:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,427,231
Активни 144
Страници 24,216
За един ден 1,302,066

Таксите оскъпяват заемите с още 2%

Единната цена на потребителските кредити ориентира по-лесно клиентите между офертите на различните банки
Снимка: "СЕГА"
Потребителски кредити
Средно с 2-3% над лихвите се оскъпяват потребителските заеми от банковите такси. Това показа проверка на "Сега" два дни след като влезе в сила споразумението между търговските банки да обявяват годишен процент на разходите (ГПР) по потребителските кредити. То бе подписано от 23 финансови институции в началото на ноември и влезе в сила от 7 декември.Повечето банки обаче не съобщаваха на клиентите още от първия ден общото оскъпяване на заемите. Част от тях се оправдаха, че още не са готови със софтуера, макар че от Асоциацията на търговските банки бяха предоставили на всички формулата за изчисление.

Десетина от по-големите финансови институции изчислиха за "Сега" какъв е техният ГПР при потребителски кредит от 5000 лв. и два възможни срока за погасяване - 3 години и 5 години.

Данните показват действителното оскъпяване на заема, което идва освен от лихвите по него и от всички други такси и комисиони, заплащани от клиента. Банките, подписали споразумението, вече по един и същ начин трябва да определят цената на един кредит. Това значително улеснява клиентите, тъй като те по-лесно могат да сравнят различните банкови оферти, а не да се лутат между примамливи реклами.

ГПР се изчислява само за потребителските кредити и не важи за ипотечните заеми. Освен това споразумението не важи за заемите под 400 лв. и над 40 000 лв. Процентът не се изчислява и за заемите със срок до три месеца, овърдрафта и кредитните карти.

"Единната цена" на заемите отчита и времето, за което клиентът ще погаси задължението си към банката. Затова при по-дългосрочен заем процентът на оскъпяването може да се окаже по-малък, отколкото при по-краткосрочен, както показват данните от банките, предоставени на в. "Сега". Причината е, че в единия случай общото задължение на клиента към институцията се "разпределя" за три години, във втория - за пет. Затова при първия вариант годишният процент е по-висок.

В обръщението си към банковата общност по повод професионалния й празник 6 декември управителят на БНБ Иван Искров оцени положително това споразумение.

"Това обаче трябва да се разглежда като първата стъпка в правилна посока. Тези ангажименти трябва да се разпространят и върху другите видове кредити", каза Искров. Той допълни, че когато банките отпускат заеми във валута, различна от евро, те трябва да информират клиентите си и за валутния риск, който е свързан с тези кредити. "Предлагането на 20-25-годишни кредити във валута, различна от левове и евро, крие големи рискове за кредитополучателите, особено в случаите, когато това са домакинства, които нямат знание и опит за застраховане срещу валутен риск", обясни банкерът.

Таблица за кредитите

Годишен процент на разходите за потребителски кредит от 5000 лв.
БанкаГодишна лихваГПР при срок за погасяване 3 г.ГПР при срок за погасяване 5 г.
Булбанк8.88% с 3-ма поръчители 11.02%10.46%
ПИБОЛП+9%, авалист 13.5%12.9%
Пощенска банкабез поръчител, 11.5% за първата година, 16.95% за остатъчния период16.94%17.27%
с поръчител, 11.5% за първата година, 13.75% за остатъчния период15.37%15.04%
ДЗИ БанкБЛП+13.75%, с поръчители, 16.91%16.14%
Райфайзенбанк (България)10.5%12.57%12.1466%
Ейч Ви Би Банк Биохим13.11% с поръчители16.11%15.31%
14.61% без поръчители17.86%17.86%
ПроКредит Банк16%17.44%16.93%
СИБанк13% при превод на заплата, 15.2475% с поръчител 14%16.4%
ОББ15.75% без поръчител19.04%18.29%
13.25% с поръчител15.54%14.80%
21
4402
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
09 Декември 2005 09:19
Цената на заемите, която ползват българските граждани е ненормално висока. Банките дават по депозити 1-2% лихва и то в най-добрия случай, а искат по заем от 10% нагоре. Такова нещо в нормалния свят няма. Но конкуренцията постепенно ще ги накара да станат нормални и да спрат да изстискват клиентите си.
09 Декември 2005 09:58
Добри, ефекта на конкуренцията върху лихвите го чакаме вече близо 10 години. Централите на чуждите банки - български почти няма - са си наумили, че сме високорискова страна. Тази оценка се самосбъдва, защото подобни свръхлихви означават ниски темпове и безработиц. От векове най-тъпата и консервативна бюрокрация е банковата, само в България си я представят като мотор на прогреса.
09 Декември 2005 11:17
Рекордни печалби от банките!
09 Декември 2005 11:27
Кажете нещо за БДСК? Как се подреждат нейните такси сред тези на другите банки?
09 Декември 2005 11:34
и аз се озадачих много, в европата "богатите" имат възможност за кредити с лихви от 6%, а в България-лудница!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
09 Декември 2005 12:14
takoko,
Именно богатите си правят сметка на разходите е се пазарят за всеки цент!

Иначе ГПР е добра идея, но и той се манипулира - ще се види скоро!
09 Декември 2005 14:40
Те поради това са богати, защото се пазарят, знаят си правата и не се оставят да се манипулират, доколкото е възможно както и Пестят, не само пари, а енергия, вода и какво ли не.На немците им споменавам , че са богати , защото са Spargesellschaft, а в българите пестят , защото краткото съществуване е техен приоритет

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
09 Декември 2005 15:18
Без пестене в страните на богатите сметката за енергия на година става лесно 3.000 и повече ?. Примери много. Трудно е да убедиш българка в Германия, особено ако парите ги изкарва само мъжът и, че вилици и лъжици не се мият на течаща топла вода, защото центовете текат направо в канала. Веднага следват обиди към направилия забележката и към германците, че не са им чисти приборите. Че тя не можела така! А като дойде сметката за парно и топла вода се оказва, че има за доплащане ? 2.200, че и доста повече. По правило първите две години на българите в Германия спането нощем е на парно с отворен прозорец - поне до идването на втората такава сметка. Иначе са виновни германците за високите сметки, че не смятали добре. Германците са много готини, защото можеш да ги обвиниш за всичко! И никой няма да ти каже да вземеш бързия влак за Калотина.
09 Декември 2005 18:00
Е със сигурност надлъгването м/ду банките ще се ограничи, но едва ли ще е от голяма полза за клиентите ако не вземат да се поограмотят малко финансово. А като гледам някои изказвания във форума май дълго време ще се лутаме в "бакалски" сметки! Вярно че някои колеги прекалиха като обявяваха по-ниски лихви по кредита и по -високи такси по обслужването на самият кредит(последното естествено не го споменаваха), но и този ГПР не е съвсем коректен! Има доста специфични неща които не могат да се оценят с ГРП- например гратисните периоди, или такси за промяна на условията.

Някой от "отворковците" тука знае ли какво е разликата м/ду ОЛП и БЛП ?!

Ако не знаете ще ви открехна: ОЛП (основен лихвен процент) се определя от БНБ всеки месец, а БЛП (базисен лихвен процент) се определя от съответната банка. Ако тябва да се избира м/ду "ОЛП + надбавка" и "БЛП + надбавка" естествено е да се предпочете ОЛП защото БНБ не раздава кредити надребно и си смена ЛП всеки месец така че ако пада ОЛП ще ти пада и ЛП по кредита, докато БЛП най-често не се променя или разликата м/ду БЛП и ОЛП трябва да стане фрапантно голяма за да се смени! Ако обаче ОЛП започне трайно да се качва бъдете сигурни че и БЛП-тата също ще се качват!
Това ГПР няма как да отчете!
09 Декември 2005 19:00
Тъй като гледам невежеството и простотията като навсякъде в България са на мода ще се опитам да разясня на някои от участниците във форума някои неща та белким поумнеят малко (макар че съм скептик):

Dobri_Bozhilov/:/
Цената на заемите, която ползват българските граждани е ненормално висока. Банките дават по депозити 1-2% лихва и то в най-добрия случай, а искат по заем от 10% нагоре. Такова нещо в нормалния свят няма. Но конкуренцията постепенно ще ги накара да станат нормални и да спрат да изстискват клиентите си.


Да цената е ненормално висока защото условията са ненормални и само с конкуренция няма да се оправят! Когато говориш за лихви по депозити правиш ли разлика м/ду разплащателна сметка, влог и срочен депозит (1м.; 3м....1 г.; 3г.). Лихвите им съответно са 0, 5-2%; 2-3%; и за 1г. депозити 5-6%, а за 3г и повече 7-9% . Смисълът на разплащателните сметки е не да постигаш печалба от лихва (за това са депозитните сметки), а да ползаваш различни банкови услуги.Влоговете обикновено(99%) са на граждани и служат за да "имаш пари когато ти потрябват" т.е. не теглиш всеки ден но не можеш и да се ангажираш със срок в който си "сигурен" че няма да теглиш. При депозитите получаваш по-висока лихва но "обещаваш" че няма да ги теглиш за определен период от време, ако ги изтеглиш тогава ти се начислява наказателна лихва която обикновенно е колкото на разпл. сметки!

БАНКИТЕ работят като вземат пари от вложителите и ги дават на кредитополучателите!
Те обаче не могат да раздадат всички пари на вложителите като кредити!Необходи ми са пари които да са в "наличност" по касите, пари които да обслужват плащанията или обмените на валута. Ако ти днеска ми внесеш 10000 лв. на каса по разпл. сметка, аз утре ги раздам като кредити, а след 2-3 дена ти си ги поискаш обратно - аз какво според тебе трябва да направя ?!
Да ти кажа:"Чакай на тези на които съм го дал да си върнат кредитите и тогава ще си получиш парите!" или да отида при тях и да им кажа "Абе вчера Ви дадох кредит ама човека си иска парите обратно!" Ами ако на този на който съм дал кредит не ми го върне (например умре), ще приемеш ли от мене отговор :" Не мога да ти върна парите защото този на когото съм ги дал умря!"
Или ще ми кажеш:"Мен какво ме интересува. Аз съм ти дал пари с условието след време да ми ги върнеш със лихва! Това че не си преценил някои работи както трябва не ме интересува!"
Затова Банките никога не раздават всичките привлечени средства на вложителите си : Част от тях са в наличност по касите, част са по сметки в други банки за да се осъществява разплащания, част с във бързо ликвидни седства (ДЦК и др. подобни), част са за ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА ЛОШИ КРЕДИТИ и част са за самите кредити!

Така че е логично лихвите по кредитите да са 2-3 пъти по-високи от тези по депозитите!И така е по цял свят!

А като казваш че "изтискваме" клиентите си кои точно имаш в предвид: Вложителите които без да се трудят получават пари от лихви (ами дръжте си ги под дюшеците) или Кредитополучателите които искат да си купят нещо сега а не след години(ами тогава първо да си съберат пари и тогава да си купуват кола , печка, телевизор или апартамент). Що се отнася до фирмите Кредитополучатели те са си направили точна сметка като изтеглят кредит как да го похарчат и каква печалба ще реализират (обикновенно печалбата им е 2 пъти по-висока от цената на кредита)!
09 Декември 2005 19:15
The BANKER,
аз знам, ама нали не съм "отворко" си трая...
09 Декември 2005 20:01
Автоцензор:
Добри, ефекта на конкуренцията върху лихвите го чакаме вече близо 10 години. Централите на чуждите банки - български почти няма - са си наумили, че сме високорискова страна. Тази оценка се самосбъдва, защото подобни свръхлихви означават ниски темпове и безработиц. От векове най-тъпата и консервативна бюрокрация е банковата, само в България си я представят като мотор на прогреса.


Автоцензор, Преди 10 години лихвите(ОЛП) бяха над 100%, а в края на 1996 достигнаха до 300-400% сега са 2-3% КАКВО ТОЧНО ЧАКАШ ?! Ако си Вложител да станат 1000% и да има ХИПЕРИНФЛАЦИЯ или ако си Кредитополучател Банките да започнат да раздават пари на версия ли ?!
Нещата са свързани ако лихвите по влоговете са големи то и по-кредитите са големи и обратното. Високите лихви обаче означават по-висок риск и нестабилност, а ниските лихви по-малък риск. Когато лихвите са ниски означава че хората могат да спестяват (имат пари в излишък) и разчитат на труда си, а когато лихвите са високи това означава че всичко което хората заработят го изхарчват веднага и няма пари в излишък които Банките да превлекат и да раздадат като кредити - затова и "цената" на свободните пари (лихвата) се вдига!

Чуждите Банки не са си "наумили" че сме високо рискова страна ами то си е така! Не може с години да съдиш някой нередовен длъжник, след това да тъчиш да търсиш къде какво може да му се вземе а съдия-изпълнителят да седи като примадона и да му чакаш кефа да ще ти разпише или не!
Не може да не си си плащал данъците, осигуравките и т.н. и да ми казваш "Къв си ти бе че ще ми държиш сметка аз какво плащам и какво не ?!"
Ами като лъжеш Държавата значи може да излъжеш и мен и нали след това Аз ще чакам от тази Държава да ме защити (за това плащам данъци)! Ако Държавата не ме защитава тогава вдигам лихвите и така се застраховам от нередовни длъжници.Лошото е че го отнасят добросъвестните Кредитополучатели (иначе ако фалирам ще го отнесат Вложителите). Но затова да се сърдят на Държавата(съдът) и най-вече на Недобросъвестните кредитополучатели! След като има много които се правят на балкански такикати ще си плащаме(всички) за тарикатлъците им!
Що се отнася до това че сме "тъпи и консервативни" - ами като сме толкоз тъпи защо парите са у нас , а "голите задници" са у вас тарикатите. Може би защото тарикатлъците Ви не ни минават - лично Аз "излапвам " по трима тариката на закуска дето ми се правят на много отворени и много знаещи ама са си направили криво сметките!
За консерватизма си прав - БАНКИТЕ трябва да вдъхват сигурност (иначе кой ще си вложи парите в тях) ако не ти харесва консерватизма ами отиди на Фондовата борса обаче там ако не внимаваш в картинката ще получиш един хубав шут в задника!

Що се отнася до това дали сме "мотор на прогреса" бих казал че сме по-скоро страж на реда. Отвори осигурителното ни законодателство и ще видиш че Банките доста изкъсо следят дали фирмите си плащат осигуровките редовно - иначе не им дават да теглят заплати на служителите им и кредити също!
Отвори антитерористичното законодателсво и мерките против изпирането на мръсни пари и ще видиш че Банките са пак на ключова предна позиция и това е в световен мащаб! Ако някой може да предотврати терористичен акт в РБ това са Банките. За Тероризъм трябват много пари които трябва или да ги мъкнеш в куфарче през границата (рискувайки или да те хванат или да ти ги откраднат други бандити) или да ги преведеш по банков път без никакви рискове. И когато се получи голяма сума пари (особенно ако е от /към сметка на арабин) познай кой уведомява Икономическото разузнаване и Специалните служби! Ако не сме ние от Банките нищо няма да засекат!

А за да има Прогрес най-напред трябва да има Ред !!!
09 Декември 2005 20:12
Кракатау:
Рекордни печалби от банките!


Ами заповядай при мен да им се порадваш!

Ще имаш 3 основни привилегии:

1. Да идваш на работа в точно определено време и нито минута по-късно!
2. Да стоиш на работа до тогава докато си свършиш работата!
3. Да получаваш заплата която шефа ти прецени че заслужаваш!

Ако не ти харесват превилегиите ни не ставаш за Банкер!

Много са тези които филисофстват колко големи са заплатите в Банковият сектор, ама малцина са тези дето им е яко дупето да работят в Банка!
09 Декември 2005 20:38
Назидателно - даскалския тон си го запази за уманитарите. Ако имаш диплома и референции за bill collector може и да ти намеря работа. Ако не - може да си продължаваш с дудненето.
09 Декември 2005 20:47
takoko:
и аз се озадачих много, в европата "богатите" имат възможност за кредити с лихви от 6%, а в България-лудница!


Takoko, в европа ако просрочиш задълженията си съдия изпълнителят веднага ти запорира сметките или ти разпродава имуществото и от там нататък влизаш във черният списък и никой не ще да ти дава кредити или да те вземе на работа (ставаш помияр).Да не говорим че безработицата им е по-малка, по-лесно се намира работа и т.н. Рисковете там са по-малко затова и лихвата е по-ниска.

БАНКИТЕ печелят от банкови услуги а не толкова от лихви!

Скоро и при нас ще стане така! Вече и ние правим "черни" списъци с нередовни длъжници. Скоро и частните съдии-изпълнители ще заработят.
Дано и държавата да намали данъците и осигуровките, а от там и безработицата да спадне и да се стабилизира пазара на труда!

Как искаш да ти давам ефтини кредити като не знам дали ще си на работа или дали ще си намериш лесно работа ако те съкратят ?! Всеки риск се заплаща - за съжаление от добросъвестните кредитополучатели!

Ето за това не трябва да сме търпеливи към тези(граждани или фирми) които не си плащат осигуровките и данъците и да искаме Държавата да ги "наказва" иначе наказаните са почтените хора!


+-; takoko; Nikolas,

Народът го е казал: "Богатите са богати защото знаят как да си харчат парите, а бедните са бедни защото не знаят!"

Nikolas -

Като искаме да получаваме колкото европейците(германците) трябва да се научим на ред, дисциплина и ПЕСТЕЛИВОСТ като тях, а не всички лампи светнати. прозорците отворени, а пречките/радиаторите на максимум! След това да ти е** скапаната държава/правителство - пак вдигнаха цените / орязаха помощите / заплатите ни са малки!
09 Декември 2005 21:29
И къде дават дипломи за бил колектор?
09 Декември 2005 22:42
бенкъра ви е насмел нещо, а...?
09 Декември 2005 23:04
Банкера говори хубави неща, но банковата система в България е също толкова стабилна, колкото и в Германия. Потребителски кредити, където сумата не е голяма в Германия са с 4-5% лихва и се обслужват лесно, в България май ми се струва доста по-нагоре! Нека банките си направят отдел рисков манагемент и ще могат да изчисляват по-лесно, тъй като в България освен от лихви , от друго не може да се печели, затова ги държат толкова високо. Банкерите се държат като монопилисти и печелят от трансакции, как мога да съм клиент на една банка и тя да ми взема пари за трансакции по сметката ми, както и комисйонни по теглене на суми от нейни банкомати? След консолидирането на банковия пазар , ще се държат още повече като монопилисти и ще изпозват невежеството на клиента. В Германия са коректни, защото битката за клиенти е огромна!
Така че банките в България не ми ги хвали!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
09 Декември 2005 23:36
Банкере, Браво!
Нали тва искаше да чуеш?...
Бая си писал и горе-долу все верни и хубави работи. Ама бая едностранно погледнато според мен.
К'во имам предвид: Значи логиката на твоите разсъждения е горе-долу "Тука са Балканите; условията са различни от Европата; тарикати много; ей-затва лихвите са високи..." ОК. Ама да знай'ш, че не само сред стадото дето иде за кредити мирише! От всичките кредити дето не можете да си ги съберете, убеден съм, че по-голямата част са дадени по "облекчена процедура" - на избрани фирми или срещу порядъчно финансово подпиране /било като пари под маса, било като участие на тоя или ония в органите на управление на кредитоискателя/. И само не ми казвай, че т'ва не съществува вече!
Тъй че като говориш за наличие на "нелоялни клиенти- тарикати", пускай по една дума и за "пишман банкерите - мафиоти" бе, батка! Щото едва ли само едните са виновни за рисковия характер на кредитирането у нас.
09 Декември 2005 23:43
А, и още нещо:
Само не се опитвай да ме убедиш, че такси от рода на 1 или 2% "Такса за обслужване на кредита" са нещо нормално!!! Щото да са по-високи лихвите - ОК, мога да приема. Особено като се проследи логиката на обясненията ти. Ама да теглиш 50 или 100 хил.лв и да ти приберат м/у 500 и 2000 лв само защото се съгласили да ти отпуснат заем, който ще ти излезе през г**а да го върнеш... Ей т'ва си е чиста проба "пладнешки обир"!
12 Декември 2005 19:55
Крататау,
Аз и bill collector (инкасатор)?!
Имаш страхотно чувство за хумор!

takoko,

Банковата система наистина е стабилна (от 1996 г. насам), но съдебната не е на необходимото ниво! Дестабилизация може да настъпи поради огомният брой "лоши" кредити и затова БНБ взема драконовски мерки за "охлаждане" на кредитирането! А рисков менъджмент си имаме, но това не ни помага да си съберем "лошите кредити"!
Що се отнася до монополизма в България има над 30 банки, а там където работя за 10 мин можеш да обиколиш 15 банки! Да се говори за монополизъм е просто смешно!
Що се отнася до транзакциите по сметките ти - един Банкомат струва 36000$, един POS около 1000$ , 1час на кола за инкасо 400 лв - откъде предлагаш да се избият тези разходи ?! За POS-овете те са за сметка на търговеца който си спестява пари от инкасо, ами за Банкоматите ?! През 1995 (тогава на мода беше free banking-a) разговарях с един италиански експерт и той ме попита какви са таксите и комисионите за граждани, когато му отговорих че няма такива, той ме изгледа и ми каза "Абе Вие Банкери ли сте или Лихвари ?! Значи ако дойде някоя фирма да тегли кредит за да създава работни места и да прави бизнес ти ще и кажеш добре ще ти дам кредит ама с него трябва да платиш и сметките(разходите) на гражданите! Не е ли по-редно всеки сам да си плаща това което ползва ?!"
НЕ СЕ ЛЪЖИ ЧЕ ИМА НЯКЪДЕ FREE BANKING!
Номерата са няколко: Плащане на транзакция ! (най-спрсведливо) Плащане на такса за подържане на карта/сметка! (най-сигурна печалба за Банката) Изискване за мин наличност (обикновенно без лихва) - лихвите по тази наличност (ако се изчислят) са приблизително колкото таксата за подържане!
А преди няколко месеца попаднах на една американска банка която "обещаваше" че ще възтанови всяка такса (all over the world) по нейна карта, обаче в общите условия някъде на 5-6 стр. с дребен шрифт се говореше за "ТАКСА ЗА УСПЕШНО СВЪРЗВАНЕ !!!" - 2$, тоя номер го знаех от БТК ама в банка не го бях виждал !

BIBAR,

"пишман банкерите - мафиоти" имаше до преди 1996г. когато Банките бяха държавни и за шефове се назначаваха разни "салфетки" които да раздават кредити на "свои хора/фирми" и когато за обезпечение беше достатъчно "подпис на шефа". Те затова и фалираха толкова много Банки през 1996г. - за да могат тези фирми да не си върнат кредитите!
След приватизацията на Банките нещата толкова се "затегнаха" от новите собственици че вече и "тоалетната хартия след употреба се отчита !"
За отпускането на един кредит над 3000 лева са ангажирани: Търг.Агент граждани/фирми, Директор на клон, Кредитен съвет на клон след което се подава към Спец.Отдел (дали не дължи данъци или не се съди с някой), Инспекция, Кредитен съвет на ниво централа, а ако е над 1 млн. отова за разглеждане в ценралата на Банката "майка"! Общо това са 30-50 човека - кого смяташ че можеш да подкупиш ? И колко ще е покупа ?! Тези хора получават по няколко хиляди на ден и до тях обикновените граждани и фирми нямат достъп! С тях може да се говори ако искаш заем от няколко милиона! Преди години се въведе и компютърна система за оценка на кредитополучателя и сега ако компютъра не ти каже "ОК" - никой даже повече не ще да говори с теб. А най-гадното е че компютъра те "помни" няколко месеца и ако ти е казал "НЕ" трябва да чакаш да те "забрави" за да
кандидатсваш пак - направено е с цел да не може да се "украсяват" данните така че да те пусне.
Освен това почти всяка година - две имаш: "Одит на БНБ", "Международен одит", "Вътрешноведомствен контрол" (най-гадният от всички), "Одит от Банката 'майка'", Данъчни ревизии, а от време на време идват и Икономичека полиция и антитерористите да ти ровят из сметките и да си ловят "пране на пари" или "подозрителни" хора . За прокуратурата да не говорим - всеки ден по 3-4 запитвания!
Одитите просто ти поставят някаква оценка за пред другите Банки и това е - никой няма да ти слуша оправданията: Абе чакайте тези лоши кредтити са на "наши хора"! ТОВА СА ЛОШИ КРЕДИТИ И ТОЛКОЗ! Значи тази Банка е ненадеждна.

bibar А, и още нещо:
Само не се опитвай да ме убедиш, че такси от рода на 1 или 2% "Такса за обслужване на кредита" са нещо нормално!!!


Не се и опитвам - това е рекламен трик с който "официалните лихви" се намаляват , а се увеличават скритите лихви. Точно за това и въведаха ГПР!
Таксата са разлеждане на кредити обикновено е за да се разкарат разни навлеци и да останат само сериозни клиенти т.е. хора които наистина знаят какво искат да направят с този кредит, а не такива "Дето ако не си платя тока ще ми го спрат, ама що не ми дадете някой кредит да си го платя, а след туй ще се оправим някак си - Вие имате бол пари!"
Сериозна банка не би трябвало да има "такса за обслужване" или ако има (все пак кредитите трябва и да се следят) да е от порядъка на 10-20 лв. годишно. За фирмите нещата в повечето случаи са индивидуално договорени - особено ако са големи! Там влизат и заплати и транзакции и привлечен ресурс и ангажименти и много други работи!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД