят премиери!
...............

Кога ще се появи някой политик, който е като тях, но е и кадърен да върши държавническа работа???Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 09/12/2005 г/ 13:47:13

09 Декември 2005 12:24
сгуги, от изброените от теб само един не е заемал един от двата най-високи поста в администрацията. това значи ли че Едвин Сугарев е следващия премиер или президент? ! плашеща мисъл...
иначе за идеалистите и неподкупните в политиката си прав - трябва да ги има, да са нещо като морален коректив. но обикновено са прекалено наивни и ако им се даде власт това е само с цел да служат за отвличане на вниманието, докато зад гърба им се върти голямата далавера, и накрая да станат изкупителна жертва и да операт пешкира.Редактирано от - Pavlik Morozov на 09/12/2005 г/ 12:51:45

09 Декември 2005 12:56
Я, па Едвин Сугарев - L'Incorruptible като Робеспиер, що щеше посланик в Монголия, без нито един ден опит в кариерата?

То, не че и други български филолози не са ставали посланици, ама точно пък Некорумпирания не трябваше.
09 Декември 2005 12:57
това си беше изолиране и запушване на устата. виж го че като е в БГ и само забърква скандали. той е тайно оръжие пазено далеч от хорските очи за да бъде размахано по изборно време
а в монголия и индия, където го пратиха посланник, се е вписвал идеално в пейзажа - нали без такето прилича на някой монголоиден бодхисатва


Редактирано от - Pavlik Morozov на 09/12/2005 г/ 13:00:44

09 Декември 2005 13:01


Не е толкова важно защо са го пратили там, по важното е негово превъзходителство по какви причини прие така да се зове.
.
09 Декември 2005 13:09
Каквото и да пишете това нещо филипчо е престъпник, разграбил и ликвидирал цял сектор от българската икономика!!!!Признал, че ние сме утепали Марков, разбил българското разузнаване....... и толкова други зулуми, пред които престъпленията на на Тато са като кражба на кутия цигари!!!!
09 Декември 2005 13:50
Народе, народе???? На такива ***** мястото им е само в лудницата, а той продължава да дава акъл и да се появява пред още по-сбърканите медии-но какво да се прави-каквито господарите такива и слугите.Единственото нещо , което ми е интересно е, до кога ще се търпи тази
шизофренна ситуация и кога най-после обикновените хора ще вземат нещата в свои ръце, за да спасят България, на за това се иска организация.....Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 09/12/2005 г/ 13:52:33

09 Декември 2005 14:10
Изпуснали са най-важният въпрос.
- А Вие гей ли сте?
Иначе блестяща работа на PR-те му. Веднага се възползват от момента.
09 Декември 2005 14:45
BILL, недей да взимаш словесната гъвкавост на един устат адвокатин за интелект, това е една от основните грешки на нашия преход! След дългата липса на правораздаване при социализма, първата лястовица на демокрацията /за съжаление и последната/ беше свободата на словото. Свободното говорене, естествено се удаваше най-много на адвокатите, но както е добре известна, всички прависти от онова време бяха станали такива благодарение на благостловията на VІ отдел на КДС. Което пък, без съмнение навежда на съмнения относно зависимостта им от водещия офицер, а при Фил се оказва, че е и на хомосексуална основа. Та, ако ще трябва да избираме, по-добре грубата и несресана прямота и откридост на Сидеров, отколкото витиеватата псевдо-интелигентност на адвокатина Фил!
09 Декември 2005 17:28
Форумци и форумистки, писали тук преди мен,
За какво Господ ви е създал като членоразделни същества и живеете единствения си земен живот като хора?
За какво сте се научили да четете и пишете?
За какво ползвате компютър и излизате на виртуалния площад?
Само за да обиждате, хулите и да се подигравате.
От писалите преди мен никой не е обелил дума за интервюто и за казаното в него.
Да наругаем просто човека, че е най-лесно.
Човекът, когото ругаете, за разлика от вас, е написал няколко книги на български език - художествени и публицистични.
Беше се натоварил с бремето да управлява страната след близо половин век комунизъм.
Някои от книгите му са много добри, други не чак толкова.
Някои от нещата, направени от него, бяха много добри, други не чак толкова.
Който каквото има да казва по повод на написаното, казаното или направеното от него - да го направи. Иначе и кучетата могат да лаят.
09 Декември 2005 17:58
Този обязян на снимката, като го онождат, за ушите ли го държат?
09 Декември 2005 19:48
""И консерваторите в Нюкасъл пият кафе и залагат в интернет""
Ами, дабе, какво сте се фанали с тия къфета и клубове. Там, партийците, само си употребляват малка част от парите спечелени от обръчите.
Онзи,
Оти заеба народо насред пустинята бе, клепоухо маргале!? Де си завре честта?
(да не отговориш, деца може и да слушат, келешино)
(3.16така, понеже си хладък, нито топъл, нито студен, ще те повърна из устата Си)

09 Декември 2005 20:13
Това недуразумение що ли му дават форум, а Болен не е прав, щото Фил е хюмне, а не педераст..., за него последното би било мъжеНственост...
09 Декември 2005 22:48
Зую,
Ако си искал да напишеш една дума на руски за едно животно, си допуснал таман две грешки.
А като не можеш да пишеш правилно даже и на руски, що се репчиш насред форума?
Като чета постингите под това интервю, ми иде да потъна в земята от срам.
На нашия език само такива работи ли могат да се напишат във виртуалното пространство?
Леле, леле, срам, позор, срам, позор! Ужас. Наистина срам, позор и ужас!
Кой от вас, форумци и форумистки, е написал романи и публицистика? Кой от вас ги е публикувал?
Кой от вас е написал роман като "Ибо живяхме, Господи" или като "Светлина на човеци"?.
На мен първият роман ми харесва повече от втория и все пак: Някой от вас да е писал някога нещо като писмото на Свети Евангелист Йоан от "Светлина на човеци"?
И всичко това сте го написали насред Рождественските пости!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД