:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Статукво с имунитет

Докато кастата на недосегаемите не се раздели с част от привилегиите си, битката с корупцията ще е неуспешна
Снимка: Велислав Николов
По имунитетите ще ги познаете.
Вече 15 години една каста се разхожда из държавата, имунизирана срещу наказателно преследване и срещу ... хората. Също толкова време мина в обяснения и оправдания защо тази група от около 5-6 хил. души - следователи, съдии, прокурори, депутати, конституционни съдии, президент и вицепрезидент, трябва да имат наказателна неприкосновеност.

Експериментът обаче е към края си, резултатите от него са очевидни и вече дойде време за промяна.

Разбира се,



битката срещу премахването на имунитета няма да е лека



Напротив. Въпросната група от хора усети, че този път мърдане няма, и започна кампания за запазване поне в някаква степен на наказателната си неприкосновеност. Едните предлагат отпадането на всички имунитети с ясната цел да няма никаква промяна в статуквото. Други пък лансират идеи за известно ограничение на наказателната неприкосновеност.

Така например прокуратурата обяви, че подкрепя тезата на президента никой в държавата да не е недосегаем. Е, това дойде, след като се появи предложението да падне имунитетът на прокурорите и следователите и само съдиите да запазят наказателна неприкосновеност.

Депутатите обаче веднага възроптаха и обвиниха държавните обвинители, че се месят там, където не им е работата. Както и че предстоящите промени в конституцията трябва да се концентрират единствено върху основните критики на Еврокомисията - съдебната система, нейната структура и дейност. Нещо повече. Народни представители обявиха, че имунитетът се давал по необходимост и не можел да се отнема с лека ръка. И че и съдиите, и членовете на Конституционния съд трябвало да го запазят "заради неукрепналата ни демокрация и риска за оказване на натиск върху хората с последната дума при произнасяне на присъдата". А пък президентската неприкосновеност имала по-скоро морално-политическо значение и трябвало също да остане. За замазване на положението група депутати от НДСВ предложи имунитетите на народните представители да останат, но да могат да се снемат вече не само за тежки престъпления - предвиждащи до 5 години затвор, а и за по-леки. И веднага направиха куп уговорки - нарушенията трябва да са от общ характер и да са умишлени, както и да не са онези, които се преследват по частен път - обида, клевета, лека телесна повреда и т.н.

Или иначе казано - пълна каша, с цел



запазване на статуквото. Което очевидно е лошо



Освен това българското депутатство явно е пропуснало да забележи в критиките на Еврокомисията най-натрапчивата от тях - че липсва противодействие на корупцията по високите етажи и най-вече резултати. А такива няма как да има, след като толкова голяма група от хора, натоварена с изключителни правомощия, може да направи луд всеки човек в държавата, да натрупа милиони за един мандат, да решава всеки спор в зависимост от това в какво настроение е. И просто да



не може да бъде разследвана без сложни комбинации и процедури



Само няколко детайла, които им се губят на защитниците на имунитетите. Според действащите в момента закони нито един прокурор, следовател, съдия, президент, конституционен съдия или депутат не може да бъде следен, подслушван, филмиран, уличаван чрез белязани пари, без преди това да му бъде свален имунитетът. Дори и най-наивният човек веднага ще прекрати всякакви уличаващи дейности и никакви нарушения няма да бъдат доказани.

Опитите на оперативните служби да разобличат някой имунизиран чрез подслушване и следене на други лица - т.е. получаване на съдебно разрешение за човек, който примерно държи връзка с корумпиран депутат, също удрят на камък, защото събраното не може да бъде използвано като доказателство по-късно.

Истина е, че през 2003 г. с промени в конституцията магистратският имунитет бе ограничен до функционален, т.е. само до наказателна неприкосновеност за действия и решения, свързани с работата. Да, но магистратът няма да вземе подкуп за нещо друго, а именно във връзка с дейността си. И няма как да бъде разследван. Същият омагьосан кръг ще се получи и ако се прокара идеята за половинчатото смекчаване на депутатския имунитет. Затова народните представители трябва да запазят имунитет само за изказванията си и гласуването в Народното събрание. И толкова. Другото е излишен лукс.
9
2483
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
09 Декември 2005 05:04
09 Декември 2005 09:25
Атаката срещу имунитетите е поредния популизъм на същата тази олигархия, която не иска нищо да промени. Имунитетът не е българско изобретение. Той е предназначен да гарантира стабилността на властта, наличието на опозиция и независимостта на институции, които трябва да са независими. Не може един съдия да е независим, ако подлежи на арест. Не може да има опозиция, ако членовете и могат да бъдат вкарани в затвора лесно. Атаката срещу имунитетите по принцип е атака срещу нещо много по-важно от престъпността - самата демокрация. Имунитетът не е проблем. Проблем е злоупотребата с него. Съществуват достатъчно ясни и прости процедури за премахването му, когато е необходимо. Но политиците не ги ползват. Проблемът е в тях, а не в имунитета. Освен това в държавата най-важните чиновници, където е най-голямата корупция, са бе имунитет. Министрите нямат имунитет. Кметовете също. Никаква далавера не може да стане само от хора с имунитет - депутати, прокурори, съдии и пр. Винаги трябва тя да мине и през изпълнителната власт. Където няма имунитет. Защо никой не разследва изпълнителната власт? Защо никой не разследва предишната изпълнителна власт, ако приемем че текущата е недосегаема?
09 Декември 2005 09:39
Не магистратите си отгласуваха имунитета. Дадоха им го политиците във ВНС, когато целяха да разбият държавата и да я окрадат. Партиите, отговорни за това деяние, са БСП (абсолютно мнозинство) и СДС. Този имунитет е в основата на блокирането на съдебната система и отпушването на криминалната вакханалия у нас, която се стовари преди всичко върху българския народ. Зад всичко това обаче стоят подлостите на юдомасоните и подкрепата на USrael.
09 Декември 2005 10:02
Браво Райков!
09 Декември 2005 10:40
ИМАНЕТО /предвиждането/ на Имунитет е ДОКАЗАТЕЛСТВО, че НЯМА доверие и ИМА Съмнеж в БЕЗпристрастността и НЕзависимостта на "Обвинителната Власт"- Прокуратурата! При това, този Съмнеж е, очевидно, ПО ПРЕЗУМПЦИЯ ?!? Ами, тогава, за какво говорим?! За каква Демокрация става въпрос?! АБСУРДИСТАН!!!
09 Декември 2005 14:28
последната крепост на негодника е имунитета (най-свеж пример - усмихнатия бивш софийски кмет)

09 Декември 2005 14:32
божилов, по принцип си прав. но само по принцип. както сам казваш механизмите за премахване на имунитета не се ползват, а произвол и корупция има и в среди, които нямат имунитет. т.е. ХОРА БЕЗ ИМУНИТЕТ ВЪРШАТ БЕЗ СТРАХ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ЗАЩОТО ИМАТ ЗАКРИЛАТА НА ХОРА С ИМУНИТЕТ. за мен това е убедителен аргумент че имунитета въобще не изпълнява началния си замисъл - да развърже ръцете на магистрата да правораздава без страх, и му е време за премахване

09 Декември 2005 20:04
абе, да си го држат имонитета, ама под мишка....
26, 7
09 Декември 2005 21:28
С имунитет или без имунитет 'тази' политическата класа си прави и ще си прави каквото си иска. Докато ..."върховете не могат , а низинте не искат да живеят по сатрому"...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД