:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Италия обвини американец за разстрела на агента Калипари

Джулиана Сгрена
Американският войник Марио Лозано изстрелял общо 58 куршума при убийството на италианския спецагент Никола Калипари в Ирак. Това гласи обвинението на прокуратурата в Рим, съобщи пресата на Апенините.

Инцидентът стана на 4 март 2005 г. Тогава Никола Калипари пътуваше с кола заедно с италианската журналистка Джулиана Сгрена, която бе освободил от плен при иракски похитители. Край летището в Багдад американски патрул откри погрешка "приятелски огън". Калипари загина, защото прикри с тялото си Сгрена. Журналистката и друг агент - Андреа Карпани, бяха ранени, но оцеляха.

35-годишният Лозано е бил неопитен и е действал в състояние на стрес, твърдят римските прокурори Франко Йонта, Пиетро Савиоти и Ерминия Амелио. "Според тях той е изстрелял по колата ни три откоса и 11 от 58-те куршума са я улучили. Три от тях са убили Калипари", сподели за "Сега" Джулиана Сгрена. "Стана също така ясно, че колата се е движела с 40 км в час - два пъти по-ниска скорост, отколкото твърдяха американците. Янките са стреляли умишлено, защото са знаели какви щети могат да причинят", допълни журналистката.

Италия проведе свое разследване, като получи от САЩ обстрелваната кола. "Бих се радвала да осъдят Лозано, защото уби невинен човек, който ми спаси живота. Но не вярвам това да стане, тъй като американците не желаят да предават свои военнослужещи на съд в други държави", каза още Джулиана Сгрена.
7
1878
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
19 Януари 2006 00:55
Както се казва " егати зверското самоубийство " ......
А защо си мислиме че нема да пратят същите оръженосци и по новите бази по наще земи....
19 Януари 2006 01:53
Съвсем наскоро четох не"официалната" версия по случая, в общи линии, иракчаните отвличат Сгрена за да спасят доказателствата за нарушаване на редица международни конвенции вкл. и за употреба на химическо оръжие срещу цивилно население в битката за Фалуджа. После част от уговорката с правителството на Италия беше тези доказателства да видят бял свят... "приятелският" огън обаче се оказа по ефективно средство за информиране на обществото... жалко че са се заяли с войничето, може така да се надяват да засмърди по силно и да излязат наяве и други истини...
19 Януари 2006 07:47
58 куршума! Това ще рече, че ако не е стрелял с картечница, със сигурност е сменял пълнитела и после пак е продължил да стреля, което пък от своя страна намалява вероятността за стрелба поради паника (тогава се гърми един цял пълнител на дълъг ред) и засилва съмнението за съзнателно ликвидиране на агента.
19 Януари 2006 09:43
Отгоре на всичко тоя нещастник май е с италиански произход!
19 Януари 2006 09:51
Господи, пази ме от "приятелите" ми, от враговете си и сам мога да се опазя
19 Януари 2006 11:09
Вярно е , че стресът е голям при служба , като тази в Ирак, но ми се струва , че американците просто са инструктирани да действат по този начин.
19 Януари 2006 12:27
важното е да има стрелба , а още по важно е да защитаваш западните ценности от самите западняци ех дий красто дий
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД