:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,361,118
Активни 111
Страници 22,802
За един ден 1,302,066

Карикатура на културите

В уж кротката Дания дебатът за чужденците е особено остър и емиграционните закони са доста сурови
Снимка: Ройтерс
"Датски продукти не се продават" пише в супермаркет в Аман, столицата на Йордания. Арабският свят обяви бойкот на Дания заради публикуваните в местен вестник карикатури на Мохамед. Скандалът започна сравнително късно, но се развива с бясна скорост. Датските индустриалци са сериозно обезпокоени от мюсюлманските контрамерки.
В супермаркетите в Рияд, където можеше да се намери датско сирене, сега има табели с надпис: "Съжаляваме, но не продаваме датски продукти." На демонстрации от Газа до Карачи протестиращи горят датското знаме и портрети на премиера Андерс Фог Расмусен. В Ирак "известен терорист" издаде фетва срещу датския контингент в страната, а в Дания помещенията на в. "Юландс постен" трябваше да бъдат евакуирани след бомбена заплаха, която за щастие се оказа фалшива.

Загубил ума и дума, главният редактор на "Юландс постен" Карстен Юсте наблюдава щетите, причинени от неговия вестник. "Ако знаехме докъде ще се стигне, нямаше да го направим", признава той и допълва, че цената може да се окаже по-висока. В борбата за свобода на словото през септември "Юландс постен", който определено е критично настроен към исляма, публикува дванайсет карикатури на пророка Мохамед. Сега според Юсте борбата е загубена. "Цяло едно поколение в Дания никога вече няма да рисува пророка. Засрамен трябва да кажа, че те спечелиха."

Мюсюлмански организации, правителства и парламенти на арабските страни настояха за извинение от "Юландс постен", от премиера Андерс Фог Расмусен, дори от кралица Маргрете Втора. За какво да се извиняват? Датското правителство не може да се извини за нещо, което се публикува от независим вестник. Ако това стане, то свободата на словото е изложена на опасност.

За "ненужната провокация" "Юландс постен" отнесе много критики през изминалите месеци в Дания. Сега обаче има радикални промени в положението. Левият вестник "Информашон" се притече на помощ на десните си колеги. Сега вече не става дума за накърнени чувства и отношение към етнически малцинства, а за това дали със заплахи и икономически натиск може да бъде застрашена свободата на словото, писа "Информашон". Каква би била следващата стъпка?Не е случайно, че скандалът избухна точно в ДанияПрез последните години никъде в Европа дебатът за чужденците не е бил изпълнен с толкова много омраза. Имиграционните закони в тази страна са сурови. Ако някой иска да сключи брак с чужденец, той трябва да е на възраст над 24 години, а и същото се отнася за партньора му. За да доведе чуждестранния си партньор в Дания, датският гражданин трябва да докаже, че може да му осигури подходящо жилище и банкова гаранция. Освен това трябва да се докаже, че връзката между двамата е по-силна към Дания, отколкото към някоя друга страна. Това означава, че един израснал в Дания турчин не може да си доведе жена от Турция, защото двойката има по-силна емоционална връзка с Турция, а не с Дания. От идването на власт на сегашното правителство преди 5 години броят на събраните разделени семейства е паднал с една трета, а този на бежанците е наполовина. Семействата на бежанците с мъка получават социални помощи, а тези които пожелаят да получат датско гражданство, трябва да положат изпит по езика и да покажат познанията си за страната, в което биха се провалили дори и датчаните.

Водещите медии третират чужденците в страната постоянно като проблем и никога не говорят за тях като ресурс. Депутати от деснопопулистката Датска народна партия (ДНП)наричат исляма раково образувание и терористично движение"Война на цивилизации ли?", пита председателката на партията Пия Керсгор и отговаря: "Има само една цивилизация и това е нашата." В парламента правителството на Расмусен се крепи на ДНП. Ето защо премиерът не отправи нито една критика към вестника преди четири месеца, когато бяха публикувани карикатурите на Мохамед, и отказа да се срещне с 11 посланици от арабски държави, които поискаха обяснение. Все пак можеше да се срещне с тях и да им обясни защо не може да се намеси. Той обаче не го направи, което трябваше да бъде разбрано от неговите избиратели като сигнал, че мюсюлманите в Дания трябва да се подчинят на "датските ценности". Не е изненадващо, че "Юландс постен" насочи карикатурите срещу мюсюлманите, като че ли искаше да проучи докъде могат да стигнат границите на свободата на словото. В Дания е разрешено да се отпечатват и нацистки символи, но досега пречупеният кръст не е бил почитан.

Не е учудващо защо мюсюлманите се чувстват обект на подигравка и дискриминация. Сега постъпления за милиарди от износ са поставени на карта, роптаят индустриалци, на които и окото им нямаше да мигне, ако ставаше дума за накърнените чувства на мюсюлманските им съграждани. Индустриалците сега настояват правителството да действа. "Имаме работа с неконтролируеми сили", казва премиерът Расмусен.

Към тези неконтролируеми сили се числят и датските десни радикали, които изпращат есемеси с призиви за бойкот на магазините с чуждестранни собственици и за изгаряне на корана на площада на кметството в Копенхаген.

Расмусен предупреждава, че някои действия могат да изострят още повече положението. Познавачът на Близкия изток Херберт Пудник предлага Дания да не се показва като вражеска страна, а да предостави средства за построяване на джамия в центъра на Копенхаген, която мюсюлманите чакат от дълго време. "Ще се радваме и на по-приличен тон в обществения дебат", казва Хади Кан от Мюсюлманската група за диалог. (Със съкращения)
80
4855
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
03 Февруари 2006 00:02
Не мога да се съглася с повечето написано от г-н Ханес Гамилшег ор "Франкфуртер рундшау". Някакси ми се струва пошло и смепно немец да дава акъл на датчаните за това колко им е сурова емиграционната политика.
От бедния ми емигрантски опит в тази държава мога да кажа, че:
* Датчаните са изключително коректни спрямо нас и ни приемат точно както приемат всички други хора около тях. Те по принцип са северен народ и не обичат някой да им идва в къщата, но някакси г-н Гамилшег принадлежи към същите тия северни народи
* Датската социална система е изключително богата, поради високите данъци. И заради това адаптацията на нов член на обществото със сигурност ще е предшествана от някои трудности. За да станеш част от социалната им система (безплатно здравеопазване и т.н.) ти трябват поне 6 седмици плащане на данъци. За безплатно образование - поне 2 години работа и плащане на данъци.
* Когато говори за това как турчин си води харема в Дания, добре е господинът Гамилшег да направи един паралел как се прави това в "толеарнтните" Франция и (защо не?) Германия. Аз си мисля, че това "духовно близка" е пълна щуротия.
За мен тази статия е изключително тенденциозна и невярна. Не прави чест на СЕГА, че просто преписва. Особено от незнайни (поне за мен) весничета от рода на "Франкфуртер рундшау" (уважаван вестник, според мен, не би си позволил волността да се изравни по качество на материала с жълтата преса).
03 Февруари 2006 00:13
Няма на къде повече да се отстъпва. Европа е изправена до стената, а политиците мълчат. Само че на свободната преса никой не може да и запуши устата.
03 Февруари 2006 01:12
Ами много просто - Йордания и подобните и да бъдат немедлено изритани от WTO (световната търговска организация) със всички произтичащи от това последици. Да се търпят подобни простотии е съвършено недопустимо! За съжаление, някои взеха да се извиняват преди да са се допитали до Салман Рушди..

Редактирано от - anacephal на 03/2/2006 г/ 01:14:32

03 Февруари 2006 01:13
Датчаните са напълно прави в политиката си към имигрантите от еди-кои си държави. Арабските и изобщо мюсюлманските пришълци са огромен проблем, много по-голям, отколкото политически коректните идиоти позволяват да бъде показан.
.
Примерно -- тъй като това е болезнено актуално у нас в момента -- малцинството от еди-какъв си произход е към 4%, но приносът му в изнасилванията е 10 пъти по-голям като проценти участие:

Something Rotten in Denmark?[1]

Daniel Pipes & Lars Hedegaard

A Muslim group in Denmark announced a few days ago that a 30, 000 dollar bounty would be paid for the murder of several prominent Danish Jews, [2] a threat that garnered wide international notice.[3] Less well known is that this is just one problem associated with Denmark's approximately 200, 000 Muslim immigrants. The key issue is that many of them show little desire to fit into their adopted country.

For years, Danes lauded multiculturalism and insisted they had no problem with the Muslim customs - until one day they found that they did. Some major issues:

* Living on the dole: Third-world immigrants - most of them Muslims from countries such as Turkey, Somalia, Pakistan, Lebanon and Iraq - constitute 5 percent of the population but consume upwards of 40 percent of the welfare spending.[4]

* Engaging in crime: Muslims are only 4 percent of Denmark's 5, 4 million people but make up a majority of the country's convicted rapists, [5] an especially combustible issue given that practically all the female victims are non-Muslim. Similar, if lesser, disproportions are found in other crimes.[6]

* Self-imposed isolation: Over time, as Muslim immigrants increase in numbers, they wish less mix with the indigenous population. A recent survey finds that only 5 percent of young Muslim immigrants would readily marry a Dane.[7]

* Importing unacceptable customs: Forced marriages - promising a newborn daughter in Denmark to a male cousin in the home country, then compelling her to marry him, sometimes on pain of death - are one problem.

* Another threat is to kill Muslims who convert out of Islam: One Kurdish convert to Christianity, who went public to explain why she had changed religion, felt the need to hide her face and conceal her identity, fearing for her life.[8]

* Fomenting anti-Semitism: Muslim violence threatens Denmark's approximately 6, 000 Jews, who increasingly depend on police protection. Jewish parents were told by one school principal that she could not guarantee their children's safety and were advised to attend another institution.[9] Anti-Israel marches have turned into anti-Jewish riots. One organization, Hizb-ut-Tahrir, openly calls on Muslims to "kill all Jews … wherever you find them."[10]

* Seeking Islamic law: Muslim leaders openly declare their goal of introducing Islamic law once Denmark's Muslim population grows large enough[11] - a not-that remote prospect. If present trends persist, one sociologist estimates, every third inhabitant of Denmark in 40 years will be Muslim.[12]

Other Europeans (such as the late Pim Fortuyn in Holland) have also grown alarmed about these issues, but Danes were the first to make them the basis for a change in government.

In a momentous election last November, a center-right coalition came to power that - for the first time since 1929 - excluded the socialists. The right broke its 72-year losing streak and won a solid parliamentary majority by promising top handle immigration issues, the electorate's first concern, differently from the socialists.[13]

The next nine months did witness some fine-tuning of procedures: Immigrants now must live seven years in Denmark (rather than three) to become permanent residents. Most non-refugees no longer can collect welfare checks immediately on entering the country. No one can bring into the country an intended spouse under the age of 24. And the state prosecutor is considering a ban on Hizb-ut-Tahrir for its death threats against Jews.

These minor adjustments prompted howls internationally - with European and U.N. reports condemning Denmark for racism and "Islamophobia,"[14] the Washington Post reporting that Muslim immigrants "face habitual discrimination,"[15] and a London Guardian headline announcing that "Copenhagen flirts with Fascism."[16]

*****

http://www.sharia.dk/Skribenter/hedegaard /rotten_denmark.html

Редактирано от - bot на 03/2/2006 г/ 10:29:18

03 Февруари 2006 01:20

Търкулнало се гърнето – намерило си похлупака...Каквото ще да говорите, йорданците са прави в постъпката си СПРЯМО ТЕЗИ, които им оскверняват ценностите...За какво им беше на датчаните да правят тези карикатури като и без туй се знае колко болезнена тема е ???? Християнският свят само може да се поучи...Да ама не
03 Февруари 2006 01:45
Браво на Дания. Хората поне имат достойнство, за разлика от нас...
Дания, а и много други европейски страни не биха допуснали никога ислямисти като Доган, които с политиката си да рушат устоите на държавата, която ги храни..Редактирано от - lente на 03/2/2006 г/ 01:58:58

03 Февруари 2006 03:28
Нямало да купуват продукти от Дания.Ами драги ми РК-и, каквито сте ми търтеи, ако малко го поразширите това списъче ще трябва да стоите гладни по цял ден(и то не само по време на разните му там рамазани), което ще доведе до отслабване и евентуално -смърт( Поне да беше некое геройско самовзривяване, а то- умрел от глад.Не ми се вярва за такова нещо да се полагат повече от 1-2 девици млади)Затова хапвайте си , докато има петрол за копане, че после не се знае...Може да почнете и да си пиййвате-студено Карлсбергче, не е никак лошо(стига да не прекалявате, че каквито сте золумджии...)
03 Февруари 2006 04:24
Черно нигро, освен, че имаш проблем с руската поща, не си прав тука. Всеки има право да рисува каквито си иска карикатури: с Мохамед, с Христос, с Йехова, с Ленин, с Хитлер, с Буш, с Буда, с Путин, с Блеър, с Костов, със Станишев, с царя, с пъдаря, с Доган, с Осран и с който си искаш. И не са циганите тези, които ще дават акъл за правото на изказ. Преди време иранските цигани бяха издали смъртна присъда на един британски циганин - Салдам Ружди за книгата му "Сатанински строфи". От къде на къде? Нека те ад си правят каквиит искат карикатури.
03 Февруари 2006 04:44
А, няма ли да поискат джамия в Ватикана?
Може, ако има и църква в Мека!!!
Подобни "остри реакции" са избиване на "комплекси".
03 Февруари 2006 04:49
А, и още нещо - обратната реакция на подобно безумие -
- Да защитим датската икономика и да купуваме стоки произведени в Дания!
03 Февруари 2006 05:20
Абе, защитниците на чалмите ислямистки, ако някой в Близкия изток нарисува 12 карикатури на Христос, какво мислите че ще се случи ... нищо нали. Няма да се горят знамена, няма да има демонстрации, няма да има заплахи... От това по-умните си правят извода коя религия какво проповядва и какви ценности има, а за останалите, аз ще ви обясня какъв е проблема . Виновни са Буш, евреите и световната конспирация .... А, и Америка също, с каубоите.
03 Февруари 2006 05:45
Ех, Докторе, Докторе, тамън да те пофали човек и ти да земеш да се осереш на метеното...
Ти добре си изброил ка у свободното свет секи може да карикатурисва кого си ще.Едно не си разбрал-при мюслюманите като цяло има нещо, което е кът у "ристиени"кат теб, некои пюреджии и дърти магарета- ние имаме ДОСТОЙНСТВО.
Верно, има и доста простотии при нази, но го нема туй, което ще погуби човечеството-педерастлъци на поразия, прееби другарче и живот на кредитни карти.
Я казах и у другата статия-Мохамед и Христос са за заблуда на баламите.Истината е у фирмата на вицепрезидента и печалбата за последното тримесечие на Exxon-Mobil.
Сигурен съм, че ти туй отдавна си го разбрал.Както съм сигурен, че туй едва ли ще влезе у кратуните на некои бизнесмени от Дитройта, де кат фанат нещо дълго и черно си мислат, че са фанали Бога за рога.
Със здраве...
03 Февруари 2006 05:59
При вас ли няма педерастлъци?
Че отиди в турски затвор да видиш какво става. Ако се чуе, че някой пръдне по изтънко и надзирателите веднага тичат да видят кой е, та най-напред те да го опънат.
Да не говорим за извращенията с животни- овци, кози, камили, всичко под ножа.
Жените ви не могат да се стискат по голяма нужда. Това ли ви е нормалното?
03 Февруари 2006 06:09
Опитен е Зуяка, опитен.
И колко ли често е пърдел, а?
03 Февруари 2006 06:11
Hasane, жалко ако се надяваш да впечатлиш някого с изтърканите пози за мюсулманското достойнство. Знаем я латерната: как си знаете родословието с поколения назад за разлика от европейците и пр. заради което ги наричате кучета. Истината е, че бягате при същите тия кучета да им лижете гъза за да ви пуснат някой кокал да си напълните тумбаците.
03 Февруари 2006 06:20
Бай Хасане,
аз в Турция не съм бил, но го зная от други като тебе, от кога бегахте по чорапи.
Специално за теб ще пусна един руски виц на английски.

- Name?
-Abdul Ahmil Ahman Ahmak.
-Sex?
-Everyday sir!
-No! NO!... Male or female?
--Male, Female... and sometimes Сamel ?
03 Февруари 2006 06:23
Донекъде си прав, Курти.
Виж, братята българи са нещо друго-те берат карамфилите у Белгия, кефят се на ягодките у Испания и опъват арматурата у Германия не заради кокала, а заради ристиенските ценности.
*****

Редактирано от - bot на 03/2/2006 г/ 10:32:10

03 Февруари 2006 06:32
*****

Редактирано от - bot на 03/2/2006 г/ 10:32:45

03 Февруари 2006 06:36
*****

Редактирано от - bot на 03/2/2006 г/ 10:33:33

03 Февруари 2006 06:57
А къде е достойнството на камилите, овцете и козите, които системно са насилвани от Хасановите събратя?
03 Февруари 2006 07:51
Мюсюлманите държат на "честта " си и обичаите си където и да се намират по света, но отказват същото на християните в собствените си страни.
И през ум не им минава, че датските журналисти не са се изтъпанили насред Мека, а са в собствената си страна , където са отговорни САМО‌ И ‌ ЕДИНСТВЕНО‌ пред собствените си закони.
Искат джамия насред Копенхаген. Ми датчаните да сберат пари да им направят. Ама нещо за църква у Рияд или Техеран да се чува?
Бай Асане , колкото повече изгорели плакати с датския министър председател-токлова повече отворени очи у задремалио запад за к.ра, дето му готвите.
03 Февруари 2006 08:07
Като оставим на страна абсолютно тъпата провокация на датския вестник - законите в Датската държава ме кефят! Така трябва да е в цяла Европа, но НЕ по отношение на имигрантите от други европейски страни! Какви нови джамии в центъра на европейска държава? Такава простотия може да се случи само в София, не и в Атина. Тирана и Скопие не ги броим за европейски столици.
03 Февруари 2006 08:12
*****

Редактирано от - bot на 03/2/2006 г/ 10:35:39

03 Февруари 2006 08:27
...къде може да бъдат видяни данските закачки...
03 Февруари 2006 08:29
Я някой да ме просветли в неведението ми - а дали някой БЪЛГАРСКИ вестник публикува въпросната карикатурА? а?
Ислямска му работа. Още малко ще кажат че обиждаме исляма като пием бира примерно.
Уф, малоумна история....
03 Февруари 2006 08:50
Бе не знам... Мернах част от карикатурите на тв-екрана снощи... Ако в ислямска газетка пуснат картинки на Исус, надупен doggy-style, или пък в някаква специфична ориенталска позиция, вероятно бих плюл, теглил една майна на "резаните" и подминал с едно такова неприятно чувство към "чалмите", и толкоз. Ама "чалмите" са хора с друго въображение, с друго възпитание... с тия карикатури все едно лично си ги озлочестил . Дали не трябва да се премисли, преди да се вади червеното пред бика? Щото големи зулуми са ставали и преди за една нищо и никаква простотия, а нужно ли е? А съвсев отделен въпрос е, че не е и смешно.
03 Февруари 2006 08:58
Публикува ги вестник Новинар, цъкни тук. Случаят не е тъпа провокация, а съвсем навременно действие. Проблемът с мюсюлманската нетолерантност не може да бъде пренебрегван, защото заплашва всички ни. Аз не виждам с какво право мюсюлманите осъждат САЩ, че те, ако имаха американската военна мощ, досега щяха да са унищожили целия друговерски свят, като съдим по-това как реагираха на някакви си карикатури. Забележително е също убеждението, че само те имат достойнство, демонстрирано ни тука от бай Хасан. Абе как не им хрумна дори, че достойнството при другите може да им по-различни измерения и да не е свързано непременно с религиозен фанатизъм. За педерестията и т.н. няма к'во да коментираме. Ще спомена един исторически факт, който ми попадна наскоро. След като завладял Константинопол, султан Мехмед II помилвал редица висши византийски сановници, сред бил които и вторият след императора - мегадукът Лука Неторес. Същият обаче по-късно бил все пак екзекутиран защото .. отказал да предаде синът си в харема на султана. Оказва се, че по онова време било практика султанът да се ползва от ласките на синовете на пленените неверници с висок сан. Редица други млади византийци погинали поради тая практика. Е сигурно е имало и такива, за които живоът е бил по-скъп
03 Февруари 2006 09:05
Всеки има право да рисува каквито си иска карикатури: с Мохамед, с Христос, с Йехова, с Ленин, с Хитлер, с Буш, с Буда, с Путин, с Блеър, с Костов, със Станишев, с царя, с пъдаря, с Доган, с Осран и с който си искаш100% вярно!
03 Февруари 2006 10:16
Аз мисля, че солидарността с датския вестник е точно проява на достойнство. Европейците трябва да защитят свободата на словото, а не да позволяват на когото и да е да им диктува условията.
03 Февруари 2006 10:36
бях в дания за около 10 дни и съм с прекрасни вчепетления. това едно

второ - ислямът ще стане цивилизивана религия когато започне да търпи самоосмиването. това, което демонстрират мюсюлманите в момента, е на ниво великата инквизиция на игнатий лойола - знаете кога е. демек ислямът трябва да порасне още 5-6 века, за да стигне цивилизационно до нивото християнския свят в момента. fact of life!

лично отношение - браво на датчаните!
03 Февруари 2006 10:45
Въпросното датско сирене е т.н. гръцка фета, чиято родина е южна Родопа...
А въпросните датчани, холандци и пр. производители на "гумени" зеленчуци, продавачи на 22-годишно говеждо и на съмнителни ценности, на чиято европейска врата чукаме, имат много да научат от българите за етническа и верска толерантност.
Списък на държавите, ратифицирали договора на България за членство в ЕС:
1. Словакия - 21 юни 2005 г.
2. Унгария - 26 септември 2005 г.
3. Словения - 29 септември 2005 г.
4. Кипър - 27 октомври 2005 г.
5. Гърция - 2 ноември 2005 г.
6. Естония - 16 ноември 2005 г.
7. Чехия - 6 декември 2005 г.
8. Испания - 14 декември 2005 г.
9. Италия - 22 декември 2005 г.
10. Малта - 24 януари 2006 г.
11. Латвия - 26 януари 2006 г.
03 Февруари 2006 11:13
В Корана изрично е упоменато, че убийството на хора от "народите на Книгата", които са християни и евреи е смъртен грях.
Мюсюлманството е една миролюбива и достойна религия.
Проблема, както винаги, е в хората не в Господ.
Мисля, че Мохамед няма да има нищо против затриването на известно количество малоумни, фанатизирани чалми. И ако нещата продължават по същият начин мое и Иран да получат ядрено оръжие - няколко мегатона, с епицентър и всички съпътстващи екстри.
03 Февруари 2006 11:45
Хм, забравих:

mehudi
най-краткият и смислен анализ, който съм срещал напоследък.[/b]
03 Февруари 2006 12:42
Страшно нещо са хората, които не носят на майтап.
Още по-страшно нещо са народите.
А най-страшното нещо са цивилизациите (били те религиозни или не).
А най-най-страшното са еднокнижниците, които си вярват.
Баучър ли беше, който навремето беше казал за едни повервали си наши комшии на запад "Пиян човек бях виждал, пиян народ не бях". Е сега да дойде Баучър да види "пияно вероизповедание". И това от религията и народа благодарение на които са оцелели много от достоянията на западната цивилизация, по времето когато самият Запад е бил с фундаменталистко було пред очите си...
Страшна работа... Сещам се и за смеха и "Името на розата", ама кел файда...
mehudi
P.S. А френските шунди от "Соар" се изплашиха и уволниха редактора, публикувал карикатурите...
03 Февруари 2006 12:50
Независимо какво пише Мехуди и независимо че е прав, реалностите са други.
Мюсюлманите не са толерантни към осмиването или окарикатуряването на Мохамед.
Това е фактът и с този факт трябва да се работи.
Това, какво би трябвало или би било хубаво да бъде или ех, ако беше, са си пожелания, хубами наистина, но различни от реалността.
.............
Тази карикатура е глупава провокация. Никаква свобода на словото не се защитава с нея!
Ако Ютланд пост беше разследвал и публикувал за финасовми злоупотреби на ислюмското духовенство в Дания и беше отстоял на евентуални опити тази статия да бъде спряна - това би било защита свободата на словото.
Тази карикатура е просто подигравка - глупава, самоцелна, провокативна.
И то при положение, че реакцията може да се предвиди със 100% сигурност.
Какво е това, освен провокация!?
И то глупава!
Вестникът трябва да се извини официално!
03 Февруари 2006 12:52
В солидарност с уволнения журналист от "France Soir", всички френски ежедневници ще публикуват карикатурите.
03 Февруари 2006 13:08
ВСЯКА карикатура е повече или по-малко провокация, концентриран, подсилен израз/изказ на нещо.А дали е глупава, хм, зависи от гледната точка на наблюдаващия я.
03 Февруари 2006 13:23
До колкото разбирам според литературната измислица "коран" не трябва да се изобразява образът на литературния герой Мохамед. Т.е. никой не знае как изглежда – дали има човешки или свински образ, дали е черен, жълт или бял, дали е къдрав или гологлав, дали е рязън или напълно отрязан.
Как тогава ислямистите припознаха литературния герой Мохамед в някакви карикатурни драсканици. Ами то на рисунката на всяка свиня може да се напише Мохамед, значи ли това че свинята е образ на Мохамед? До колкото знам през миналата година в Холандия най–често са кръщавали децата си Мохамед, а Дания не е далеч от това. Видях карикатурите – някаква примитивна брадясала чалма – може ли това да е Мохамед на който ислямистите се дупят по четири пъти на ден, в него ли припознават те кумира си, който ще им даде да изчукат 70 девици и за което те в трескава подготовка си дялкат по цял ден чуканчето си, а като им избият чивиите изчукват овцата, козата, камилата или един друг.
03 Февруари 2006 13:41
Бай Иван
Не литературна измислица, а свободен преразказ. Не обиждай феновете и на два други бестселъра, само защото си атеист.
03 Февруари 2006 13:50
Бегъл поглед на постингите по-горе, показва, че форумците се отнасят към вопроса в соответствие с личните си чувства. Мнозиството считат, "че всеки има право да рисува каквото си иска и че противното е... и т.н."
Но пробдемът е малко по-различен. В ислямският свят изобреженията на човешки лица е забранено по свещенната книга. Този запрет е бил заложен в момент, когато в християнският мир започва така наречения процес иконопоклонничество, т.е. период когато в Византия вярващите християни сами произвеждат своите икони и особенно идоли и започват да им се покланят. Този период завършва в 823 года, ако не се лъжа Леон IV или V взема решението за прекратяването му след което започква т.н. по гръцки иконоклазма или иконоборчество.

03 Февруари 2006 13:50
Каква свобода на словото - свободата да се подиграваш с чуждите религиозни ценности? Ако всеки има свободата да си публикува "каквато карикатура си поиска", какво ще кажете да препубликувам няколко с детско порно, за да се подиграя с родителите на убитите деца? Ей сега пускам гугъла, и за пет минути ще намеря (няма да го направя, естествено, гнус ме е от такова нещо). Подразних ли ви? Май "каквато си поиска" ви дойде в повечко, а? А какво ли биха казали американците за карикатури на тема 9/11?


Като говорим че "Има само една цивилизация и това е нашата", добре е да си даваме сметка, че по този начин проявяваме агресия, и че може да предизвикаме съответния отговор. Под такава фраза с размах би се подписал и всеки мюсулмански терорист - само цивилизацията е друга.


Лично аз съм твърдо за християнската цивилизация, естествено. Но не заради някакви нейни специални качества, а просто защото съм се родил тук, и това е моята цивилизация. Ако бях роден в Залива, щях да държа на традиционните мюсулмански ценности и да бойкотирам датските продукти. И вие също. Не си правете илюзията че сте се родили с шесто чувство за "свободата на словото".


За незапознатите с исляма, изобразяването на пророка Мухаммад, мир нему, и особено на Аллах, Всемилостивия и Милосърдния, е страшна религиозна обида за правоверните. Параграфа може да ви припомни къде в нашето собствено законодателство е казано, че разпалваното на верска, етническа и расова омраза е престъпление на територията на Република България.

Редактирано от - hamster на 03/2/2006 г/ 13:52:22

03 Февруари 2006 14:01
Именно в този период се появява ислямската религия, която е религия на арабите-бедуини. Те се преклоняват на идоли произведени от глина и камъни. Виждайки проблемите в християнския мир и знаейки "слабостта на народа си да вярва в идоли" Мохамет е забранил в корана изображение на човешки ликове и производството на скулптури. Докато в християнския мир изображение лика на Христос се използва с цел разширение на вярата, то в исл. мир изображение лика на пророка е непростим грях. Именно такъв грях исвършиха Белгийците според вярващите в исляма. А самият факт, че главният редактор на "Юландс постен" Карстен Юсте казва; "Цяло едно поколение в Дания никога вече няма да рисува пророка. Засрамен трябва да кажа, че ТЕ спечелиха" показва, че той разделя нещата на НИЕ и ТЕ и доказва че всичко това е направено запланиравано и умишлено.
03 Февруари 2006 14:10
абе, за какво се излагате така?! това че ние не приемаме сериозно религията не значи че хората които я приемат са по-низши или глупави и заслужават подигравка. както е отбелязано по-горе исляма е още в средновековната си фаза, може би защото е 600 години по-млад от християнството, може би защото ислямските държави са в друга фаза на развитие - около 1-2 века назад. аз самия съм атеист, но ако искам да проявя уважение и зачитане към някого няма да почна да се подигравам с вярата му. така че е е важно на каква тематика е била обидата и има ли основание засегнатия да се обиди. важно е че се е обидил и вместо извинение му се отвръща с още подигравки. това е най-малкото лош стил и етикет. помислете си какво би ни било на нас българите ако някой почне да се подиграва с някоя от националните ни светини или базовите митове на обществото ни! може за другите реакцията ни да е пресилена, но за нас това е нещо много сериозно.

03 Февруари 2006 14:12
Абе идете на линка за Новинар, и вижте карикатурите, и преценете сами за себе си - смешни ли са, тъпи ли са, беззлобни ли са, или са оскърбителни. Само това направете - вече ще е една голяма крачка в правилната посока.
03 Февруари 2006 14:13
Случаят напомня за истерията около Салман Ружди и неговите "Сатанински строфи".
Лично аз също мисля, че Ислямът е зло, че е на етап, на какъвто е било християнството по време на инквизицията и че много мюсюлмани са фанатици. Съгласен съм, че свободата на печата трябва да бъде гарантирана. За сатирата не трябва да има табута, независимо дали е уместна, или злонамерена. Това е стандартът на свободните общества. На когото не му харесва, няма място в тях.
Но дали тоя стандарт е един и същ?
Представете си какво би станало, ако сатирата бе насочена срещу юдаизма. Ако тия безвкусни карикатури изобразяваха равините дето клатят глави като коне пред стената в Ерусалим. Или руски олигарси с големи, криви носове. Ако някой се бе осмелил да постави под въпрос някои твърдения за Холокоста. Подозирам, че реакцията на Израел щеше да е не по-малко остра. Убеден съм, че авторът би бил не само уволнен, но и в някои страни - осъден на затвор.
Стандартът трябва де е еднакъв за всички. А не е. Трябва да сме еднакво чувствителни. Или еднакво нечувствителни. Иначе никой няма да повярва на цивилизованите норми, с които се фукаме.

03 Февруари 2006 14:15
мето:
Стандартът трябва де е еднакъв за всички. А не е. Трябва да сме еднакво чувствителни. Или еднакво нечувствителни. Иначе никой няма да повярва на цивилизованите норми, с които се фукаме.03 Февруари 2006 14:20
Еми не е еднакъв стандарта, това е положението. В еднонационални държави от единоверци не са еднакви стандартите, вие иската Муктадата да е уравнен с Ларс...е няма как. Не е в това въпроса, въпроса е, трябва ли да се колим заради карикатури, и, ако една карикатура ще доведе до човешки жертви, не е ли по-добре без нея? Щото ако в света на чалмите ситуацията (както обикновено) ескалира заради тъпия ютландски вестник, другата седмица ще викате Nuke'em. Знам ви аз колко ви е цивилизацията, и колко високи са ви стандартите...
03 Февруари 2006 14:22
джордано бруно изгоря за далеч по-малко от осмиване на светата църква. а галилео се отрече публично от идеите си. тези хора дори не се подиграваха на религията, само се съмняваха в някои от постановките и. милата родна БПЦ, когато остави за малко интригите и споровете за санове и имоти, се активизира колкото да анателмоса някой филм или книга. обида към местната идеология навсякъде се приема с лошо око и често има санкции. в САЩ нпример макарти преследва комунистите като криминални престъпници. компартиите никъде по света не са особено толерантни към критика. традиционалситките режими посрещат на нож всеки полъх на либерализъм. проблема идва от това че всеки приема своите ценности и чувствителност много насериозно, но не и чуждите такива.

03 Февруари 2006 14:22
Кракра, само за сведение.
В Лондон проектират ислямски храмов комплекс. Включва джамия, административни помещения, младежки център, жилищни и хотелски сгради. Основната идея е създаването на т. н. "ислямска градина', която по един своеобразен начин да свързва със зеленина и изкуствени водни площи отделните сгради. Инвеститор на градежа, който е на стойност 150 млн. евро, е ислямска благотворителна организация от Пакистан. Автор на проекта е екип от проектанското бюро "Мангера Архитектс".
Информацията е от списание "Арх и Арт" бр. 4 от 26 януари.
03 Февруари 2006 14:25
Вече го казаха, ама да повторя - ако насред Рияд или Техеран мохамедани могат да горят знамена с кръстове, защото е речено че са държави независими и ислямски, защо в други държави като Дания, които е речено че са демократични и християнски, да не рисуват карикатури на Мохамед?Нали затова датчаните си живеят в Дания, а онези в Йордания-да правят датски и йордански работи всеки на СВОЯТА СИ ЗЕМЯ! Тая мюсюлманска истерия май е по-свързана с кашата около Иран, която яко се замъти напоследък..Май някой се почуства силно застрашен, че моллите там ще си изгубят главите и взе да надува свирката отрано...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД