:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,830,965
Активни 331
Страници 14,905
За един ден 1,302,066

Смъртните грехове са обикновени химически реакции

Пороците, които считаме за "смъртни грехове", са предизвикани от обикновени химически реакции, пише в. "Комсомолская правда". Испанският биолог Хуан Медина обяснява греховете с особеностите на човешкия организъм и генната структура. В труда си "Гените и смъртните грехове" той твърди, че познатите ни смъртни грехове - гордост, алчност, завист, гняв, сладострастие, безделие и чревоугодничество, не са споменати като такива в Библията. Техният "списък" бил приет през ХIII в., когато теологът Тома Аквински го съставя на базата на своите тълкувания.

Медина обяснява безделието с биологичния часовник, който подава сигнали за нуждата от активност или почивка. Лакомията, според учения е реакция на организма срещу изчерпването на енергията му. След експерименти с близнаци испанецът доказал, че гневът се предава генетично. Корените на гордостта пък били в гена CaM-kII, който възбуждал човешките амбиции. Биологът смята, че алчността е проява на инстинкта за самосъхранение, а прелюбодейството - на този за продължение на рода. Според теорията завистта е възникнала в хода на еволюцията като свойство на съзнанието да различава отделните видове.
4
680
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
04 Ноември 2005 11:29
А хазартът е проява ни инстинкта за печелене на лесни пари. И т.н. Брей, много инстинкти имало заложени у човека. Добре, че при животните са по-малко.
04 Ноември 2005 12:10
А стига с тия глупости
15 Май 2006 11:25
Ами..то на пръв поглед няма особена разлика между животните и хората !
На втори -също !
15 Януари 2007 19:13
Когато биолозите започнат да коментират морални, теологически, психологически и философски теми трябва да бъдат поставяни на място и изобличавани като обикновени шарлатани, а не публикувани по медиите. Това е все едно аз да седна да спретна една публикациийка по генетика....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД